Alege sectiunea

Primul ajutor in urgentele medicale - stii ce trebuie sa faci?

Articol de Ileana Andreescu Senior Medical Editor
Anafilaxie, durere in piept, epilepsie, sufocare, lesin. Daca apare o urgenta medicala, cum reactionezi? Cunosti pasii de prim ajutor?

Oamenii ezita adesea sa se implice intr-o situatie de urgenta medicala si fac asta nu neaparat ca nu vor sa ajute, ci sunt ingrijorati ca nu vor sti ce sa faca intr-o astfel de situatie. Insa urgentele medicale pot sa apara oriunde - la locul de joaca al copiilor, pe strada, intr-un magazin, cand iei cina la restaurant sau acasa. Acordarea imediata de ajutor medical pentru cineva care are o urgenta medicala ii poate salva viata.

Ce ar trebui sa faci? Mai jos gasesti pasii de baza despre cum trebuie sa actionezi intr-o urgenta medicala si informatii detaliate despre primul ajutor pentru o varietate de urgente medicale. Atunci cand te informezi inainte de a te confrunta cu o situatie de urgenta, vei fi pregatit. Increderea in sine ca stii ce ai de facut atat in cazul unor urgente minore si mai ales, in cazul unor urgente majore, va fi linistitoare pentru persoana in cauza.

Pasii de baza intr-o urgenta medicala sunt:

Recunoaste ca este o urgenta medicala

Recunoasterea situatiilor care necesita masuri de prim ajutor nu este atat de dificila. Foloseste-ti simturile (vazul, auzul si mirosul) pentru a recunoaste o urgenta. Situatiile de urgenta se manifesta ca  lucruri neobisnuite care iti atrag atentia.

Decide sa actionezi

Cand asisti la un accident de masina sau daca cineva se imbolnaveste brusc, trebuie sa decizi sa iei masuri imediate. Unii oameni pot ezita daca sa ajute in cazul unei urgente medicale, ceea ce poate insemna pierderea unui timp pretios. 

Pentru a deveni mai increzator in ceea ce priveste acordarea primului ajutor in cazul unei urgente medicale, citeste informatia medicala si participa la un curs acreditat de formare in prim-ajutor pentru a avea cunostintele si abilitatile necesare, astfel incat sa stii ce ai de facut.

Se recomanda ca fiecare adult sa participe la un curs de prim ajutor in care sa invete cum se face resuscitarea cardiopulmonara (RCP) si cum sa foloseasca un defibrilator extern automat (DEA). In plus, parintii ar trebui sa participe la un curs de prim ajutor pentru copii si sugari, pentru a afla cum sa gestioneze principalele urgente pediatrice amenintatoare de viata. 

Suna la 112

In majoritatea situatiilor de urgenta, vei avea nevoie de ajutorul profesionistilor si va trebui suni imediat la Serviciul de Urgenta 112!

Este important sa intelegi ce reprezinta o urgenta medicala si sa poti s-o diferentiezi de situatiile care nu sunt urgente. O durere in piept care persista mai mult de 15 minute, o sangerare care nu se opreste dupa 10 minute in care ai aplicat presiune directa pe rana sau o febra inalta la un sugar sunt exemple de urgente medicale (mai jos, vei gasi in detaliu semnele de alarma si pasii de prim ajutor pentru o varietate de urgente medicale). 

Chiar si atunci cand nu esti sigur, este mai bine sa te asiguri decat sa-ti para rau. Operatorii 112 sunt instruiti pentru a discerne intre diferite situatii medicale. Se poate intampla ca echipajul medical chemat la locuinta cuiva pentru ceea ce vecinii credeau ca este o urgenta majora sa constate ca persoana este in afara oricarui pericol imediat. Insa ei nu vor fi suparati in legatura cu asta. Paramedicii si medicii de pe ambulanta se asteapta ca astfel de solicitari sa fie parte din activitatea lor. Prefera sa se prezinte si sa gaseasca persoana in afara oricarui pericol medical, decat sa fie solicitati prea tarziu, cand lucrurile au scapat de sub control si nu mai pot sa faca prea multe pentru viata acelei persoane.

Fii pregatit sa raspunzi la intrebarile operatorului 112

Oamenii se afla adesea intr-o situatie stresanta atunci cand suna la 112. De aceea, este util sa intelegi ce fel de intrebari ti se vor pune si care este sensul lor, astfel incat fluxul convorbirii sa decurga mult mai usor. 

La capatul celalalt al telefonului exista un operator 112 instruit si care are experienta in „intrebari”, iar persistenta lui se bazeaza pe nevoia de a oferi informatii precise si specifice personalului medical din echipajul de urgenta. Cu cat vei coopera mai bine, cu atat operatorul va putea lua o decizie mai rapida si corecta pentru a trimite tipul de echipaj medical cel mai adecvat urgentei medicale respective. 

Atunci cand suni la 112, un operator iti va raspunde spunad „112. Care este urgenta dumneavoastra?”. In cazul urgentelor fiecare secunda conteaza, astfel incat este important sa fii cat de calm poti, sa vorbesti clar si sa raspunzi tuturor intrebarilor operatorului legate de:

Urgenta 

  • Descrie cat poti de concis situatia: „Tatal meu are dureri in piept”, „Mama mea tocmai s-a prabusit”, "Tocmai am asistat la un accident de masina". 
  • Raspunde la intrebarile de baza: „Cati ani are pacientul?” (varsta aproximativa), „Este pacientul constient?”, „Pacientul respira?”
  • Raspunde la intrebarea despre „Ce s-a intamplat?” care il va ajuta pe operator sa stabileasca care este urgenta. Pe baza acestui lucru, iti va pune intrebari mai specifice si iti va oferi instructiuni despre ce sa faci in timp ce astepti sa soseasca echipajul de urgenta.
  • Nu inchide telefonul decat in momentul in care operatorul solicita acest lucru. Intelege ca in timp ce operatorul iti pune intrebari, in acelasi timp transmite electronic informatiile medicale vitale catre dispecerat si echipajul de urgenta care va pleca catre tine.
  • Vei gasi informatii detaliate despre primul ajutor pentru diverse urgente medicale mai jos.

Adresa 

  • Desi, de cele mai multe ori, adresa este afisata operatorului, spune adresa daca ti se cere asta si mai ales ofera cat mai exact informatii, ca de exemplu puncte de reper sau sens unic, etc., astfel incat ambulanta sa poata sa ajunga cat mai repede.

Numarul de telefon 

  • Desi pentru majoritatea apelurilor 112 numarul de telefon de la care se suna este afisat operatorului, exista situatii in care, din considerente tehnice (ca de exemplu, limitari ale tehnologiei GSM), numarul nu este afisat.
  • Daca ti se cere asta, este important sa mentionezi numarul tau de telefon pentru ca operatorul sa poata restabili legatura cu tine, de exemplu, daca apelul se intrerupe. 

Invata-ti copilul sa sune la 112

Una dintre provocarile vietii de parinte este sa ii oferi copilului acele abilitati care sa-l ajute sa faca fata obstacolelor vietii. O lectie simpla, dar importanta pentru copil este sa stie sa sune la 112 in caz de urgente.

Daca aveti in familie un bunic sau pe cineva care sufera de reactie alergica severa (anafilaxie), diabet, epilepsie sau o boala de inima, vorbeste cu copilul despre posibilele situatii care pot sa apara. Pastreaza la vedere (ca de exemplu, pe frigider) o hartie unde este scris numarul de urgente 112. Pe acea hartie ar trebui trecute si posibilele alergii si bolile de care sufera membrii familiei.

Invata-l pe copil exact numarul pe care trebuie sa il formeze – unu-unu-doi, nu unu-doisprezece. Intr-o situatie de urgenta, copilul ar putea sa nu stie cum sa sune din cauza ca nu gaseste numarul „12”.

Asigura-te ca intelege ca desi nu trebuie sa ofere informatii personale strainilor, trebuie sa aiba incredere in operatorul 112. Pune-l in fata unei posibile astfel de situatii jucand jocuri de rol, cand operatorul il va intreba:

De unde suni (Unde locuiesti?)

Despre ce fel de urgenta este vorba?

Cine are nevoie de ajutor?

Este persoana constienta? Respira?

Explica-i ca este ok sa fie inspaimantat in timpul unei urgente, dar este important sa isi pastreze calmul, sa vorbeasca clar si sa ofere cat mai multe detalii operatorului de la 112. Daca este mai mare, explica-i ca operatorul ii poate oferi instructiuni de prim ajutor legate de ceea ce poate face el pana cand soseste echipajul de urgenta.

Surse de informatie:

  • www.sts.ro
  • www.mayoclinic.org
  • www.redcross.org