Exemple de obiecte care pot fi introduse in ureche sunt:
- Bomboane
- Jucarii mici
- Butoane
- Pietricele
- Guma de creion
- Hartie mototolita
- Baterii mici de ceas
- Seminte
- Insecte
De obicei, stii daca ti s-a blocat ceva in ureche. Simti ca ceva este in ureche, ai durere si senzatia ca nu mai auzi cu acea ureche. Dar este posibil ca in cazul copiilor mici acestia sa nu isi dea seama de asta. Copiii pot avea simptome cum ar fi durere de ureche, iritabilitate sau plans.
Primul ajutor in caz de obiect strain in ureche
Indiferent de ceea ce este in ureche, este important sa-l scoti cat mai repede posibil.
Mergi de urgenta la medic
Fa-ti o programare in cel mai scurt timp la medicul ORL-ist (medic specializat in tratamentul afectiunilor urechii) sau mergi la camera de garda a unui spital de specialitate ORL sau de urgenta:
- Mergi imediat la medic daca exista sangerare, durere severa, scurgere anormala sau semne de infectie.
- Dupa prima incercare nereusita, nu pierde timpul in incercarea de a vedea obiectul si de a-l indeparta. Intarzierile si incercarile multiple esuate in a scoate obiectul din ureche pot cauza infectie si leziuni suplimentare.
- De asemenea, daca stii ca obiectul este o baterie, mergi imediat la medic.
Incearca sa scoti obiectul
- Incearca sa vezi daca obiectul va cadea inclinand capul pur si simplu.
- Foloseste o penseta. Daca obiectul este usor vizibil si usor de apucat, scoate-l usor cu o penseta. Nu incerca sa-l indepartezi cu forta. Canalul urechii este foarte sensibil, iar acest lucru ar putea fi dureros.
- Foloseste apa. Spala canalul urechii (insa nu fa asta daca crezi ca timpanul este perforat). Foloseste o seringa si apa calduta pentru a spala canalul auditiv extern. Nu folosi apa pentru a indeparta baterii, alimente sau materiale vegetale.
- Foloseste ulei sau alcool daca a intrat o insecta in ureche. Inclina capul astfel incat urechea cu insecta sa fie in sus. Toarna alcool sau ulei caldut (nu fierbinte) in ureche (insa nu fa asta daca crezi ca timpanul este perforat). Uleiul poate fi ulei de masline sau ulei pentru copii. Insecta ar trebui sa pluteasca in lichid si astfel sa poti s-o scoti.
- Semnele si simptomele de perforatie a timpanului sunt: durere, sangerare sau scurgere. Daca observi aceste manifestari, mergi imediat la medic
Ce nu trebuie sa faci
- Nu impinge niciodata obiectul. Acest lucru poate cauza leziuni suplimentare.
- Nu folosi betisoare de bumbac pentru urechi, bete de chibrit sau ace de par in incercarea de a scoate obiectul - acestea de fapt il pot impinge mai adanc in ureche.
Daca nu poti scoate usor obiectul de la prima incercare, mergi la medic. De asemenea, daca continui sa ai durere, scurgeri din canalul extern al urechii, probleme cu auzul sau simti ca inca exista ceva blocat in ureche dupa ce ai scos obiectul, mergi la un consult la medicul ORL-ist.
Preventie
Invata copilul sa nu isi puna obiecte in urechi, atat lui, cat si altui copil.
Asigura-te ca un copil mai mic de 3 ani nu poate ajunge la:
- Baterii (in special baterii mici)
- Monede
- Creioane cu guma
- Margele
- Orice alt obiect de dimensiuni mici
Poti de asemenea:
- Alege jucariile care sa fie potrivite varstei copilului tau (fii atent la jucariile care pot avea parti mici care pot fi indepartate)
- Incurajeaza copiii mai mari sa-si tina jucariile departe de copiii mai mici
- Supravegheaza in permanenta un copil < 3 ani - mai ales cand este in contact cu obiecte mici, cum ar fi jucariile, anumite alimente sau se afla afara, in gradina.
Surse de informatie:
- www.mayoclinic.org
- www.webmd.com
- www.healthdirect.gov.au
- www.stanfordchildrens.org