Ce este apa alcalina
PH-ul este un indicator al concentratiei ionilor de hidrogen dintr-o solutie, oferind informatii despre aciditatea, respectiv bazicitatea solutiei respective. Scara de pH cuprinde valori intre 0 si 14, unde 0 reprezinta limita de aciditate maxima, iar 14 este valoarea masurata de solutiile cu alcalinitate (bazicitate) maxima. Pentru a-ti putea face o idee mai clara asupra acestui aspect, amintim ca acidul clorhidric are pH 0.2, sucul de lamaie are pH 2.5 si, la limita opusa, avem soda caustica (pH 13.9) sau amoniacul (pH 11.5)
Apa potabila obisnuita are, de regula, un pH neutru, cu valoarea apropiata de 7. Putem deduce, astfel, ca apa alcalina are un pH mai ridicat decat cea obisnuita, valorile pH-ului, in acest caz, fiind cuprinse intre 8 si 9. Exista, practic, doua tipuri de apa alcalina: cea care se poate achizitiona direct imbuteliata si cea care se poate prepara acasa, cu ajutorul unui aparat special conceput in acest sens, care ionizeaza apa, imbogatind-o cu minerale.
Ce gust are apa alcalina?
Desi, in esenta, apa este inodora si insipida, dat fiind faptul ca sursele de apa difera prin natura mineralelor componente, ea poate avea uneori un gust subtil. In ceea ce priveste apa alcalina, in functie de concentratia fiecarui tip de ioni adaugati in procesul de alcalinizare, ea poate avea un gust usor sarat sau amar (in special atunci cand pH-ul este prea ridicat).
Apa alcalina - efecte benefice
Consumul apei alcaline aduce cu sine o serie de beneficii pentru diferite functii ale organismului. Printre acestea, se numara urmatoarele:
- reduce aciditatea gastrica - la pacientii care se confrunta cu o secretie de acid clorhidric in exces, apa alcalina poate fi de ajutor, neutralizand surplusul acid si echilibrand pH-ul din interiorul stomacului. In acest fel, poate preveni aparitia sau agravarea unor afectiuni, precum boala de reflux gastroesofagian, gastrita sau ulcerul;
- ajuta la o mai buna hidratare a organismului - fiind vorba despre o apa ionizata, mineralele, precum calciul, magneziul, potasiul sau sodiul, devin mai usor asimilabile. Astfel, organismul beneficiaza de o hidratare mai pronuntata;
- previne sau incetineste manifestarile stresului oxidativ - caracterul bazic al apei alcaline ajuta la neutralizarea radicalilor liberi, sustinand, astfel, organismul in lupta cu unele afectiuni grave, precum cancerul;
- favorizeaza eliminarea toxinelor - prin reactia de neutralizare la care apa alcalina participa in mod activ, toxinele cu caracter acid sunt mai rapid eliminate din organism, procesul de imbatranire celulara fiind incetinit;
- sprijina refacerea organismului dupa un efort fizic sustinut - fiind imbogatita cu minerale, apa alcalina ajuta sistemul muscular sa isi recapete mai rapid fortele si amelioreaza senzatia de oboseala;
- conform unor studii aflate inca in desfasurare, se discuta posibilitatea ca apa alcalina sa incetineasca procesul de degradare osoasa, la persoanele predispuse (spre exemplu, pacientii cu osteoporoza). Cu toate acestea, nu exista inca rezultate concludente in acest sens.
Cata apa alcalina se bea pe zi?
Nu exista o recomandare universal valabila, in ceea ce priveste consumul zilnic de apa alcalina, mai ales avand in vedere faptul ca unele persoane trebuie sa o consume cu prudenta sau chiar sa o evite. Atunci cand apa alcalina nu prezinta niciun pericol pentru sanatate, ea poate fi consumata in aceeasi cantitate recomandata pentru apa potabila obisnuita (2-3 litri pe zi). Cu toate acestea, pentru a evita eventualele efecte adverse provocate de trecerea brusca de la un tip de apa la altul, se recomanda introducerea treptata a apei alcaline in dieta zilnica.
Riscuri ale consumului de apa alcalina
La fel ca in cazul oricaror altor forme de tratament sau suplimente nutritive, consumul de apa alcalina poate aduce cu sine si unele reactii nedorite, mai ales in cazul unor afectiuni preexistente sau atunci cand pH-ul apei este unul necorespunzator. Asadar, in unele situatii, pot aparea urmatoarele efecte adverse ale consumului de apa alcalina:
- scaderea aciditatii gastrice sub nivelul optim, ceea ce poate duce la tulburari gastrointestinale, precum si la eliminarea necorespunzatoare a toxinelor din organism. Astfel, prin acumularea acestor toxine, se poate ajunge la anemie, infectii sau acnee;
- incetinirea digestiei si a tranzitului intestinal;
- uscarea pielii si aparitia pruritului, la unii pacienti, daca pH-ul apei este prea ridicat;
- parestezii (furnicaturi) manifestate la nivelul membrelor sau fetei;
- in cazuri rare, pH-ul prea mare al apei alcaline poate provoca alcaloza metabolica, un sindrom manifestat prin greata, varsaturi, tetanie (cauzata de scaderea concentratiei sanguine de calciu), tulburari de ritm cardiac sau hipotensiune arteriala.
Apa alcalina - contraindicatii
Asa cum mentionam anterior, apa alcalina nu este un produs benefic in orice situatie. In unele situatii, beneficiile acesteia sunt depasite in mod considerabil de catre dezavantaje. Amintim, astfel, doua cazuri cand consumul de apa alcalina este contraindicat:
- hipoaciditate gastrica - atunci cand o persoana se confrunta deja cu o concentratie prea scazuta a acidului clorhidric responsabil pentru digestie, consumul apei alcaline poate agrava aceasta problema de sanatate. Din acest motiv, este recomandat ca pacientii din aceasta categorie sa evite introducerea in dieta a apei imbogatite cu ioni;
- disfunctii renale - in cazul pacientilor ai caror rinichi nu functioneaza in mod corespunzator, consumul de apa alcalina poate conduce la acumularea la nivel renal a sarurilor minerale, punand, astfel, in pericol, sanatatea rinichilor, dar si a intregului organism.
Cat dureaza cura cu apa alcalina
Nu exista o reteta stricta in ceea ce priveste durata consumului de apa alcalina, asa cum nu exista o recomandare precisa referitor la cantitatea zilnica. Este important de retinut ca apa alcalina nu este un tratament propriu-zis, consumul acesteia fiind, in unele cazuri, o forma de suplimentare a aportului de saruri minerale.
Este esential sa vorbesti cu medicul tau inainte de a incepe o cura cu apa alcalina si acesta te va putea sfatui daca apa imbogatita cu ioni este potrivita pentru tine. Studiile care au in centrul lor efectele apei alcaline asupra organismului sunt inca insuficiente pentru a putea determina cu certitudine daca apa alcalina este sau nu benefica in situatiile mai sus mentionate.
Autor: Roxana Balintoni, Senior Editor