Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Al doilea caz din lume cu o tumoră la inimă extrem de rară operat la Ponderas Academic Hospital

M. nu și-a imaginat niciodată că vacanța mult visată, pe care o așteptase cu nerăbdare, îi va schimba complet viața. Bărbatul era într-o croazieră pe Marea Mediterană, alături de soția sa, când, într-o dimineață, a simțit brusc că ceva nu este în regulă cu el.

„Am simţit că mi se lăsau piciorul drept și mâna dreaptă și că îmi venea greu să vorbesc. Mi-am dat seama că s-a întâmplat ceva grav.”, își amintește el. Făcuse un AVC, adică un accident vascular cerebral, o boală care apare atunci când fluxul de sânge către o parte a creierului este întrerupt sau redus semnificativ.

De obicei, în astfel de situații, este chemat un elicopter de urgență care să transporte pacientul la spital. Însă, din cauza condițiilor, elicopterul nu a putut ajunge, așa că a intervenit garda de coastă, care l-a transportat rapid la un spital din Sardinia. Acolo, medicii i-au făcut investigații, dar fără să găsească o cauză clară. După o săptămână de spitalizare, i-au spus că este în afara oricărui pericol și că se poate întoarce în România, unde să continue tratamentul. Însă, când s-a întors acasă, lucrurile au luat o altă întorsătură. Nimeni nu se aștepta la asta.

Un semnal de alarmă ignorat

Ajuns în România, M. a început să aibă dureri în piept și asta i-a îngrijorat pe el și pe soția sa. Doamna L. a chemat imediat ambulanţa și M. a fost transportat de urgență la un spital de stat din București. Acolo, după investigații și după ce au exclus apariția unui nou AVC, medicii i-au spus că are o infecție urinară și că are nevoie de tratament. Nimeni nu s-a gândit că ar putea să aibă ceva la inimă.

"Mi-au zis doar că nu am nimic grav și am plecat acasă la Târgu Jiu, de unde suntem.”, își amintește M.

Diagnosticul rar: mixom atrial cu o localizare extrem de rară. Doar un singur alt caz a fost descris în istoria medicală

Totuși, soția lui a insistat să facă investigații suplimentare. Așa au ajuns la controlul cardiologic. Al doilea medic care l-a văzut i-a făcut o ecografie cardiacă ce arăta ceva neobișnuit.

„E urgent, trebuie să vă internaţi.”, i-a recomandat medicul. După o ecografie transesofagiană, diagnosticul a confirmat: avea o tumoră în interiorul inimii, un mixom atrial cu o localizare extrem de rară la nivelul ligamentului Marshall. Acest ligament este o bandă subțire de țesut care conectează două părți ale inimii și are un rol important în dezvoltarea copilului în timpul sarcinii. După naștere, nu mai are o funcție atât de relevantă. Însă, în acest loc pot să apară tumori rare, cum sunt mixoamele atriale, care sunt tumori benigne. Localizarea lor pe acest ligament este considerată una dintre cele mai neobișnuite locații pentru astfel de tumori. Doar un singur alt caz a mai fost descris în toată istoria medicală.

M. a revenit la București pentru investigații suplimentare, iar coronarografia făcută a arătat și o boală coronariană severă, cu afectare multivasculară. Pe scurt, bărbatul avea o problemă cardiacă mult mai gravă decât orice ar fi suspectat cineva. Medicul din Italia nu doar că nu i-a găsit această afecțiune, dar l-a și trimis acasă spunându-i că nu îi găsește nimic ce îi poate pune viața în pericol.  

„Ar fi trebuit să îl opereze de urgență, dar l-au trimis înapoi acasă”

Familia i-a trimis chirurgului cardiovascular Cătălin Trifan de la Ponderas Academic Hospital un mesaj cu rezultatele analizelor când acesta era la un congres în Londra. După ce a analizat  documentele primite,, lucrurile erau clare pentru medic : M. avea nevoie urgent de operație.

„Atunci când m-am uitat peste investigații și am văzut ce avea, am rămas pur și simplu uimit. Nu îmi venea să cred că medicii din Italia l-au trimis acasă fără să îl opereze. Dacă intervenția nu ar fi avut loc imediat, el risca să nu supraviețuiască. A avut mare noroc. În Italia nu i-au găsit nimic, dar noi, da. Ne comparăm cu un sistem medical ultraperformant și am reușit să identificăm problema reală. E incredibil. Imaginați-vă că avea ceva care atârna ca un fir de ață și se putea rupe oricând.”, își amintește dr. Trifan.

Medicul şi echipa sa au reorganizat programările pentru a-l putea opera cât mai repede pe M. Deşi intervenţia trebuia efectuată imediat, a apărut o nouă problemă: infecţia urinară care persista şi putea compromite succesul operaţiei.

Ziua intervenției și o șansă la viață

Intervenția a fost una extrem de complexă și a presupus nu doar îndepărtarea tumorii rare, ci și efectuarea unui dublu bypass coronarian și a unei endarterectomii extinse la o arteră marginală. Faptul că avea și boală coronariană severă complica lucrurile. Echipa a fost formată din dr. Trifan Cătălin și dr. Rares Imbru, chirurgi cardiovasculari, dr. Irina Modrigan și dr. Ioana Cîtu, anesteziști, și dr. Mădălina Dașoveanu și dr. Andreea Mihai, cardiologi. 

„Operația a fost foarte dificilă, deoarece arterele coronare erau extrem de calcificate. A trebuit să facem o procedură mai rară, endarterectomia, care de obicei se face pentru artere mai mari, precum cele carotide. Am reușit să facem acest lucru și să spunem că operația a fost un succes. Evoluția post operatorie a fost surprinzătoare având în vedere toate complicațiile”, spune dr. Trifan.

Post-operator, M. s-a trezit în secția de terapie intensivă, surprins că a trecut printr-o intervenție atât de complicată și că se simte bine. „Când m-am trezit, încă nu înțelegeam prin ce am trecut, dar mă simțeam incredibil de bine și nu aveam dureri. Era ca și cum mi-am recăpătat viața."

Cazul lui M. este unul rar nu doar prin diagnostic, dar și prin felul în care echipa medicală a reușit să depășească obstacolele și să-i ofere o șansă reală la viață. "Când vezi un astfel de pacient, care a avut atâta noroc în nenorocirea lui, nu poți să nu te gândești la cât de fragilă este viața", spune dr. Trifan.

Astăzi, M. este acasă și are o altă viziune asupra vieții. "În astfel de momente, contează enorm empatia și modul în care medicii te tratează. Nu doar că mi-au salvat viața, dar mi-au redat speranța că există oameni care pun pasiune în ceea ce fac", spune M. cu lacrimi în ochi, recunoscător pentru că a mai primit o șansă.

Cere o programare

Prin completarea formularului de mai sus sunt de acord sa fiu contactat/a de catre Reteaua de sanatate REGINA MARIA in legatura cu serviciile medicale solicitate

Acest site este protejat de reCAPTCHA si se aplica Politica de confidentialitate si Termeni si conditii.