Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Cancerul colorectal poate fi vindecat prin chirurgie minim-invaziva

Articol de Prof. Dr. Catalin Copaescu Profesor Chirurgie generala
Cancerul colorectal poate fi vindecat prin tratament chirurgical minim-invaziv, laparoscopic sau prin chirurgia robotica

Prof. dr. Catalin Copaescu considera ca pacientul trebuie privit intotdeauna in ansamblul sau si ca Centrul de Excelenta in Chirurgia Colorectala este forma evoluata de organizare institutionala care poate sa raspunda, la cele mai inalte standare de diagnostic si tratament, nevoilor pacientului cu patologie colorectala.

Despre cele mai noi si avansate metode de tratament al cancerului colorectal si despre avantajele chirurgiei minim invazive in vindecarea cancerului colorectal, intr-un dialog “sfatos” si plin de umanitate cu initiatorul Centrului de Excelenta in Chirurgia colorectala si fondatorul SPITALULUI PONDERAS ACADEMIC HOSPITAL, prof. dr. Catalin Copaescu.

Sunteti considerat deschizator de drumuri in chirurgia bariatrica si minim-invaziva. De unde vine interesul pentru chirurgia tumorilor colo-rectale?

Chirurgia colo-rectala nu este o dragoste recenta, este o experienta inceputa cu peste douazeci de ani in urma si care, in ceea ce ma priveste, ajunsese deja intr-o forma foarte avansata de realizare tehnica la momentul introducerii chirurgiei bariatrice. As spune altfel – cred ca nu as fi putut face chirurgie bariatrica, daca nu as fi avut experienta larga in domeniul chirurgiei avansate, laparoscopice, inclusiv in chirurgia colorectala.

Pacientii bariatrici sunt pacienti “grei” din punct de vedere anestezic, din punct de vedere chirurgical, sunt pacienti cu obezitate morbida, cu diabet zaharat, cu patologie foarte complexa, la care abundenta tesutului adipos si complexitatea cazului fac ca din punct de vedere tehnic sa fie greu de rezolvat. Stiind aceste amanunte, am organizat un cadru de tratament al acestor pacienti avand doua premise foarte importante: experienta si rezultatele obtinute.

Astfel, in primul rand, experienta mea si a echipei pe care o coordonam la vremea respectiva -experienta care s-a largit ulterior- in chirurgie minim invaziva, chirurgie laparoscopica gastrointestinala, referindu-ma aici si la chirurgia colo-rectala.

Intr-adevar, am comunicat mai mult in zona chirurgiei bariatrice, pentru a explica cat mai multor pacienti despre posibilitatea si nevoia de a se trata prin metode eficiente (si aici numim metodele chirurgicale de interventie), pentru a face sa se inteleaga si de catre pacienti si de catre cei care au grija de pacienti, ca este nevoie de programe coerente de interventie. Aprofundarea acestor protocoale, dezvoltarea lor ne-a adus in etapa in care am indraznit sa aplicam pentru Centrul de Excelenta in Chirurgia Bariatrica, deoarece s-a creat si dezvoltat un cadru institutional al activitatii in echipa cu rezultate foarte bune.

Ce acreditari institutionale exista si ce insemna ele pentru pacientii care au cancer colorectal?

Calitatea rezultatelor obtinute in tratamentul chirurgical al pacientilor nostri s-a materializat in obtinerea acreditarii din partea unor foruri reputate la nivel international. Intenational Federation of Surgery Obesity IFSO - European Chapter a fost prima acreditare obtinuta in 2011, iar in 2013 am obtinut recunoasterea Surgical Review Corporation din SUA. Daca primul for amintit este dedicat chirurgiei bariatrice, Surgical Review Corporation auditeaza diferite programe de tratament chirurgical, pornind si ei de la o experienta foarte larga in chirurgie bariatrica. Nu este intamplator: pacientii bariatrici sunt de departe, pacientii cei mai grei - ai nevoie de dotari maximale, ai nevoie de o experienta colectiva larga, ca sa-ti poti permite sa tratezi astfel de pacienti pe care nu ii poate trata oricine, sau mai bine spus, nu oricine doreste sa-i trateze- si atunci maniera de abordare diagnostica si terapeutica institutionala creste prin acest antrenament continuu.

In acest interval in care chirurgia bariatrica a fost front-line - a fost declaratia noastra institutionala asumata - nu am intrerupt niciodata tratarea pacientiilor cu patologia colorectala, doar ca am comunicat mai putin in acest domeniu.

Pe masura ce protocoalele de chirurgie bariatrica s-au dezvoltat, pe masura ce munca in echipa multidiciplinara a devenit dintr-un ideal un fapt cotidian pentru noi, am dorit sa atragem atentia asupra patologiei colo-rectale si posibilitatii de interventie folosind metode minim-invazive.

Va referiti intotdeauna la echipa multidisciplinara… Ce inseamna acest lucru?

Diferenta ar fi ca, intr-o echipa multidiciplinara, medicii se concentreaza in jurul unui pacient, pacientul este in centrul atentiei lor, pe cand intr-o echipa pluridisciplinara, care presupune deasemenea mai multe specialitati spre care este trimis pacientul, fiecare medic ofera o solutie, dar fara a se pune de acord intre ei. Ca o consecinta frecvent intalnita, pacientul este intr-o situatie confuza atunci cand, nu arareori, opiniile specialistilor sunt contradictorii. Pacientul nu are de castigat intr-o astfel de situatie.

Ideea de echipa multidiciplinara, de comisie multidisciplinara, de analiza intr-un “board medical” este ceea ce caracterizeaza activitatea noastra, mai ales in domeniul chirurgiei oncologice.

Avand aceasta experienta, am realizat ca la noi in tara sunt probleme importante in ceea ce priveste gestionarea cazurilor cu patologie colorectala – ma refer aici la diagnostic, tratament, urmarire.

Ce a fost ingrijorator pentru dumneavostra, ca om si ca medic in acest context?

Trebuie sa stiti ca Romania are peste 11 000 de cazuri noi de cancer colorectal in fiecare an.

In fiecare an, echipele medicale din Romania pierd lupta cu aceaste patologii in 6000 de instante: 6000 de pacienti cu cancer colorectal mor in fiecare an ca urmare a acestei patologii, urmare a depistarii cazurilor in faze foarte avansate de evolutie. O parte dintre acesti pacienti cu cancer colorectal nu dau vreo sansa medicinei sa ii ajute, pentru ca ajung la medic in forme foarte avansate evolutiv.

In plus, e bine sa se stie ca tumorile colorectale pot avea forme de cancer tratabil!

Acestea sunt premisele: avem o incidenta mare, avem o lupta cu rezultate modeste din cauza formelor de evolutie avansate in care se prezinta pacientii, si, pe de alta parte, avem un cancer care este tratabil.

Daca neoplasmul colorectal este tratabil, de ce aceasta situatie nefavorabila?

Cancerul colorectal este tratabil in faze evolutive precoce. In stadiile precoce 1 si 2, cancerul colorectal poate avea sansa de control terapeutic total la 5 ani, ceea ce este echivalent medical cu vindecarea, in peste 90% din cazuri. Nu discutam de 9%, sau de 2%, sau de10 %! Ci de 90%! Majoritatea acestor pacienti pot spune “Am avut un cancer colorectal”… conditia este ca ei sa se prezinte in stadii incipiente.

Din pacate, acest lucru nu se intampla frecvent, iar in Romania nu avem un program coerent de screening la nivel national.

In Ponderas Academic Hospital, noi am initiat recent un program de screening populational, oportunistic, program aflat in derulare. Am lansat acest program cu mesajul “Fa-ti treaba, apoi vino la noi cu ea!”, pentru ca oamenii sa stie ca este bine sa se testeze si ca exista metode prin care se pot identifica precoce semnele de cancer colorectal.

La ce se refera screeningul pentru cancerul colorectal in Ponderas Academic Hospital?

Prin tehnici moderne in premiera pentru Romania, sunt identificate semne directe sau indirecte ale unor tumori benigne sau maligne in intestinul gros (colon si rect). Daca testul FIT (Fecal Imunohistochimic Test) este pozitiv, pacientul merge catre colonoscopie si va fi identificata sursa de pierdere de sange din colon, indepartandu-se polipii colonici care pot fi prezenti sau stabilindu-se diagnosticul de tumora, care va avea un tratament chirurgical.

Exista si alte metode de a depista precoce cancerul?

Daca discutam despre polipi, marea majoritate sunt tratabili endoscopic prin colonoscopie. Stim foarte bine ca un cancer de colon sau de rect pleaca de la polipi; daca am scos polipii, practic am intrerupt secventa evolutiva catre cancer si atunci pacientul este scutit pentru o perioada de timp de aceast risc, va veni la control pentru ca, daca este generator de aceste forme evolutive polipoide, va beneficia de extragerea lor. Deci, iata cat de simplu se poate intrerupe aceasta soarta nemiloasa in cazul acestor pacientilor!

Cine este la risc de a dezvolta cancer colorectal? Pe cine sfatuiti sa vina la control?

Pacientii cu risc de a dezvolta cancer colorectal pot fi considerati in functie de mostenirea genetica, in functie de particularitatile lor medicale sau pur si simplu in functie de varsta - dupa varsta de 45 de ani.

Este mostenirea genetica importanta in aparitia cancerului colorectal?

Da, bineinteles, daca au existat in familie cazuri de cancer colorectal ar trebui ca acei pacienti sa beneficieze de screening. Din pacate, formele evolutive sunt tot mai grave. Daca inainte cu ceva vreme, acum 10 ani, consideram ca pacientii peste 50 de ani ar trebui sa fie verificati, astazi este in general valabil ca pacientii peste 45 de ani sa necesite verificare si sunt discutii sa coboram limita de varsta chiar mai jos, spre 40, pentru ca apar cazuri la varste foarte tinere. Recomand cel putin efectuarea unui screening cu acest test FIT (fecal imunohistochimic test) pe care il facem si aici, in Ponderas Academic Hospital.

Este suficient ca pacientii care au cancer colorectal sa se prezinte la medic in stadii incipiente pentru ca aceste cazuri sa fie tratate cu succes?

Conditiile pentru ca acest cancer sa fie tratabil sunt in primul rand, identificarea in stadii precoce, iar a doua conditie este sa ai centre specializate, unde o echipa multidisciplinara sa preia acesti pacienti, sa fie concentrate acolo volume mari de interventii chirurgicale, iar pacientii sa fie tratati cu cele mai noi si moderne metode.

Pacientii trebuie sa identifice maximul de profesionalism in ceea ce priveste diagnosticul si tratamentul pentru cancerul rectal intr-un centru dedicate - centrul de tratament colorectal. Tocmai acest lucru nu exista in Romania sau, mai bine zis, nu a existat inainte de initiativa noastra.

Mai departe, ingredientele tehnice, diagnostice, teraputice, suportul din aceste centre trebuie sa fie la un anumit nivel, in concordanta cu ce se intampla in lumea medicala; nu ne putem gandi la dotarea care exista acum 20 de ani, nu ne mai gandim la chirurgia deschisa clasica, ci trebuie sa fim perfect aliniati conditiilor actuale, iar noi ne raportam la cele mai noi si inalte standarde de tratament. Doar asa speram ca vom putea controla aceasta boala necrutatoare, dar tratabila: identificand pacientii si deferindu-i catre centre dedicate, in care sa existe cea mai buna dotare.

Ce inseamna pentru pacient sa fie tratat in Centrul de Excelenta in Chirurgia Colorectala din Ponderas Academic Hospital?

As aprecia in primul rand componenta echipei care lucreaza in Centrul de Excelenta. Trebuie sa existe expertiza din foarte multe specialitati medicale si chirurgicale. Alaturi de chirurgi se afla medici gastroenterologi care exploreaza si califica endoscopic acesti pacienti, medici imagisti, radiologi si anatomopatologi care se implica decisiv in diagnostic, medici internisti si oncologi - alaturi de care vom stabili strategia terapeutica - decisa in Tumor Board-ul institutional, se afla medici anestezisti care stabilesc riscul chirugical al pacientului respectiv, medici cardiologi care evalueaza statusul cardio-vascular al pacientilor, se afla uneori medici de chirurgie toracica - pentru a interveni cand exista determinari toracice ale tumorii, radio-terapeuti- atunci cand inainte de interventia chirurgicala este nevoie ca pacientii sa fie supusi unor raze (radioterapie), psihosomatoterapeuti –atunci cand pacientii au nevoie de sprijin pentru ca sa poata depasi momentele grele ale impactului primirii unei informatii cu caracter dramatic – ti se spune ca esti purtatorul unei astfel de patologii si ai nevoie de consiliere pe toata durata tratamentului, tratament care nu este de o zi, ci un tratament care se intinde pe luni de zile si care impune supraveghere minim 5 ani in cazul cancerului colorectal.

In Ponderas Academic Hospital este vorba de o echipa multidisciplinara care se asaza la masa cel putin odata pe saptamana pentru a discuta cazurile evaluate, diagnosticate, tratate sau urmarite in clinica noastra. Fiecare membru al echipei vine cu o expertiza specifica, bazata pe tratarea a sute, uneori mii de cazuri de cancer colorectal. Toata aceasta expertiza colectiva va oferi pacientului cea mai buna solutie terapeutica.

Majoritatea pacientilor care prezinta cancer colorectal ajung la chirurgie iar pentru stadiile incipiente operatia poate fi curativa. Cand ai un cancer colorectal trebuie sa beneficiezi de indepartarea acestei arii bolnave; se indeparteaza nu doar tumora, ci segmentul de colon sau de rect afectat de prezenta tumorala, impreuna cu teritoriul limfatic aferent, impreuna cu structurile care delimiteaza teritoriul de extindere a acestei tumorii. Si-atunci e nevoie de chirurgie…fara discutie.

Care sunt standardele de tratament chirurgical in cancerul colorectal implementate in Ponderas Academic Hospital?

Chirurgia poate fi prin abord deschis, ceea ce inseamna de multe ori o incizie foarte larga pentru a putea patrunde intr-un spatiu ascuns al corpului nostru- ma refer aici la rect - in adancimea pelvisului, mai ales cand un proces tumoral poate ocupa toata aceasta zona, dar poate fi efectuata , de asemenea, printr-o tehnica mult mai moderna si anume, pe cale minim invaziva: laparoscopic, sau laparoscopic asistat robotic. La aceste tehnici care sunt in practica noastra curenta -o sa ma refer mai mult, pentru ca in Ponderas Academic Hospital, 96% dintre pacientii cu patologie colorectala beneficiaza de chirurgie minim invaziva laparoscopica sau robotica si doar pacientii care au tumori foarte extinse au nevoie de chirurgie clasica, acestea fiind forme disperate de evolutie. Aceste tehnici sunt in practica medicala de peste 20 de ani, introduse de noi in Romania tot in urma cu 20 de ani. De-a lungul timpului procedeele chirurgicale minim invazive au evoluat spre beneficiul pacientilor: s-au imbunatatit tehnic, prin acumularea de expertiza, dar si prin progres tehnologic, bazat pe asistenta computerizata, pe vizualizarea intermediata de camere de luat vederi cu inalta performanta .

Practic, laparoscopia nu foloseste o incizie larga a abdomenului, ci patrundem in vecinatatea colonului si a rectului afectat tumoral cu instrumente foarte fine, cu camere de luat vederi care proiecteaza imaginile preluate din interior pe monitoarele din sala de operatie.

In timp, tehnologia a evoluat de la SD- Standard Definition – imaginea cu care noi eram obisnuiti acum 15 ani, la inalta definitie HD-(High Definition). Acasa avem televizoare HD, 4K ! Asa au evoluat si camerele noastre de luat vederi, catre imagine 3D, la imaginea 4K - asa cum avem acum, iar la usa noastra bat echipamentele cu definitie 8K! Progresul era necesar pentru ca,  a vedea mai bine inseamna sa distingi mai bine structurile anatomice ale pacientului respectiv si sa le poti separa mai bine pe cele bolnave de cele sanatoase, astfel incat sacrificiul tisular sa nu trebuie sa fie atat de mare in conditiile unei exereze tumorale complete.

Un principiu de baza in aceasta chirurgie moderna, parafrazandu-l pe prof. dr. Corneliu Dragomirescu, care mi-a fost mentor, care a adus chirurgia laparoscopica in Romania si din echipa caruia am facut parte, este: “ Daca vezi bine ceea ce faci, vei face bine ceea ce vezi”.

Chirurgia robotica este o forma foarte avansata de chirurgie laparoscopica. Este o forma in care chirurgul se foloseste de un computer foarte performant, acest robot aflat acum la a patra generatie – Da Vinci Xi iar forma pe care o avem in Ponderas Academic Hospital este cea mai avansata forma din aceasta regiune, cu cele mai avansate, complexe si numeroase caracteristici tehnice.

Ca sa dau un singur exemplu simplu al acestor noi caracteristici performante: masa chirurgicala se poate repozitiona in timpul interventiei chirurgicale la comenzile noastre, ale medicilor. Este vorba de un computer interpus intre pacient si medic, un computer pe care il manevreaza exclusiv medicul, dar care, fiind foarte performant, faciliteaza o vizualizare si mai detaliata a structurilor pe care le operam. Este vorba de o apropiere fara precedent fata de structurile pe care le operam facilitata de computer,-practic ne apropiem de aceste structuri la o distanta milimetrica, iar instrumentele se afla si ele in acest spatiu, instrumente care sunt si mai fine. Si astfel vezi mai bine decat in chirurgia laparoscopica clasica si vei avea instrumentele necesare pentru a nu distruge grosier structuri foarte fine; poti sa separi membrane care delimiteaza teritoriul tumoral de spatiul care trebuie sa ramana integru.

Care sunt rezultatele utilizarii chirurgiei robotice pentru pacientul care are cancer colorectal?

Este adevarat, si in chirurgia clasica, deschisa, se scoate tumora, cu totul, sacrificand insa din tesutul sanatos din jur. Aici este detaliul extrem de important! Sacrificarea tesutului sanatos din jur inseamna lezarea unor vase si a unor nervi care sunt responsabili de functiile noastre. Daca avem de-a face cu un cancer de rect, care trebuie separat de structurile neuronale care trec la distante submilimetrice uneori de zona pe care trebuie sa o rezecam, putem leza acesti nervi, iar ei sunt responsabili de functiile urinare si de functiile sexuale. Lezarea acestora pune in mare dificultate functiile respective. Nu era o surpriza pentru chirurgia clasica acest lucru, in tratatele de chirurgie ale anilor ‘80-‘90 se spunea ca daca un pacient cu cancer de rect nu a ramas impotent dupa o operatie pentru cancer de rect inseamna ca nu a fost operat bine. Acum pare greu de crezut, dar aceasta era perspectiva medicinei atunci. Astazi discutam despre chirurgie robotica, chirurgie care reuseste sa indeparteze foarte bine structurile bolnave si sa mentina integritatea functionala a organismului.

Inteleg ca avantajele chirurgiei robotice colorectale se refera in primul rand la pacient si la posibilitatea pastrarii functiei urinare si sexuale?

Daca agresivitatea asupra peretelui abdominal e mai redusa - nu ai o taietura mare, nu se taie muschii- vindecarea este mult mai rapida, iar rata complicatiilor e mai scazuta; aceasta nu este zero, dar este de cel putin 10 ori mai redusa. Sistemul imunitar e mai putin agresat in timpul interventiei si recuperarea este mai facila, vindecarea se face mai repede si acest pacient poate beneficia mai rapid de integrarea in programele adjuvante de tratament oncologic. Adica, un pacient care are cancer colorectal beneficiaza de operatie, iar ulterior trebuie sa faca tratament oncologic, cu citostatice sau radiologic. Pacientul nu poate urma aceste tratamente daca nu este vindecat.

Daca pacientul e operat clasic si are complicatii - de exemplu nu se inchide operatia, poate supureaza, trebuie sa ramana in spital - nu are nici o sansa sa inceapa acest tratament. Si atunci, intrerupi o veriga foarte importanta, care trebuie sa fie coerenta: tratamentul cancerului colorectal incepe inainte de operatie, continua cu operatia si continua dupa operatie. Daca nu reusesti alinierea pacientului la acest tratament, el pierde o anumita sansa.

Apoi, sunt pacientii care au nu doar cancer colorectal, ci si alte riscuri anestezico-chirugicale foarte mari. Sunt pacienti cu probleme cardiovasculare, cu probleme respiratorii, cu obezitate morbida, cu mai multe operatii efectuate inainte, pentru care riscul de aparitie a unor complicatii dramatice este foarte mare. Ma refer aici la complicatii cardiovasculare, la tromboze, embolii pulmonare, hemoragii foarte grave, parte dintre acestea fiind responsabile de mortalitatea postoperatorie. Ori tocmai acesti pacienti beneficiaza cel mai mult de chirurgia minim-invaziva pentru ca, avand o rata de complicatii mai scazuta, ei ajung sa paraseasca spitalul si sa nu moara din cauza unor complicatii generate de procedura chirugicala. Si atunci, ei au sanse mari, chiar mai mari decat pacientii care nu au aceste probleme. Cu cat cazul medical este mai complex, cu atat mai mari sunt beneficiile chirurgiei minim-invazive. Astfel de pacienti beneficaza cel mai mult de chirurgia minim invaziva, pentru ca aceste procedee chirurgicale ii agreseaza mai putin.

Trebuie sa existe o intelegere asupra faptului ca pacientul vine in ansamblul lui, pacientul nu vine cu organul bolnav separat, ci este un tot: toate functiile trebuie avute in vedere, toate detaliile sunt relevante din punct de vedere teraputic. De aceea, ideea de centru dedicat acestei patologii, cu echipa multidisciplinara, aplicarea unor programe coerente de tratament pentru aceasta patologie trebuie sa fie regula de aur. Centrul de Excelenta in Chirurgia Colorectala este forma evoluata de organizare institutionala care aduce aceste avantaje de netagaduit pentru cei care opteaza pentru acest tip de ingrijire medicala.

Aici, protocolalele sunt aplicate cu mai multa rigoare, iar verificarea este constanta. Exista un audit permanent care urmareste toate rezultatele, fara exceptie, pe care centrul respectiv le inregistreaza in tratamentul pacientilor.

Se intelege ca orice derapaj de la rezultatele calificabile nivelului de excelenta poate duce la retragerea calitatii de centru de excelenta. Centrul de Excelenta in Chirurgia Colorectala din Ponderas Academic Hospital, anul acesta, a primit o a doua confirmare ca centru de excelenta, deja suntem in anul patru de existenta. Cu mahnire spun ca este inca unicul centru de excelenta colorectala din aceasta regiune; cu mahnire - pentru ca nu putem trata toti pacientii care ar avea nevoie de acest nivel de expertiza... Dar suntem motivati pentru a impartasi experienta noastra acordand o atentie deosebita activitatii de formare a medicilor si asistentelor pentru tratarea acestor pacienti.

In Surgical Training Institute care apartine Ponderas Academic Hospital si care reprezinta umbrela tuturor activitatilor educative desfasurate de noi, se instruiesc pentru chirurgie laparoscopica si robotica, zeci de chirurgi si zeci de asistente, din tara si din strainatate, pentru a putea aplica cele mai avansate tehnici si tehnologii, pacientilor cu patologie colorectala.

Concret, despre aceste lucruri este vorba intr-un centru de excelenta: se identifica precoce pacientii, sunt diagnosticati corect, tratati fara nici un compromis, cu cele mai noi tehnici, urmariti pentru o perioada nedeterminata - pacientii vin la controale la 1 luna, la 6 luni, la 1 an, in fiecare an si ori de cate ori e nevoie- iar formarea personalului care se implica in ingrijirea acestor pacienti, este o preocupare continua.

Ce se intampla cu pacientul care are cancer colorectal dupa operatie?

Interventia chirurgicala dureaza in principiu intre doua si sase ore, in functie de complexitatea interventiei, pacientul ramane internat 2-3 zile, ceea ce e foarte putin, recuperarea are loc in aproximativ o saptamana, dupa care isi poate relua activitatea profesionala. Dupa stabilirea diagnosticului anatomopatologic – piesa prelevata in momentul interventiei este analizata la microscop si prelucrata imunohistochimic in laboratorul anatomo-patologic, pacientul incepe tratamentul adjuvant oncologic, care poate dura mai multe luni.

Doresc sa subliniez aici necesitatea si eficacitatea Tumor Boardului. Pacientul trebuie sa beneficieze de o decizie a specialistilor. Din pacate, in tara noastra nu e aceasta regula. Nu stiu daca sunt 10 institutii care organizeaza astfel de intalniri in mod formal, cu rigurozitate. Regula este existenta acestui for: Tumor Board. E adevarat, necesita un consum de timp, de energie - cel putin o ora dureaza intalnirea specialistilor, dar pacientul pleaca avand un plan terapeutic care este agreat si semnat de specialisti, plan care este conform cu ghidurile actuale de tratament international.

Puneti accent pe instruirea continua si formarea de echipe in chirurgia minim-invaziva, laparoscopica sau robotica. Cat de avantajoasa este aceasta abordare?

Eforturile de perfectionare individuale, izolate trebuie sa existe si pot fi incununate de success, dar acestea nu pot pune bazele unei constructii institutionale. Parafrazandu-l pe Al Gore, un cunoscut politician american- “Daca vrei sa mergi repede, mergi singur, daca vrei sa ajungi departe mergi in echipa”. E adevarat ca poti avea performanta profesionala individuala, care e de altfel obligatorie – trebuie sa citesti, sa exersezi, dar nu te poti replica mai departe intr-o organizare institutionala, nu te poti substitui in decizie unor specialitati care trebuie sa fie complementare tie. Nici macar nu poti sa tranzactionezi, nu poti sa stimulezi sau sa grabesti decizii ale altor medici incercand sa intervii in acest proces. Acest lucru este obositor, neeficient- “vorbesc eu la radiologie, vorbesc eu la anatomie patologica, vorbesc la cardiologie!...”. Pur si simplu nu poate functiona asa. Colegii din echipa Centrului de Excelenta in Chirurgia Colorectala lucreaza impreuna, vad indicatiile si duc la indeplinire sarcinile, fara nici un fel de compromis si pentru a avea cele mai bune rezultate din punct de vedere al sanatatii pacientului.

Interviu consemnat de: Dr. Eugenia Bratu, Medic primar Sanatate Publica si Management Sanitar, Medical Marketing Manager

Cere o programare

Prin completarea formularului de mai sus sunt de acord sa fiu contactat/a de catre Reteaua de sanatate REGINA MARIA in legatura cu serviciile medicale solicitate

Acest site este protejat de reCAPTCHA si se aplica Politica de confidentialitate si Termeni si conditii.