Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

De la trauma infertilității, la bucuria maternității: un parteneriat de 3 ani între medic și pacientă

Articol de Silvana Pătrăşcanu Senior Editor
Se spune despre infertilitate că provoacă același tip de suferință ca o perioadă de doliu. Cuplurile care trec prin această experiență resimt incapacitatea de a avea un copil ca pe o pierdere dureroasă. Dacă este privită din acest punct de vedere, este mai ușor de înțeles atât trauma, cât și determinarea de a găsi o soluție pentru a materializa dorința de a avea propriul tău copil.

Timp de mai bine de 3 ani, alături de Oana Constantin, a fost dr. Anca Maria Manta, medic primar chirurgie generală, specialist obstetrică-ginecologie, la Spitalul Euroclinic. Cea mai bună dovadă a importanței unui medic dedicat este rezultatul: bucuria maternității. 

Un final fericit

Uneori, efortul și ambiția de a ajunge la rezultatul dorit se văd cel mai bine în momentul reușitei. Pentru Oana Constantin victoria a însemnat împlinirea unui vis, când în mai 2023 venea pe lume fetița ei. Un copil perfect, conceput natural. Iar povestea frumoasă continuă, în prezent. Oana este din nou însărcinată. 

„Urmează să facem prima ecografie morfofuncțională (n.a. suntem în martie 2025), analizele sunt în perfectă regulă, deși am avut ceva emoții, pentru că ne-am temut să nu fie o sarcină extrauterină. Din fericire, totul este bine. Sunt fericită, mă bucur de fetița mea și abia aștept al doilea copil. I-am dorit atât de mult, am trecut prin atât de multe pentru a-i avea. Mă pregătesc pentru aniversarea celor doi ani ai fetiței și mă bucur de sarcină. A fost o surpriză pentru toți, nu ne așteptam, și este cu atât mai prețioasă. Pot să vă spun că după ce am bănuit că aș putea fi gravidă și testul de sarcină a confirmat acest lucru, prima persoană pe care am anunțat-o a fost doamna doctor Manta”, povestește Oana Constantin, pe cale să devină de două ori mamă. 

Drumul până aici a fost dificil, greu, stresant și deseori nedrept. Diagnosticul de infertilitate i-a fost pus în 2020. A fost un verdict pe care nu l-a acceptat, motiv pentru care nu a renunțat nicio clipă la dorința de a avea un copil. „Am știut că trebuie să găsesc medicul care să mă asculte, să mă înțeleagă și care să mă ajute. De aceea, am fost la zeci de consultații, am făcut zeci de analize. De la prima consultație la doamna doctor Manta, am știut că mai devreme sau mai târziu, cu ajutorul dumneaei, voi reuși”, continuă tânăra, acum în vârstă de 32 de ani. 

Căutări fără speranță

În ciuda faptului că-și dorea un copil, iar acesta întârzia să apară, principalul motiv pentru care a mers la medic au fost durerile foarte mari de burtă, care apăreau ocazional. Analizele erau bune, iar investigațiile ecografice minimale pe care le-a făcut nu au identificat nimic suspect. Totuși, simptomele pe care le avea sugereau o afecțiune din sfera ginecologică, deși nu avea un diagnostic clar. 

„Perioada aceasta de incertitudine absolută a durat mai mult de un an și a fost cea mai stresantă pentru că pe de o parte nu știam exact ce am, pe de alta am auzit atât de multe explicații și opinii din partea celor care mă consultaseră încât ajunsesem să cred că nu voi avea niciodată copii. Mi s-a spus că am endometrioză, deși, în final, s-a dovedit că nu. Mi s-a spus că am un fibrom care trebuie operat, iar unica soluție este histerectomia. Mi s-a mai spus că sunt prea sensibilă și că, ăsta e datul femeilor, durerea! Toate acestea m-au traumatizat și m-au deprimat pentru că îmi arătau că nu voi avea niciodată un copil”, rememorează Oana.  

Investigațiile, analizele, căutarea unui medic care să formuleze cu certitudine un diagnostic, care să nu-l anuleze pe cel dinainte au continuat până la prima vizită la dr. Anca Maria Manta, ceea ce s-a întâmplat în primăvara lui 2022. 

La prima consultație, pe lângă evaluarea clinică Oana a povestit toate opiniile medicale anterioare. Plecând de la diagnosticele prezumtive s-a stabilit un plan de investigații care să identifice cauza durerilor abdominale și cauza infertilității. Și pentru că aparent nu era nicio problemă, care să le explice s-a mers din aproape, aproape. 

Investigații complexe

Dr. Anca Maria Manta: „A fost muncă de detectiv. Analizele erau în regulă, partenerul nu avea probleme și totuși cuplul nu putea concepe un copil. Explorarea RMN cu protocol de endometrioză a eliminat această afecțiune, iar histeroscopia a confirmat prezenta adenomiozei. Nimic nu explica însă durerile abdominale, deși aveam suspiciunea unor aderențe ca posibilă cauză. Ca să clarificăm lucrurile și să vedem ceea ce este de făcut mai departe am programat o laparoscopie de diagnostic. Era singura soluție pentru a identifica exact ce probleme sunt, să stabilim un diagnostic și o terapie”. 

Laparoscopia de diagnostic este o procedură minim invazivă folosită pentru a examina direct organele din abdomen și pelvis, în special uterul, trompele uterine și ovarele și poate identifica cauza unor probleme precum infertilitatea, durerile pelvine sau suspiciunea de endometrioză și chisturi ovariene, care nu au putut fi confirmate prin alte investigații. 

Oana s-a internat în Centrul de Excelență în Ginecologia Minim Invaziva din Spitalul Euroclinic, la prima oră, în 22 august 2022. Procedura de diagnostic s-a realizat cu rahianestezie și a decurs fără niciun fel de complicații pentru pacientă, dar a adus toate clarificările necesare pentru formularea unui diagnostic precis și, ulterior, pentru o strategie terapeutică.  

„Laparoscopia de diagnostic este alegerea logică și necesară în acest caz, în condițiile în care nicio altă investigație nu clarifica precis patologia pacientei, iar o patologie era, pentru că niciodată nu există simptome repetitive, unele dintre ele intense, fără să existe o cauză. Sunt situații în care este mai dificil să stabilești un diagnostic exact decât să alegi tratamentul, iar de data aceasta așa a fost”, completează dr. Manta. 

Un diagnostic de certitudine

Investigația laparoscopică a adus toate clarificările necesare lămurind atât cauza durerilor intense de burtă, cât și pe cea a infertilității. 

Infertilitatea era provocată de un defect congenital, care afecta trompa uterină dreaptă. Incomplet formată, aceasta era nefuncțională. Trompa uterină stângă era înfundată, ca urmare a unei infecții și a unui tratament insuficient monitorizat, în trecut. „Așa cum am bănuit durerea era provocată nu de endometrioză, cum se speculase anterior, ci de aderențe, probabil formate în perioada intrauterină, ceea ce ar fi putut explica și agenezia parțială salpingiană dreapta. Trompa era definitiv compromisă, dar, în cursul intervenției laparoscopice, am secționat brida care lega colonul de ovar, și am eliminat cauza durerilor intense pe care le avea. Nu au fost identificate alte patologii, și aveam acum o imagine completă de la care putea pleca și terapia. În ceea ce privește infertilitatea primară a pacientei, rezolvarea stătea fie inseminare artificială, fie fertilizare în vitro”, explică medicul. 

Pentru Oana, laparoscopia a fost o eliberare psihică și fizică. Durerile abdominale au dispărut ca prin minune, iar faptul că putea avea șansa de a avea un copil, chiar și cu ajutorul tehnicilor medicale de reproducere umană asistată, i-a dat voie să spere. 

„Îmi este greu să spun ce ușurare a fost să știu exact ce este cu mine și ce soluții am. Îmi amintesc perfect momentul în care doamna doctor mi-a explicat care este problema. Erau vești bune și le-am primit cu încredere și speranță. Am avut dovada importanței pe care o are un medic care te crede, care este atent la suferința ta și care face tot ceea ce este omenește posibil să te ajute. Am avut încredere deplină și aș fi făcut orice mi-ar fi spus că trebuie să fac, pentru că știam și simțeam că sunt pe drumul cel bun”, povestește Oana Constantin. 

Ce este agenezia parțială salpingiană

Malformație congenitală rară, agenezia parțială salpingiană este caracterizată prin dezvoltarea incompletă a uneia sau ambelor trompe uterine. Trompele uterine (salpingele) au un rol esențial în reproducere, fiind canalele prin care ovulul călătorește de la ovar spre uter. O malformație la acest nivel poate afecta fertilitatea și crește riscul de complicații, cum ar fi sarcina extrauterină.

Agenezia parțială salpingiană apare în perioada fetală, atunci când structurile embrionare care formează trompele uterine, nu se dezvoltă corect. Cauzele exacte nu sunt mereu cunoscute, dar pot include anomalii moștenite care afectează dezvoltarea organelor reproducătoare, factori de mediu (infecții, toxine sau medicamente care interferează cu dezvoltarea normală a fătului) sau poate să apară împreună cu alte defecte congenitale ale uterului, vaginului sau rinichilor. 

În cazul Oanei, patologia era una exclusiv a trompei, un hazard al dezvoltării intrauterine. 

Agenezia parțială salpingiană nu generează simptome și este descoperită accidental în timpul unei investigații pentru infertilitate. Singurul risc posibil este acela al sarcinilor extrauterine în cazul trompelor uterine incomplet dezvoltate, dar parțial permeabile, situație în care ovulul fecundat se poate implanta în trompă, în loc să ajungă în uter.

Uneori, agenezia salpingiană poate fi asociată cu anomalii structurale, aderențe anormale sau tulburări menstruale, care să producă dureri pelvine cronice, greu de identificat dacă nu este descoperită anomalia tubară, exact ca în cazul Oanei Constantin. 

O evoluție neașteptată

Recuperarea după laparoscopie a fost foarte rapidă, intervenția a fost simplă și a necesitat o singură incizie mică în zona ombilicului, care s-a cicatrizat și ulterior s-a estompat. 

Cu un diagnostic clar, dr. Anca Manta a recomandat efectuarea unei histerosalpingografii, pentru a evalua cu maximă precizie cavitatea uterină și trompa stângă, care la investigația laparoscopică a apărut ca fiind blocată, pentru a verifica atât permeabilitatea, cât și funcționalitatea trompei uterine. O trompă permeabilă care nu are motilitatea necesară poate implica un risc crescut de apariție a sarcinilor extrauterine, iar strategia terapeutică ulterioară depindea de aceste informații.  

Statistica arată că 18-20% dintre pacientele cu infertilitate au șanse maxime de a obține o sarcină spontană după histerosonografie. Același fenomen s-a aplicat și în cazul Oanei Constantin. Explicația acestui efect pozitiv constă în faptul că trompele uterine, atunci când sunt permeabile și funcționale, beneficiază de un proces de „curățare” realizat de lichidul utilizat pentru vizualizarea ecografică. Acest proces poate favoriza circulația gameților și, implicit, concepția naturală.

„A fost un caz care m-a bucurat mult. O împlinire la care am avut ocazia să particip. Un final fericit, ca o compensație pentru tot efortul depus de pacientă în căutarea unui diagnostic clar și a unei soluții”, concluzionează dr. Anca Maria Manta. 

Confirmarea sarcinii a fost cel mai frumos moment din viața Oanei. Singura incertitudine rămasă era legată de implantarea corectă a embrionului. Confirmarea a venit în cabinetul dr. Anca Manta, iar momentul de grație a fost împărtășit cu emoție și de viitoarea mamă și de medic. Mai departe, totul a decurs perfect și a culminat cu nașterea unei fetițe perfect sănătoase. După doi ani, în care din punct de vedere fizic nu a avut niciun fel de probleme a apărut, spontan, a doua sarcină. „Sunt fericită!”, a încheiat Oana Constantin. 

Consultant: dr. Anca Maria Manta, medic primar chirurgie generală, specialist obstetrică-ginecologie