Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Histerosonografie: 6 beneficii in evaluarea trompelor uterine

Infertilitatea este o disfunctie intalnita din ce in ce mai des la cupluri. In procesul de diagnostic se apeleaza la o serie de analize, cu scopul de a stabili cauza care determina aparitia infertilitatii. Una dintre etapele diagnosticului este reprezentata de evaluarea aparatului genital feminin. Pentru aceasta, se poate utiliza o metoda eficienta: histerosonografia. Aceasta prezinta multiple avantaje si ofera mai multe informatii medicale, comparativ cu alte investigatii. Descopera care sunt acestea si de ce este importanta histerosonografia.

6 avantaje ale histerosonografiei

Histerosonografia prezinta o multitudine de avantaje, comparativ cu alte metode folosite pana in prezent. Dintre acestea, amintim:

  1. Evalueaza organele structural si functional - sterosonograma permite investigarea organelor din punct de vedere anatomic, dar si functional.
  2. Pregatirea pentru investigatie nu este complexa - nu sunt necesare etape laborioase, ci doar efectuarea unor analize precum: cultura de col si testul Babes-Papanicolau.
  3. Histerosonografia nu iradiaza - sunt utilizate ultrasunetele, asa ca pacienta nu va fi iradiata. De asemenea, histerosonografia nu influenteaza efectuarea altor investigatii.
  4. Durerea nu este prezenta - pe parcursul procedurii, pacienta nu prezinta durere, doar un disconfort minimal.
  5. Substanta de contrast folosita nu determina alergii - substanta de contrast nu determina reactii adverse de tip alergic, fiind mai benefica fata de substanta de contrast folosita pentru realizarea RMN-ului (rezonanta magnetica nucleara) si CT-ului (tomografia computerizata).
  6. Nu este necesar repaus dupa realizarea investigatiei - la terminarea procedurii, pacienta isi poate relua activitatea zilnica normala si poate avea contact sexual.

Cand este indicata efectuarea unei histerosonografii?

Histerosonografia este una dintre investigatiile medicale ce se realizeaza doar la recomandarea medicului specialist. In cazul cuplurilor cu infertilitate, traseul de diagnostic este lung si complex. Una dintre etape consta in evaluarea permeabilitatii trompelor uterine, iar in acest caz, se apeleaza la efectuarea histerosonografiei.

Aceasta se realizeaza doar intre zilele 5-12 ale ciclului menstrual, pentru un ciclu cu durata de 28 de zile. Daca durata ciclului difera, atunci histerosonografia se efectueaza dupa perioada de sangerare, dar inainte de ovulatie.

De ce e importanta histerosonografia in evaluarea trompelor uterine

Spre deosebire de metodele imagistice folosite pana in prezent, care evidentiaza doar anatomia organelor, histerosonografia permite si analizarea functionalitatii acestora, in special a trompelor uterine. Astfel, se identifica daca trompele sunt permeabile sau obturate. In cazul in care trompele nu sunt permeabile, sarcina nu se formeaza.

Existenta unei sarcini este determinata de contactul dintre ovocit si spermatozoid. Acesta se realizeaza prin intermediul trompelor uterine, care ajuta la deplasarea celor doi gameti, unul spre celalalt. Pentru a se realiza aceasta, este nevoie ca trompele uterine sa fie permeabile, adica sa nu aiba obstacole. Lumenul trompelor uterine este format din tesut ce prezinta la suprafata perisori fini si mobili. Acestia ajuta la deplasarea gametilor. De aceea, este important ca mobilitatea perisorilor sa fie normala.

De asemenea, se poate evidentia si dilatarea trompelor uterine. Dilatarea acestora este specifica hidrosalpinxului. Aceasta afectiune se caracterizeaza prin prezenta unor cantitati anormale de lichid la nivelul trompelor uterine. Acest lichid este toxic pentru embrion, chiar daca acesta este nidat (atasat) la nivelul uterului. Asadar, este important a trata aceasta afectiune pentru ca embrionul sa se poate forma si dezvolta.

Histerosonografia permite evaluarea cavitatii uterine si masurarea grosimii endometrului. De asemenea, poate evidentia existenta polipilor sau a fibroamelor la acest nivel sau a modificarilor specifice endometriozei. Suplimentar, pot fi investigate si ovarele.

Ce presupune pregatirea pentru histerosonografie

Inainte de a efectua histerosonografia, nu se realizeaza o pregatire speciala. Cu toate acestea, este necesar a se efectua urmatoarele analize:

  • culturi de col - culturile de col sunt importante, deoarece evidentiaza prezenta microorganismelor la acest nivel. Efectuarea histerosonografiei in cazul unei infectii are efect negativ, propagand infectia. De asemenea, agentii patogeni, precum: Mycoplasma sp., Chlamydia sp., Ureaplasma sp., sunt incriminati in stenozarea trompelor uterine.
  • testul Babes-Papanicolau - pentru a putea fi efectuata histerosonografia, se cere ca testul Babes-Papanicolau sa aiba rezultate normale si sa fie efectuat in ultimul an.

La ce sa se astepte o pacienta in timpul unei histerosonografii

Histerosonografia este o investigatie ce are la baza utilizarea ultrasunetelor si un minim de instrumente. Toate acestea au rolul de a preveni durerea si de a reduce disconfortul. Deoarece nu este folosita pensa de col si nu se atinge fundul uterului, pacienta nu va prezenta durere.

Absenta durerii are un avantaj atat pentru pacienta, cat si pentru medic. Aparitia acesteia este marcata de prezenta spasmelor, care determina ingustarea lumenului trompelor uterine. Ca urmare, rezultatul va fi fals pozitiv. Aceasta eroare nu se intalneste in cazul histerosonografiei, deoarece durerea si spasmele nu sunt prezente.

Prima abordare ecografica se face transabdominal, iar urmatoarea se realizeaza endocavitar. In acest mod, sunt obtinute informatii despre toate componentele aparatului genital feminin. Ulterior, informatiile sunt transmise echipei de medici care se ocupa de gestionarea cazului.

Descopera AICI echipa noastra de MEDICI.

Ce efecte secundare poate avea histerosonografia

Histersonografia nu prezinta efecte secundare semnificative. Cu toate acestea, pacientele cu sinechie uterina (lipirea foitelor cavitatii uterine) pot prezenta spotting. Acesta consta intr-o sangerare usoara (cateva picaturi de sange) care dispare de la sine si care nu prezinta alte complicatii.

La unele paciente poate aparea si o senzatie de disconfort pe durata procedurii, dar dispare imediat dupa incheierea acesteia. Durerea nu este prezenta nici in timpul investigatiei, nici dupa.

Ce este de facut dupa o histerosonografie

Dupa efectuarea histerosonografiei, pacienta nu necesita o recuperare speciala si nici repaus. Aceasta isi poate relua activitatile zilnice obisnuite. De asemenea, contactul sexual chiar in aceeasi zi nu este contraindicat.

O parte dintre femeile care au efectuat aceasta investigatie au ramas insarcinate chiar in luna respectiva. O posibila explicatie este utilizarea serului steril in timpul procedurii, care curata mucoasele de impuritati si deschide trompele, asigurand transportul gametilor.

Vezi AICI oferta noastra pentru HISTEROSONOGRAFIE.

Histerosonografia este o investigatie ce permite evaluarea intregului aparat genital feminin. In principal, este recomandata cuplurilor cu tulburari de fertilitate. Important de mentionat este faptul ca se efectueaza doar la indicatia medicului specialist. Asadar, consulta medicul pentru a beneficia de analizele care ti se potrivesc.