Diagnostic sigur al endometriozei – Investigatii RMN cu protocol dedicat
Endometrioza este o afectiune cu frecventa mare la femeile tinere si este una dintre principalele cauze de infertilitate feminina. Simptomele cele mai frecvente ale endometriozei sunt menstrele dureroase si durerea in timpul sau dupa contactul sexual.
Afla mai multe despre investigatia de diagnostic pentru endometrioza, daca ai astfel de simptome. Programeaza-te completand formularul.
Programeaza-te pentru investigatie
De ce sa alegi REGINA MARIA?
Investigatia dureaza aproximativ 1 ora si 30 de minute, incluzand atat timpul de scanare, cat si perioada necesara pregatirii.
Echipă medicală
Intrebari frecvente
Ce este endometrioza?
Endometrioza este o boala cronica, ce afecteaza major calitatea vietii pacientelor tinere, care prezinta dureri pelvine cronice, simptome ginecologice, divestive si urinare. Aceasta afectiune este datorata prezentei de tesut glandular endometrial in afara cavitatii uterine, mai frecvent la nivel pelvin, si afecteaza aproximativ 10-20% din femeile hormonal active, cu varste intre 20-40 ani.
Care sunt simptomele endometriozei?
Principalul simptom al endometriozei este durerea pelvina, asociata de cele mai multe ori cu perioadele menstruale. Atunci cand simptomatologia bolii este una zgomotoasa, este denumita si boala celor 3D: durere la contact sexual, menstruatii foarte dureroase, uneori cu imobilizare la pat si durere intermenstruala cu un caracter acut si de scurta durata.
Cum se stabileste diagnostricul de endometrioza?
Pentru stabilirea diagnosticului, este necesar in primul rand un consult ginecologic, efectuat de un medic cu pregatire specifica si experienta in diagnosticarea si managementul endometriozei. Acest consult ginecologic se completeaza obligatoriu cu o ecografie transvaginala.
In situatia in care ecografia a evidentiat prezenta endometrioamelor ovariene, este posibila si asocierea endometriozei profunde, fiind necesare alte metode de investigatie care sa precizeze gradul de extindere al afectiunii. Imagistica prin rezonanta magnetica este extrem de precisa in evaluarea endometriozei si este de obicei efectuata ca o examinare suplimentara in cazuri complexe sau inainte de realizarea interventiei chirurgicale. Examinarea IRM cu instilare de gel este o metoda de investigatie pe care o poate recomanda medicul ginecolog pentru a putea afla detalii despre cat de extinsa este afectiunea la nivelul pelvisului.
Care este diferenta dintre RMN de pelvis si RMN cu protocol dedicate endometriozei?
Comparativ cu examinarea clasica, RMN-ul cu protocol dedicat endometriozei permite analiza cu acuratete a compartimentului posterior pelvin, locul de electie al endometrioziei. Examinarea IRM cu instilare de gel poate sa evidentieze zone de endometrioza care uneori sunt mai greu de diagnosticat si prin laparoscopie, atunci cand sunt prezente aderente sau datorita locatiei lor subperitoneale. In plus, examinarea este neinvaziva, neiradianta, nedureroasa, fiind o tehnica de obtinere a imaginilor organelor in mai multe planuri, cu rezolutie crescuta.
Ce se intampla cu pacienta care primeste un diagnostic de endometrioza?
Toate cazurile de endometrioza, indiferent de severitatea bolii, necesita o abordare multidisciplinara, iar cazurile avansate de boala impun si un management complex, care exista de obicei numai in centrele de excelenta.
Pacientele sunt informate asupra stadiului bolii, asupra variantelor de tratament, cu explicarea in cele mai mici detalii a ceea ce presupune fiecare conduita in parte, dar decizia finala apartine intotdeauna pacientei.