Infarctul miocardic reprezinta o urgenta in cardiologie, iar interventia rapida, in primele 12 ore de la producerea infarctului, poate ajuta la recuperarea integrala a functiei inimii.
Experienta prin care a trecut Mihai, in varsta de 44 de ani, este dovada a ceea ce poate realiza echipa de medici cardiologi din Ponderas Academic Hospital prin tehnici de cardiologie interventionala.
Ce este infarctul miocardic acut?
Inima este organul principal al sistemului cardiovascular, iar arterele coronare au rolul de a vasculariza, cu sange oxigenat, muschiul cardiac. Atunci cand, din cauze diferite, arterele coronare se ingusteaza si se blocheaza, fluxul de sange catre inima scade semnificativ sau este oprit. Acest lucru provoaca atacul de cord sau infarctul miocardic acut.
Principalele cauze care duc la acest eveniment critic sunt consumul de alimente procesate si grasimi animale, ceea ce se traduce printr-un nivel ridicat al trigliceridelor din sange, obezitate sau exces ponderal, tensiune arteriala crescuta, diabet si un nivel crescut al zaharului in sange. Alti factori precum fumatul, stresul si anxietatea cronica, varsta si sexul (barbatii prezentand un risc crescut dupa 45 de ani, iar femeile dupa 55 de ani) influenteaza aparitia unui infarct. Sunt considerati factori favorizanti si antecedentele cardiovasculare ale rudelor de sange, sedentarismul, preeclampsia sau hipertensiunea arteriala in timpul sarcinii.
Infractul miocardic este o urgenta medicala, tratamentul rapid putand face diferenta dintre viata si moarte, dar si dintre sechele severe si o viata normala. Terapia actuala implica o interventie la nivelul arterelor coronare care deblocheaza arterele ce furnizeaza sange inimii prin montarea unui stent in interiorul vasului de sange, impiedicand astfel inchiderea arterei.
Interventia are loc imediat dupa confirmarea unui infarct si poate recupera complet functia cardiaca.
„M-au pregatit pentru interventie in 10 minute”
Mihai nu a avut niciodata probleme cardiace care sa fi fost diagnosticate ca atare. Are in schimb diabet, iar natura profesiei l-a facut sa fie sedentar si sa treaca printr-o perioada foarte stresanta si obositoare. Fumeaza si este supraponderal. Problemele au aparut brusc, intr-o seara, simptomul major fiind o durere intensa localizata in spate, in zona omoplatului stang, care s-a accentuat mult peste noapte. Dimineata, la prima ora, Mihai a ajuns la camera de garda la Ponderas Academic Hospital.
„Am fost preluat imediat de medici. EKG-ul a confirmat ca suferisem un infarct. M-am felicitat pentru faptul ca m-am dus la Ponderas si mi-am spus ca totul va fi bine pentru ca echipa de medici mi-a oferit un sentiment de incredere si am fost tratat cu mare atentie, asa ca sigur o sa scap! Practic, dupa stabilirea diagnosticului, in 30 de minute am fost pregatit pentru interventie, timp in care m-au conectat la aparate, mi-au pus o perfuzie si am ajuns in sala unde s-a facut coronarografia si ulterior desfundarea vaselor inimii mele.
Echipa medicala, din care au facut parte Dr. Gabriel Crasmariu si Dr. Olguta Vasile, cea care a realizat toate testele si ecografiile, m-au incurajat continuu si au fost salvarea mea. Toti au comunicat firesc, cald si sincer cu mine, mi-au explicat clar fiecare demers, dar si cum stau lucrurile si care sunt solutiile”, a povestit Mihai.
„A fost un caz foarte clar, cu simptomatologie evidenta, iar EKG a confirmat infarctul miocardic. Comorbiditatile pacientului, dislipidemia si diabetul, impuneau o reactie rapida, mai ales ca ne aflam in perioada ideala de la declansarea blocajului arterial, pentru o interventie cu un prognostic foarte bun. S-a realizat coronarografia si am identificat artera blocata, pe care am montat un stent care sa permita irigarea normala a muschiului cardiac. Cand spun perioada ideala ma gandesc la primele 12 ore de dupa aparitia simptomelor, cand un stent salveaza functia muschiului cardiac”, a precizat Dr. Gabriel Crasmariu, Medic Specialist Cardiologie Interventionala.
Echipa medicala adauga si faptul ca in primele ore de la debutul unui infarct miocardic pot aparea aritmii ce pun in pericol viata pacientului. De aceea, pacientul cu infarct miocardic acut trebuie transportat cat mai rapid la cel mai apropiat centru de cardiologie interventionala care trateaza aceasta afectiune.
Fiecare minut care trece de la ocluzia arterei coronare duce la pierderea unui numar din ce in ce mai mare de celule miocardice, ceea ce creste riscul de complicatii si deces. De aceea, angioplastia cu stent realizata in urgenta este procedura cea mai importanta in ameliorarea prognosticului pacientului cu infarct miocardic acut.
„Daca mi-a fost frica? Sincer, nu mai stiu. Ceea ce imi aduc foarte clar aminte este ca, in ciuda faptului ca stiam ca sunt intr-o stare critica si ca trebuie sa trec printr-o interventie chirurgicala, medicii si asistentele faceau ca totul sa fie atat de uman incat ma simteam in siguranta. Toti, medici, asistente, infirmiere s-au purtat fantastic. Nu doar ca m-au ingrijit, dar mi-au fost alaturi, m-au ajutat, nu doar cu actul medical, ci cu tot. Mi-au explicat tot ceea ce mi se intampla, au comunicat cu mine, mi-au raspuns la intrebari. Au mers pana acolo incat imi spuneau: «vezi ca acum o sa te intepe, o sa te doara, ai sa simti o presiune». Nu, nu mi-a fost frica pentru ca ma simteam in siguranta. Ma simteam om! Imi intelegeau si suferinta, si teama si ma ajutau. Si am stiut ca am sa plec pe picioarele mele de acolo!”, povesteste mai departe Mihai.
„In cursul coronarografiei a fost identificata o a doua artera cu probleme. Era un vas sever afectat, care ar fi creat la randul lui probleme. Am stabilit impreuna cu colegii mei ca un al doilea stent este absolut necesar, dar pentru ca momentul critic fusese depasit, am lasat circa o luna de zile intre interventii, pentru ca muschiul cardiac, afectat de accidentul vascular, sa se refaca. Am montat ulterior si al doilea stent”, explica medicul Gabriel Crasmariu.
„Au fost cateva momente ca in «Doctor House». Dupa montarea primului stent, durerea din omoplat a continuat. I-am pus serios pe ganduri pe medici. Inima era in regula, dar durerea persista. Au urmat alte investigatii, care au lamurit situatia: o problema la coloana cervicala, pe care cumva o banuiam, dar pe care o neglijasem si care s-a acutizat concomitent cu infarctul. In plus, veneam si dupa o infectie cu virusul SARS-CoV-2, peste care trecusem foarte usor, asimptomatic, asta in ciuda diabetului… Una peste alta, le-au identificat pe toate si m-au pus pe picioare”, spune Mihai.
„Recuperarea a fost efectiv spectaculoasa. Forta de expulzie a inimii a ajuns de la 45% in prima zi, la 55-60%, adica la valorile normale ale unei inimi sanatoase, ceea ce indica faptul ca muschiul cardiac s-a vindecat si nu au ramas sechele. Iar asta a fost posibil doar pentru ca s-a intervenit foarte repede, in ciuda faptului ca suferinta arterelor coronare care au dus la infarct era una veche”, a incheiat medicul Crasmariu.
Cardiologia interventionala
Ramura cardiologiei care include investigatii combinate cu solutii terapeutice care permit diagnosticarea cu acuratete si precizie a afectiunilor coronare si valvulare, precum si tratarea efectiva a acestora este cardiologia interventionala. Prin aceste tehnici care permit medicului sa intervina direct, pe caile anatomice, prin intermediul vaselor de sange mari, pana la nivelul arterelor coronare, minim invaziv, se pot obtine rezultate spectaculoase pentru pacient si starea generala a acestuia. Cardiologia interventionala a inlocuit cea mai mare parte a interventiilor cardiovasculare pe cord deschis, cu beneficii uriase pentru multe dintre afectiunile cardiovasculare.
Cardiologia interventionala implica coronarografia si angioplastia coronariana, care se realizeaza prin simple punctii arteriale sau venoase si includ investigatia propriu-zisa, precum si rezolvarea stenozelor prin angioplastie (montarea de stenturi). Lumenul arterial al vaselor coronariene este adus la calibrul normal, ceea ce permite o irigare corecta a muschiului cardiac si, prin aceasta, o functionare normala a inimii.
„Terapia cardiaca interventionala este in masura sa schimbe in bine viata unui pacient. Este insa necesara implicarea activa a acestuia, de la urmarea riguroasa a medicatiei pana la preocuparea constanta de a mentine in limite normale principalele constante biologice si, obligatoriu, renuntarea la fumat” – Dr. Gabriel Crasmariu.
Surse:
- https://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php?title=Cardiovascular_diseases_statistics
Text: Silvana Patrascanu, Senior Editor
Consultant: Dr. Gabriel Crasmariu, Medic specialist Cardiologie