Daca crezi ca un prieten sau o persoana iubita s-ar putea sinucide, trebuie sa iei imediat masuri. Ia intotdeauna in serios amenintarile de sinucidere cand persoana vorbeste despre „moarte”, „sinucidere” sau despre dorinta de a „disparea”. Sinuciderea este actiunea prin care cineva isi ia viata intentionat. Pentru persoana respectiva, sinuciderea poate parea singura modalitate de a face fata sentimentelor sau situatiilor dificile prin care trece.
Cauta semnalele de alarma
Nu poti intotdeauna sa-ti dai seama cand o persoana draga sau un prieten se gandeste la sinucidere. Semnele ca o persoana risca sa se sinucida sunt:
- Are o deznadejde extrema
- Se retrage fata de prieteni si familie si vrea sa fie lasat in pace
- Vorbeste mult despre moarte sau sinucidere - de exemplu, face afirmatii precum „Ma voi sinucide”, „As vrea sa fiu mort” sau „Mi-as fi dorit sa nu ma fi nascut”
- Incerca sa aiba acces la pastile, arme de foc sau alte mijloace posibile de sinucidere
- Are un comportament nesabuit, cum ar fi consuma droguri sau conduce nechibzuit
- Isi da bunurile, isi pune in ordine afacerile si isi ia ramas bun de la cei apropiati
- Nu doarme, pare irascibil sau tulburat
- Consuma mai mult alcool si droguri decat de obicei
- Daca crezi ca prietenul tau este in pericol, iata ce poti face:
Vorbeste cu acesta
- Intreaba-l daca se gandeste la sinucidere. Fii sensibil, dar direct. Contrar a ceea ce ai putea presupune, nu poti face pe cineva sa se sinucida intrebandu-l despre asta. De fapt, oferirea unei oportunitati de a vorbi despre sentimentele sale poate reduce riscul de pune in actiune ideile suicidare. Oamenii care verbalizeaza o intentie suicidara o fac dintr-o nevoie emotionala de a fi ascultati si de a li se oferi alinare si sprijin emotional.
- Incerca sa fii alaturi de el si sa nu-l judeci.
- Intreba-l daca are un plan anume in minte. Cand oamenii s-au hotarat asupra unui mod specific de a se sinucide, au un risc crescut de a trece la actiune.
Cere ajutor imediat
- Daca crezi ca prietenul tau este in pericol, ramai cu el. Nu lasa singura o persoana care se gandeste sa se sinucida.
- Suna imediat la 112 si cere ajutor medical de urgenta!
- Obtine sprijin de la alti prieteni si membri ai familiei, chiar daca persona iti cere sa nu o faci. Este o situatie prea serioasa pentru a pastra secretul - si nu-ti poti tine prietenul in siguranta de unul singur.
- Daca prietenul tau a fost deja la un specialist - un terapeut, consilier, psiholog sau medic psihiatru, suna-l si informeaza-l despre situatie.
- Incurajeaza persoana sa sune la un un hotline antisuicid, ca de exemplu TelVerde antisuicid al Aliantei Romane de Preventie a Suicidului 0800-801-802 (telefon apelabil in zilele de Vineri-Sambata-Duminica intre orele 19.00-07.00).
👉 Dacă observi ca un prieten sau cineva drag sufera de depresie, fa tot posibilul sa il convingi sa discute cu un psihoterapeut sau un medic psihiatru. Orice episod depresiv creste riscul unei tentative suicidare si, prin urmare, nu poate fi ignorat. Poti face oricand o programare in Clinicile de Psihoterapie Regina Maria, sunand la numarul de telefon 0733303333, pentru a beneficia de sfaturile unui specialist in sanatate mintala.
Surse de informatie:
- www.mayoclinic.org
- www.mountsinai.org
- www.nhs.uk
- www.medlineplus.gov
- www.antisuicid.ro