Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Chirurgia robotică, soluția ideală în terapia fibromului uterin, pentru femeile care-și doresc să devină mame

Articol de Silvana Pătrăşcanu Senior Editor
Fibroamele uterine (leiomioame) sunt o patologie comună. Statistic 8 din 10 femei dezvoltă pe parcursul vieții aceste tumori benigne. În circa jumătate dintre cazuri acestea nu produc simptome și sunt identificate cu totul întâmplător la controalele ginecologice de rutină. Fiind formațiuni care depind de estrogen, acestea regresează, în mod natural după menopauză, dar în perioada fertilă pot avea un impact negativ important asupra fertilității. Pe lângă simptomatologia pe care o pot genera (durere, presiunea pelvină, menstruații abundente, urinare frecventă, constipație), netratate acestea pot duce la avort spontan, prezentare fetală anormală, care face necesară nașterea prin operație cezariană, pot provoca hemoragii postpartum, mai ales dacă sunt localizate în segmentul inferior al uterului.

„Fibromul uterin afectează calitatea vieții, inclusiv libertatea de mișcare și posibilitatea de a concepe un copil. Terapia este personalizată se adaptează la tipul fibromului și la nevoile pacientei”, afirmă dr. Viorel Narcis Stoica, medic specialist obstetrică-ginecologie, fondator și coordonator al Centrului pentru tratamentul fibromului uterin și altor patologii benigne, din Spitalul Regina Maria Brașov.

Tratamentul minim invaziv al fibroamelor uterine

Tratamentul chirurgical pentru fibromul uterin este necesar atunci când terapia medicamentoasă, bazată pe hormoni, nu mai este eficientă sau nu mai poate fi continuată. 

Una dintre metodele utilizate, în cazul pacientelor, care vor să evite o intervenție chirurgicală este embolizarea. Intervenția implică blocarea vaselor de sânge care alimentează fibroamele, ceea ce determină micșorarea și, în timp, dispariția acestora. Procedura este ghidată imagistic, fiind necesară doar o mică incizie la nivelul arterei femurale. Folosind un cateter care ajunge până la nivelul arterelor uterine, se injectează substanțe embolizante, ce blochează vasele de sânge care alimentează fibroamele uterine.

„Embolizarea creează însă multe probleme, de multe ori ajung pacientele să se opereze, deși au făcut embolizare. Pe de altă parte, există studii care arată că după embolizare vascularizația uterului poate rămâne deficitară și se întâmplă uneori ca endometrul să nu mai evolueze, ceea ce poate afecta fertilitatea. Mai mult, nu toate fibroamele sunt complet eliminate, iar unele pot reveni. Embolizarea este o soluție pentru femeile care nu mai doresc copii și optează pentru varianta nechirurgicală. Ideea este că, deși este o  procedură minim invazivă, decizia pentru acest tip de intervenție trebuie luată cu atenție, în funcție de obiectivele reproductive și starea de sănătate a pacientei”, este de părere dr. Viorel Narcis Stoica.

Abordarea convențională pentru miomectomie este intervenția chirurgicală deschisă, realizată printr-o incizie abdominală mare. După excizia fiecărui fibrom uterin, chirurgul trebuie să realizeze o sutură minuțioasă a peretelui uterin pentru a minimiza riscul de sângerare, infecție și cicatrizare deficitară. Sutura corectă este, de asemenea, esențială pentru reducerea riscului de ruptură uterină în timpul sarcinilor viitoare.

Intervenția laparoscopică are beneficiul de a fi minim invazivă, dar este o provocare în ceea ce privește sutura uterului. Miomectomiile laparoscopice durează adesea mai mult decât miomectomiile abdominale deschise, iar un sfert dintre acestea au nevoie de intervenții deschise ulterior. 

Miomectomia asistată robotic, cea mai eficientă soluție minim invazivă

Miomectomia asistată robotic este tratamentul chirurgical, care oferă cea mai bună evoluție în timp. Intervențiile vin cu toate avantajele unei proceduri minim invazive, dar cu precizia și siguranța unei operații deschise. Sistemul chirurgical da Vinci permite o reconstrucție completă a peretelui uterin, indiferent de dimensiunea sau localizarea fibroamelor. Nivelul unic de control și precizie ajută chirurgii să efectueze cea mai precisă și completă reconstrucție posibilă, reducând riscul de ruptură uterină în timpul sarcinilor viitoare.

Chirurgia robotică a fibroamelor uterine este surprinzătoare. În primul rând permite o intervenție minim invazivă chiar și în cazul fibroamelor mari, greu de operat laparoscopic. În plus, răspunde cel mai bine la nevoia de a păstra un uter performant, care să reziste la evoluția unei sarcini viitoare. 
Îndepărtarea fibroamelor pentru o pacientă, care are în plan o sarcină, se face prin chirurgie clasică, deschisă ceea ce implică o tăietură mare, recuperarea dificilă și mai ales dureroasă. Chirurgia robotică reușește să ajungă la rezultate similare cu cele ale chirurgiei deschise în privința suturii perfecte a uterului, lăsând în urmă cicatrici uterine fine, care nu vor afecta endometrul și care oferă maximă rezistență uterului”
,  explică dr. Viorel Stoica.

Beneficii suplimentare ale miomectomiei asistate robotic includ, pe lângă posibilitatea de a avea sarcini în viitor, durere postoperatorie semnificativ redusă, pierdere mai mică de sânge, risc redus de complicații, cicatrici cutanate mici, spitalizare de scurtă durată și revenirea rapidă la activitățile zilnice normale.

Experiența prin care a trecut una dintre pacientele dr. Viorel Narcis Stoica, este o bună dovadă a eficienței intervențiilor chirurgicale asistate robotic, mai ales în cazul femeilor care își doresc să devină mame. 

Fibrom de 8 centimetri

Fibroamele uterine pot varia de la dimensiuni microscopice, până la 20-30 cm. Formațiunile tumorale care depășesc 2-3 centimetri sau situațiile în care acestea sunt numeroase, pot pune în pericol evoluția unei sarcini, chiar și atunci când nu produc simptome. „Practica mi-a arătat că pacientele îți doresc intervenții minim invazive. Este firesc să fie așa, deși în absența intervențiilor asistate robotic, nu este mereu posibil. Un fibrom de 8 cm, care a progresat în timp, este unul cu o dimensiune importantă, iar scoaterea lui este necesară. Cauzele care duc la apariția fibroamelor nu este pe deplin cunoscută, dar este știut că sunt dependente de estrogen și evoluează pe parcursul sarcinii, astfel că pot afecta evoluția fătului”, spune dr. Viorel Stoica. 

În cazul Elizei, fibromul a fost identificat la un consult de rutină. Inițial s-a optat pentru monitorizarea acestuia. Pacienta a fost în categoria femeilor care nu prezentau simptome provocate de fibrom, ca urmare a faptului că acesta evoluase în peretele uterin. Fibroamele uterine sunt descoperite adesea întâmplător pentru că nu sunt întotdeauna însoțite de simptome care să alarmeze: sângerări menstruale abundente, sângerări între menstruații,  tulburări de tranzit intestinal, dureri abdominale, creșterea în volum a abdomenului.

 „Medicul care mă monitoriza atunci mi-a spus că fibromul poate cauza probleme pe măsură ce crește, că îmi poate afecta uterul sau că pot avea probleme la o sarcină viitoare, riscul fiind nașterea prematură sau chiar infertilitatea”, a povestit Eliza. Pentru că își dorea să devină mamă, a ales să urmărească atent evoluția fibromului, și așa a ajuns la dr. Viorel Narcis Stoica, la Spitalul Regina Maria Brașov, medic care a făcut numeroase intervenții minim invazive pentru fibroame uterine, incluzând laparoscopia, histeroscopia și chirurgia robotică. 

Tratamentul chirurgical adaptat 

„Pacienta avea un fibrom de 7-8 cm și îți dorea să păstreze opțiunea de a deveni mamă. În acest context am optat pentru miomectomia robotică datorită recuperării rapide și a siguranței suturii”, a explicat dr. Viorel Narcis Stoica. „Cu robotul am o mână în plus, iar calitatea imaginii câmpului operator este maximă. Pentru chirug este exact senzația pe care o are cineva care nu vede bine și decide să-și pună ochelarii. Dacă nu ți-ai pus niciodată ochelari, nu înțelegi utilitatea lor.  Dar dacă ai ochelari îți dai seama ce bine este să vezi clar. Așa e și cu robotul da Vinci Xi. Robotul nu ia decizii, ci te ajută pe tine, medicul, să operezi mai bine”.

Eliza a optat pentru intervenția robotică pentru siguranță și posibilitatea unei recuperări rapide și mai ușoare. „Nu mai trecusem printr-o intervenție chirurgicală până la acel moment, aveam emoții, dar am avut toată încrederea. Înainte să ajung în sala de operații îmi rulau fel și fel de scenarii pesimiste în cap, iar când m-am trezit din operație, nu mi-a fost rău și nu am avut stări de vomă, eram doar amețită și somnoroasă. Operația s-a dovedit a fi o experiență total neașteptată, în sensul bun și cu rezultate excelente. Dar cel mai remarcabil a fost că nu am avut deloc dureri, doar un ușor disconfortul abdominal în urma celor cinci incizii mici, de ordinul milimetrilor”, a povestit Eliza.

Intervenția chirurgicală a fost una obișnuită, a decurs normal, fără incidente. Despre absența durerilor postoperatorii, dr. Viorel Stoica spune că ține și de măiestria chirurgului, dar că este și unul dintre avantajele certe ale operațiilor robotice. „Dacă facem comparație între chirurgia clasică și chirurgia robotică diferențele sunt de la 90-95% dureri în chirurgia clasică la aproape zero în intervențiile robotice”.

Recuperarea 

„Sunt recunoscătoare că am avut parte de un medic atât de implicat în ceea ce face și acest lucru s-a simțit în toată interacțiunea cu dânsul. În ceea ce privește operația robotică, dacă ar trebui să aleg din nou, aș face-o fără nicio ezitare”, a mărturisit femeia. A doua zi după operație Eliza s-a ridicat din pat și a putut merge singură. Asta în condițiile în care intervențiile pentru extirparea fibroamelor uterine sunt proceduri chirurgicale dificile. Recuperarea postoperatorie a Elizei a fost ușoară și rapidă.

„Poziția fibromului uterin influențează semnificativ simptomele și tratamentul. Un fibrom pediculat mare (care se dezvoltă pe peretele exterior al uterului) poate fi asimptomatic, în timp ce unul mic, intracavitar (care evoluează spre interiorul cavității uterine), poate necesita intervenție rapidă. Succesul intervenției constă adesea în găsirea unui tratament personalizat care să evite chirurgia majoră, histerectomia, de exemplu, și să asigure cele mai bune rezultate pentru pacientă”, a conluzionat dr. Viorel Stoica. 

Consultant: Dr. Viorel Narcis Stoica, medic specialist Obstetrică-ginecologie la Spitalul Regina Maria Brasov