Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

O poveste despre curaj si excelenta medicala, la Spitalul Regina Maria din Cluj

Articol de Mirabela Gatila Medical Content Writer

Cand lupt cu o boala si invingi te simti cel mai puternic om de pe Pamant. Si incepi sa ai si mai multa grija de tine, incepi sa fii mai atent la ce iti transmite organismul si devii mai constient de rolul tau esential in mentinerea sanatatii. Exact asa s-a simtit si Alexandra* dupa ce a invins melanomul, o forma agresiva de cancer de piele. Stia ce spun statisticile si continua sa fie vigilenta. Conform Societatii Romane de Dermatologie, intre 2% si 10% dintre pacientii tratati de melanom pot dezvolta un al doilea melanom primar, iar 30-50% dintre persoanele cu cancer de piele non-melanom (NMSC) pot face o recidiva in decurs de cinci ani. Din fericire, Alexandra* a intrat in remisie completa, dar cand a observat un chist ovarian care crestea rapid in dimensiuni nu a stat nicio secunda pe ganduri si a mers la medic, de fapt, la mai multi medici.

Dupa indelungi cautari si multiple consultatii, inclusiv in clinici din strainatate, pacienta in varsta de 38 de ani a primit o recomandare pentru care va fi vesnic recunoscatoare. Una dintre prietenele sale a indrumat-o catre dr. Sergiu Patcas, medic primar Obstetrica-Ginecologie la Spitalul Regina Maria din Cluj-Napoca. Si asa a reusit sa indeparteze chistul ovarian gigant printr-o interventie chirurgicala laparoscopica – optiune pe care niciun alt medic nu i-a oferit-o.

*Pentru protejarea identitatii pacientei, numele acesteia a fost schimbat.

O descoperire neasteptata: chist vizibil doar la tomografie

Desi chisturile ovariene sunt frecvente in randul femeilor aflate in perioada fertila si de obicei dispar de la sine, cazul Alexandrei a fost diferit. Formatiunea nu a fost observata la ecografie, ci doar in urma unei tomografii. Alexandra* nu s-a speriat, dar stia ca trebuie sa il investigheze. Mai ales ca medicii ii spusesera ca melanomul este singura forma de cancer care poate oricand sa recidiveze oriunde in organism.

“Cand am aflat de el, m-am dus la medicul la care mergeam de obicei si am incercat un tratament hormonal care nu a functionat. Chistul continua sa creasca destul de repede si la urmatorul control dupa acest tratament medicul mi-a spus ca trebuie sa fac o interventie clasica gen cezariana. Asta ma ingrijora foarte tare pentru ca avusesem doua cezariene inainte si domnul doctor imi explicase ca nu se poate face o astfel de interventie”, isi aminteste pacienta.

Alexandra* nu isi mai dorea o interventie clasica, dechisa, care sa necesite o perioada lunga de recuperare. Era mama a doi copii si nu voia sa astepte luni de izle pana sa poata sa ii tina in brate. In plus, organismul ei era mai slabit decat in cazul unei alte femei: “Avusesem interventii destul de simple, de exemplu mi-am scos o alunita si am avut reactii foarte urate, de la niste fire care nu s-au dizolvat trei luni de zile. Nu voiam o interventie clasica cu taietura foarte mare, ca sa pot sa-mi iau in continuare in brate copiii. Nu voiam sa lipsesc din viata lor sau sa trebuiasca sase luni de zile sa ma comport complet diferit, sa ma ingrijorez tot timpul de ce se intampla cu operatia”.

Provocarea unei interventii laparoscopice

Cand a ajuns la dr. Sergiu Parcas, recunoscut pentru reusitele sale in tratamentele inovatoare, minim-invazive, chistul Alexandrei crescuse semnificativ. Daca ma prima examinare masura 8 cm, in doar 6 luni a ajuns la 14 cm.

"Era o situatie complicata. Riscul de malignizare era semnificativ, iar comisia oncologica a recomandat o anexectomie", a explicat medicul ginecolog, care a operat numeroase chisturi ovariane de dimensiuni foarte mari, pana la 30 cm, dar care acum se afla in fata unui caz deosebit nu doar din cauza dimensiunilor chistului, ci si datorita riscurilor asociate unei interventii clasice. Pacienta avea un teren imunitar compromis si antecedente chirurgicale complicate, cu infectii si complicatii la plagi. Chirurgia laparoscopica era solutia ideala, dar reprezenta o provocare si din punct de vedere tehnic.

"Nimeni nu credea ca o astfel de operatie poate fi realizata in tara noastra", a isi aminteste Alexandra*. Dar, dr. Sergiu Patcas a analizat atent cazul si a gasit o cale pentru a elimina chistul minim-invaziv. A optat pentru o procedura laparoscopica avansata, utilizand un dispozitiv ENDO-BAG pentru a extrage chistul in siguranta, fara efractia capsulei.

Recuperare rapida si rezultatele foarte bune

Interventia a fost un succes. Tumora a fost scoasa intacta si trimisa la examen anatomopatologic. Iar rezultatul a confirmat ca formatiunea era un chistadenom mucinos benign, veste care a adus si mai multa bucurie pacientei si familiei sale.

Faptul ca interventia a fost realizata laparoscopic a fost un element crucial pentru Alexandra, mama a doi copii mici, care nu dorea sa lipseasca din viata lor din cauza unei recuperari prelungite. A fost extrem de bucuroasa cand a simtit efectele operatie laparoscopice. Inca din a doua zi dupa operatie se plimba prin spital si a fost externata imediat dupa aceea: "M-am recuperat incredibil de rapid. N-am avut dureri, nici sangerari, iar in cateva zile mi-am reluat activitctile normale".

In septembrie 2024 s-a implinit un an de la interventia laproscopica reusita, iar Alexandra* are in continuare numai cuvinte de lauda la adresa dr. Sergiu Patcas. Merge periodic la el la control si crede ca este “medicul sau providential”.

„Cea mai buna comparatie ar fi faptul ca nici daca eram sora domnului doctor nu ar fi fost mai implicat de atat. Am interactionat cu zeci de medici si niciunul nu a fost asa de implicat ca domnul doctor. Am fost foarte multumita si daca o sa mai fie orice fel de problema la dansul o sa merg si prietenelor mele tot asta le-am recomandat”, conchide Alexandra*.

Cazul Alexandrei este un exemplu al modului in care medicina moderna poate transforma situatii dificile in povesti de succes. De 29 de ani, medicii Regina Maria scriu astfel de povesti, redefinind standardele de excelenta si oferind speranta pacientilor din intreaga tara.

Cere o programare

Prin completarea formularului de mai sus sunt de acord sa fiu contactat/a de catre Reteaua de sanatate REGINA MARIA in legatura cu serviciile medicale solicitate

Acest site este protejat de reCAPTCHA si se aplica Politica de confidentialitate si Termeni si conditii.