O viata chinuita de durere
Andreea a avut dintotdeauna dureri mari in timpul menstruatiei. La inceput erau cat de cat suportabile, insa dupa 22 de ani i-a fost tot mai greu sa le faca fata, iar la 28 de ani sotul ei chema lunar ambulanta acasa sa ii administreze calmante. Se tavalea efectiv pe jos de durere, vomita in jeturi si de mai multe ori s-a intamplat chiar sa lesine din cauza durerii. Sotul ei nu stia cum sa o ajute, medicii la care fusese ii spuneau ca este normal, iar Andreea nu intelegea cum poate fi normal sa traiesti cu asemenea dureri.
Dupa 6 ani de cautari, cauza durerilor ei insuportabile avea un nume
Timp de 6 ani, Andreea a cautat un raspuns pentru problemele ei. Totii medicii ii spuneau acelasi lucru: ca durerile sunt normale sau genetice. Pana si medicul de pe ambulanta, chemata lunar de sotul ei sa o ajute, le-a spus ca “in fiecare zi suna la ambulanta cate o femeie cu astfel de dureri”. Din fericire, l-a cunoscut pe dr. Voicu Simedrea, care a ascultat-o si i-a pus diagnosticul de endometrioza gradul 4 – cel mai avansat stadiu al bolii.
O boala si doua victime
Cand a ajuns prima data la dr. Voicu Simedrea, in 2017, Andreea era la capatul puterilor – se gandea cu groaza la urmatoarea menstruatie. La fel si sotul ei. Boala asta, al carei nume acum il puteau rosti, le afectase viata sociala, capacitatea de munca, tot. Cat timp dura menstruatia Andreei, cei doi erau baricadati in casa, cu un intreg arsenal de calmante. Si tot nu era de ajuns. Lunar, chemau ambulanta sa le aline durerea.
Chirurgia, singura alinare pentru durerile Andreei
Dupa confirmarea diagnosticului, dr. Voicu Simedrea i-a prezentat Andreei optiunile de tratament, i-a explicat atat riscurile, cat si beneficiile terapiei medicamentoase, cat si pe cele ale operatiei. A ales aproape intant interventia chirurgicala si, din dorinta de a scapa de durerile chinuitoare, Andreea a cerut sa fie operata inainte de urmatoarea menstruatie. Zis si facut.
Operatia laparoscopica si prima menstruatie fara dureri
Chirurgia endometriozei este cea mai eficienta in imbunatatirea calitatii vietii pacientei. Ceea ce inseamna ca, dupa operatie, durerea se reduce semnificativ, iar femeia are 40%-50% sanse de a ramane insarcinata in mod spontan. Asa a fost si in cazul Andreei. La doua saptamani dupa interventia laparoscopica era deja recuperata complet si astepta cu emotie prima menstruatie. La fel si sotul ei, care se pregatise ca de obicei. Amandoi au fost uimiti de lipsa durerilor obisnuite. Abia dupa 3 luni s-au convins ca durerile au disparut din viata lor.
Sarcina, apogeul luptei cu endometrioza
Inca dinainte de realizarea operatiei, Andreea ii marturisise dr. Voicu Simedrea ca isi dorea un copil si ca eforturile lor de pana atunci fusesera zadarnice. Stia ca sansele de a reusi urmau sa creasca dupa realizarea operatiei, insa, cum nimic nu s-a intamplat timp de doi ani, Andreea s-a simtit adesea descurajata. De fiecare data, dr. Simedrea ii spunea ca sarcina va veni si isi recapata speranta. Iar cand minunea s-a produs (aprilie 2020, n. red.), Andreea a vazut in ochii medicului ei aceeasi bucurie pe care ea si sotul ei o traiau. “Nici nu mi-as fi imaginat un alt medic care sa se ocupe de mine pe durata sarcinii. Nu as fi avut incredere sa merg la alt medic. Pentru mine, el e eroul nostru”, marturiseste Andreea.
O viata in 3, linistita si plina de fericire
Andreea a avut o sarcina usoara, fara niciun fel de problema. A urmat intocmai recomandarile medicului si a nascut un baietel mult dorit si iubit. Se simte fericita alaturi de familia ei si, desi stie ca endometrioza poate reveni oricand, stie ca are alaturi persoanele potrivite alaturi de care poate infrunta orice.