Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

“Am devenit mama. Imi tin in brate copilul pe care-l visez de ani de zile.”

articol_nastere2
Daca este sa luam in calcul datele statistice cele mai recente, infertilitatea nu mai este o exceptie, ci o problema de sanatate publica. La nivel global, circa 50 de milioane de cupluri nu pot concepe natural un copil. Estimarile arata ca, in acest deceniu, circa 15-16% dintre cupluri vor avea nevoie de ajutor medical pentru a deveni parinti.

In Romania unul din patru cupluri are probleme de fertilitate, care necesita ajutor medical specializat pentru a putea fi depasite, iar cauzele sunt impartite aproape egal intre parteneri. Studiile referitoare la reproducerea umana dovedesc un declin accentuat al calitatii spermei, iar in ceea ce le priveste pe femei, urmare a complexitatii aparatului reproducator, cauzele sunt multiple.

Speranta de a deveni din doi, trei

Momentul in care realizezi ca nu poti avea copii, desi aceasta dorinta este primul gand dimineata si ultimul seara, este coplesitor, iar durerea pe care o provoaca o astfel de situatie este imensa si greu de cuantificat. „Aproape opt ani am cautat sa rezolv o problema, care nu avea rezolvare! Am facut zeci de analize si investigatii, am fost la zeci de medici, am fost chiar si in Ungaria…. Mi se spunea mereu ca am nevoie de operatie de scoatere a trompelor, dar fara a mi se oferi si solutia care sa ne ajute sa devenim parinti. Stiam ca trompele infundate sunt un factor agravant al situatiei mele, un obstacol, dar stiam la fel de bine ca fara trompe nu am cum sa mai raman gravida” este marturia Violetei, care acum este fericita mama a unui baietel perfect care a venit pe lume cu doar cateva saptamani in urma.

La Centrul de fertilitate si FIV din Cluj, Violeta si partenerul ei au fost investigati impreuna, pentru a se stabili care sunt cauzele care-i impiedicau sa devina parinti, cu scopul de a gasi o solutie care sa le implineasca cea mai mare dorinta.
 
„A fost nevoie sa ajung la Spitalul Regina Maria din Cluj, la Centrul de fertilitate si FIV, pentru a deveni mama. A fost primul loc unde mi s-a spus ca voi primi ajutorul de care aveam nevoie”, ne-a spus Violeta, cu voce soptita pentru ca pruncul ei dormea.

articol_nastere

Violeta si partenerul ei au devenit pacientii doctorului Romeo Micu, medic specialist in fertilitate umana si, probabil, unul dintre putinii care au inteles cu adevarat cat de mare este tristetea celor care vor si nu pot avea copii.

„Domnul doctor Micu a fost norocul nostru. Cum l-am gasit? Am incetat sa mai caut pe internet doar medic ginecolog bun si am cautat probleme de fertilitate si-asa am aflat de Centrul de fertilitate si FIV din Cluj. Am sunat - noi locuim in Buzau, ne-am programat si ne-am dus. Eu, sotul meu si speranta de a deveni din doi, trei!”.

Si speranta celor doi s-a implinit un an mai tarziu cand li s-a nascut, tot in Spitalul Regina Maria Cluj, primul copil. „Da! Primul copil, pentru ca peste vreo doi ani, vreau sa devenim din trei, patru!”

De la diagnostic la rezolvare

Doar dorinta de a fi mama poate explica energia, ambitia si perseverenta pe care a dovedit-o Violeta. Opt ani de investigatii, analize si cautari, in care nimic nu a fost nici prea mult, nici prea greu. Opt ani in care gandul de a renunta nu a fost niciodata luat in calcul. Micutul care a ales-o sa-i fie mama, este un copil norocos, iar Violeta o mama eroina!

Si pentru Centrul de fertilitate si FIV acesta a fost un caz special, pe de o parte pentru ca s-a dovedit ca singura solutie era fertilizarea in vitro, pe de alta pentru ca sarcina Violetei a fost prima obtinuta prin aceasta procedura in cadrul centrului.

„Situatia nu era deloc buna pentru niciunul dintre cei doi. Infertilitatea este o problema a cuplului, chiar si atunci cand identifici o disfunctie majora doar la unul dintre parteneri. Am primit toate informatiile de care aveam nevoie, am analizat rezultatele analizelor anterioare si am decis repetarea unora dintre ele pentru a vedea exact cum stau lucrurile, ca sa stabilim o strategie terapeutica optima. Analiza care a pus diagnosticul definitiv, dar care ne-a si ajutat sa stabilim ce facem mai departe a fost histerosalpingografia, extrem de utila in evaluarea cauzelor infertilitatii feminine”, a explicat conf. univ. dr. Romeo Micu. Dincolo de partea medicala, calmul, timbrul vocii si sentimentul de incredere pe care ti-l induce medicul este un generator de speranta. Pentru Violeta, asa a fost.

„Histerosalpingografia se face in conditii foarte bune, la Spitalul Regina Maria din Cluj. Acuratetea investigatiei este foarte mare si confortul pacientei asigurat. Este foarte important de spus ca investigatia minim invaziva este complet nedureroasa, iar acest lucru este posibil pentru ca echipamentul radiologic este la cele mai inalte standarde, iar investigatia este realizata de radiolog. In cazul acesta histerosalpingografia a dovedit ca trompele uterine erau complet si ireversibil compromise. Din pacate diagnosticul a fost pus foarte tarziu, practic dupa ani de zile in care trompele au stat infundate si pline cu lichid (hidrosalpinx) si nu mai exista nicio posibilitate de recuperare”, a explicat doctor Bogdan Chiroiu, membru in echipa multidisciplinara a Centrului de fertilitate si FIV.

„Daca am fost dezamagita de rezultat? Oarecum. Dar stiam ca aceea este problema. Orice dezamagire a trecut atunci cand am inteles ca sunt pe maini bune, iar tot ceea ce mi se intampla are un obiectiv clar: sa am un copil, un copil sanatos! M-a incurajat si faptul ca atatia  oameni se ocupa de mine, ca sunt o echipa si ca fiecare are un rol bine stabilit. Asa se ajunge la succes. Fiecare este super specializat pe domeniul lui si colaborează perfect cu ceilalti, iar impreuna au facut magie pentru mine”, si-a continuat Violeta povestea experientei complexe prin care a trecut. Apoi am facut o pauza, pentru ca micutul se trezise. Mai tarziu avea sa ne spuna ca nu a fost magie, ci doar profesionalism si implicarea totala a medicilor, asistentelor si a intregii echipe care i-au inteles si problema fizica, dar si pe cea sufleteasca si care au ajutat-o sa-si implineasca menirea si sa devina mama. 

„Facem un copil sanatos!”

„Am decis sa indepartam trompele uterine, printr-o interventie laparoscopica minim invaziva, ca sa eliminam un factor inflamator local, iar ulterior sa utilizam fertilizarea in vitro (FIV). Dupa prima interventie, am asteptat sa treaca circa trei luni de zile, pentru ca organismul sa se recupereze complet si am urmarit ca toate leziunile sa se vindece, inainte de a trece mai departe. Mai departe insemnand testele specifice pentru a avea garantia unei sarcini cu evolutie normala si aducerea pe lume a unui copil sanatos, adica teste de trombofilie si teste genetice, toate obligatorii inainte de procedura de implantare a unui embrion”, ne-a explicat doctorul Romeo Micu.

„Rolul geneticianului in procedura de fertilizare in vitro este aceea de a identifica cuplurile la risc pentru un anumit tip de boala genetica ce poate sa apara in urma FIV. Este un pas esential in fertilizarea umana asistata, pentru ca scopul absolut este acela de a avea un copil sanatos”. Precizarea apartine doctorului Mariela Militaru, unul dintre membri Infertility Board.

„Da, am fost impresionata nu doar de atentie si grija, ci mai ales de faptul ca nu a fost ignorat niciun amanunt, oricat ar fi fost el de banal. Nimic nu a fost lasat la voia intamplarii!”, a continuat Violeta mai tarziu discutia cu noi, in timp ce iesise la plimbare cu fiul ei.

Tratamentul infertilitatii nu inseamna doar identificarea cauzelor care duc la imposibilitatea de procreare, ci reusita de a aduce pe lume un copil sanatos. Iar asta presupune ca fiecare detaliu sa fie luat in calcul, fiecare risc sa fie calculat exact, fiecare posibila problema, anticipata si rezolvata inainte de a se manifesta. Violeta a facut toate testele necesare, s-au evaluat riscurile de trombofilie si cele genetice si cand totul a fost perfect s-a implantat un singur embrion. Pentru ca efortul este mereu rasplatit, 14 zile mai tarziu, Violeta tinea in mana un test de sarcina pozitiv.

„Fiecare etapa pe care am parcurs-o din momentul in care am ajuns prima data la Cluj si pana am avut confirmarea ca sunt insarcinata si apoi pe tot parcursul sarcinii, pana la nastere si in primele zile cu baietelul meu, totul a fost de o normalitate absoluta. Grija, atentie si profesionalism din partea tuturor celor din Spitalul Regina Maria din Cluj”, marturiseste Violeta.

„Pentru noi a fost un caz deosebit pentru ca este practic prima sarcina obtinuta in cadrul acestui Centru de fertilitate si FIV. S-au urmat pasii clasici: stimulare ovariana, recoltarea de ovocite, obtinerea de embrioni in laborator si implantarea unui singur embrion, pentru ca aceasta este procedura cea mai eficienta pentru cuplurile cu probleme. Reusita este cu atat mai mare cu cat sarcina a aparut dupa prima procedura. Sarcina a evoluat in parametri fiziologici normali, fara niciun fel de probleme, iar copilul a venit pe lume la 38 de saptamani, prin cezariana. Ne-a surprins putin si pe noi pentru ca a fost grabit, dar spre bucuria parintilor si a noastra, este un copil perfect!”, a concluzionat doctorul Romeo Micu. Nu se va supara daca vom spune ca in timp ce povestea si ne explica i-am surprins in voce unele inflexiuni venite de la omul din spatele medicului, omul cucerit si impresionat de tenacitatea Violetei si fericit pentru ca a participat la reusita.

„Bebelusul este un copil ca oricare altul, cu singura diferenta ca sarcina a fost obtinuta cu eforturi mai mari din partea parintilor si a echipei multidisciplinare. Este o misiune adesea grea, dar extraordinar de frumoasa aceea de a aduce pe lume un copil, in acest mod, pentru ca managementul de ingrijire este complex. Dar, avand alaturi medicii pediatri si o echipa multidisciplinara suntem in stare sa putem rezolva toate problemele”, a precizat doctorul Sorin Andreica, medic primar Neonatologie.

„Am avut incredere! Am avut incredere in domnul doctor Micu, am avut incredere in toti pentru ca toti mi-au spus ca ma vor ajuta sa devin mama, iar faptul ca am reusit, ca imi tin in brate copilul pe care-l visez de ani de zile, este dovada ca au facut ceea ce trebuia si ca au facut bine. Sunt ingeri in halate albe. Pentru mine asa au fost!”, a incheiat Violeta.

Am vrut sa o intreb daca e fericita. Apoi mi-am dat seama ca nu are rost. Fericirea nu se declara, se vede, iar Violeta este cea mai fericita femeie din lume. Fericirea ei este rasplata refuzului de a renunta si vine sa rascumpere tristetea celor opt ani.

Ce este infertilitatea

Se poate vorbi despre infertilitate atunci cand o sarcina obtinuta natural intarzie sa apara in termen de un an de la renuntarea la mijloace contraceptive. In cazul cuplurilor unde femeia a implinit 35 de ani aceasta perioada ar trebui limitata la sase luni. Un alt aspect pe care orice cuplu aflat intr-o astfel de situatie ar putea sa-l aiba in vedere este ca infertilitatea nu este o problema exclusiv a femeii sau a barbatului, parteneri intr-o relatie, ci o chestiune care ii priveste pe amandoi, cuplul fiind cel care are nevoie de identificarea cauzelor si gasirea solutiilor.

Cele mai frecvente cauze ale infertilitatii feminine sunt: varsta (detaliu esential si factor predictiv), antecedente obstetrical-ginecologice, endometrioza (afectiune care produce circa 17% dintre cazurile de infertilitate feminina), tulburari ale ovulatiei si infectii (incorect sau insuficient tratate), sindromul ovarului polichistic, menopauza si menopauza precoce, trompele uterine blocate si diferite alte afectiuni asociate.

In ceea ce-i priveste pe barbati, infertilitatea presupune existenta spermatozoizilor imaturi, cu forma anormala sau lipsiti de mobilitate. Alte cauze sunt reprezentate de un deficit de sperma sau absenta acesteia (se poate intampla in cazul baietilor care fac oreion dupa pubertate), urmare a unor infectii sau inflamatii neidentificate sau netratate, probleme hormonale sau ale glandei pituitare, afectiuni imunitare sau boli genetice, cum ar fi fibroza chistica sau hemocromatoza ori probleme structurale care blocheaza fluxul de material seminal si altele.

Este important de mentionat ca circa 20% dintre cauzele infertilitatii sunt rezultatul unor probleme ale ambilor parteneri, 30% sunt motive care tin doar de pacientul feminin, 30%, exclusiv de cel masculin, iar in 20% dintre situatii motivele raman necunoscute.

In cazul ambelor sexe stresul, alimentatia dezordonata, probleme legate de greutatea corporala (prea mare sau prea mica), consumul de alcool si fumatul, dar si unele medicamente utilizate in terapia bolilor canceroase, a ulcerului, psoriazisului, depresiei si tensiunii arteriale pot afecta functia reproductiva.

In realizarea investigatiilor si a strategiei terapeutice pentru un cuplu care se confrunta cu infertilitatea se implica o echipa multidisciplinara, numita Infertility Board, formata din specialist in fertilitate umana, ginecolog si urolog cu specializare in andrologie. Avantajul unei echipe de tip Infertility Board este acela ca un cuplu beneficiaza de toate investigatiile necesare, pentru stabilirea unui plan de diagnostic, intr-un singur centru medical, fara a mai pierde timp, in conditiile in care timpul este un factor esential in rezolvarea unei probleme de fertilitate.

Primul pas este o anamneza completa, urmata de analize specifice pentru pacientul masculin (spermograma, un test halosperm pentru a verifica parametrii legati de mobilitate, numar si, respectiv, morfologie), calitatea materialului genetic din gametul masculin, putand influenta conceptia - naturala sau asistata - si evolutia ulterioara a sarcinii.

Investigatiile feminine implica un screening complet, ca cel recomandat inaintea unei sarcini planificate si vizeaza statusul aparatului genital si al trompelor uterine, dozari hormonale si evaluarea rezervei ovariene. Sunt luate in calcul toate posibilele afectiuni si solutiile terapeutice pentru acestea (endometrioza, obstructia tubara, tulburari ale ovulatiei). In functie de toate acestea se stabileste care este strategia terapeutica pentru aducerea pe lume a unui copil sanatos.

Infertilitatea este o problema de sanatate, iar rezolvarea presupune implicarea medicilor dedicati, empatici, care stiu ca medicina extraordinara este o munca de echipa, in care fiecare are un rol esential, scopul comun fiind acela de a crea o noua viata.

 

 

Text: Silvana Patrascanu, Senior Editor

Sursa: https://www.singlecare.com/blog/news/infertility-statistics/