Bună ziua, sunt Cosmin Pascu!
Nimic din înfățișarea acestui tânăr, zvelt, înalt și sigur pe el, nu te face să bănuiești că ar fi trecut, în urmă cu numai 4 ani, printr-un diagnostic cumplit, care i-a amenințat viața și integritatea.
Cosmin avea numai 31 de ani, devenise de curând tată, când un incident aparent minor i-a întors viața la 180 de grade, după care abordarea medicală corectă a întors-o din nou cu 180 de grade!
Nu avusese probleme de sănătate înainte, dar niște sângerări în scaun l-au adus repede la medic. Deși șansele de a avea un cancer erau minime, i s-a recomandat o colonoscopie, iar diagnosticul care a urmat l-a zguduit profund: o tumoră malignă destul de mare, 6 cm, stadiul TII, la nivelul rectului. Din fericire, investigațiile au arătat că nu erau afectate și alte organe. A început să caute soluții: „Am mers la medici în țară și la Viena în căutarea celei mai bune variante. A durat puțin până să înțeleg că prima persoană la care trebuie să ajung cu acest fel de tumoră este un chirurg“. I se spusese că va fi o operație foarte complicată, din pricina mărimii și poziționării nefericite a tumorii, de aceea a ales să meargă la dr. Cătălin Copăescu, în cadrul Centrului de Excelență în Chirurgie Colorectală și Robotică din Ponderas Academic Hospital.
„Aici am fost întâmpinat cu acea abordare integrată de care aveam nevoie. Dr. Copăescu a prezentat cazul în Tumor Board unde s-a decis că voi face radiochimioterapie preoperator, pentru a micșora tumora și a crește șansele unei operații reușite. Atunci am luat legătura cu întrega echipă, iar această abordare integrată a contat foarte mult pentru mine. În Viena vorbisem cu un oncolog într-o parte, cu un chirurg în partea cealaltă, urma să mă dumiresc unde să fac radioterapie etc. Ca pacient, trebuia să asamblezi tu bucățile, spre deosebire de acest Tumor Board interdisciplinar care a acționat cu promptitudine la Ponderas“, povestește Cosmin.
O altă abordare
Dr. Copăescu: „S-a pus diagnosticul colonoscopic, s-a luat biopsie și - ceea ce e de dorit pentru un pacient cu cancer, în general - discuția a fost abordată multidisciplinar: oncologul, chirurgul, radioterapeutul, anatomapatologul, medici imagiști, toți specialiștii care se ocupă de un pacient cu cancer s-au așezat la aceeași masă, s-au concentrat în jurul acestui caz și au decis strategia terapeutică: oare este bine să scoatem această tumoră endoscopic? Nu mai era posibil acum, era prea mare. Oare este bine să facem acum intervenția chirurgicală? Tumora se afla foarte aproape de sfincterul anal, responsabil de continență. S-au pus în evidență ganglioni care deja erau interesați în tumoră, ceea ce face probabil ca celulele canceroase să fi migrat de la nivelul rectului către acei ganglioni. Într-o astfel situație, radioterapia este soluția. Pacientul a beneficiat de radiochimioterapie, cu scopul de a restrânge teritoriul tumoral și de îmblânzi tumora. După acest pas a urmat o nouă examinare multidisciplinară și atunci am decis planul terapeutic, cel chirurgical.“
Calitatea vieții pacientului – scopul intervenției chirurgicale
Cosmin a beneficiat de mai multe opinii chirurgicale, din partea mai multor medici cu experiență în chirurgia cancerului colorectal. „Dată fiind localizarea tumorii în vecinătatea sfincterului, i s-a propus o intervenție chirurgicală de rezecție abdomino-perineală, adică de amputație, de scoatere a sfincterului odată cu rectul; respectiv de a elimina toate țesuturile proximale, atât cele afectate, cât și cele care puteau deveni gazdă pentru extensia tumorală“, explică dr Copăescu.
Ce însemna acest tip de soluție clasică pentru Cosmin? Ceea ce se numește popular „anus contra naturii“, o colostomă, care presupune atașarea în permanență a unei pungi de abdomenul lui, cu rolul de a colecta materiile fecale.
„Eram totuși dispus la asta, îmi doream să supraviețuiesc. Nici nu știam exact ce înseamnă colostoma. Am avut o perioadă în care am început să caut comunități pe internet, am văzut că în toată lumea, oamenii care au trecut printr-o astfel de operație pot duce o viață normală, chiar sportivă - practică inclusiv înotul (mai ales în țările cu o abordare cu adevărat incluzivă pentru dizabilități). La noi în țară, însă, lucrurile nu sunt așa de deschise, nu există loc nici pentru dizabilitățile vizibile“, spune el.
Însă dr. Copăescu i-a propus lui Cosmin o altă abordare, prin chirurgie robotică.
„Acum chirurgia e evoluat, tehnologia e evoluat. De 20 de ani se dezvoltă chirurgia laparoscopică adresată cancerului colorectal, iar de peste 10 ani se practică chirurgia robotică - nivelul ei de dezvoltare ajungând la aplicarea unor protocoale de îndepărtare a țesutului bolnav în planuri de disecție chirurgicală care respectă structurile nobile ale pelvisului: structurile nervoase, musculare, care nu sunt afectate de cancer. Aceste planuri sunt milimetrice - nu poți diseca în aceste zone cu un foarfece, indiferent cât de bine este ascuțit foarfecele și indiferent de cât este de îndemânatic chirurgul, pentru că nu poți vedea foarte bine în adâncime. Însă, cu ajutorul vederii tridimensionale de înaltă rezoluție a robotului, cu instrumentele sale care au vârful apropiat de dimensiunea unui ac, vei putea diseca într-un spațiu care are câțiva cm cubi. Azi putem face intervenții chirurgicale care îndepărtează rectul bolnav de cancer, prezervând musculatura și nervii responsabili de funcția canalului anal, de evacuare a materiilor fecale pe calea naturală, dacă îndeplinim câteva obligații terapeutice: radiochimioterapie care reduce teritoriul cancerului și un diagnostic rapid, cât se poate de precoce, pentru a nu exista o invazie a țesuturilor respective“, explică dr Copăescu.
Apoi continuă, arătând că denumirea de „chirurgie robotică“ poate induce în eroare: robotul chirurgical nu are autonomie și nu știe să facă nimic singur. „Este nevoie de o experiență consistentă din partea echipei multidisciplinare - beneficiul major este șansa pacientului de a fi liber de cancer, dar și cu o condiție funcțională optimă, fără anus „contra naturii” definitiv. Unele diferențe mici există, dat fiind faptul că unele țesuturi vor fi inevitabil îndepărtate - deci pot fi două evacuări pe zi în loc de una, deoarece rectul este mai mic. Există o adaptare a tubului digestiv la această situație. Asigurăm, însă, premisele evacuării pe cale anală. În plus, funcția urinară și funcția sexuală rămân neafectate (spre deosebire de ceea ce se întâmplă în abordarea chirurgicală clasică). Toate acestea au un mare impact asupra condiției psihice, asupra calității vieții, asupra integrării în familie, în viața profesională și socială, a pacienților noștri“, explică medicul.
În urma discuției cu dr. Copăescu, Cosmin a înțeles că echipa va face tot ce este omenește posibil, așa că, după ce radiochimioterapia a redus mult tumora, următorul pas a fost operația. A avut inițial o ileostomă de protecție la capătul intestinului subțire, pentru a permite rezecției să se vindece, pe care a păstrat-o timp de o lună.
Apoi, conform planului stabilit împreună cu echipa medicală, s-a întors la Ponderas pentru control, iar dr. Copăescu a decis reintegrarea tranzitului intestinal. Printr-o operație laparoscopică mult mai simplă, Cosmin a scăpat și de ileostoma temporară și a revenit la funcționalitatea normală.
„Recuperarea a fost foarte rapidă și am început mobilizarea imediat. În trei săptămâni am mers din nou la fotbal, exact ca înainte“, spune el cu bucurie. „Am beneficiat de sprijinul total al soției, al familiei. Deja adoptasem cu toții un stil de viață foarte sănătos pentru că aveam un copil mic și de aceea mâncam cu toții cam aceleași mâncăruri, de bebeluși. Acum în continuare avem cu toții același meniu. De 4 ani duc o viață total normală, nu am nicio restricție fizică - mi-am schimbat stilul alimentar, l-am adaptat, dar sunt deciziile mele, nu un regim impus. În plus, practic tot felul de sporturi. Am descoperit că pe noua anatomie sunt alimente care categoric nu îmi fac bine, deci le evit - leguminoase, fibre, prăjeli, cărnuri care se digeră greu (nu mănânc vită, dar mănânc pui și pește), evit alcoolul. În primele luni eram excesiv de prudent și mă întrebam dacă fiecare lucru pe care îl fac și îl mănânc este potrivit pentru mine. Apoi am învățat să-mi conștientizez corpul, să fiu mai atent la el. A fost o perioadă de readaptare, dar m-a motivat să trăiesc din plin fiecare clipă din acești ani. Am avut o viață foarte împlinită de atunci și am reușit să realizez multe lucruri. Au fost niște ani foarte fertili pentru mine, mi s-au deschis noi perspective, am devenit mai atent la tot ce se întâmplă în jur“.
Vindecarea unui cancer
„Am avut parte de un soi de vindecare holistică – am urmat facultatea de psihologie, mi-am schimbat casa și locul de muncă. Acum muncesc cu oamenii, vorbesc în public, merg în fața oamenilor, la evenimente publice“, spune Cosmin.
În cazurile de cancer colorectal, vorbim despre vindecare atunci când în următorii 5 ani de când a început tratamentul nu apar recidive (aceasta este perioada agreată internațional).
„Despre un număr minoritar de cancere se poate spune că s-au vindecat - și asta pentru că pacientul a avut șansa să ajungă devreme la tratament. Însă și mai rar se poate spune că trecerea prin cancer nu i-a afectat pacientului nici speranța de viață și nici calitatea vieții. Dar în cazul cancerului colerectal în stadii incipente, până în stadiul II, șansa de vindecare este de peste 90%“, spune dr. Copăescu.
Screening și prevenție
„Știm, deci, că avem un cancer pe care l-am putea identifica relativ ușor, pentru că facem colonoscopie, și l-am putea trata, conducând la vindecare în peste 90% din cazuri - aceasta înseamnă că merită să facem eforturi pentru un screening populațional, adică să ne investigăm semenii și să vedem dacă au cumva precursori ai unui cancer. Dar când începem să facem asta?
Peste 45 de ani este consensul actual. Sub această varsta, incidența de identificare a unui cancer este extrem de mică - dar nu este imposibil! Domnul Pascu a dezvoltat un cancer de rect la 31 de ani; nu este ceva comun. Nu avea o moștenire genetică din familie, iar în astfel de cazuri se ridică niște semne de întrebare care ne determină să investigăm exhaustiv pacientii, chiar înainte de 45 de ani (începând chiar cu 30 de ani). Totuși, boala lui a evoluat, probabil timp de mai multe luni, fără să producă niciun semn - dar la un moment dat a produs semnul tipic pentru dezvoltarea unui cancer la nivelul intestinului gros, și anume sângerarea“, continuă medicul chirurg.
Beneficiile medicale ale unei abordări integrative a cancerului colorectal
Diagnosticarea precoce prin investigații de control duce la aplicarea unui tratament chirurgical mai puțin agresiv, cât și la un prognostic bun pentru pacient și o calitate ridicată a vieții.
„Pentru aceasta este nevoie de o abordare instituțională, multidisciplinară, de recomandarea unui Tumor Board în care atât echipa medicală, cât și pacienții să aibă încredere și să respecte, mai departe, recomandările inspirate din avansul științific internațional, la care suntem conectați cu toții. Acum este foarte simplu să intrăm în contact cu toți colegii noștri din lume, trebuie numai să dorim și, mai departe, să oferim pacienților această șansă la o viață bună. Când avem nevoie de o tehnică modernă și tehnologie înaltă, trebuie să le putem aplica, în beneficiul pacientului. Este o chirurgie scumpă, dar reprezintă o investiție pentru tot restul vieții pacientului“, subliniază dr. Copăescu.
„În centrele de chirurgie colorectală, cum este cel în care lucrez, se pot face o mulțime de investigații care califică pacientul până la cel mai mic detaliu. Planning-ul preoperator ne permite să știm exact, milimetric, cât trebuie să tăiem din țesutul respectiv. În centrele de excelență pacienții sunt urmăriți postoperator periodic, pe termen nedeterminat (minimum 5 ani), cu o echipă multidisciplinară, pentru a monitoriza și a putea interveni în cazul unor eventuale semne de recidivă. În cazul lui Cosmin, îi vom urmări evoluția pentru tot restul vieții, pentru că aceste semne au apărut la o vârstă foarte precoce“, spune dr. Copăescu.
„În primii 3 ani, la 6 luni de zile făceam investigații imagistice și colonoscopii, acum le-am rărit la 9-10 luni“, povestește și Cosmin.
Beneficiile sociale ale unei abordări integrative
„Există și o sarcină instituțională, guvernamentală, de a oferi concetățenilor noștri șansa la tratamente moderne“, arată dr. Copăescu. „Este greu de imaginat ca în 2023 statul să nu acopere cheltuielile pentru chirurgie robotică a cancerului. Este imposibil ca în condițiile în care există investiții în platforme robotice prin proiecte de cercetare europene, statul să nu susțină nici măcar consumabilele, service-ul, pregătirea medicilor.
Este nedrept pentru pacienți - în acest sens decidenții trebuie să deschidă mai bine ochii către societățile profesionale, să asculte și să intre în legătură cu experiențe din alte țări, unde altfel de programe sunt deja implementate și rezultatele nu au întârziat să fie demonstrate. Eterna scuză că nu avem bani nu este valabilă aici - este mai scump să investești minimal la început, riscând însă costuri mari la distanță: să pierzi pacienți, să nu îi poți integra social: cu o boală mereu trenantă, care nu se vindecă niciodată, aceștia vor deveni în continuare consumatori ai fondurilor de la casele de asigurări. Pe termen lung, pentru stat este mai scump să îi pensioneze pe acești pacienți pe caz de boală, în condițiile în care ei ar putea să se vindece - cu o metodă, e drept, mai scumpă (radiochimioterapie și chirurgie robotică). Însă pacientul astfel vindecat se va putea reintegra în viața profesională, devenind contribuabil, din potențial beneficiar al sistemului de asigurări“.
O atitudine potrivită
Privind înapoi, Cosmin spune: „Momentele grele trec - acum momentele în care mergeam la radioterapie mi se par foarte departe, dar țin bine minte comunitatea din sala de așteptare de la radioterapie și tuturor celor care trec prin așa ceva aș vrea să le transmit că nu sunt singuri și că se găsește sprijin în jurul lor“.
Cosmin s-a orientat foarte rapid, a căutat cele mai bune soluții și a avut încredere în medicina actuală. „Este recomandabil să întrebi mai mulți oameni, mai multe echipe, să fii mai curând neliniștit, nu trebuie să accepți soluțiii cu ochii închiși, trebuie să pui întrebări și echipa trebuie să răspundă. Este viața ta la mijloc, și dacă nu ești mulțumit trebuie să ceri o altă opinie. Dar trebuie să o faci cât mai repede“, spune dr. Copăescu.
Consultant medical: Prof. Dr. Cătălin Copăescu, Chirurg de Excelență în Chirurgie Colorectală și Robotică