Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Tot ce trebuie sa stii despre fertilitate

Fertilitatea este capacitatea naturala de a da viata. Prin contopirea cu succes a doua celule, ovulul de la mama si spermatozoidul de la tata, o noua viata incepe sa se formeze. Un copil este un miracol! Insa in egala masura este important sa intelegi ce se intampla cu corpul tau in timpul pubertatii si al ciclului menstrual, cum functioneaza sistemul de reproducere si cum influenteaza sanatatea fertilitatea. Atunci cand intelegi biologia reproducerii poti lua decizii informate privind prevenirea sarcinii sau alegerea de a ramane insarcinata. 

Pubertatea

Pubertatea este momentul din viata cand un copil atinge maturitatea sexuala. Asta inseamna ca nivelurile de hormoni sexuali din corp - estrogen si progesteron la fete si testosteron la baieti - cresc si determina modificari fizice si emotionale. Pubertatea este succesiunea de evenimente prin care un copil dobandeste caracterele sexuale fizice ale adultului si capacitatea de reproducere. Pubertatea la fete apare de obicei intre 8-13 ani, iar la baieti intre 10-14 ani si afecteaza baietii si fetele in mod diferit. Cand fetele ajung la pubertate, de obicei isi incep ciclul menstrual. Menarha, primul ciclu menstrual, este punctul culminant al pubertatii. Cele mai multe fete au prima menstruatie la 12-13 ani.

Ciclul menstrual

Ciclul menstrual se refera la procesul lunar care se intampla in corpul unei femei pentru a-l pregati pentru o posibila sarcina. Include eliberarea unui ovul din ovare - proces denumit ovulatie si modificari ale colului uterin si ingrosarea peretelui uterin. Daca sarcina nu a aparut, peretele uterin ingrosat se elimina prin vagin prin sangerare - denumita menstruatie (cunoscuta popular ca „perioada”). Fluctuatiile hormonale determina modificarile care apar in timpul ciclului menstrual. 

Durata ciclului menstrual este numarul de zile intre prima zi cand incepe sangerarea vaginala pana in prima zi a lunii urmatoare cand menstruatia incepe din nou. Daca femeia are cicluri regulate este foarte probabil ca are ovulatie. Ciclurile menstruale cu o lungime de aproximativ 25-35 zile sunt frecvent ovulatorii. Doar 10% dintre femei au un ciclu perfect regulat de 28 de zile. Daca femeia are menstruatie la cateva luni sau nu are deloc (conditie denumita amenoree), probabil ca ovuleaza infrecvent sau nu ovuleaza. 

Unele femei au dereglari menstruale, cum ar fi menstruatii neregulate sau care se manifesta prin sangerare anormal de abundenta sau prelungita (menoragie); acesta poate fi un semn al unei probleme de sanatate. Multe femei au, de asemenea, dureri menstruale (dismenoree) care reprezinta o manifestare a ciclul menstrual. Durerea poate varia in intensitate, de la disconfort minim la durere severa, care poate persista cateva zile. 1 din 3 femei va suferi de sindromul premenstrual (SPM), care reprezinta un cumul de semne si simptome fizice si psihologice care se produc inainte de perioada menstruatiei. Daca ai probleme menstruale sau suferi de sindromul premenstrual discuta cu medicul ginecolog despre modalitatile de tratament.

In plus fata de modificarile hormonale si schimbarile care au loc in interiorul corpului, femeile pot observa si modificari ale secretiei vaginale. Aceasta secretie este sub forma unui lichid - de obicei alb sau limpede - care se scurge din vagin. Majoritatea femeilor au secretii vaginale. Cantitatea si consistenta  se modifica in diferite momente ale ciclului menstrual. Cresterea cantitatii de secretie vaginala poate fi cauzata de modificari normale ale ciclului menstrual, infectii vaginale sau cancer (rar). O secretie vaginala anormala poate fi un semn al bolii inflamatorii pelvine (BIP), o infectie a organelor reproductive ale unei femei. In 1 din 4 cazuri, BIP este cauzata de o infectie cu transmitere sexuala (ITS), precum chlamydia sau gonoree. Daca ai o secretie vaginala in cantitate mai mare decat cea obisnuita sau care are o culoare sau un miros anormal, mergi la un consult la medicul ginecolog. 

Cum sa-ti monitorizezi ciclul menstrual (calendarul menstrual)

Iti poti calcula durata ciclului menstrual (calendarul menstrual) simplu, notand de fiecarea data ziua de inceput a menstruatiei si cea cand se termina. De asemenea, poti folosi un calendar electronic - sunt disponibile o varietate de aplicatii pentru smartphone si computer. Aceasta urmarire de-a lungul lunilor te va ajuta sa intelegi care este durata tipica a ciclului tau menstrual, ceea ce te va ajuta sa prezici cand va incepe urmatoarea perioada. De asemenea, poti sa observi daca apar neregularitati sau in ce moment ai dureri, aspecte importante pe care sa le discuti cu medicul ginecolog. 

Aprecierea momentului ovulatiei in functie de durata ciclului menstrual

Urmarirea ciclului menstrual este esentiala pentru prezicerea ovulatiei, ceea ce iti poate da informatii despre momentul in care trebuie sa faci sex, daca doresti sa ramai gravida sau, din contra, cand sa te abtii sau cand trebuie sa folosesti o metoda contraceptiva, daca intentia este de a evita sarcina. 

Una dintre intelegerile gresite despre fertilitate este aceea ca femeia are ovulatia si este, astfel, cea mai  fertila in ziua a 14-a a ciclului menstrual. Acest lucru este adevarat doar la femeile care au un ciclu perfect regulat, de 28 zile, iar asta se intampla doar la 10% dintre ele. 

De fapt, nu sunt 14 zile dupa ce menstruatia a inceput, ci 14 zile inainte de urmatoarea menstruatie. Astfel, daca ciclul menstrual este perfect regulat, poti sa apreciezi ziua in care se produce ovulatia scazand 14 zile de la data la care astepti urmatoarea menstruatie. De exemplu, o femeie cu un ciclu la 30 zile probabil ca elimina ovulul in ziua 16, iar o femeie cu un ciclu la 26 zile, in ziua 12.

Exista si alte metode de apreciere a momentului ovulatiei, cum ar fi masurarea zilnica a temperaturii bazale a corpului, examinarea mucusului cervical sau analize de sange. Afla mai multe aici

Fereastra fertila

Fereastra fertila reprezinta intervalul de timp al ciclului menstrual cu cea mai mare probabilitate ca un raport sexual sa rezulte intr-o sarcina. Studiile au aratat ca aceasta perioada are o durata de 6 zile, incepand cu 5 zile anterior ovulatiei si terminandu-se in ziua ovulatiei; cele mai fertile zile sunt incepand cu 2 zile anterior si in ziua ovulatiei. 
Femeile cu un ciclu regulat de 28 zile pot fi potential fertile in zilele 8-15 ale ciclului menstrual. Perioada fertila este mai greu predictibila la femeile cu ciclu neregulat, incluzand adolescentele si femeile inainte de menopauza.
Deoarece nu exista metode fiabile de prezicere a ovulatiei, stabilirea ferestrei fertile este nesigura. Un cuplu care incearca sa aiba un copil, poate sa evite aceasta incertitudine prin practicarea unor raporturi sexuale regulate, de 2-3 ori pe saptamana, mai degraba decat sa-si concentreze eforturile in zilele in care se presupune ca va avea loc ovulatia. In acest mod, cuplul poate fi sigur ca a avut raport sexual cel putin o data in timpul perioadei fertile a fiecarui ciclu.
Este important sa intelegi ca sarcina nu se obtine in fiecare luna. Chiar si un cuplu sanatos, aflat la varsta fertila, care prezinta ovulatie, respectiv sperma normala, nu va obtine sarcina decat in 35% dintre cazuri in fiecare luna. Altfel spus, nu in fiecare luna se poate obtine o sarcina. Acest procent scade la 3 - 8% la femeile peste 40 de ani.  

Varsta afecteaza fertilitatea

“Ceasul biologic” este un fapt de viata, iar odata cu avansarea in varsta va fi din ce in ce mai greu sa obtii o sarcina. In societatea moderna de astazi, unele femei aleg sa astepte pana dupa 35 ani pentru a-si intemeia o familie. 
Exista mai multi factori care contribuie la aceasta tendinta: 
•    Metodele de contraceptie sunt la indemana 
•    Un numar tot mai mare de femei lucreaza 
•    Femeile se marita la o varsta mai inaintata 
•    Rata de divort este mare 
•    Cuplurile maritate amana sa aiba copii pana isi asigura o stabilitate financiara  
•    Multe femei nu cunosc faptul ca fertilitatea lor va incepe sa scada in jurul varstei de 30 ani  

Rezerva ovariana

Rezerva ovariana se refera la potentialul fertil al femeii in absenta oricaror altor probleme la nivelul tractului reproductiv (trompe uterine, uter, vagin). Pe masura inaintarii in varsta, fertilitatea femeii scade, dar acest declin nu are cu nimic de-a face cu imbatrinirea, de exemplu, a pielii, oaselor sau a altor organe. Ea depinde, in principal, de varsta femeii, de numarul ovulelor si de cat de bine raspund ovarele la actiunea hormonilor.

O femeie se naste cu un numar limitat de ovule, astfel incat ea are la nastere toate ovulele pe care le va avea in ovare de-a lungul vietii, spre deosebire de barbat care va continua sa produca spermatozoizi intreaga viata. 

Chiar daca la nastere in ovare se pot gasi cateva milioane de ovule, numarul acestora se va reduce semnificativ de-a lungul timpului, astfel incat, la pubertate, vor fi doar 300.000 ovule la nivelul fiecarui ovar. In timpul perioadei fertile, doar 300 de ovule se vor matura si vor fi eliberate din ovar, restul ovulelor vor fi consumate prin intermediul atreziei. Atrezia este un proces biologic degenerativ care apare indiferent daca femeia ramane insarcinata, are cicluri menstruale normale, foloseste contraceptia sau face tratament pentru infertilitate. Fumatul este un factor care poate sa accelereze atrezia ovulelor si sa determine aparitia menopauzei precoce (< 40 ani). 

Scaderea fertilitatii la femeie cu inaintarea in varsta

Exista in viata unei femei doua perioade de scadere a fertilitatii: 
•    In jurul varstei de 27 de ani, cand fertilitatea scade putin fata de perioada de dinainte
•    Intre 35 - 38 ani, cand exista o scadere dramatica a fertilitatii. Dupa 42 de ani deja la multe femei se instaleaza premenopauza si apare imposibilitatea de a mai obtine sarcina cu ovocite proprii. Eventual, pot obtine sarcina cu ovocite donate de la o persoana mai tanara.

Nu ignora primul semn de scadere a fertilitatii - micsorarea duratei ciclului menstrual. Fa-ti o programare la medicul ginecolog!

Fertilitatea declina si la barbati

Studiile arata ca numarul si motilitatea spermatozoizilor scad odata cu inaintarea in varsta, precum si functia sexuala. Insa nu exista o varsta maxima la care un barbat sa nu mai poata fi parintele unui copil.

In plus, studii recente au aratat ca exista un risc crescut de aparitie a  anumitor afectiuni la copiii cu tati mai in varsta. Anumite studii sugereaza un risc crescut de aparitie a autismului la copiii nascuti din tati care au > 40 ani, comparativ cu tatii cu varsta < 30 ani. Numeroase studii au corelat varsta inaintata a tatalui cu schizofrenia.  

Greutatea afecteaza fertilitatea

Daca esti supraponderala sau obeza, pierderea in greutate creste sansele de a ramane insarcinata. Studiile au aratat ca in cazul femeilor al caror indice de masa corporala (IMC) a fost peste normal a durat de doua ori mai mult pentru a ramane insarcinate decat in cazul celor cu greutate normala. 

Obezitatea poate cauza disfunctii hormonale si lipsa ovulatiei. Este asociata cu sindromul ovarelor polichistice, care este principala cauza de infertilitate anovulatorie, afectand una din cinci femei infertile. O pierdere in greutate de doar 5% -10% poate imbunatati semnificativ ovulatia si sansa de a obtine o sarcina. De asemenea, obezitatea poate cauza scaderea testosteronului si infertilitate la barbati. 

Pe de alta parte, a fi semnificativ subponderal determina, de asemenea, infertilitate. Hormonii sexuali feminini si masculini (estrogenul, progesteronul si testosteronul) au ca precursor colesterolul. Daca nu exista niciun fel de grasime corporala, ei nu se pot forma, si atunci scade fertilitatea.

Procesul de reproducere (conceptie)

In fiecare luna, organismul femeii se pregateste pentru posibilitatea ca un ovul sa fie fecundat de catre un spermatozoid, dand astfel nastere la un nou organism: 

  • Mai intai, sub influenta anumitor hormoni, unul din ovare elibereaza un ovul; acest proces se numeste ovulatie si este unul din factorii importanti in conceperea unui copil. 
  • Odata eliberat, ovulul este captat de trompa uterina si isi incepe calatoria catre uter. 
  • Pentru ca sa se produca conceptia naturala, barbatul trebuie sa ejaculeze sperma, fluidul care contine spermatozoizii, la nivelul vaginului femeii in perioada din apropierea ovulatiei.
  • Spermatozoizii trebuie sa fie capabili sa inoate prin vagin, in uter si apoi in trompa uterina, unde trebuie sa se uneasca si sa penetreze ovulul pentru a se produce fecundarea. 
  • Ovulul fecundat ramane in trompa uterina cateva zile, continuind sa se divida si sa se dezvolte in timpul tranzitului catre cavitatea uterina, unde se va implanta la nivelul endometrului (mucoasa care captuseste la interior uterul). 
  • Daca totul decurge bine, un copil se va naste aproximativ noua luni mai tarziu.

Infertilitatea poate aparea cand exista o problema la oricare nivel al acestui proces. 

Infertilitatea

Infertilitatea este diagnosticata atunci cand sarcina nu apare dupa un an, timp in care au avut loc raporturi sexuale neprotejate. In acest caz este nevoie de o evaluare pentru infertilitate.

Totusi, daca femeia are peste 35 ani ar trebui sa inceapa evaluarea dupa doar 6 luni de raporturi neprotejate, astfel incat sa nu se intarzie tratamentul la aceasta categorie de varsta. De asemenea, daca  femeia are cicluri foarte neregulate (sugerand absenta ovulatiei) sau ea sau partenerul ei au o cauza cunoscuta de infertilitate (de exemplu ovare polichistice, respectiv vasectomie), nu trebuie sa astepte pentru a incepe investigatiile.

Societatea Americana de Medicina Reproductiva subliniaza ca infertilitatea nu este un handicap: 

  • Infertilitatea este o boala a sistemului reproductiv care afecteaza capacitatea organismului de a efectua functia de baza de reproducere.
  • Infertilitatea este frecventa. Din 100 de cupluri, aproximativ 12 dintre ele au probleme in a obtine o sarcina. 
  • Infertilitatea afecteaza barbatii si femeile in mod egal. Aproximativ o treime din cazurile de infertilitate sunt cauzate de probleme de fertilitate la femei si o alta treime de probleme de fertilitate la barbati. Celelalte cazuri sunt cauzate de un amestec de probleme masculine si feminine sau de probleme care nu pot fi determinate.
  • Cele mai multe cazuri - 85 pana la 90%, sunt tratate cu terapii conventionale cum ar fi medicamentele de fertilitate si interventiile chirurgicale.
  • Desi esentiala pentru anumite cupluri, fertilizarea in vitro (FIV) si alte tehnici de reproducere asistata reprezinta doar 3% din serviciile pentru infertilitate.

Aici gasesti raspunsuri la cele mai frecvente intrebari despre infertilitate.

Daca tu si partenerul tau va confruntati cu probleme legate de infertilitate, va puteti adresa expertilor din Regina Maria pentru solutii dedicate de diagnostic si tratament al infertilitatii:

Surse de informatie:
www.webmd.com 
www.verywellfamily.com
www.mayoclinic.org
www.americanpregnancy.org
www.opa.hhs.gov

Text: Dr. Ileana Andreescu, Senior Medical Content Writer

Cere o programare

Prin completarea formularului de mai sus sunt de acord sa fiu contactat/a de catre Reteaua de sanatate REGINA MARIA in legatura cu serviciile medicale solicitate

Acest site este protejat de reCAPTCHA si se aplica Politica de confidentialitate si Termeni si conditii.