Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Tânăr polițist cu hernie inghinală, complet vindecat și apt pentru sport de contact, și efort fizic fără restricții

Articol de Silvana Pătrăşcanu Senior Editor
Hernia inghinală este o afecțiune care apare într-un raport de 9 la 1 la bărbați, iar incidența cazurilor la tineri este una ridicată, mai ales în contextul efortului fizic. Această problemă medicală se poate trata, prin intervenție chirurgicală minim invazivă (laparoscopică sau asistată robotic), care reconstituie peretele abdominal. Rigoarea terapeutică și respectarea recomandărilor medicale de către pacient, în etapa de recuperarea, sunt elementele care fac din această patologie una complet vindecabilă și elimină toate interdicțiile legate de efortul fizic.

Există ideea preconcepută că hernia inghinală, la bărbații tineri care fac sport, îi va scoate definitiv pe tușă. „Fals și păgubos”, afirmă dr. Decebal Fodor, doctor în științe medicale, medic specialist chirurgie generală, la Spitalul Regina Maria Brașov.

Hernia inghinală, frecventă la bărbați

Hernia inghinală este o afecțiune în care o parte a unui organ intern abdominal, cel mai frecvent intestinul subțire sau o parte a țesutului gras abdominal, trece prin peretele abdominal, în zona inghinală (regiunea dintre abdomen și coapsă). Hernia se manifestă sub forma unei umflături vizibile, care poate fi asociată cu durere, uneori intensă, supărătoare, persistentă mai ales în timpul activităților fizice, tusei, ridicării de greutăți sau în unele poziții statice de durată (de exemplu, șofatul și statul pe scaun). 

În medie, 90% dintre cazurile de hernie inghinală apar la bărbați, ca o consecință a canalului inghinal, mai larg și mai expus decât la femei, acesta fiind locul prin care testiculele coboară în scrot în timpul dezvoltării fetale. După coborârea testiculelor, canalul se închide complet, dar poate prezenta unele puncte slabe care pot să cedeze la efort fizic intens, ridicarea repetată de greutăți mari, tuse sau constipația cronică, toate fiind situații care sporesc presiunea intraabdominală și, în consecință, riscul de hernie. O cauză indirectă, care favorizează apariția herniei inghinale, este închiderea incompletă a canalului inghinal după naștere. 

În cazurile avansate, hernia inghinală poate fi limitativă, în sensul că face imposibilă desfășurarea unor activități fizice, chiar și foarte ușoare, și are un impact important asupra calității vieții în general și poate duce la restricții legate de activitatea profesională sau sportivă.

Nu este de neglijat nici anxietatea pe care care o astfel de suferință o provoacă, ceea ce are impact negativ asupra confortului psihic, mai ales în cazul persoanelor tinere și active.

Hernia inghinală nu se vindecă de la sine. Netratată se va amplifica în timp și va avea ca efect, nu doar limitarea severă a activităților fizice, dar va crește semnificativ și riscul unor complicații, dintre care cea mai gravă este peritonita (inflamația peritoneului) sau ocluzia intestinală, ambele situații fiind urgențe medicale. 

Singura soluție terapeutică eficientă și de durată a herniei inghinale este intervenția chirurgicală prin care se reconstituie integritatea peretelui abdominal. 

O problemă apărută brusc

M.T. are 25 de ani, este polițist și practică lupte libere, activitate pe care a dus-o la nivel de performanță. Antrenamentele pentru acest sport sunt dure, și necesită mult efort fizic și o pregătire continuă, care implică ridicarea greutăților. În cursul unei sesiuni de pregătire, tânărul a simțit o durere intensă, ascuțită la nivelul abdomenului inferior, în partea stângă. Durerea a cedat, dar revenea la efort fizic. Mai mult, M.T simțea o senzație de disconfort dureros continuu de fiecare dată când purta centura uniformei de polițist, prin excelență grea și lată, care presa pe abdomen. 

„Era un stres permanent, neplăcut, care mi-a scăzut simțitor performanța în sală și la evenimentele sportive. Nu înțelegeam care este cauza și îmi genera un sentiment foarte neplăcut de îngrijorare. Pe lângă durere mă îngrijora prezența ocazională a unei umflături care se profila în zona inghinală și care se retrăgea în anumite condiții. Am căutat informații, ca fiecare pe google și datorită unor articole medicale am ales să merg la un consult la domnul doctor Decebal Fodor, la Regina Maria. 

Aveam numeroase motive, din experiențele anterioare ale celor din familie, că la Regina Maria voi avea cea mai bună îngrijire, mai ales că teama mea cea mai mare era că nu voi mai putea face sport. După un prim consult am avut diagnosticul de hernie inghinală, iar după ce am făcut investigațiile recomandate mi s-a spus că am nevoie de o intervenție chirurgicală”, povestește M.T. 

Diagnosticul și operația

Intervenția pentru hernie inghinală s-a realizat laparoscopic și nu a implicat niciun fel de incidente, fiind în sine o procedură simplă, minim invazivă, cu incizii mici și durere postoperatorie redusă. Abordul minim invaziv (laparoscopic sau asistat robotic) permite o disecție fină a tesuturilor (în special varianta asistată robotic) și asigură o recuperare mai rapidă a pacientului.

„Rezultatele pe termen lung sunt cele care contează în cea mai mare măsură la operația de hernie inghinală, iar pentru a le avea sunt necesare trei lucruri: un diagnostic foarte exact, care să-mi arate precis cât de mare este leziunea peretelui abdominal, tehnică operatorie adecvată și colaborarea pacientului, după operație, în ceea ce privește programul de recuperare. Dacă aceste elemente sunt întrunite, atunci intervenția este un succes și recuperarea pacientului va fi totală și, practic, pentru toată viața”, afirmă dr. Decebal Fodor. 

Pentru a avea un diagnostic riguros M.T. a fost supus unui examen computer tomograf și a efectuat, sub supraveghere, manevra Valsalva, care identifică, în imaginile CT, toate detaliile defectelor parietale. Investigațiile imagistice au arătat clar profunzimea și întinderea leziunii.

„Am avut toate investigațiile gata într-o joi, iar lunea următoare a fost operația, marți, a doua zi după operație, am putut merge ca și cum nu am fost operat iar pentru că starea mea era un foarte bună, am fost externat. Ulterior, recuperarea a fost ușoară, dar treptată. Domnul doctor Decebal Fodor, care a fost extrem de cald și prietenos cu mine și mi-a liniștit toate spaimele, mi-a spus exact ce pot și ce nu pot face și care sunt pașii pe care trebuie să-i urmez, pentru ca această problemă să fie complet rezolvată și să mă pot întoarce în sala de antrenamente fără niciun fel de limitări sau riscuri de recidivă. L-am ascultat și a avut dreptate. Recuperarea mea a fost completă”, confirmă M.T.  

Ce este manevra Valsalva 

Tehnică de diagnostic eficientă, manevra Valsalva implică expirarea forțată având căile respiratorii închise (nasul și gura), ceea ce duce la creșterea presiunii în abdomen și evidențiază amplitudinea și severitatea herniei. Manevra este frecvent utilizată pentru a detecta herniile inghinale, ombilicale și femurale care nu sunt vizibile în repaus. Procedura se aplică în timpul ecografiilor sau investigațiilor imagistice de tip CT sau RMN și determină organele afectate să proemineze prin defectul peretelui abdominal.

„Investigațiile imagistice sunt esențiale pentru diagnosticarea precisă a herniei și se fac în doi pași. O scanare cu pacientul în repaus și una aplicând manevra Valsalva concomitent cu scanarea radiologică. Comparația imaginilor arată clar mărimea și reductibilitatea herniei, și stabilește gradul de severitate al acesteia oferind informațiile necesare pentru intervenția chirurgicală reparatorie. Nu am întâlnit cazuri în care manevra Valsalva să nu pună în evidență o hernie sau dimensiunea reală a acesteia”, explică dr. Sebastian Condrea, medic primar imagistică și radiologie medicală. 

Manevra trebuie realizată cu grijă la pacienții cu risc cardiovascular și nu este utilă în cazul herniilor avansate, unde acestea sunt  permanent vizibile. În plus, dacă hernia poate fi redusă doar prin presiune manuală, după această manevră, acesta este un element în plus care confirma necesitatea intervenției chirurgicale. 

Pentru acuratețea investigațiilor imagistice se utilizează și substanța de contrast, care ajută la obținerea unor imagini clare și detaliate ale structurilor abdominale, evidențiind mai bine vasele de sânge, organele și anomaliile de continuitate ale peretelui abdominal.

Recuperarea 

„Cazul tânărului polițist este dovada că se poate face sport, inclusiv intens și de performanță, după o intervenție de corectare a herniei inghinale. Ideea că după operație trebuie să renunți definitiv la efort fizic susținut, ori la ridicarea greutăților, este preconcepută. Dacă sunt respectați pașii necesari unei recuperări corecte, adică să-i oferi organismului timpul necesar să se refacă și să restabilească integritatea peretelui abdominal, cu ajutorul plasei 3D care este poziționată peste defectul de structură din peretele abdominal, recuperarea este completă, iar riscul recidivelor, practic zero”, completează dr. Decebal Fodor. 

Folosirea unei plase sintetice, tridimensionale, biocompatibile, pentru a acoperi lipsa și zona de rezistență scăzută din peretele abdominal are avantajul de a repara hernia fără a genera tensiune suplimentară prin sutură, fapt care ajută recuperarea și scade semnificativ durerea postoperatorie.

„Recuperarea a fost ușoară, chiar și în prima săptămână, despre care am fost avertizat că ar putea fi mai neplăcută. Am respectat cu strictețe toate indicațiile pe care le-am primit. Am limitat efortul la început și, după ce convalescența a trecut, am reluat antrenamentele în sală, dar treptat. La o luna de la operație am putut ridica 5-10 kilograme în sala de forță, la două luni puteam alerga fără probleme, iar la controlul de la trei luni, când am făcut un RMN, totul era perfect”, spune M.T. 

După trei luni de la intervenție, având și confirmarea imagistică că totul este bine, programul de antrenamente și activitatea profesională, cu tot efortul pe care-l presupun, au reintrat treptat, în ritmul obișnuit, același pe care M.T. l-a avut înainte de apariția primelor simptome ale herniei inghinale. 

„Pacientul a mai făcut un examen CT la un an de la operație, care a confirmat că hernia este vindecată, plasa este perfect integrată, în condițiile în care anterior a avut un program normal de viață și antrenament, ceea ce arată din nou că se poate face sport după intervenția de hernie inghinală, dacă sunt respectate rigorile perioadei de recuperare”, a încheiat dr. Decebal Fodor.

Consultanți: 
dr. Decebal Fodor, medic specialist chirurgie generală, la Spitalul Regina Maria Brașov
dr. Sebastian Condrea, medic primar imagistică și radiologie medicală.