Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Dupa 4 operatii esuate in strainatate, si-a recapatat stabilitatea coloanei acasa, la Ponderas Academic Hospital

Articol de Mirabela Gatila Medical Content Writer
De cele mai multe ori, boala se instaleaza discret. Din cand in cand, corpul ne ofera unele indicii, la inceput subtile, apoi ceva mai intense. Uneori este nevoie de mai multi ani pentru a intelege mesajele, dar exista si cazuri, ceva mai rare, ce-i drept, cand organismul ne arata cu toata puterea ca ceva nu este in ordine. Ciprian a simtit suferinta propriului corp la intensitate maxima, iar acea durere l-a pus efectiv la pamant in numai 3 zile. Abia se mai putea tine pe picioare, dupa cum el insusi ne-a marturisit. Au urmat cativa ani in care durerea a facut parte din viata lui, desi a fost operat pe coloana de mai multe ori, in Germania, pentru hernie de disc.

Ciprian a gasit solutia salvatoare, care l-a ajutat sa scape de durere, acasa, in Romania. Mai exact, la Ponderas Academic Hospital, unde medicul neurochirurg Alexandru Cristescu, specializat in tehnici minim-invazive de chirurgie spinala, i-a propus operatia de care avea nevoie pentru a stopa sirul de hernii de disc care reveneau mereu, fix in acelasi punct.

4 operatii deschise de hernie de disc in aceeasi zona

Ciprian are 31 de ani si a fost operat la coloana de 5 ori. Desi organismul a suportat cu stoicism fiecare interventie, nu i-a fost deloc usor. Mai ales ca primele 4 operatii efectuate in Germania au fost realizate prin chirurgie deschisa, adica a fost taiat cu bisturiul de-a lungul coloanei de fiecare data si in acelasi loc. Isi aminteste si acum ziua in care intreaga viata i-a fost data peste cap. 

„Faceam mult sport, mergeam la sala, practicam inclusiv kickboxing. Pana in 2018 cand, dintr-o data, au inceput durerile si in 3 zile m-au pus la pamant, incat abia mai puteam sa ma tin pe picioare. Atunci medicii au descoperit o hernie foarte mare la vertebrele L4, L5 si inca una mai mica la S1, mai jos. Au operat-o numai pe cea mare, prin luna aprilie. M-am externat, am stat in medical, am stat in casa, dar in vara aceea au reaparut durerile. […] In septembrie m-am operat din nou, de data aceasta la un alt medic, la un alt spital, mult mai bun, si noul medic m-a operat pentru ambele hernii de disc si la L4 L5 si la S1”, marturiseste Ciprian, adaugand ca a facut recuperare aproximativ 5 saptamani si ca a stat acasa sa se odihneasca aproape 5 luni. 

Simtind ca si-a revenit, a reinceput sa faca sport, si-a schimbat locul de munca, a acceptat o propunere de a invata arhitectura si a studiat timp de 3 ani de zile. Apoi a urmat perioada de practica si 4 luni de zile a stat la birou, 8-9 ore pe zi, numai in fata calculatorului. „Acest lucru mi-a daunat, pentru ca la 2 luni si jumate dupa ce am terminat perioada de practica am avut o alta interventie chirurgicala. De fapt, au fost 2 interventii in cadrul aceluiasi spital, una marti, alta vineri. Si astfel, am ajuns la a 4-a interventie. Cu toate acestea, hernia a reaparut”, povesteste Ciprian.

Vazand ca dupa fiecare operatie de hernie de disc, durerile reapareau in viata sa, Ciprian s-a simtit oarecum descurajat. Se obisnuise cu durerile. „Ma insotesc aproape tot timpul inca din 2018. Nu prea am avut zile in care sa nu simt nimic. Intepaturi, amorteli, furnicaturi, arsuri – uneori de o intensitate foarte mare. Le simteam ca un trasnet, as putea spune ca la un nivel 9 din 10. Medicamentele nu-si mai faceau efectul”, ne-a spus Ciprian.
 

Rezolvarea completa si definitiva a gasit-o in Romania

Pe masura ce timpul trecea, cresteau si durerile. Incepusera sa iradieze pe piciorul stang, fara sa se amelioreze nici macar in momenele in care statea intins in pat. Si oricat de mult le-ar fi acceptat ca facand parte din viata lui de zi cu zi, Ciprian nu a mai putut stea fara sa faca nimic. Spera ca trebuie sa existe o solutie si pentru problema lui, ceva care sa il ajute sa nu mai ajunga mereu in acelasi punct, ceva care sa il scape de durerile ingrozitoare de spate. Dupa mai multe discutii cu diferiti membri ai familiei, a primit o recomandare – aceea de a merge la dr. Alexandru Cristescu, medic primar neurochirug, specializat in tehnicile minim-invazive de chirurgie spinala.  Isi aminteste ca o matusa i-a povestit despre domnul doctor si despre cat de bine s-a simtit dupa ce a fost operata de acesta pentru hernie de disc, in urma cu 2-3 ani.
 

Dupa ce a discutat cu dr. Alexandru Cristescu, Ciprian a inteles ca herniile lui de disc recidivau pentru ca, de fapt, problema lui de sanatate nu fusese inca rezolvata. Este vorba despre o instabilitate vertebrala, dobandita si oarecum mai putin intalnita in cazul tinerilor. Afectiunea se numeste spondilolistezis lombar si apare atunci cand una dintre vertebrele coloanei aluneca in fata vertebrei de dedesubt. De obicei apare la vertebrele L3-L4, L4-L5 sau, cel mai frecvent, L5-S1. Afecteaza aproximativ 5% din populatie si este intalnita cu precadere la persoanele trecute de varsta a doua sau chiar a treia. Medicii sustin ca in cazul tinerilor putem vorbi de modificari de instabilitate sau dezaliniere vertebrala congenitale, dar ca majoritatea acestor probleme sunt dobandite. In cazul lui Ciprian a existat un accident serios la nivelul coloanei, pe vremea cand avea 17 ani, care ar putea fi un factor initiator al instabilitatii, dar care „in mod cert, nu a fost cauza deplina a instabilitatii vertebrale. Poate sa fi fost ceea ce a declansat aceasta cascada de instabilitate sau sa o fi grabit lent. Probabil ca in absenta traumatismului respectiv ar fi avut o problema similara poate mai tarziu in viata”, ne-a explicat dr. Alexandru Cristescu.

„Domnul doctor Alexandru Cristescu a fost primul care mi-a spus ca unghiul si pozitia coloanei mele sunt putin decalate, nu este ca la ceilati oameni si ca acest lucru ar sta la baza recidivelor, adica la revenirea herniei de disc in punctul respectiv”, isi aminteste cu recunostinta Ciprian, adaugand ca inca de la prima discutie a fost convins ca poate avea incredere in experienta si in interventia propusa de medicul neurochirurg. „Modul in care mi-a explicat domnul doctor totul mi-a dat incredere, mi-a explicat in detaliu ce inseamna aceasta instabilitate, dar si ce presupune modalitatea de operatie minim-invaziva. Felul in care se procedeaza aici la Ponderas m-a atras sa vin in tara sa ma operez. Cu sigurata as fi gasit aceste conditii si in Germania, dar sigur m-ar fi costat mai mult”, a continuat Ciprian.
 

„Pacientul avusese 4 interventii chirurgicale la nivelul coloanei in Germania, acolo unde lucreaza, care nu au avut succes. Analizand corespunzator situtia prezenta si istoricul pacientului, am realizat ca problema lui era, de fapt, o instabilitate a vertebrelor la acel nivel. Si din aceasta cauza el tot facea hernii de disc, in ciuda faptului ca a avut operatii realizate corect din punct de vedere tehnic si medical. Din pacate, de fiecare data lui i se rezolva hernia, dar ramanea problema de fond, adica acea instabilitate. Si, prin urmare, am decis sa ne adresam problemei din spate si nu unei alte hernii pe care pacientul o dezvoltase”, ne-a explicat dr. Alexandru Cristescu.

Cu alte cuvinte, medicii din Germania au tratat de fiecare data simptomele lui Ciprian, si anume durerile puternice si hernierea discului vertebral, si nu cauza acestor simptome, adica instabilitatea vertebrala. Din pacate, nu este deloc iesit din comun sa se treaca cu vederea „problema din spatele problemei”, mai ales cand pacientul merge de fiecare data la un alt medic. „Sunt multi pacienti care se vad in fata a 2-3 interventii chirurgicale in urma carora reapare problema si multi dintre acestia se descurajeaza in a mai cauta o rezolvare care, in viziunea, lor ii va aduce tot in acelasi punct. As vrea sa atrag atentia ca exista solutii pentru acesti pacienti si ca nu ar trebui sa se descurajeze in a cauta solutii”, explica dr. Alexandru Cristescu.

👉 Pentru a depista corect si rapid problemele aparute la nivelul coloanei vertebrale, medicii din cadrul Departamentului de Neurologie si Neurochirurgie din Ponderas Academic Hospital privesc in ansamblu simptomele si istoricul fiecarui pacient, astfel incat sa identifice de unde provine problema sau ce anume o declanseaza. 

„Problema care pare sa se repete, cum a fost si cazul lui Ciprian, ridica niste semne de alarma, ceea ce ne impune sa facem o serie de investigatii suplimentare.  Nu vorbim despre ceva iesit din comun, doar ca nu se fac neaparat standard, de rutina. Aceasta abordare asupra rezolvarii problemei pacientului dincolo de mirajul problemei evidente, durerea din acel moment, ne-a ajutat sa confirmam problema de fond”, explica dr. Alexandru Cristescu.

Operatia minim-invaziva care a rezolvat instabilitatea si a oprit sirul interventiilor

Ciprian este unul dintre pacientii care nu s-a dat batut si care a continuat sa lupte sa gaseasca o solutie definitiva pentru problema lui, chiar si atunci cand inca nu stia de ce hernia si durerile reveneau. A avut incredere in dr. Cristescu si a acceptat interventia propusa de acesta. Artrodeza lombara cu suruburi transpediculare si implant tip Cage este o operatie de chirurgie spinala minim-invaziva prin care se fixeaza vertebrele, se elimina jocul anormal dintre vertebre si, implicit, uzura accelerata a discului intervertebral.

Interventia propriu-zisa dureaza aproximativ 3 ore si implica 3 mari etape: decompresia, adica extragerea discului vertebral, fixarea celor 2 vertebre prin suruburi transpediculare si etapa de fuziune.

„Se scote discul intervertebral, se implanteaza intre corpii vertebrali, in locul discului, un dispozitiv care se numeste Cage, un implant care are rolul de a mentine distanta si angulatia dintre vertebre intr-o pozitie anatomica, pe care noi ne-o dorim si, secundar, se fixeaza in plus vertebrele respective cu suruburi legate de tije pentru a obtine o fuziune. Fuziunea, practice, o face organismal, prin cresterea osoasa, si se obtine in lunile care urmeaza interventiei propriu-zise si depinde de capacitatea fiecaruia de osificare si de vindecare. Aceasta fuziune ofera o stabilitate permanenta”, ne-a explicat dr. Alexandru Cristescu.

Inca din ziua interventiei chirurgicale, imediat dupa ce s-a trezit dupa anestezie, Ciprian a vazut efectele operatiei minim-invazive. Nu a mai simtit nicio durere, nici la nivel lombar, nici la piciorul stang: „Ma simt foarte bine, nu mai am dureri, si va pot spune ca inainte durerile erau greu de suport. Ma asteptam sa simt ceva din cauza acelor sururburi care se pun in interior, dar nu simt nicio diferenta. Simt un mic disconfort local, dar nu pot spune ca am dureri” (n.r. – imediat postoperator).
Ciprian a fost externat a doua zi dupa interventia chirurgicala, cu recomandarea sa faca mici exercitii de recuperare asa cum i-au aratat expertii kinetoterapeuti de la Kinetic Sports and Medicine. A revenit la control dupa 2 luni si se simtea foarte bine. „Ajunsese deja la o capacitate de efort de 85%. I-am mentionat ca vindecarea efectiv, acea fuziune, va fi completa cam pe la 6 luni de la interventie si ca in aceasta perioada, desi are foarte putine restrictii de efort, nu ar trebui sa insiste pe activitati foarte solicitante”, ne-a explicat dr. Cristescu, adaugand ca la nivelul respectiv al coloanei lui Ciprian nu mai poate fi vorba despre o recidiva.
 

Operatia minim-invaziva pentru spondilolistezis – un necesar, nu un bonus

Interventia minim-invaziva pentru tratamentul instabilitatii vertebrale presupune realizarea a 2 incizii mici de o parte si de alta a coloanei vertebrale. Vorbim despre un abord transmuscular, ceea ce inseamna ca medicul neurochirurg nu face o incizie mare pe mijloc, asa cum se procedeaza in cazul abordarii prin chirurgie deschisa. In cazul lui Ciprian, care fusese taiat deja de 4 ori in acelasi loc, operatia minim-invaziva a fost nu doar cea mai buna optiune, ci si cea mai blanda cu organismul lui.

„Operatia clasica presupune sa desfaci musculatura de pe os si in stanga si in dreapta suficient de mult, si in sus, si in jos, astfel incat sa ai un acces bilateral. Si tocmai aceasta afectare a musculaturii este cea care pune probleme ulterior. O operatie clasica, pe langa faptul ca este ceva mai dificil de suportat de pacient si are o recuperare mai anevoioasa si mai lunga, sporeste putin instabilitatea vertebrala la nivel lombar. Si astfel, ce obtii pe o anumita parte, pierzi partial pe alte parti. Si aici ma refer la musculatura, pentru ca deranjul pe musculatura paravertebrala are un cuvant foarte important de spus. In definitiv, si prin operatia clasica si prin cea minim-invaziva trebuie sa faci fix acelasi lucru, dar modul in care ajungi la acest rezultat iti poate aduce alte fenomene mai mici, dar mai raspandite de instabilitate, mai ales pe partea musculara a coloanei vertebrale si atunci rezultatul obtinut prin chirurgia deschisa este suboptim as spune eu. Drept urmare, interventia minim-invaziva nu este un bonus, este un necesar si ar trebui sa fie peste tot”, considera dr. Alexandru Cristescu.

Cu ajutorul tehnicilor chirurgicale minim-invazive nu se taie niciun muschi, iar medicul neurochirurg reuseste sa obtina fixarea vertebrelor cu un deraj mult mai mic la nivelul organismului. Iar acest lucru se vede in rapiditatea cu care organismul se vindeca. 
In primele zile dupa operatia minim-invaziva, pacienti isi pot relua activitatile obisnuite, mersul si plimbarile fiind incurajate si posibile chiar din prima zi dupa interventie. Deja dupa 6 sapt de la interventie pacientii reusesc sa practice activitti la un nivel de aproximativ 50-60% din capacitatea lor de efort fizic, iar dupa 3 luni acest nivel creste pana la 80-85%.

Daca ar fi sa comparam cele doua abordari chirurgicale din punctul de vedere al perioadei de recuperare, constatam clar ca recuperarea este ceva mai lunga si mult mai greoaie inca din primele zile dupa operatia prin chirurgie deschisa. 

„Dupa operatia deschisa, pacientul poate face cativa pasi abia in prima saptamana, inca resimte dureri mari in primele saptamani dupa operatie, iar efortul este foarte limitat in primele 2 luni de zile. Da, dupa ce se vindeca si se obtine chiar si fuziunea, cumva ajungi cam in acelasi stadiu, diferenta fiind ca musculatura de care are nevoie coloana pentru zona operata, cat si pentru restul zonei lombare este intr-un stadiu mult mai prost si usor usor incep sa apara alte probleme pentru alte zone. Mai ales ca solicitarea este ceva mai mare pe zonele adiacente zonei operate si atunci ai nevoie de tot suportul muscular necesar pentru a face aceasta adaptare pe noua biomecanica a coloanei”, conchide dr. Alexandru Cristescu.

La inceputul lunii octombrie 2024, Ciprian s-a reintors in Germania, la un nou loc de munca in domeniul arhitecturii, care implica atat activitate de birou, cat si mers pe teren. Fara dureri si cu o coloana vertebrala stabila. A inceput cu un program de 4-5 ore pe zi, crescand treptat numarul de ore de munca. Si, bineinteles, si-a reluat si pasiunea pentru sport. 

Consultant:  Dr. Alexandru Cristescu, medic primar Neurochirurgie
 

Surse:

  • https://www.nhs.uk/conditions/spondylolisthesis/
  • https://www.orthobullets.com/spine/2039/degenerative-spondylolisthesis
  • https://radiopaedia.org/articles/spondylolisthesis-1
  • https://www.mayoclinic.org/tests-procedures/spinal-fusion/about/pac-20384523
  • https://my.clevelandclinic.org/health/treatments/25168-spinal-fusion
     

Cere o programare

Prin completarea formularului de mai sus sunt de acord sa fiu contactat/a de catre Reteaua de sanatate REGINA MARIA in legatura cu serviciile medicale solicitate

Acest site este protejat de reCAPTCHA si se aplica Politica de confidentialitate si Termeni si conditii.