Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Operația de micșorare a stomacului, o soluție pentru femeile cu infertilitate asociată obezității

Femeile cu obezitate au șanse mult reduse de a rămâne însărcinate, fie natural, fie prin proceduri de fertilizare, motivul fiind schimbările hormonale care determină tulburări de ciclu menstrual, cicluri anovulatorii și receptivitate redusă a endometrului.

Obezitatea este de multe ori cauză a infertilității, atât la femei, cât și la bărbați, fiind provocată de dezechilibrul hormonal de care suferă organismul cu greutate excesivă. Pe lângă dificultatea conceperii unui copil, o sarcină asociată cu obezitatea înseamnă risc crescut de complicații pentru mamă și pentru făt, atât pe parcursul sarcinii, cât și la naștere. De asemenea, copilul născut din mame cu obezitate riscă, la rândul lui, să dezvolte pe parcursul vieții obezitate și alte boli.  Mai mult, obezitatea are impact negativ chiar și asupra vieții de familie, fiind sursă de probleme de sănătate, stres, frustrare și anxietate. În aceste condiții, este din ce în ce mai mare numărul cuplurilor care, înainte de conceperea unui copil, se tratează de obezitate cu ajutorul chirurgiei bariatrice.

Un adult din 10 luptă cu obezitatea și unul din patru cupluri se confruntă cu infertilitatea. Fiecare dintre cele două afecțiuni presupune nu doar probleme de sănătate, ci și stres și presiune emoțională puternică, iar când ambele se regăsesc în aceeași familie, situația devine cu atât mai dramatică. De multe ori, sursa problemelor de infertilitate este chiar obezitatea unuia sau a ambilor parteneri.
 

Obezitatea și infertilitatea la femei și bărbați

Femeile cu obezitate au șanse mult reduse de a rămâne însărcinate, fie natural, fie prin proceduri de fertilizare, motivul fiind schimbările hormonale care determină tulburări de ciclu menstrual, cicluri anovulatorii și receptivitate redusă a endometrului. De asemenea, femeile obeze suferă frecvent de boala ovarelor polichistice, și aceasta fiind asociată cu infertilitatea.

În ceea ce îi privește pe bărbații cu obezitate, ei au frecvent tulburări hormonale, precum nivel redus de testosteron și risc crescut de probleme erectile. Odată cu creșterea gradului de obezitate, se reduce numărul de spermatozoizi și calitatea acestora (oligospermie și azoospermie), acest lucru favorizând infertilitatea.
 

Operația care te poate scăpa de obezitate și de infertilitatea asociată acesteia

Când surplusul mare de kilograme nu poate fi îndepărtat și menținut prin sport și dietă, o soluție eficientă este chirurgia bariatrică. În centrele de specialitate, se fac diverse tipuri de intervenții de acest tip, personalizate, în funcție de fiecare caz în parte. Înaintea unei astfel de intervenții, medicul face o serie de investigații care să-l ghideze în alegerea celei mai potrivite operații.

Prin operația bariatrică de tipul micșorării stomacului – gastric sleeve , volumul stomacului este redus cu aproximativ 80%, ceea ce duce ulterior la obținerea rapidă a senzației de sațietate și la dispariția senzației de foame. Efectul este scăderea progresivă în greutate, pacientul ajungând la greutatea normală la un an postoperator. Pe lângă acest avantaj, se remit sau ameliorează și bolile asociate obezității. 
 

Metabolismul și sistemul endocrin se reechilibrează după scăderea excesului ponderal

Dr. Simona Filip este chirurg de excelență în chirurgie bariatrică în cadrul Ponderas Academic Hospital și are o experiență clinică și o cazuistică amplă în proceduri minim invazive în chirurgia bariatrică și metabolică. Am întrebat-o cum funcționează chirurgia bariatrică pentru femeile infertile din cauza obezității și care sunt aspectele care trebuie luate în considerare atunci când se optează pentru această soluție de tratament.

Iată cum explică medicul legătura dintre obezitate și infertilitate: „Într-un organism afectat de obezitate, apar tulburări hormonale si metabolice complexe care duc la infertilitate, atât la femei, cât și la barbați. La femei, aceste dezechilibre determină probleme legate de ciclu, probleme legate de ovulație, probleme legate de receptivitatea endometrului, toate acestea favorizând infertilitatea. La bărbați, obezitatea duce la scăderea nivelului de testosteron, a numărului și calității spermatozoizilor și la infertilitate”, explică medicul. Odată cu scăderea în greutate, se reechilibrează metabolismul și sistemul endocrin atât la femei cât și la bărbați, iar șansa de a procrea revine la normal.

Sunt multe paciente care suferă de sindromul ovarelor polichistice, care se asociază și cu rezistență la insulină, și cu obezitate. Chiar dacă prin chirurgia bariatrică boala ovarelor polichistice nu poate fi vindecată, este posibilă ameliorarea acesteia și cresc mult șansele de fertilitate și sarcină chiar și pentru această categorie de paciente. 
 

Cât și cum se slăbește după intervenția bariatrică

Programul de intervenție bariatrică are trei etape: cea preoperatorie (în care se fac investigații și se analizează toate problemele de sănătate ale pacientului), intervenția chirurgicală propriu-zisă și perioada de urmărire post-operație, prin care pacientul este ajutat să își mențină rezultatele obținute și starea de sănătate. „În alegerea intervenției potrivite, medicul este ghidat de greutatea pe care o are pacientul, de bolile asociate și de scopul intervenției chirurgicale. Practic, în urma investigațiilor se face un bilanț, și se stabilește care este/sunt intervenția/intervențiile potrivite”.

După operație, fertilitatea se redobândește pe măsură ce femeia scade în greutate. Acest lucru se întâmplă gradual, în timp. „Scăderea ponderală nu este una bruscă. Dacă, de exemplu, excesul este de 40 de kg, în prima lună se pierd 25%, adică 10 kg, în următoarele două luni alte 10 kg, în următoarele trei încă 10 și restul în următoarele șase luni, în așa fel încât, într-un an, să se ajungă la greutatea ideală”.

În primele săptămâni după intervenție, consistența alimentelor permise crește treptat. În prima săptămână sunt permise doar lichidele, urmează piureuri moi, apoi piureuri de consistență mai crescută, ajungându-se după prima lună la consumul alimentelor solide, dieta fiind ulterior echilibrată.

După prima lună, vor fi permise toate tipurile de alimente, dar o alimentație sănătoasă, cu accent pe alimente bogate în proteine de calitate, vitamine și minerale. Interdicțiile se mențin pentru dulciuri, băuturi dulci și carbogazoase. În primele luni postoperator, când scăderea ponderală este mai accentuată, medicii recomandă suplimente vitamino-minerale și alimentare, pentru a evita carențele.  

Medicul chirurg Simona Filip mai spune că, pe tot parcursul procesului de slăbire, este important ca pacientul să aibă parte de suport emotional și încurajare, pentru că atât problema obezității, cât și cea a infertilității, au impact puternic asupra psihicului. „În programul nostru de chirurgie bariatrică, psihologul este parte a echipei multidisciplinare. Psihologul evaluează pacientul preperator, îi acordă suport pe perioada spitalizării și postoperator la intervale regulate. Este mare nevoie de acest suport emoțional, chiar dacă unii pacienți nu realizează acest lucru”.  
 

Organismul se reechilibrează într-un an și este pregătit pentru a susține o sarcină

Deși șansele de a obține o sarcină cresc de la o lună la alta după operația bariatrică, organismul are nevoie de timp pentru adaptare și reechilibrare, așa că nu este recomandată concepția în primul an.   „După un an, când se ating atât greutatea normală, cât și un echilibru al organismului, riscul de a avea deficite de vitamine sau minerale este foarte mic. Indiferent de momentul în care pacienta rămâne însărcinată, recomandăm o bună monitorizare din partea medicului ginecolog și din partea medicului nutriționist, pentru a acoperi orice e necesar sau orice deficit, atât pentru mamă, cât și pentru făt”, precizează dr. Simona Filip. Dacă sarcina apare mai devreme de un an de la intervenție, pacienta nu trebuie să renunțe în niciun caz la ea, spune specialistul. Cu o bună monitorizare din partea ginecologului și a nutriționistului, se poate asigura o evoluție favorabilă.
 

„Nu renunțați la visul de a deveni mame!”

Una dintre temerile femeilor care își fac operație de micșorare de stomac este aceea că, după sarcină, vor ajunge din nou la greutatea de dinaintea operației. Este o temere ușor de înțeles, spune medicul, dar realitatea este că femeile operate bariatric iau mai puțin în greutate în timpul sarcinii și vor slăbi mai ușor după ce nasc.

Nici teama că cel mic va avea de suferit dacă mama a fost operată bariatric nu este una fondată. În timpul sarcinii, fătul va lua de la mamă tot ce îi este necesar pentru o dezvoltare normală, iar dacă mama va suferi deficite, ele pot fi corectate, atâta timp cât mama este monitorizată atent. „Sunt paciente care optează să aibă întâi o sarcină și apoi să urmeze o intervenție pentru obezitate, pentru a nu anula beneficiile chirurgiei obezității prin sarcină. Doar că, în felul acesta, intră într-un cerc vicios, deoarece obezitatea le reduce șansele de a avea o sarcină sau de a o duce cu bine la termen”, precizează medicul.  

De altfel, și atunci când femeile cu obezitate reușesc să obțină o sarcină, fie pe cale naturală, fie prin fertilizare, riscurile pentru mamă și copil sunt crescute. Cele mai frecvente complicații care pot să apară, în asociere cu kilogramele în plus, la mamă, sunt diabetul gestațional, hipertensiunea, preeclampsia, hemoragia postpartum. Nou-născutul riscă să aibă, la rândul lui, greutate mare sau anomalii congenitale neurale, cardiace sau ale membrelor. Având în vedere cele menționate, se recomandă intervenția chirurgicală bariatrică la femeile care suferă de obezitate pentru creșterea semnificativă a șanselor de a obține o sarcină, de a duce cu bine o sarcină la termen, de a avea un copil sănătos, iar după naștere mama va putea cu usurință să revină la kilogramele dinainte de sarcină.

Dr.  Simona Filip le încurajează pe femeile supraponderale sau obeze care vor să devină mame să nu renunțe la visul lor și să nu spună cu ușurință „Nu se poate!”. Înainte de a începe diverse tratamente sau intervenții în vederea obținerii unei sarcini, să aibă în vedere că intervenția chirurgicală bariatrică poate reprezenta cea mai bună soluție.

Ea a fost impresionată de povestea unei paciente care, după mulți ani de tratamente și proceduri pentru infertilitate, a decis să adopte doi copii. Avea mai multe probleme de sănătate, din cauza obezității morbide, de care a scăpat în cele din urmă cu ajutorul operației bariatrice. După ce a slăbit, a avut surpriza de a rămâne însărcinată în mod natural. „A fost foarte fericită, a venit această minune peste ea când nici nu mai îndrăznea să spere, iar acum își crește cu foarte multă dragoste toți copiii”.     
 

Cere o programare

Prin completarea formularului de mai sus sunt de acord sa fiu contactat/a de catre Reteaua de sanatate REGINA MARIA in legatura cu serviciile medicale solicitate

Acest site este protejat de reCAPTCHA si se aplica Politica de confidentialitate si Termeni si conditii.