Cancer de sân: diagnosticul primit în Canada
M. este profesoară și trăiește în Canada de mulți ani. În martie 2023, în urma unei mamografii de rutină, M. a primit un diagnostic neașteptat: cancer de sân.
„Sistemul de screening este foarte bine pus la punct aici, așa că anul trecut am fost chemată la mamografie. Medicii au descoperit niște calcificări suspecte. Eu eram liniștită pentru că sunt un pacient foarte serios. În 2018, mi-am făcut testarea genetică pentru BRCA în Statele Unite și nu aveam nicio mutație care să mă expună acestui risc de a face cancer de sân.”, își amintește M.
Mai mult decât atât, în familia ei, nimeni nu se confruntase vreodată cu această formă de cancer, așa că M. nu s-a speriat nici măcar atunci când medicii canadieni au chemat-o la biopsie. Însă rezultatul investigației a confirmat un diagnostic neașteptat: carcinoma in situ, un cancer de sân în stadiul 0, care, potrivit specialiștilor din Canada, trebuia operat cât mai repede.
„Diagnosticul a venit ca un șoc. Aveam nevoie să procesez. Eu nu am cum să am cancer. Nu îmi venea să cred ce zic medicii.”, spune M.
Cancerul de sân este una dintre cele mai frecvente forme de cancer la femei, iar diagnosticarea la timp este esențială pentru succesul tratamentului. În cazul lui M., faptul că acest tip de cancer a fost descoperit în stadiu incipient a fost crucial pentru planificarea unui tratament eficient.
În timpul discuției cu medicul chirug canadian, M. a aflat, cu uimire, că în timpul biopsiei, i s-au implantat fragmente de iod radioactiv, cu rol în localizare a leziunii biopsiate. Practic, aceste granule radioactive eliberează radiații în doze mici și ajută astfel la localizarea precisă a leziunii canceroase în timpul tratamentului. Acesta este și momentul în care M. decide că nu vrea să se opereze în Canada și că are nevoie de second opinion în Statele Unite.
Decizia de a se opera în România
După o a doua opinie în Statele Unite și la recomandarea unor prieteni, M. a decis că România este soluția ei. Proba de țesut recoltată a fost reanalizată într-un laborator histopatologic din România și au fost identificate celule tumorale maligne în țesutul recoltat.
După un an de la primirea diagnosticului, după multe nopți nedormite și căutări nesfârșite pentru a înțelege ce i se întâmplă și care este cea mai bună opțiune de tratament, femeia a aflat de doctorul Gerald Filip, medic primar chirurgie generală și Chirurg de Excelență în Chirurgia Sânului, în cadrul Ponderas Academic Hospital.
„Nu dormeam. Mă trezeam de 2-3 ori pe noapte și făceam research pe cancer. La școală, terminam de predat și intram pe internet să caut evoluții ale cancerului.”, își amintește M.
„Am traversat oceanul și m-am lăsat în mâinile unui chirurg pe care nu îl știam, dar în care aveam toată încrederea. Totul s-a întâmplat în 8 zile: de la primul apel la operație.”
Așadar, pe 27 iunie 2024, M. l-a contactat pe doctorul Filip. Conversația lor a fost scurtă, dar decisivă.
„Veniți după 1 iulie și vă operez”, i-a spus medicul, iar cuvintele lui au convins-o că trebuie să se întoarcă acasă pentru tratamentul care i-ar salva viața.
Pe 30 iunie, era încheierea anului școlar, așa că M. nu a mai stat pe gânduri și și-a luat imediat biletul de avion. De aici, lucrurile au mers repede și în direcția vindecării. Pe 2 iulie a ajuns în țară, pe 3 iulie a avut prima întâlnire cu doctorul Filip, iar pe 5 iulie a avut loc intervenția.
„În 8 zile, am traversat oceanul ca să îmi pun viața în mâinile unui chirurg pe care nu îl știam.”, povestește M. Această decizie rapidă a fost un amestec de disperare, însă și o dorință de vindecare.
Înainte de operație, în timpul consultației, M. i-a cerut medicului „Vă rog să luați cât mai mult din țesut ca să eliminăm posibilitatea unei recidive.”, își amintește ea, însă a fost nevoie și de o biopsie, care să ajute la stadializarea țesutului.
„Dr. Filip m-a trimis la dr. Dana Nedelcu, un medic și un om extraordinar. Un adevărat înger pentru mine. Doamna doctor mi-a spus că nu voi simți decât o înțepătură de purice și că nu trebuie să îmi fac griji, pentru că sunt pe mâini bune.”, mai spune M.
Femeia a fost foarte panicată în acea zi, însă sprijinul întregii echipe – imagistice și chirurgicale – i-a oferit liniștea de care avea nevoie. Pe imagini nu se vedeau metastaze, iar acest lucru a ajutat-o să se concentreze pe vindecare.
Operația de excizie a leziunii la sân și a ganglionului santinelă a fost realizată cu ajutorul unei metode de ghidare imagistică intraoperatorie, care implică o substanță de contrast (ICG – Indocyanine Green) pentru a evidenția foarte clar ganglionul santinelă de la nivelul axilei (ganglionul cu cea mai mare probabilitate de a fi invadat într-o boală neoplazică).
„Doctorul Filip a fost mâna lui Dumnezeu. A obținut vindecarea și mi-a redat bucuria de a trăi.”
Dr. Gerald Filip explică detaliile tehnice ale procedurii: „Comisia multidisciplinară Tumor Board a stabilit intervenția chirurgicală: scoatem acea porțiune din sân care a fost biopsiată și care a prezentat rezultate anormale. Fiind o leziune foarte mică într-un sân voluminos, colegii de la imagistică au montat un fir ghid preoperator. Fiind un cancer de sân la început, fără metastaze în alte organe, recomandarea a fost excizia bioptică a ganglionului santinelă – adică excizia și analiza histopatologică microscopică. Ne-am folosit de indocyanine green, o substanță care nu este toxică, poate fi folosită la oricine și care are o specificitate foarte mare să identifice acest ganglion santinelă. Operația a fost delicată, nu complicată. A fost delicată pentru că trebuie să identifici o leziune mică într-un sân voluminos. Este ca și cum ai căuta un ac într-un car cu fân. A fost nevoie de multă atenție și, mai ales, de tehnologie avansată, de care noi dispunem aici, la Ponderas Academic Hospital.”
Operația a decurs atât de bine încât, a doua zi după intervenție, M. s-a întors la hotelul în care era cazată. Intervenția conservatoare la nivelul sânului a fost una reușită, iar aspectul estetic a fost perfect, fără urme vizibile ale intervenției.
„Este o linie care efectiv într-o săptămână era deja închisă cu totul.”, spune M. cu recunoștință. Mai departe, lucrurile au evoluat atât de bine încât la o săptămână după ce a operat-o, doctorul Filip i-a spus că poate pleca în vacanța programată în Madeira. Medicul i-a explicat că așteaptă rezultatul anatomo-patologic, care urma să ofere detalii suplimentare despre țesutul examinat, însă era încrezător că nu va fi nevoie să urmeze ședințe de chimioterapie.
„Îl întreb: Noi vorbim aici de vindecare? Da. Atunci să vezi un om prăbușit de fericire. Eu plecam vindecată în Madeira.”, mărturisește M. emoționată și acum.
21 iulie, a doua zi de naștere
Pe 21 iulie. M. a primit vestea care i-a schimbat viața și i-a adus liniștea pierdută în urmă cu un an: raportul anatomo-patologic confirma vindecarea. În acel moment, femeia a marcat această zi ca a doua zi de naștere, o zi care rămâne în calendarul ei ca simbol al recăpătării unei vieți normale. Nu mai avea nevoie să se trezească noaptea și să caute informații despre cancer. Putea să râdă din nou și să se bucure de viață fără frică. Aici, acasă, a găsit nu doar o soluție medicală. A venit cu un diagnostic de cancer și a plecat vindecată, cu recunoștință și un nou început în față.
În vindecarea ei, sistemul medical bine pus la punct și echipa multidisciplinară au jucat un rol esențial. Doctorul Gerald Filip subliniază importanța colaborării între specialiști:
„Lucrăm împreună de cel puțin șapte ani, iar acest lucru este crucial. Pe lângă chirurg, imagist, oncolog, avem întregul personal de suport care contribuie la succesul intervențiilor. Sistemul nostru este bine coordonat și orientat către eficiență. Folosim un Tumor Board pentru a găsi cel mai bun tratament pentru fiecare pacientă. Diagnosticul de cancer nu este unul ușor pentru nimeni. Afectează profund nu doar viața pacientei, ci și a familiei sale. În cazul doamnei M., în doar 48 de ore, a beneficiat de tot ce înseamnă servicii medicale de calitate: de la intervenția chirurgicală la precizia diagnosticului, iar tratamentul complementar îl va face în țara de reședință.”
Mai mult decât atât, povestea lui M. arată încă o dată importanța screening-ului și a prevenției în lupta împotriva cancerului de sân. Diagnosticul pus la timp poate face diferența între un tratament simplu și unul complicat și salvează vieți, până la urmă.
„Doamna a beneficiat de avantajele unui sistem medical modern, așa cum îl doresc și în România - cu diagnosticul precoce al unei leziuni canceroase de sân prin mamografia de screening, deci prin screening-ul cancerului de sân, care are o istorie de cel puțin 40 de ani în Canada. Screening-ul i-a salvat viața. Noi am fost cei care, aplicând ceea ce am învățat și folosind tehnologia de care ne bucurăm în spitalul Ponderas, am făcut această intervenție chirurgicală”, spune doctorul Gerald Filip.
Detectarea la timp a cancerului de sân chiar poate schimba orice poveste. De aceea, este esențial ca fiecare femeie să efectueze investigațiile de screening pentru cancerul de sân (mamografie).
Auror: Monica Radulescu
Consultant: Dr. Gerald Filip, Chirurg de Excelență în Patologia Sânului, Ponderas Academic Hospital