Preocuparea pentru siguranta pacientilor nostri reprezinta “inima” tuturor programelor de ingrijire pe care le oferim. Pregatim si luam in permanenta masuri care sa duca la imbunatatirea calitatii ingrijirilor si la controlul riscului de infectie.
UPDATE
Incepand cu 9 martie 2022, tara noastra a iesit din starea de alerta impusa pentru a limita raspandirea infectiilor COVID-19. Acest lucru inseamna si ridicarea restrictiilor. Astfel:
- Se ridica obligativitatea carantinarii persoanelor contact direct sau care intra pe teritoriul tarii din zone cu risc
- Purtarea mastii nu va mai fi obligatorie pe strada si in spatiile inchise, dar va fi in continuare necesara si recomandata in spatiile deschise aglomerate, in mijloacele de transport in comun, in unitatile sanitare, gradinite, scoli, universitati;
- Se scot restrictiile de acces in diverse spatii publice (magazine, mall-uri, supermarket-uri, institutii publice)
- Se scot limitele de ora in privinta functionarii teraselor si restaurantelor
- Romanii sau cetatenii europeni care sosesc in Romania nu mai trebuie sa completeze certificatul PLF sau sa prezinte certificatul electronic COVID
In ceea ce priveste clinicile si spitalele Regina Maria, pacientii trebuie sa stie urmatoarele:
- Se recomanda purtarea mastii de protectie in clinici si spitale atat personalului medical si non-medical, cat si pacientilor, avand in vedere ca in aceste unitati medicale se afla persoane fragile, cu risc mai inalt de imbolnavire si de aparitie a complicatiilor
- In functie de fiecare caz, se poate mentine nevoia testarii pacientilor internati sau care au nevoie de proceduri medicale in ambulatoriu
- Se vor putea interna pacienti cu teste pozitive, in functie de decizia medicului curant sau a medicului de garda
- Personalul medical simptomatic va fi testat COVID-19, pentru luarea masurilor privind izolarea
- Numarul vizitatorilor in maternitati si spitale va fi in continuare limitat, insa spitalele vor crea un program de vizitare a pacientilor internati
- Se intrerupe triajul pacientilor in clinici si spitale la intrarea in locatii. Triajul si evaluarea pacientilor cu risc infectios se va desfasura conform normelor pre-COVID-19
- Se desfiinteaza zonele de izolare in policlinici. Se mentin politicile de izolare pentru cazurile infectioase, indiferent de natura acestora
Luam toate masurile, pentru ca tu sa fii in siguranta atunci cand te adresezi medicului!
Infectia cu noul coronavirus (SARS- CoV-2) este o boala cu transmitere preponderent pe cale aeriana astfel:
- fie prin inhalarea picaturilor mici raspandite de persoana infectata atunci cand expira, stranuta sau tuseste
- fie prin atingerea suprafetelor pe care s-au depus astfel de picaturi raspandite de persoana infectata si ducerea mainii la gura, nas sau ochi.
Riscul de transmitere a unei infectii respiratorii depinde de virulenta manifestata de fiecare agent infectios in parte. In comparatie cu alte virusuri, virulenta coronavirusului este mai scazuta, rujeola avand de exemplu un potential de contagiozitate mult mai mare. Cu alte cuvinte, riscul de a fi infectat (COVID-19) este mai mare daca stai mai mult timp, la distanta mica, in aceeasi incapere cu o persoana infectata in lipsa masurilor de preventie.
Dat fiind aceste modalitati cunoscute de transmitere, masurile de precautie pe care le luam in unitatile sanitare, pentru a preintampina riscul infectarii, se refera atat la masuri uzuale, pastrate in mod obisnuit cu scopul de a limita riscul raspandirii infectiilor transmisibile pe cale aeriana (asa cum sunt gripa, rujeola, varicela, sindromul respirator acut sever - SARS), cat si la masuri specifice unei situatii anume, cum este cazul noului coronavirus.
Ne bazam atat pe experienta nostra, cat si pe dovezile provenite din experienta internationala atunci cand stabilim protocoalele de control al infectiilor si ramanem la curent cu tot ce este nou, astfel incat riscurile sa fie reduse la nivelul minim posibil. Am creat un comitet de lucru pentru evaluarea, monitorizarea si reducerea potentialelor riscuri, format din medici cu diferite specialitati: medicina de urgenta, medicina de familie, boli infectioase, epidemiologie.
10 masuri cheie de preventie a transmiterii coronavirusului in clinicile și spitalele REGINA MARIA
Va prezentam mai jos 10 masuri cheie de preventie a transmiterii coronavirusului, implementate in intreaga Retea de Sanatate REGINA MARIA:
- Identificam rapid pacientii cu simptome de infectie respiratorie, imediat la prezentarea in clinica.Pacienții care au o infecție COVID-19 pot sa aiba simptome care seamana mult cu simptomele de gripa sau alte viroze respiratorii. Medicii si asistentele medicale manifesta atentie si grija pentru a identifica rapid persoanele cu simptome de infectii respiratorii, astfel incat aceste persoane sa beneficieze de ingrijirea potrivita, iar ceilalti pacienti sa nu fie expusi riscului de infectie. Toti pacientii care se adreseaza clinicilor sunt verificati pentru a se exclude suspiciunea de infectie cu noul coronavirus.
- Asiguram masti de protectie pentru pacientii cu simptome de infectii respiratorii care se adreseaza clinicilor si insotitorilor acestora. Fiecare pacient care are simptome de infectie respiratorie primeste masca de protectie. Punem la dispozitia pacientilor masti in conformitate cu recomandarile actuale: nu recomandam si nu incurajam utilizarea nejustificata a mastilor.
- Avem spatii de izolare a cazurilor suspecte de boli infectioase in fiecare clinica. Fiecare unitate sanitara are definita o zona de izolare a persoanelor considerate posibil infectate, o zona separata de restul spatiilor, pentru a proteja pacientii clinicii respective de contactul prelungit cu un posibil caz -sursa.
- Igiena mainilor este regula noastra de aur pe care o respectam cu maxima strictete. Tot personalul din policlinici cunoaste si aplica aceasta masura de siguranta primordiala. Asiguram toate conditiile pentru ca nimeni sa nu abata de la igiena riguroasa a mainilor, de la asigurarea instruirii corecte a intregului personal, pana la asigurarea resurselor necesare.
- Asiguram igiena riguroasa a tuturor spatiilor. Programul de curatenie si dezinfectie este prestabilit si se respecta cu rigurozitate maxima. Sunt stabilite si cunoscute de intreg personalul momentele in care este necesara curatenia si dezinfectia, care sunt solutiile si concentratia lor corecta, care sunt materialele si tehnicile corecte de lucru. Sunt utilizate doar substante dezinfectante care sunt avizate de autoritati.
- Asiguram dezinfectia rapida si corecta a spatiilor posibil contaminate. Avem instituite proceduri pentru dezinfectia spatiilor posibil contaminate si avem toate echipamentele necesare pentru realizarea acestor proceduri. Sunt utilizate metode complementare de dezinfectie precum nebulizarea si utilizarea lampilor cu raze ultraviolete.
- Asiguram echipamente de protectie pentru personalul care ingrijeste cazuri cu suspiciune de infectie cu noul coronavirus si ne asiguram ca aceste echipamente nu sunt reutilizate. Aceste echipamente sunt aruncate in conformitate cu recomandarile, ceea ce permite ca restul consultatiilor sa se efectueze in conditii de siguranta a pacientilor.
- Indrumam telefonic pacientii cu simptome, posibil suspecti, catre apelul de urgenta 112, conform procedurilor transmise de autoritati. Ne asiguram, inca de la programarea pacientului (telefonica, electronica) sau accesarea serviciului telefonic Hot-Line ca in situatia unui pacient cu simptome de infectie respiratorie care poate fi considerat suspect acesta sa fie indrumat direct catre serviciul de urgenta 112, pentru a se evita contactul cu alte persoane pe parcursul transportului sau cu ceilalti pacienti ai clinicii, astfel de pacienti trebuind sa primeasca ingrijirile necesare doar in unitatile sanitare specificate de Ministerul Sanatatii.
- Respectam toate indicatiile autoritatilor si pastram permanent legatura cu acestea. Pentru gestionarea corecta a cazurilor si pentru a impiedica raspandirea infectiei suntem in conexiune permanenta cu autoritatile si ne asiguram ca toate masurile recomandate de acestea vor fi respectate si implementate.
- Luam masuri de incurajare atat a personalului, cat si a pacientilor sa respecte regulile de igiena respiratorie si igiena mainilor. Personalul si pacientii sunt incurajati, de asemenea, sa practice igiena respiratorie (de exemplu, gesturile de protectie necesare in cazul tusei, stranutului, purtarea mastilor in situatia unor simptome de boala respiratorie). Luam masuri pentru informarea personalului si a pacientilor, pregatind, oferind si punand la indemana materiale pentru informarea corecta.
In fiecare clinica, pacientii nostri au la dispozitie dispensere cu antiseptic pe baza de alcool pentru asigurarea igienei corespunzatoare a mainilor.