Desi oasele sunt rigide, ele se indoaie atunci cand se aplica o forta exterioara. Totusi, daca forta este prea mare, oasele se vor rupe, la fel cum se rupe o rigla de plastic cand este indoita prea mult.
Un os poate fi fracturat complet sau partial in mai multe moduri (transversal, oblic sau in mai multe bucati). In functie de afectarea muschilor si a pielii din jurul osului fracturat, fracturile se clasifica in fracturi deschise sau inchise. Fracturile deschise sunt cele in care osul se vede prin rana produsa. Sunt urgente medico-chirurgicale, deoarece odata ce pielea este rupta, poate aparea o infectie atat in rana, cat si la nivelul osului.
Fracturile se produc de obicei din cauza accidentelor de masina, caderilor sau traumatismelor sportive. O alta cauza este osteoporoza, o boala in care se pierde masa osoasa, ceea ce face ca oasele sa devina atat de fragile incat o simpla cazatura sau chiar actiuni obisnuite, cum ar fi aplecarea sau tusea, pot provoca o fractura. Folosirea excesiva sau repetitiva a unui membru (ca de exemplu in cazul alergarii pe distante mari sau sariturile repetate) poate obosi muschii si poate pune mai multa forta asupra oaselor. Aceasta suprasolicitare poate cauza fisuri mici in os, un tip de fractura denumita fractura de stres. Fracturile de stres sunt mai frecvente la sportivi.
👉 Poleiul, gheata sau suprafetele umede, abia spalate cresc riscul de producere a diferite entorse, luxatii si chiar fracturi. Afla totul despre fracturile osoase specifice iernii, cum le poti preveni si cum trebuie sa procedezi atunci cand aluneci sau cazi de la expertii nostri in Ortopedie si Traumatologie Sportiva din cadrul Centrului de Excelenta in Chirurgia Ortopedica din Ponderas Academic Hospital.
Semne si simptome
Semnele si simptomele unei fracturi sunt:
- Durere intensa
- Imposibilitatea de a misca membru respectiv
- Deformare - membrul pare deplasat sau o parte a osului poate strapunge pielea
- Umflare
- Sensibilitate in jurul ranii
- Modificarea culorii pielii cu aparitia unei vanatai (echimoza)
- Amorteala si furnicaturi
Tratament
Daca ai o fractura, trebuie sa ajungi imediat la camera de garda. Medicul ortoped iti va face o radiografie osoasa care poate confirma daca osul este rupt. Majoritatea oaselor rupte se pot vindeca cu succes odata ce au fost repozitionate corect si au fost fixate corespunzator, ceea ce va preveni miscarea lor ulterioara si va mentine capetele rupte ale osului in pozitia corecta in timp ce se vindeca (consolideaza).
Exista mai multe optiuni de a trata fracturile. Alegerea metodei de tratament depinde de mai multi factori cum ar fi varsta, nivelul de activitate, tipul fracturii si preferinta personala a chirurgului ortoped.
Este posibil sa fie nevoie sa porti un aparat ghipsat. Uneori ai nevoie de o interventie chirurgicala de stabilizare a osului, in care chirurgul ortoped va monta placi, tije si suruburi metalice in osul rupt, deasupra si sub locul fracturii, pentru a mentine osul in pozitie in timp ce se vindeca. In cazurile in care pielea si alte tesuturi moi din jurul fracturii sunt grav deteriorate, se poate aplica un fixator extern pana cand poti tolera interventia chirurgicala.
Primul ajutor in caz de fracturi
Daca fractura este rezultatul unui traumatism sau al unei accidetari majore, suna imediat la 112! De asemenea, apeleaza serviciul de urgenta daca:
- Persoana nu raspunde, nu respira sau nu se misca. Incepe resuscitarea cardiopulmonara (RCP) daca nu exista semne de respiratie si puls periferic. Asociatia Americana a Inimii recomanda inceperea RCP „doar cu mainile”. Asta inseamna sa faci compresiile toracice - sa impingi puternic si rapid pe pieptul persoanei cu o frecventa de 100-120 de compresii pe minut pana cand echipajul de urgenta soseste sau pana cand ai obosit.
- Rana sangereaza abundent.
- Presiunea usoara sau miscarea provoaca durere la nivelul membrului respectiv.
- Membrul si articulatia apar deformate.
- Osul a strapuns pielea.
- Extremitatea bratului sau piciorului ranit, cum ar fi un deget de la picior, este amortita sau albastruie la varf.
- Suspectezi ca exista o fractura la nivelul gatului, capului sau coloanei vertebrale.
Aplica urmatoarele masuri cat timp astepti ajutorului medical:
- Nu muta persoana decat daca este necesar, pentru a evita ranirea suplimentara. Daca persoana accidentata trebuie neaparat sa fie mutata, aplica atele in jurul membrului ranit pentru a preveni lezarea suplimentara. Lasa membrul in pozitia in care este. Atelele trebuie aplicate mentinand membrul in acea pozitie. Atelele pot fi confectionate din placi, maturi, o stiva de ziare sau de cartoane sau din orice obiect ferm si pot fi acoperite cu perne, tricouri, prosoape sau orice moale. Atelele trebuie sa fie destul de lungi astfel incat sa acopere articulatiile, deasupra si sub fractura.
- Nu misca o persoana care au o leziune la nivelul gatului sau coloanei, decat daca este in pericol iminent. Miscarile pot cauza lezarea severa a nervilor. In cazul in care persoana trebuie mutata, capul si spatele trebuie sa fie complet imobilizate mai intai, ideal impreuna cu cel putin o alta persoana care sa te ajute. Persoana accidentata trebuie mutata ca un tot unitar, tinandu-i-se capul, gatul si spatele aliniate.
- Opreste orice sangerare. Aplica presiune pe rana cu un pansament, o carpa curata sau o bucata de imbracaminte curata.
- Imobilizeaza zona vatamata. Nu incerca sa realiniezi fragmentele de os sau sa impingi inapoi un os care iese prin piele. Daca ai fost instruit cum sa faci o atela si nu este disponibil ajutor medical, aplica o atela cuprinzand atat zona de deasupra, cat si de sub fractura. Infasoara atela intr-o carpa sau un prosop ca sa reduci disconfortul.
- Aplica un pachet de gheata pentru a limita umflarea si pentru a ajuta la ameliorarea durerii. Nu aplica gheata direct pe piele. Infasoara gheata intr-un prosop, o bucata de panza sau alt material.
- Daca persoana lesina sau respira scurt si rapid, intinde-o cu capul putin mai jos decat trunchiul si daca fractura nu este la nivelul membrului inferior, ridica-i picioarele la 30 de grade deasupra trunchiului.
👉 Nu uita ca orice fractura necesita asistenta medicala de urgenta. Suna la 112 atunci cand observi ca o persoana apropiata ar putea avea un os fracturat. Iti poti da seama daca persoana accidentata are un os este rupt atunci cand aude sau simte un pocnet osos, ii este greu sa isi miste partea lezata sau daca partea afectata se misca si arata intr-un mod anormal ori daca este dureroasa la atingere.
In cat timp se vindeca o fractura
Vindecarea fracturilor dureaza de la cateva saptamani la cateva luni, in functie de amploarea fracturii si de cat de bine urmezi recomandarile chirurgului ortoped. Durerea inceteaza de obicei cu mult inainte ca fractura sa fie suficient de solida pentru a face fata stresului activitatii normale.
Chiar si dupa indepartarea aparatului ghipsat, poate fi necesar sa continui sa limitezi activitatea fizica pana cand osul este suficient de solid pentru activitatea normala. In timpul recuperarii, probabil ca vei pierde forta musculara si mobilitatea in zona traumatizata se reduce. Discuta cu un kinetoterapeut care sa te invete exercitii specifice care te vor ajuta sa restabilesti forta musculara normala, miscarea si flexibilitatea in articulatie.
Preventie
Fracturile apar ca urmare a unor accidentari, astfel incat nu pot fi prevenite intotdeauna.
O alimentatie sanatoasa echilibrata si exercitiile fizice regulate pot ajuta la preventia fracturilor cauzate de osteoporoza. O dieta bogata in calciu si vitamina D va mentine masa osoasa si rezistenta oaselor. Exercitiile fizice care folosesc greutatea corporala si cele care intaresc musculatura ajuta, de asemenea, la mentinerea oaselor puternice.
Surse de informatie:
- www.mayoclinic.org
- www.medlineplus.gov
- www.orthoinfo.aaos.org