Resuscitarea cardiopulmonara face parte dintr-un protocol mai mare denumit ”Suport Vital de Baza” (Basic Life Support, din engleza) sau „Lantul supravietuirii”. Aplicarea imediata a resuscitarii poate dubla sau tripla sansele de supravietuire dupa un stop cardiac.
Manevra de resuscitare cardiopulmonara (RCP) combina compresiile toracice cu respiratia „gura la gura”. La adulti si copilul > 4 saptamani, RCP implica compresii toracice ferme si rapide, cu o adancime intre 4-6 cm, la o rata de 100-120 pe minut. In plus, salvatorul poate efectua respiratie de salvare prin expirarea aerului prin gura sau nasul victimei. Raportul compresiilor toracice la respiratiile de salvare este de 30:2.
Resuscitarea cardiopulmonara se continua pana cand ajunge echipajul medical de urgenta, salvatorul este extenuat sau persoana da semne ca isi revine (desi este rar doar cu ajutorul resuscitarii cardiopulmonare).
Recomandarile actuale pun accentul pe compresiile toracice si nu atat pe respiratia gura la gura. Asociatia Americana a Inimii recomanda inceperea RCP cu compresii toracice ferme si rapide. Aceasta este metoda simplificata de resuscitare, care poate fi facuta chiar de salvatorii neantrenati.
Compresiile toracice furnizeaza inimii si creierului o cantitate foarte mica, dar vitala, de sange. Respiratia de salvare alimenteaza cu oxigen sangele. Obiectivul este de a intarzia moartea celulelor si de a extinde fereastra scurta de oportunitate pentru o resuscitare reusita efectuata de echipajul medical 112, fara afectarea permanenta a creierului. Defibrilarea, care inseamna administrarea unui soc electric asupra inimii, este de obicei necesara pentru a restabili un ritm cardiac viabil.
Cine poate face resuscitare cardiopulmonara (RCP)?
Daca iti este teama sa faci RCP sau nu stii cum s-o efectuezi corect, sa stii ca intotdeauna este mai bine sa incerci decat sa nu faci nimic. Diferenta dintre a face ceva si a nu face nimic ar putea fi viata persoanei.
Daca nu esti instruit si ai acces imediat la un telefon, suna la 112. Operatorul iti poate da indicatiile necesare cu privire la manevrele adecvate pana la sosirea ajutorului. Pentru a invata corect cum se face resuscitarea cardiopulmonara, urmeaza un curs acreditat de prim ajutor, care include atat efectuarea RCP, cat si cum sa folosesti un defibrilator extern automat (DEA).
Asociatia Americana a Inimii recomanda:
Salvator neinstruit
- Daca nu esti instruit in resuscitarea cardiopulmonara sau iti e teama sa efectuezi respiratiile de salvare, atunci poti efectua resuscitarea „doar cu mainile”.
- Asta inseamna compresii toracice neintrerupte, aproximativ 100-120 pe minut pana la sosirea echipajului de urgenta (descrise detaliat mai jos).
- Nu trebuie sa incerci respiratia de salvare.
Salvator antrenat si gata sa aplice manevra
- Daca esti bine antrenat si increzator in abilitatile tale, verifica daca exista puls si respiratie.
- Observa timp de 10 secunde si daca nu exista puls sau respiratie, incepe compresiile toracice.
- Incepe resuscitarea cu 30 de compresii toracice dupa care efectueaza 2 respiratii „gura-la gura” (descrise detaliat mai jos).
Salvator antrenat, dar care nu a mai exersat
- Daca anterior ai urmat cursul, dar nu ai incredere in abilitatile tale, atunci fa compresii toracice cu o rata de 100-120 pe minut.
- Nu trebuie sa incerci respiratia de salvare.
Aceste recomandari se aplica situatiilor de urgenta in care adultii, copiii si sugarii au nevoie de resuscitare cardiopulmonara, insa nu si in cazul nou-nascutilor (sugari cu varsta pana la 4 saptamani).
Inainte de a incepe
- Inainte de a incepe RCP, verifica:
- Este mediul sigur pentru victima si pentru mine?
- Este persoana constienta sau inconstienta?
- Daca persoana pare inconstienta, scutura-i umarul usor si intreb-o cu voce tare: „Ma auziti? Sunteti bine?”
- Verifica daca persoana respira: priveste (se urmaresc miscarile toracelui), asculta (se asculta cu urechea pozitionata in dreptul gurii pacientului) si simte daca aerul cald iese din nari.
- Daca persoana nu raspunde (este inconstienta) si nu respira inseamna ca trebuie sa incepi resuscitarea cardiopulmonara (RCP).
- Daca esti cu o alta persoana care te poate ajuta, cere-i sa sune imediat la 112.
- Intreab-o pe cealalta persoana daca poate sa participe la RCP, astfel incat sa puteti face cu randul, pe masura ce obositi.
- Intreaba cealalata persoana daca stie ca exista in zona un defibrilator extern automat (DEA) si spune-i sa-l aduca imediat. De indata ce defibrilatorul este disponibil, administreaza un soc daca dispozitivul iti solicita, apoi incepeti RCP.
Utilizarea unui defibrilator extern automat (DEA)
Daca un defibrilator estern automat este disponibil imediat, foloseste-l.
Defibrilatorul extern automat (DEA) este un dispozitiv computerizat care analizeaza ritmul cardiac al victimei. Pe baza analizei, defibrilatorul decide daca este necesara administrarea unui soc electric. DAE sunt extrem de precise si vor declansa un soc electric doar daca este necesar.
Nu trebuie sa fii instruit pentru a utiliza un defibrilator extern automat (DEA), deoarece aparatul te va ghida cu instructiuni vocale si vizuale despre cum sa-l folosesti in siguranta. Iti va spune cum sa verifici respiratia si pulsul si cum sa pui electrozii pe pieptul persoanei:
- Porneste defibrilatorul.
- Ataseaza electrozii direct pe pielea pieptului victimei, conform ilustratiei de pe aparat. Sterge pieptul daca este ud. Electrozii nu trebuie sa se atinga.
- Defibrilatorul va face o analiza automata a ritmului cardiac al victimei.
- Urmeaza instructiunile vocale si vizuale date de aparat.
- Daca aparatul indica socul, asigura-te ca nimeni nu atinge persoana in timp ce socul este aplicat.
- Apoi apasa butonul „soc” dupa cum este indicat.
- Dupa administrarea socului (sau daca defibrilatorul anunta ca un soc nu este recomandat) reia imediat compresiunile toracice si respiratiile de salvare (descrise mai jos).
- Dupa aproximativ 5 cicluri de 30 compresii toracice si 2 respiratii gura la gura (2 minute de RCP), defibrilatorul te va atentiona sa repeti pasii 3-6.
Poti folosi un defibrilator standard si electrozi pentru adulti pentru copiii cu varsta > 8 ani. In mod ideal, pentru copiii < 8 ani ar trebui sa folosesti electrozi pediatrici si un defibrilator cu energie de defibrilare pediatrica. Daca acestea nu sunt disponibile, atunci foloseste defibrilatorul pentru adulti. Nu folosi un defibrilator automat la copiii < 1 an.
Incepe RCP
Retine ca ordinea recomandata de Asociatia Americana a Inimii (American Heart Association) in care trebuie sa efectuezi pasii este urmatoarea:
- Aplica compresiile toracice
- Deschide caile aeriene
- Fa respiratie gura la gura
Compresiile toracice
A face compresii toracice inseamna ca iti vei folosi mainile pentru a impinge cu putere si rapid intr-un mod specific pe toracele (pieptul) victimei. Compresiile toracice sunt cel mai important pas in resuscitarea cardiopulmonara si au rolul de a restabili circulatia sangelui. O compresie toracica de calitate inseamna o apasare de cel putin 4 cm a cutiei toracice (maxim 6 cm).
Urmeaza acesti pasi pentru efectuarea compresiilor toracice (vezi desenul de mai sus pentru a intelege cum sa procedezi):
- Aseaza persoana pe spate pe o suprafata ferma.
- Ingenuncheaza langa gatul si umerii persoanei.
- Aseaza podul palmei drepte (daca esti dreptaci) in centrul pieptului persoanei, la baza osului pieptului (stern), intre mameloane.
- Pune cealalta mana deasupra primei maini. Incruciseaza degetele celor doua palme.
- Tine coatele drepte si pozitioneaza umerii direct deasupra mainilor.
- Cu mainile intinse, apasa perpendicular pe torace, cam 4–5 cm, dar nu mai mult de 6 centimetri. Foloseste intreaga greutate a corpului (nu doar bratele) atunci cand faci compresiile toracice.
- Lasa toracele sa se retraga singur dupa fiecare apasare (recul).
- Nu schimba pozitia mainilor de pe stern in timpul revenirii toracelui.
- Compresia si eliberarea ar trebui sa aiba aceeasi durata.
- Impinge puternic si rapid la o rata de 100-120 de compresii pe minut.
- Daca nu ai fost instruit in RCP, continua compresiile toracice pana cand apar semne de revenire a vicimei sau pana cand personalul medical de urgenta preia controlul.
- Daca ai fost instruit in RCP, dupa 30 de compresii toracice continua cu deschiderea cailor aeriene si efecteaza 2 respiratii gura la gura. Reia ciclul de 30:2. Ar trebui sa efectuezi 5 cicluri in decurs de 2 minute. Daca exista o alta persoana care poate face RCP, schimbati-va la fiecare 2 minute.
Deschide caile aeriene
Daca esti instruit in resuscitarea cardiopulmonara (RCP), dupa ce ai efectuat 30 de compresii toracice, deschide caile respiratorii ale persoanei folosind manevra de inclinare a capului si ridicare a barbiei. In cazul unui pacient inconstient, limba devine flasca si, datorita fortei de gravitatie, cade in faringele posterior, blocand respiratia.
Ce sa nu faci:
- Contrar credintei populare, nu trage cu mana limba in incercarea de a ajuta persoana sa nu se sufoce
Urmeaza pasii urmatori:
- Pune palma pe fruntea persoanei si inclina usor capul inapoi.
- Apoi, cu cealalta mana, cu degetul aratator si mijlociu, ridica usor barbia pentru a deschide caile respiratorii.
Fa respiratiile de salvare
Respiratia de salvare poate fi respiratie „gura la gura” sau respiratie „gura la nas” daca gura victimei este grav ranita sau nu poate fi deschisa.
Urmeaza acesti pasi:
- Interpune un material textil intre gura ta si gura victimei, daca ai la indemana.
- Pregateste-te sa efectuezi 2 respiratii de salvare.
- Dupa ce ai deschis caile aeriene, strange narile victimei intre degetul mare si aratator.
- Cu cealalta mana, mentine-i barbia ridicata si deschide-i gura.
- Inspira normal, apleaca-te in fata si acopera complet gura victimei cu gura ta.
- Expira uniform aerul in gura victimei si observa in acelasi timp daca se produce ridicarea toracelui. O insuflatie trebuie sa dureze cam 1 secunda.
- Verifica daca toracele se ridica atunci cand tu expiri.
- Daca pieptul victimei se ridica, inspira din nou si efectueaza a doua respiratie gura la gura.
- Daca pieptul nu se ridica, repeta manevra de inclinare a capului si ridicare a barbiei (pentru a deschide caile aeriene), apoi fa o noua insuflatie. A grija sa nu faci prea multe respiratii sau sa respiri cu prea multa forta.
- Dupa 2 respiratii de salvare, imediat repozitioneaza-ti corespunzator mainile si continua cu alte 30 de compresii toracice.
30 de compresii toracice urmate de 2 respiratii de salvare sunt considerate un ciclu. Efectueaza 5 cicluri de 30:2 in aproximativ 2 minute. Daca sunt 2 salvatori, schimbati-va la fiecare 2 minute.
De indata ce este disponibil un defibrilator extern automat (DEA), dupa ce ai facut cele 2 respiratii de salvare, porneste defibrilatorul si urmeaza instructiunile furnizate de aparat (v. instructiunile mai sus). Aplica un soc, apoi reia compresiile toracice inca doua minute inainte de a da un al doilea soc.
Nu trebuie sa fii neparat instruit sa folosesti un defibrilator extern automat. Umeaza pur si simplu indicatile auditive si vizuale pe care ti le furnizeaza aparatul sau suna la 112 si operatorul iti poate oferi instructiuni. Daca defibrilatorul nu este disponibil, fa compresiile toracice.
Continua resuscitarea 30 compresii toracice la 2 respiratii pana cand exista semne de revenire a victimei, ai obosit sau echipajul medical de urgenta poate prelua controlul.
Cum efectuezi resuscitarea cardiopulmonara (RCP) la copii
Este recomandat ca fiecare parinte sau ingrijitor sa urmeze un curs de prim ajutor pentru copii, ceea ce va face ca acest proces sa fie mult mai usor de inteles si de retinut.
Raportul compresii toracice la respiratii de salvare pentru un sugar, copil sau adolescent este acelasi cu raportul pentru adulti, care este de 30:2. Potrivit Asociatiei Americane a Inimii, este permisa efectuarea resuscitarii „numai cu mainile” (adica doar a compresiilor toracice) la adulti si la copiii mai mari. Insa in cazul sugarilor si copiilor mici este recomandat sa se combine 2 respiratii la fiecare 30 de compresii toracice.
Copil > 1 an, adolescent
Procedura de resuscitare cardiopulmonara in cazul unui copil cu varsta >/= 1 an si adolescent este in esenta aceeasi cu cea pentru un adult. Urmeaza pasii: compresii toracice - deschiderea cailor aeriene si respiratiile gura la gura.
Daca exista la dispozitie un defibrilator extern automat (DEA), foloseste-l inainte de a incepe RCP (v. instructiunile mai sus).
Sugar 4 saptamani - 1 an
Stopul cardiac la bebelusi se datoreaza de obicei lipsei de oxigen ca urmare a sufocarii. Daca stii ca bebelusul are un blocaj al cailor respiratorii, acorda primul ajutor pentru sufocare. Daca nu stii de ce copilul nu respira, efectueaza resuscitarea cardiopulmonara.
- In primul rand, evalueaza situatia. Atinge bebelusul si observa daca raspunde, ca de exemplu daca se misca. Misca-l usor de umeri. Nu scutura copilul!
- Daca nu exista niciun raspuns, suna la 112, apoi incepe imediat RCP.
- Daca o alta persoana este disponibila, cere-i sa sune imediat la 112.
Urmeaza pasii in aceasta ordine: compresii toracice, deschiderea cailor respiratorii si respiratie.
Compresiuni toracice: restabilirea fluxului sanguin
- Aseaza copilul pe spate pe o suprafata ferma, plana, cum ar fi o masa sau podea.
- Imagineaza-ti o linie orizontala trasata intre sfarcurile bebelusului. Pune doua degete de la o mana chiar sub aceasta linie, in centrul pieptului.
- Comprima usor pieptul cu 2 degete (aratator si mijlociu), nu cu intreaga palma, deoarece toracele unui sugar este mai fragil. Asigura-te ca apesi toracele aproximativ 4 centimetri. Calitatea (adancimea) compresiilor toracice este foarte importanta. Daca adancimea de 4 cm nu poate fi atinsa cu varfurile a 2 degete, foloseste podul unei maini.
- Numara cu voce tare in timp ce impingi intr-un ritm destul de rapid. Ar trebui sa impingi cu o frecventa de 100-120 de compresii pe minut, exact asa cum ai face RCP unui adult.
Deschide caile respiratorii
Dupa 30 de compresii toracice, inclina usor capul bebelusului inapoi, ridicand barbia cu o mana si impingand in jos pe frunte cu cealalta mana.
Este important sa nu inclini capul prea mult inapoi si in cazul unui sugar este foarte usor sa exagerezi. Din acest motiv, se recomanda ca inclinarea capului bebelusului sa se faca usor spre inapoi, intr-o „pozitie de adulmecare”, astfel incat sa para ca bebelusul adulmeca aerul. Acest lucru aduce capul copilului la unghiul corect.
Respiratiile de salvare
Efectuarea respiratiilor de salvare la un sugar este destul de diferita comparativ cu manevra la adulti sau chiar la copiii mai mari. Este important sa acoperi atat gura, cat si nasul copilului cu gura ta, pe de o parte, iar pe de alta parte, foloseste-ti puterea obrajilor pentru a elibera usor aerul in gura copilului (in loc de un expir profund din plamani).
Pregateste-te sa efectuezi 2 respiratii de salvare:
- Insuflatia trebuie sa dureze 1 secunda.
- Observa daca pieptul bebelusului se ridica.
- Daca acest lucru se intampla, fa a doua respiratie de salvare.
- Daca pieptul nu se ridica, repeta manevra de inclinare a capului si ridicare a barbiei si apoi efectueaza a doua respiratie.
- Daca pieptul bebelusului tot nu se ridica, continua cu compresiile toracice.
- Efectueaza 2 respiratii dupa fiecare 30 de compresii toracice. Daca exista 2 persoane care pot efectua resuscitarea, efectuati 1-2 respiratii dupa fiecare 15 compresii toracice.
- Continua RCP pana cand vezi semne de viata sau pana cand personalul medical de urgenta a ajuns.
Cand opresti resuscitarea cardiopulmonara (RCP)
Manevrele de resuscitare se opresc doar atunci cand:
- Membrii echipajului de urgenta au ajuns la fata locului si recomanda expres acest lucru (preiau ei victima).
- Salvatorul este extenuat sau se afla in pericol.
- Victima da semne clare ca isi revine - se trezeste, se misca, deschide ochii, respira normal, etc. (desi sunt rare situatiile in care o persoana aflata in stop cardiac isi poate reveni doar datorita compresiilor toracice).
- Medicul responsabil ia decizia de a opri resuscitarea, atunci cand victima nu raspunde la manevrele de resuscitare corect efectuate. RCP poate fi intrerupta daca dupa 30 de minute de manevre nu revin circulatia si/sau respiratia spontana.
Cand nu trebuie inceputa resuscitarea cardiopulmonara (RCP)
- Sunt prezente semne de moarte biologica (rigiditate musculara, tegumente reci, midriaza fixa, pete cadaverice in zonele declive etc.).
- Persoana are un ordin valid „Nu efectuati resuscitarea” („Do not attempt resuscitation”, in engleza).
Surse de informatie:
- www.mayoclinic.org
- www.crucearosie.ro
- www.cprguidelines.eu
- www.cpr.heart.org
- www.mayoclinic.org
- www.nhs.uk