Inca din primul an de viata, copiii sunt expusi la multi microbi (bacterii, virusuri, ciuperci), care pot duce la infectii mai usoare sau mai severe. Microbii sunt insa si un mare aliat al sistemului imun al copilului, antrenandu-l sa devina tot mai puternic si mai adaptat!
Copiii, la fel ca adultii, au dubla imunitate: cea innascuta, care este mai putin eficienta, si imunitatea dobandita, capatata prin expunerea la infectii in primii ani de viata. Iata de ce este bine sa lasam copiii sa raceasca.
Imunitatea innascuta
Imunitatea innascuta a sugarilor (celule si anticorpi) este imatura si trebuie dezvoltata! Asemenea copilului insusi, sistemul imun trebuie “crescut”, pentru ca prin repetarea contactului cu varii “necunoscuti” sa isi educe celulele de protectie sa deosebeasca adevaratii “dusmani” (agenti infectiosi) de “prieteni” sau chiar de “membrii familiei” (microorganismele care traiesc in intestin, pe suprafetele pielii si mucoaselor, alimente etc.).
Imunitatea dobandita
La fiecare contact cu un microb, sistemul imun se activeaza, isi reaminteste agresiunile anterioare si scoate din arsenal cele mai potrivite arme pentru a infrunta inamicul respectiv. Aceasta imunitate dobandita este esentiala pentru protectia de lunga durata – dar necesita un contact repetat cu agenti infectiosi banali (virozele si infectiile bacteriene uzuale), alaturi de stimularea constanta de catre flora bacteriana nedaunatoare din organism.
In viata de zi cu zi aceasta expunere a fost limitata sau suprimata, prin indepartarea de natura, evitarea contactelor infectioase si distrugerea florei naturale prin excesul de antibiotice. Este de inteles de ce sistemul imun devine victima unui anturaj periculos, pe care nu stie sa il indeparteze (factorii cu adevarat patogeni).Prin urmare, se razvrateste impotriva “adevaratilor prieteni” (factori benigni de mediu – polen, praf, alimente, rezultand alergii) sau a “membrilor familiei“ (structuri din organism, rezultand boli autoimune)!
Asa se explica de ce, cu toate eforturile noastre (parinti sau pediatri) de a stimula imunitatea copiilor inainte de colectivitate, nu obtinem rezultatul dorit: copiii trebuie in primul rand sa raceasca… pentru ca apoi sa invinga infectiile!
Totusi, cum pregatesti sistemul imun al copilului pentru gradinita si scoala?
Facand schimbari in viata de zi cu zi a copilului:
• Nu folosi produse de curatenie sau cosmetice antimicrobiene
• Incurajeaza-l sa practice exercitii fizice
• Petrece timp cu el in natura - chiar si atunci cand afara este frig si zapada!
• Ai grija la digestie - 80% din sistemul imun este in intestin, in stransa legatura cu flora intestinala sanatoasa
• Ofera-i alimente care sa il ajute sa aiba un tranzit intestinal normal (fara constipatie)
• Redu situatiile stresante pentru copil
• Ajuta-l sa doarma suficient - maxim la ora 22.00 sa fie in pat!
• Pastreaza un nivel al umiditatii aerului in casa la 50%-55%
O alimentatie sanatoasa inseamna sa-i oferi legume si fructe din belsug, de sezon si cat mai colorate, produse integrale, din surse necontaminate, dar si alimente fermentate, precum iaurt, chefir, muraturi (nu in otet). De asemenea, ai grija sa bea suficienta apa – cantitatea variaza in functie de greutatea fiecarui copil, intre 6 si 8 pahare de apa pe zi.
Vitamine si minerale pentru sustinerea sistemului imun al copilului
Plantele imunomodulatoare, administrate pe termen lung, au efect antioxidant si antiinflamator, nutrienti si vitamine: fructe de soc, urzici, echinaceea, catina. La randul lor, condimentele(turmeric, scortisoara, dafin, piper, usturoi) imbunatatesc digestia si stimuleaza circulatia.
Vitamina D3 din galbenus, peste gras, ficat si expunerea la soare are efect antiinflamator si imunostimulator.
Poti lua vitamina D3 si din suplimente. Dozele recomandate sunt:
• 500-800 U – sugari – zilnic pana la 2 ani
• 1000-1500 U la copii, in fiecare zi, pe parcursul perioadei reci (septembrie-aprilie)
Se recomanda testarea nivelului seric al vitaminei D cu regularitate!
Zincul asista productia de anticorpi si celule imunitare; se poate gasi in organe, fructe de mare, seminte de dovleac sau poate fi cumparat de la farmacie, la recomandarea medicului pediatru.
Vitamina C se gaseste in legume si fructe proaspete - este foarte sensibila la temperatura (broccoli, ardei verzi si rosii, varza de Bruxelles, varza, conopida, cartof crud, catina, citrice, capsuni, ananas, macese).
De asemenea, poti oferi copilului si suplimente de vitamina C. Doza in timpul si cu 2 saptamani inainte de inceperea anului scolar:
• 60-120 mg pe zi, la copiii cu varste intre 1 - 4 ani
• 120-500 mg, in cure de 1-2 luni, la copiii cu varste intre 4 - 15 ani
Vitamina A mentine sanatatea pielii si a mucoaselor, precum si functiile sistemului imun. Surse: organe (ficat), ulei de peste, smantana, unt, legume si fructe verzi si galbene (broccoli, spanac, morcovi, dovleac, cartofi dulci, pepene galben, caise). Este preferabil sa se obtina din alimentatie.
Probioticele sunt esentiale pentru buna functionare a sistemului imun de la nivelul intestinului. Pot fi asimilate din alimente sau din suplimente alimentare. Suplimentele se pot administra toata iarna, alaturi de vitaminele D si C. Este recomandabil sa alegi un produs cu minimum 2 miliarde de bacterii si 3 tulpini bacteriene.