Decizia de a-ti vaccina copilul este vitala pentru sanatatea si starea lui de bine.
Odata decizia luata, stresul nu s-a incheiat: vizitele la medic pentru vaccinare pot fi o sursa de disconfort atat pentru tine, cat si pentru cel mic. Exista insa cateva metode simple prin care sa iti linistesti copilul inainte, in timpul si dupa vaccinare.
Inainte de vaccinare
Vino pregatit! Adopta urmatoarele masuri inainte de vaccinare pentru a face din vizita la medic un episod mai putin stresant atat pentru tine, cat si pentru copil.
- Citeste despre vaccinare si noteaza intrebarile pe care le ai.
- Cauta fisa cu vaccinarile copilului si adu-o la consult. Fisa completata la zi ii arata medicului cu exactitate ce vaccinuri a primit copilul.
- Ia cu tine jucaria sau cartea favorite ori patura pe care copilul o foloseste des pentru a-i reduce disconfortul si a-i induce o stare de liniste.
In cazul copiilor mai mari
- Fii sincer cu copilul tau. Explica-i ca vaccinul ii poate da senzatia de ciupitura sau il va durea, insa ii va trece repede.
- Implica-i si pe ceilalti membri ai familiei – in special fratii mai mari il pot incuraja.
- Evita sa ii spui copilului povesti care sa il sperie si nu il ameninta in legatura cu vaccinul (de exemplu, “Daca nu esti cuminte, medicul iti va face o injectie”).
In cabinetul medicului
Daca ai intrebari cu privire la planul de imunizare, adreseaza-le medicului sau asistentei. Inainte sa parasesti cabinetul, cere sfatul medicului in legatura cu folosirea analgezicelor (altele decat aspirina) sau alte masuri pe care le poti aplica acasa pentru a ameliora simptomele ulterioare vaccinarii (durere, febra).
Cum linistesti copilul in timpul procedurii de vaccinare
- Distrage-i atentia si alina-l tinandu-l in brate, fredonandu-i un cantecel sau vorbindu-i in soapta.
- Zambeste-i si mentine contactul vizual cu copilul. Asigura-l ca este totul in regula.
- Linisteste-l cu ajutorul jucariei sau cartii preferate. O patura care are mirosul familiar de acasa il va ajuta sa se simta in largul lui.
- Tine-ti copilul cu fermitate in poala oricand poti face acest lucru.
In cazul copiilor mai mari
- Respira profund impreuna cu copilul (explica-i cum sa faca asta!) pentru “a da afara” durerea.
- Arata-i lucruri interesante din incapere; astfel, ii distragi atentia. O alta modalitate este sa-i citesti dintr-o poveste sau sa ii povestesti tu una.
- Linisteste-l atunci cand plange. Nu certa copilul pe motiv ca nu este “suficient de curajos”.
Fii alaturi de copil si dupa ce vaccinarea s-a incheiat. Tine-l in brate sau lasa-l sa se cuibareasca in bratele tale si, in cazul sugarului, alapteaza-l sau ofera-i biberonul. Vocea blanda asociata cu incurajarile si imbratisarile il vor asigura ca totul este in regula.
Dupa vaccinare
Unii copii experimenteaza reactii adverse usoare in urma vaccinului, precum durere la locul injectiei, eruptie cutanata sau febra. Acestea sunt normale si trec repede.
Urmatoarele sfaturi te vor ajuta sa le depistezi si sa diminuezi efectele reactiilor adverse.
- Citeste si discuta cu medicul despre posibilele reactii adverse.
- Aplica o compresa umeda si rece pentru a ameliora roseata, durerea sau tumefactia aparute la locul injectiei.
- Redu febra cu ajutorul unui burete de baie inmuiat in apa rece. Cu acordul medicului, administreaza-i copilului un analgezic (altul decat cele bazate pe aspirina) pentru reducerea durerii.
- Hidrateaza copilul din abundenta. Este un aspect normal ca unii copii sa manance mai putin in primele 24 de ore dupa vaccin.
- Observa copilul cu atentie in urmatoarele zile. Daca remarci ceva care te ingrijoreaza, suna medicul.
DE RETINUT!
Ajuta copiii sa considere vaccinurile un lucru benefic. Nu ameninta niciodata copilul spunandu-i “Daca nu esti cuminte, voi ruga asistenta sa iti faca o injectie.” In schimb, aminteste-i ca vaccinurile sunt o modalitate prin care el va fi sanatos.
Modalitati prin care sa linistesti bebelusul:
- Infasatul
- Contactul piele-piele
- Ofera-i un suc dulce (daca are peste 6 luni)
- Alapteaza-l
Medicul va aplica o compresa rece sau va amorti locul unde se va face injectia pentru a reduce durerea asociata cu vaccinurile.
Nu uita sa faci programare pentru urmatoarea doza! Vaccinarea la zi asigura cea mai buna protectie impotriva bolilor.
Aloca timp sa citesti cat mai mult despre vaccinare.
Surse de informatie: