Pregătirea pre-intervenție
În clinică:
Înainte de intervenția chirurgicală, este posibil să fie nevoie de o igienizare, astfel încât cavitatea orală să fie cât mai curată și lipsită de bacterii în momentul intervenției. Cu câteva ore înainte de intervenție, vei merge la un medic protetician pentru amprentă și pentru măsurarea unor repere utile, astfel încât lucrările protetice să fie cât mai fidele. Dacă există lucrări protetice fixe (punți, coroane vechi), ele se vor înlătura astfel încât medicul chirurg să realizeze doar extracția dinților. La final, vei merge la radiologie, unde se vor efectua investigații radiologice de tip OPG/CBCT pe care medicul chirurg le va analiza înainte de intervenție.
În afara clinicii:
În urma evaluării efectuate la prima consultație, este posibil să fie nevoie să faci un set de analize uzuale, care vor fi verificate și confirmate pre-operator de medicul specialist ATI și medicul chirurg. Dacă te cunoști cu probleme de sănătate cronică, vei aduce de la medicul curant scrisoare medicală conform căreia ești apt pentru intervenția stomatologică. În ziua intervenției, nu vei mânca și nu vei bea nimic.
La ce să te aștepți în timpul intervenției
Odată ce toate intervențiile pre-operatorii sunt finalizate, vei fi invitat în cabinet, unde vei fi pregătit pentru intervenția chirurgicală și pentru sedarea conștientă. Asistenta medicală va recolta câteva fiole de sânge pentru PRGF și va monta o branulă pe care medicul ATI va administra substanțele pentru sedarea conștientă. Se va continua cu dezinfectarea feței cu o substanță antiseptică (pentru femei, ar fi indicat să nu folosească machiaj în ziua intervenției), vei primi bonetă, ochelari de protecție și vei fi acoperit cu un câmp steril pe care NU trebuie să îl atingi. O manșetă va fi montată pe braț pentru a măsura tensiunea arterială pe tot parcursul intervenției chirurgicale și un pulsoximetru pe deget.
Medicul ATI va injecta pe branulă substanțele sedative, iar odată ce acestea își fac efectul, te vei simți relaxat și confortabil, dar suficient de conștient pentru a răspunde la indicațiile medicului chirurg, cea mai frecventă fiind cea de a deschide larg gura.
Se aplică anestezie loco-regională (prin mici înțepături la nivelul gingiei) și intervenția propriu-zisă poate începe. Pe parcursul intervenției vei primi pe branulă antibiotice, antiinflamatoare și ser fiziologic pentru hidratare.
Când intervenția chirurgicală este spre final (adică când se aplică firele de sutură), încet-încep vei deveni pe deplin conștient, astfel încât la sfârșit, vei putea să mergi independent. Este recomandat totuși să ai un însoțitor când părăsești clinica. ATENȚIE! Condusul este intezis după intervenție!
La ce sa te aștepți după intervenție
Felicitări! Intervenția a luat sfârșit. Dacă simți o ușoară amețeală, nu te îngrijora, este normal. Vei mai rămâne pe scaunul stomatologic până când de poți deplasa alături de asistentă până la cabinetul radiologic pentru a efectua o radiografie post-operatorie de control. Medicul chirurg o verifică, iar tu te vei îndrepta către medicul protetician pentru o nouă amprentă, de data asta la nivelul implanturilor.
După această ultimă manoperă, ești gata să mergi acasă pentru odihnă. Vei primi la plecare medicație și indicațiile pe care trebuie să le urmezi în etapa post-operatorie. A doua zi după intervenție, vei reveni în clinică pentru montarea lucrărilor provizorii protetice fixe înșurubate. Este normal ca peste noapte să apară umflături și chiar vânătăi. Acest lucru face parte din procesul de vindecare. Imflamația maximă este la aproximativ 72 de ore de la momentul intervenției. Echimoza (vânătaia) poate persista până la o săptămână.
De câte ori este nevoie să vii la control
După ce lucrările protetice sunt fixate și adaptate, vei mai reveni în clinică la o săptămână de la intervenție pentru control. La o săptămână, câteva din firele de sutură vor fi îndepărtate, iar la 3 săptămâni vor fi indepărtate și firele profunde. La 4 luni de la intervenție este indicat să ajungi în clinică pentru o nouă radiografie panoramică și pentru a analiza calitatea gingiei în urma vindecării (uneori este nevoie și de o grefă muco-gingivală liberă înainte de lucrările protetice finale de lungă durată.