Haideți să aflăm ce este cu adevărat abraziunea dentară, care sunt cauzele apariției acesteia, primele simptome pe care le putem resimți, dar și ce intervenții stomatologice contribuie la tratare și prevenție.
Ce este abraziunea dentară?
În termeni generali, abraziunea dentară este un tip de uzură dentară ce presupune pierderea substanței dure de la nivelul dinților. Când vine vorba despre abraziunea dentară, cele mai multe persoane se referă la aspectul tocit al dinților și evocă probleme precum: dinți scurți, uzați, fără vârf, fără contur, retezați, măcinați sau ciobiți.
Abraziunea dentară se manifestă prin pierderea smalțului dentar și prin apariția așa-numitelor „lacune de dentină”. Acestea apar sub forma unor „pete” de culoare galbenă, stratul de sub smalț fiind expus în întregime.
Aceasta poate prezenta mai multe grade de severitate, numerotate de la 1 la 3:
- grad 1 - reprezentat de afectarea smalțului dintelui;
- grad 2 - reprezentat de afectarea dentinei;
- grad 3 - dinții sunt afectați profund, devenind resturi radiculare.
De cele mai multe ori, atunci când abraziunea dentară evoluează și ajunge să fie de grad 3, există posibilitatea pierderii definitive a dinților. De aceea, este important să mergi la medicul stomatolog încă de la primele simptome.
Astfel, tratamentul este instituit și riscul de apariție al complicațiilor sau al agravării afecțiunii se diminuează considerabil.
Abraziunea dentară nu afectează un singur dinte, ci și vecinii acestuia.
Tendința naturală a dintelui este aceea ca și dinții vecini să fie afectați, adică dinții din stânga, dreapta, de sus sau jos. Când un dinte pierde din substanță și apar goluri în structura acestuia, ceilalți dinți vecini încearcă să acopere spațiul liber și se înclină, pentru a-și întâlni dintele din apropiere. Astfel, sunt afectați și dinții învecinați.
Medicii stomatologi explică faptul că există simptome diferite pentru cele 4 categorii principale în care este clasificată uzura dentară. Acestea diferă atât din punctul de vedere al cauzelor, cât și al simptomelor. Astfel, uzura dentară cuprinde:
- atriția dentară;
- abfracția dentară;
- eroziunea dentară;
- abraziunea dentară.
Atriția dentară
Atriția dentară constă în uzura progresivă a suprafeței dinților, cauzată de frecarea dintre aceștia. Atriția se manifestă preponderent în bruxism.
Abfracția dentară
Abfracția dentară reprezintă eroziunea sau fisurarea smalțului dentar în zona adiacentă gingiilor sau marginii dinților. Este frecvent cauzată de:
- periajul dentar agresiv;
- obiceiurile de mestecat;
- folosirea excesivă a dinților pentru a deschide ambalajele.
Eroziunea dentară
Eroziunea dentară face referire la pierderea progresivă a smalțului dentar, cauzată de substanțe acide. Acestea pot proveni din:
- băuturi acide (băuturi carbogazoase);
- reflux gastroesofagian;
- vărsături frecvente.
Abraziunea dentară
Abraziunea dentară este reprezentată de uzura smalțului dentar. Cauza principală constă în frecarea mecanică între dinți și alte suprafețe. Astfel de situații includ:
- periajul dentar agresiv;
- folosirea excesivă a dinților pentru a deschide ambalajele.
Principalele cauze ce duc la uzura dinților
Așa cum am văzut, pierderea formei naturale a dinților sau tocirea acestora poate provoca complicații severe și poate duce chiar la nevoia extracției dentare. Cunoașterea cauzelor care pot modifica aspectul și sănătatea danturii te poate ajuta să iei decizii corecte pentru menținerea stării tale de sănătate.
Bruxismul
Una dintre cauzele care ar putea duce la apariția uzurii dinților este bruxismul, care se manifestă prin scrâșnirea involuntară a dinților, în timpul somnului.
Bruxismul nu este neapărat o boală, ci mai degrabă un obicei, mai ales dacă se manifestă și în timpul zilei. Când scrâșnirea dinților devine un obicei zilnic, pot apărea diferite complicații, precum fisurile smalțului dentar.
Acestea conduc la modificarea formei și la tocirea dinților și a măselelor.
Obiceiurile vicioase
O altă cauză a apariției uzurii dentare poate să fie reprezentată de obiceiurile vicioase, precum:
- consumul excesiv de semințe;
- rosul unghiilor;
- folosirea scobitorilor;
- desfacerea capacelor de la sticlă, cu ajutorul dinților.
În termeni medicali, toate acestea reprezintă cauze ale atriției dentare. În unele cazuri, activitățile profesionale constau în contactul dinților cu diverse corpuri străine, de exemplu, instrumentele muzicale de suflat. Aceasta face ca, în timp, persoanele respective să observe uzură la nivelul dinților. La fel se întâmplă și în cazul persoanelor care poartă piercing la nivelul buzelor, când acesta se află în contact cu suprafața dinților. Astfel, smalțul dentar este îndepărtat treptat, prin frecarea de obiectul metalic.
Igiena dentară incorectă
Spălarea dinților cu o periuță de dinți cu peri tari și rigizi poate conduce la abraziunea smalțului dentar. De asemenea, aplicarea unei presiuni crescute pe suprafața dinților, în timpul periajului, poate afecta structura dentară.
Asigură-te că folosești instrumente adecvate danturii tale și întreabă medicul stomatolog care este metoda corectă pentru a-ți curăța dinții.
Folosirea anumitor paste de dinți poate reprezenta un factor de risc pentru apariția abraziunii dentare. Cele mai multe dintre pastele de dinți pentru albirea dinților conțin substanțe abrazive. Folosite în exces sau pentru o durată crescută de timp, acestea pot degrada smalțul dentar.
Aciditatea
Consumul de băuturi sau alimente foarte acide (băuturi carbogazoase, sucuri de citrice) poate provoca leziuni la nivelul dinților. Acestea sunt considerate cauze ale eroziunii dentare.
O altă cauză importantă a deteriorării smalțului dentar o reprezintă alimentele bogate în zaharuri. Acestea conțin carbohidrați, care favorizează multiplicarea bacteriană, ceea ce conduce la apariția în exces a plăcii bacteriene. Bacteriile ce se află în mod normal în cavitatea bucală se hrănesc cu zaharurile din alimente. În urma metabolizării acestora, sunt eliberate substanțe acide, care degradează smalțul dentar.
De asemenea, pacienții care suferă de boli digestive, precum refluxul gastroesofagian, se pot confrunta cu leziuni tipice și lipsă de substanță la nivelul dinților. În cazul acestora, se recomandă consultul medical, determinarea cauzei refluxului și administrarea tratamentului corespunzător.
Simptomele abraziunii dentare
Simptomele abraziunii dentare pot varia în funcție de gravitatea și de localizarea leziunilor. Printre manifestările cel mai întâlnite se află:
- sensibilitatea dentară;
- zonele galbene sau brune de pe suprafața dintelui;
- smalțul deteriorat;
- fisurile dintelui;
- inflamația gingiilor;
- sângerările gingivale.
👉Inflamația gingiilor are mai multe cauze. Află care pot fi acestea și ce poți face dacă te confrunți cu inflamarea gingiilor. Cauze, simptome, tratament, preventie.
Sensibilitatea dentară reprezintă unul dintre primele simptome ale abraziunii dentare. Atunci când afecțiunea nu este tratată, sensibilitatea dinților se poate transforma în durere. Durerea apare când dentina este expusă la stimuli exteriori (alimente dure, fierbinți, foarte reci, acide). În unele cazuri, se poate ajunge și la pierderea nervului dintelui.
👉Îndepărtarea nervului dintelui se realizează prin intermediul unei proceduri stomatologice, în cabinet. Află mai multe despre această procedură, din articolul Scoaterea nervului dentar nu doare. Mituri si adevaruri despre tratamentul de canal.
Abraziunea dentară poate fi recunoscută de către pacient în momentul în care smalțul dentar este puternic deteriorat. Astfel, sunt expuse toate celelalte straturi dentare.
Tratamentul în abraziunea dentară
Scopul metodelor de tratament este de a restabili funcția și aspectul estetic al dintelui. Astfel, tratamentul pentru abraziunea dentară poate să fie de două tipuri:
- preventiv;
- conservator.
Tratamentul preventiv
Tratamentul preventiv reprezintă o opțiune în stadiul incipient. De exemplu, dacă principala cauză a afecțiunii este bruxismul, atunci medicul recomandă pacientului purtarea unei gutiere dentare. Aceasta are rolul de a proteja smalțul dinților.
👉Gutierele reprezintă o opțiune pentru evitarea deteriorării smalțului dentar, dacă ai bruxism. Află cum te poate ajuta gutiera, din articolul Ce este gutiera de bruxism si cum se foloseste?.
Tratamentul conservator
Tratamentul conservator este necesar când integritatea dintelui este pierdută. Există mai multe metode prin care poate fi realizată reconstrucția dinților tociți și prin care dintele se poate salva:
- realizarea obturațiilor din material compozit (la fel ca în cazul plombelor dentare);
- realizarea lucrărilor protetice (coroane dentare).
👉Coroanele dentare reprezintă lucrări protetice care au capacitatea de a îmbunătăți semnificativ aspectul dinților deteriorați. Acestea sunt de mai multe tipuri și fiecare prezintă caracteristici diferite. Află tot ce ai nevoie să știi despre coroanele dentare, din articolul Cat rezista o coroana dentara.
Cum alegi cele mai bune optiuni.
Tratamentul necesar se recomandă strict de către medicul stomatolog, în funcție de evoluția afecțiunii, pentru a îndeplini cât mai bine nevoile fiecărui pacient.
Există și cazuri în care dinții nu pot fi salvați de către medicii stomatologi. De cele mai multe ori, extracția este necesară, atunci când afecțiunea ajunge să afecteze nervul dintelui.
Când este necesară vizita la medicul dentist?
Vizita la medicul stomatolog este necesară oricând observi că unul sau mai mulți dinți nu mai au înălțimea și lățimea inițială. De asemenea, este recomandat să ceri ajutorul medicului stomatolog, când prezinți sensibilitate dentară. Cu cât ajungi mai repede în cabinetul stomatologic, cu atât tratarea afecțiunii dentare este mai ușoară și mai puțin costisitoare.
Tocmai pentru a depista din timp orice tip de problemă de la nivelul cavității orale, medicii stomatologi recomandă vizitele regulate, din 6 în 6 luni. În urma consultului stomatologic și a discuției cu medicul dentist, se va putea stabili cel mai potrivit plan de tratament.
Prevenirea abraziunii dentare
Adoptarea anumitor obiceiuri nu doar că poate preveni abraziunea dentară, dar contribuie semnificativ și la menținerea sănătății danturii și a întregii cavități bucale. Pentru un zâmbet frumos și sănătos, printre acțiunile pe care le poți face chiar din confortul propriei locuințe se află:
- alegerea unei periuțe de dinți cu peri moi;
- optarea pentru o pastă de dinți cât mai naturală, cu fluor și minerale (fără SLS);
- periajul corect al dinților;
- achiziționarea unei ape de gură cu proprietăți antiseptice;
- folosirea aței dentare și a dușului bucal.
De asemenea, mergi periodic la medicul stomatolog, pentru controlul cavității bucale. Optează și pentru periaj profesional, detartraj și airflow. Aceste proceduri îndepărtează placa bacteriană și tartrul, astfel că riscul de apariție a cariilor dentare și a afecțiunilor gingivale se reduce semnificativ.
Abraziunea dentară trebuie tratată cu la fel de multă seriozitate precum orice altă afecțiune dentară. Pune sănătatea pe primul loc și bucură-te de o dantură sănătoasă și frumoasă, pentru cât mai mult timp. Dacă ești în căutarea unei echipe de medici stomatologi, care pune accent pe prevenție și pe a avea dinți sănătoși pe viață, te așteptăm cu drag la Regina Maria Dental Clinics.
Bibliografie:
- dentistcarson.com, https://dentistcarson.com/dental-abrasions-carson/, accesat la data 01.05.2024;
- www.sutherlanddental.com.au, https://www.sutherlanddental.com.au/blog/what-are-the-signs-of-tooth-abrasion/, accesat la data 01.05.2024;
- www.drkoumas.com, https://www.drkoumas.com/signs-causes-and-treatments-for-dental-abrasion/, accesat la data 01.05.2024;
- clovedental.in, https://clovedental.in/blog/general-dentistry/dental-abrasion-symptoms-causes-treatment, accesat la data 01.05.2024.