EDU.STOMATOLOGIE

Risc crescut de accident vascular cerebral dacă ai probleme cu sănătatea orală?

Orice problemă care ține de sănătatea dentară se poate răsfrânge mai departe către alte părți alte organismului nostru.

Studiile recente cu privire la sănătatea orală și influențele sale față de întregul organism, atrag atenția asupra unui risc crescut de accident vascular cerebral. Cum este posibil? Ei bine, află că afecțiunile gingivale, acumulările de tartru și chiar dinții lipsă afectează în timp sănătatea creierului.

În cadrul Conferinței Internaționale a Societății Americane pentru AVC se vor prezenta noi informații descoperite în urma cercetărilor și anume, că există o legătură puternică între sănătatea dentară și apariția anumitor afecțiuni la nivelul întregului organism.

„Trebuie să fim atenți cu igiena orală deoarece are implicații care transcend cavitatea bucală. Studiul nostru extinde dovezile existente care indentifică efectele adverse ale sănătății orale asupra sănătății cardiovasculare, înspre funcționarea creierului”, explică Dr. Cyprien Rivier, membru al Academiei Americane pentru Sănătatea Sistemică Orală.

Dinții lipsă, cariile și protezele dentare

După cercetarea unui eșantion de 40.000 de adulți, cu vârsta medie de 57 de ani, oamenii de știință au descoperit că persoanele care au o sănătatea orală precară sau predispoziție genetică la carii și pierderi dentare sunt mult mai susceptibili de a dezolva leziuni la nivelul creierului.

Dr. Cyprien Rivier a declarat pentru Healthline că studiul este preliminar și că trebuie strânse mai multe dovezi clinice pentru a demonstra că îmbunătățirea sănătății orale, duce la beneficii pentru sănătatea creierului, însă a lua măsuri pentru îmbunătățirea sănătații orale, ar putea oferi beneficii semnificative sănătății populației.

Știai că sănătatea dentară și a organismului sunt într-o strânsă legătură?

Corpul este un mecanism ale cărui rotițe trebuie să funcționeze împreună, pentru ca totul să se desfășoare corect. Tocmai de aceea, grija față de sănătatea dentară nu se oprește niciodată.

Oamenii cu unul sau mai mulți dinți lipsă pot avea diverse probleme atât de sănătate dentară, cât și ale organismului în general. Pentru că masticația nu se mai poate realiza corespunzător, digestia are de suferit și nici nutrienții nu vor mai oferi corpului resursele necesare pentru ca acesta să rămână sănătos. De asemenea, organismul va fi continuu fragil și slăbit. Bolile de care pot suferi persoanele care au rămas fără dantură sunt bolile inimii, pancreatită sau chiar ulcer. Pot apărea schimbări ale fizionomiei, care vor determina o stimă de sine scăzută.

Diverse studii ale cercetătorilor confirmă faptul că bolile parodontale, care afectează grav sănătatea dentară, se află într-o strânsă legătură inclusiv cu sistemul cardiovascular. Bolile cardiovasculare reprezintă una din categoriile cu probleme mari și este un grup de risc în lumea întreagă. De asemenea, conform unor studii, afecțiunile gingivale pot cauza cancer pancreatic.

O altă problemă a sănătății dentare care poate afecta sănătatea întregului organism sunt infecțiile orale. Atacurile cerebrale sunt des întâlnite la persoanele care au infecții, întrucât bacteriile se răspândesc și pot ajunge chiar în componența sângelui, de unde se trage și posibila inflamare a vaselor de sânge. Lipsa irigării creierului duce la atac cerebral.

În ceea ce privește problemele de mușcătură (ocluzie) sau anomalii dentare, precum dinții strâmbi, ei bine aici efectele pot atinge chiar un prag psihologic. Faptul că dantura ta are un aspect mai puțin plăcut, te face să zâmbești mai rar, iar starea de bine se diminuează.

Persoanele care suferă de diabet zaharat sunt mai predispuse la boli gingivale și alte afecțiuni ce le pot influența alarmant sănătatea dentară și a întregului organism. Mai mult decât atât, din cauza substanțelor pe care infecția parodontală le produce, organismul crește rezistența la insulină.

Așadar, după cum vezi, există o legătură foarte strânsă între sănătatea danturii tale și a organismului. Orice infecție din cavitatea orală și orice problemă care ține de sănătatea dentară se poate răsfrânge mai departe către alte părți alte organismului nostru. Este foarte important să vizităm medicul stomatolog în mod regulat, pentru controlul periodic. De asemenea, respectarea regulilor de igienă orală este esențială, dacă ne dorim o dantură sănătoasă și frumoasă. Iar în cazul apariției unei probleme, este indicat să nu lăsăm timpul să treacă și să apelăm de urgență la medicul dentist. Este mai ușor să prevenim decât să tratăm!

Solicită o programare

Prin completarea formularului de mai sus sunt de acord să fiu contactat/ă de către Rețeaua de sănătate Regina Maria Dental Clinics în legătură cu serviciile medicale solicitate.

Acest site este protejat de reCAPTCHA și completând formularul de mai sus te supui Termenilor si conditiilor.