EDU.STOMATOLOGIE

Ne poate trage curentul la măsea? Ce spun medicii stomatologi

gheata1
Mulți dintre pacienții care trec pragul clinicilor sau al cabinetelor stomatologice se plâng de faptul că au dureri la măsele sau la dinți, întrucât „i-a tras curentul”. Totuși, cât de mult adevăr există în povestea curentului și cum pot curenții de aer să afecteze dinții pacienților?

Curent la măsea: realitate sau mit?

Curentul la măsele  este unul dintre cele mai invocate motive populare pentru durerile provocate de infecții dentare sau de alte probleme de sănătate orală. În tradiția populară, se crede că durerea de dinți poate fi provocată de statul în curent, de „curent la urechi” sau „curent la cap”, iar pacienții caută adesea remedii pentru când te trage curentul la măsea, atunci când disconfortul se extinde și la nivelul urechii sau al obrazului.

Durerea de dinți de la curent este, deocamdată, un mit, din punct de vedere medical. NU există niciun fel de dovezi că expunerea la curenți de aer, fie ei și reci, poate determina durere de măsea sau durere de măsea și de ureche sau că ar impune vreun fel de tratament pentru nevralgia dentară.

Din experiența specialiștilor stomatologi, de fiecare dată când pacienții au solicitat remedii pentru durerea de dinți cauzată de curent, au putut fi identificate cauze medicale ale sensibilității dentare.

Durerea de dinți apărută brusc are în mod frecvent alte cauze, despre care vom detalia în continuare.

Dureri dentare: retracție gingivală

Retracția gingivală, cunoscută și sub denumirea de parodontoză marginală, reprezintă o afecțiune care se manifestă prin retragerea gingiilor de pe suprafața dinților, expunând rădăcinile. Această problemă poate provoca o serie de simptome, inclusiv dureri dentare semnificative, confundate, uneori, cu efectul unui curent la măsea. Există mai multe tipuri de durere de dinți determinate de retracția gingivală:

  • Sensibilitate: stimulii termici (rece, cald), acizii, alimentele dulci și chiar periajul pot declanșa o durere ascuțită și de scurtă durată, la nivelul dinților expuși;
  • Durere pulsatorie: poate apărea spontan sau ca urmare a presiunii, indicând inflamația sau iritarea gingiilor retrase și a rădăcinilor expuse;
  • Durere persistentă: poate fi semn de infecție la nivelul gingiilor (gingivită) sau al osului alveolar (parodontită), manifestându-se ca o durere surdă și constantă. Cele mai bune calmante pentru dinți nu reușesc să aline complet și pe termen lung durerea, în acest caz.

Există și o serie de factori care intensifică durerea, în cazul retracției gingivale:

  • Stadiul retracției: cu cât retracția este mai severă, cu atât expunerea rădăcinilor este mai mare, crescând sensibilitatea și riscul de durere;
  • Igiena precară: placa bacteriană acumulată pe dinți și gingii poate accentua inflamația și durerea;
  • Factori de risc: fumatul, diabetul necontrolat, bolile autoimune pot agrava retracția gingivală și durerea asociată.

Ce să faci când te doare măseaua din cauza retracției gingivale? Deși rareori produce durere de măsea cu ureche și cap, această patologie trebuie luată în serios. Tratamentul impune o atenție deosebită acordată igienei dentare, tratarea gingivitei și a parodontitei, sigilarea rădăcinilor expuse și, în unele cazuri, efectuarea unei grefe gingivale. În absența unui plan terapeutic, o infecție la măsea este iminentă.

Afecțiunile gingivale reprezintă o amenințare serioasă în ceea ce privește sănătatea orală și durata de viață a dinților naturali. Află ce e important sa stii despre parodontoza: care sunt etapele instalării bolii, cum se tratează și, cel mai important, cum poate fi prevenită!

Dureri dentare: carii

Cariile dentare reprezintă o problemă dentară frecventă. Ele se formează prin degradarea treptată a smalțului dentar, stratul dur exterior al dinților, din cauza acizilor produși de bacteriile din placa dentară. Dacă nu sunt tratate la timp, cariile pot progresa către dentină, stratul mai moale din interiorul dintelui, și pot ajunge chiar la nervul dentar, provocând dureri semnificative, pe care pacienții le pot confunda cu faptul că au tras curent la măsea.

Cariile dentare pot provoca mai multe tipuri de durere și sunt principala cauză de prezentare la medic a pacienților care se întreabă „ce să faci când te doare măseaua foarte tare”. Durerea de dinți este descrisă de aceștia în mai multe moduri:

  • Durere ascuțită și pulsatorie: apare brusc și durează câteva secunde, fiind declanșată de stimuli precum alimentele sau băuturile reci, dulci sau acide, periajul sau ața dentară, mușcătura pe alimente dure;
  • Durere persistentă: poate fi o durere surdă și constantă, care persistă chiar și după dispariția stimulului declanșator;
  • Durere la rece: sensibilitate crescută la alimente sau băuturi reci;
  • Durere la cald: sensibilitate crescută la alimente sau băuturi calde;
  • Durere la dulce: sensibilitate crescută la alimente sau băuturi dulci;
  • Dureri nocturne: pot apărea spontan sau ca urmare a strângerii dinților în timpul somnului (bruxism).

Intensitatea durerilor dentare în cazul cariilor depind de:

  • Stadiul cariei: cu cât caria este mai avansată, cu atât durerea este mai severă și mai frecventă;
  • Locația cariei: cariile situate aproape de nervul dentar provoacă dureri mai intense;
  • Factori de risc: consumul frecvent de alimente și băuturi cariogene, igiena bucală precară, fumatul, xerostomia (gura uscată) pot crește riscul de dureri dentare cauzate de carii.

Tratamentul în cazul cariilor dentare depinde de profunzimea și de gravitatea cariilor. O măsea cariată poate impune efectuarea unei obturații dentare, a unui tratament endodontic și plasarea unei coroane dentare. În unele cazuri, poate fi necesară administrarea unui antibiotic pentru dinți, pentru a calma o eventuală infecție dentară.

Cariile dentare pot fi extrem de dureroase, etapă în care integritatea dintelui este, de obicei, puternic afectată. Află ce ai de facut in cazul durerii determinate de cariile dentare  și cum poate interveni dentistul, pentru a te ajuta!

Dureri dentare: abces dentar

Un abces dentar este o infecție purulentă acută, care se formează în interiorul dintelui sau la nivelul gingiei din jurul acestuia. Această infecție provoacă inflamație semnificativă și dureri dentare intense, pulsatile, care pot radia către alte zone ale capului, cum ar fi urechea, maxilarul sau gâtul. Această iradiere îi poate face pe pacienți să se gândească că au tras curent la măsea, deși afecțiunea nu are nicio legătură cu acesta.

Există mai multe tipuri de durere asociată unui abces dentar, ca simptome sugestive pentru prezența acestuia:

  • Durere pulsatorie severă: este principalul simptom al abcesului dentar și poate fi descrisă ca o durere ascuțită, care se intensifică noaptea și la atingere;
  • Durere la palpare: gingia din jurul dintelui afectat este umflată, dureroasă și sensibilă la atingere;
  • Sensibilitate la temperatură: durerea se poate accentua la contactul cu alimente sau băuturi reci ori calde;
  • Gust neplăcut: abcesul poate provoca un gust amar sau metalic în gură;
  • Falca umflată de la măsea: uneori, fața se poate umfla, ca urmare a infecției și a inflamației locale;
  • Halitoză (respirație urât mirositoare): din cauza puroiului acumulat, respirația poate fi neplăcută.

Tratamentul pentru abces dentar reprezintă o combinație între tratamentul medicamentos și tratamentul stomatologic, realizat în cabinet:

  • Drenajul abcesului: este esențial pentru a elimina puroiul și a reduce presiunea din jurul dintelui. Medicul stomatolog va drena abcesul dentar prin realizarea unei incizii în gingie;
  • Antibiotice: antibioticele pentru măsea umflată, respectiv medicamentele pentru gingie umflată sunt administrate oral sau intravenos, pentru a combate infecția bacteriană;
  • Tratamentul dintelui afectat: după drenarea abcesului, medicul dentist va trata dintele afectat prin obturație dentară sau prin tratament endodontic (tratament de canal), în funcție de gravitatea situației;
  • Analgezice: pot fi recomandate pentru a ameliora durerea și inflamația.

Abcesul dentar reprezintă o problemă serioasă de sănătate orală, care poate conduce la complicații care să implice întregul organism. Iată ce e important sa stii despre abcesul dentar : cum apare, cum se manifestă, cum poate fi prevenit sau tratat!

gheata2

Sensibilitate dentară

Hipersensibilitatea dentară, cunoscută și sub denumirea de dentină hipersensibilă, este o problemă dentară frecventă, care se manifestă prin durere ascuțită și de scurtă durată, la nivelul dinților, declanșată de stimuli precum:

  • Temperaturi extreme: alimente sau băuturi reci, calde, fierbinți sau cu gheață;
  • Alimente și băuturi acide: fructe citrice, sucuri acidulate, murături;
  • Alimente dulci: bomboane, ciocolată, băuturi carbogazoase;
  • Atingere: periajul sau folosirea aței dentare, atingerea dinților cu limba sau cu obiecte dure;
  • Aer rece: inhalarea de aer rece sau respirația pe gură.

Sensibilitatea dentară poate fi determinată de o multitudine de cauze, dar curentul la măsea nu este una dintre ele. Printre cele mai frecvente cauze se numără:

  • Retragerea gingiei: expune dentina, stratul mai moale din interiorul dintelui, care este mai poroasă și mai sensibilă la stimuli;
  • Carii dentare: deteriorarea smalțului, stratul dur exterior al dintelui, permite pătrunderea stimulilor către dentină;
  • Fracturi sau fisuri dentare: permit pătrunderea stimulilor către dentină;
  • Uzura dentară: scrâșnirea dinților (bruxism), periajul excesiv sau abraziv pot deteriora smalțul și pot expune dentina;
  • Albire dentară: unele produse de albire pot provoca sensibilitate temporară;
  • Anumite afecțiuni medicale: bulimie, xerostomie (gura uscată), diabet necontrolat.

Tratamentul pentru hipersensibilitatea dentară este important, deoarece instituirea acestuia la timp poate preveni apariția unor leziuni mai grave pentru sănătatea orală:

  • Identificarea cauzei: consultarea medicului dentist este esențială pentru a determina cauza exactă a sensibilității și a primi un diagnostic corect;
  • Tratamentul cauzei subiacente: eliminarea cariilor, repararea fracturilor, reducerea bruxismului, tratarea afecțiunilor medicale subiacente pot ameliora nevralgia dinților;
  • Produse pentru dinți sensibili: pasta de dinți, gelurile, apa de gură special concepută pentru a reduce sensibilitatea dentinei pot contribui la calmarea durerilor de dinți;
  • Sigilarea dentinei: aplicarea unui strat protector pe suprafața dentinei expuse.
  • Obturații sau coroane dentare: restaurarea dinților deteriorați sau fracturați, pentru a proteja dentina.

Bruxismul

Bruxismul este o afecțiune caracterizată prin scrâșnirea sau încleștarea involuntară și excesivă a dinților. Poate apărea în timpul somnului (bruxism nocturn) sau al stării de veghe (bruxism diurn), fiind adesea inconștient pentru persoana afectată. Suprasolicitarea din cauza bruxismului poate sugera expunerea la curent, dar cauzele sunt mai complexe decât atât.

Bruxismul poate fi diagnosticat pe baza observației directe, dar există și o multitudine de simptome sugestive pentru această afecțiune:

  • Uzura smalțului dentar: dinții pot prezenta tocire, aplatizare sau fisuri;
  • Sensibilitate dentară: durerere la expunerea la stimuli reci, calzi, acizi sau dulci;
  • Durere facială sau maxilară: apare mai ales la nivelul mușchilor temporali și maseteri.
  • Dureri de cap: tensiune sau durere de cap, mai ales la trezire;
  • Zgomot de scrâșnire a dinților: poate fi observat de partenerul de somn, în cazul bruxismului nocturn;
  • Probleme ale articulației temporomandibulare: durerea sau disfuncția articulației care permite mișcarea mandibulei (a maxilarului inferior).

Printre cauzele cele mai frecvente ale bruxismului se numără:

  • Stresul și anxietatea: sunt factori majori care pot contribui la bruxism;
  • Tulburările de somn: apneea de somn poate fi asociată cu bruxismul nocturn;
  • Factorii dentari: ocluzia dentară incorectă (alinierea defectuoasă a dinților), dar și lipsa unor dinți pot predispune la bruxism;
  • Factorii de personalitate: persoanele competitive sau agresive pot fi mai predispuse la bruxism;
  • Anumite medicamente: unele medicamente psihiatrice pot enumera bruxismul ca efect advers.

Nu există un tratament universal pentru bruxism. Gutierele purtate în timpul somnului pot amortiza forța exercitată; tehnicile de relaxare contribuie la managementul stresului. Tratamentul stomatologic poate fi indicat pentru corectarea ocluziei.

Bruxismul poate avea consecințe extrem de grave asupra sănătății orale și integrității dinților, putând impune chiar extracții, în cazul fracturilor dentare.

Află ce este o gutiera  pentru bruxism și cum te poate proteja de efectele negative ale acestuia!

Nervi expuși

Expunerea nervilor se poate referi, în termeni stomatologici, la două probleme diferite: retragerea gingiilor, respectiv pulpita.

Pulpita reprezintă inflamația pulpei, țesutul moale din interiorul dintelui care conține nervi, vase de sânge și țesut conjunctiv. Pulpita poate fi cauzată de o carie profundă, de o fisură dentară sau de o traumă la nivelul dintelui.

Simptomele pulpitei pot include durere severă, sensibilitate la temperatură și umflare. Deoarece leziunea nu este vizibilă pentru pacient, acesta o poate pune, în mod eronat, pe seama unui curent la măsea.

Durerea pulsatorie de măsea este una dintre cele mai importante cauze de disconfort oral. Ea apare în cazul expunerii nervilor la factorii de mediu, dar nu numai; află care sunt cauzele durerii pulsatorii de dinti , care sunt pașii de diagnostic și ce opțiuni de tratament există!

Tratamentul pentru inflamația nervilor dinților se realizează prin intervenție stomatologică de corectare a cariilor, tratament de canal și alte metode specifice unui nerv dentar inflamat, în funcție de gravitatea situației, de gradul de afectare a dintelui și de alți factori luați în considerare de către medic.

Durerea de măsea - tratament

Pastile pentru durerea de măsea

Durerile dentare sunt unele dintre cele mai puternice dureri pe care le pot experimenta pacienții, așadar, e normal să dorești să știi care sunt cele mai potrivite pastile pentru durerea de măsea. Medicul stomatolog, medicul de familie sau farmacistul va recomanda, ca primă măsură, înainte de consultație, folosirea antiinflamatoarelor ca remedii pentru durerea de măsea. Trebuie să înțelegi că toate aceste calmante puternice pentru măsea nu au rol terapeutic, ci sunt utile doar pentru a ameliora nevralgia dentară, până la intervenția medicului.

Remedii pentru durerea de măsea - tratament stomatologic

De fiecare dată când se vorbește despre nevralgie dentară cauzată de curent, tratamentul trebuie să înceapă cu o consultație stomatologică detaliată, menită să identifice eventualele probleme dentare existente. De cele mai multe ori, „curentul la dinți” se traduce printr-o patologie clară, iar măseaua umflată de la curent rămâne doar un mit popular. Ce să faci când te doare măseaua „de la curent”? Consultă medicul stomatolog, pentru un diagnostic clar și un tratament complet, care îți va proteja dantura!

Solicită o programare

Prin completarea formularului de mai sus sunt de acord să fiu contactat/ă de către Rețeaua de sănătate Regina Maria Dental Clinics în legătură cu serviciile medicale solicitate.

Acest site este protejat de reCAPTCHA și completând formularul de mai sus te supui Termenilor si conditiilor.