În cele ce urmează sunt detaliate principalele cauze ale durerilor de măsea de minte, ce trebuie să faci când te doare o astfel de măsea și care sunt tratamentele stomatologice recomandate de medicii specialiști.
Cauze ale durerii de măsea și ureche
Durerea de măsea poate fi cauzată de mai mulți factori. Cel mai adesea, aceasta este determinată de o igienă deficitară, care conduce la dezvoltarea diferitelor afecțiuni ale danturii.
Caria dentară
Din cauza faptului că măseaua de minte se află ultima, cel mai în spate, periuța de dinți nu ajunge să curețe foarte bine zona. Astfel, există un risc crescut ca resturile alimentare și bacteriile să se acumuleze în jurul măselei, dar și la nivelul zonei subgingivale.
Acestea conduc la apariția cariilor dentare, dar și la afectarea gingiei și a țesuturilor de susținere a dinților.
👉 Cariile dentare reprezintă o problemă orală comună. Deși sunt asimptomatice în primele stadii de evoluție, când acestea progresează apare durerea de dinți. Află care sunt modalitățile optime pentru a ameliora disconfortul dat de carii, din articolul „Ce sa faci atunci cand te doare o masea cariata ”.
Erupția măselei de minte
În momentul în care măselele de minte erup, mai ales cele din partea mandibulară, și provoacă dureri, acestea se pot transmite și spre ureche. Fenomenul apare ca urmare a faptului că erupția are loc în apropierea nervului mandibular inferior. Așadar, când molarii de minte inferiori nu erup corect pe arcadă, adică în poziție verticală, durerea de ureche este frecvent asociată. De aceea, este foarte important să mergem la timp să consultăm medicul specialist în chirurgie, pentru a nu exista alte probleme orale.
Poziționarea măselei de minte orizontală
Atunci când o măsea de minte erupe orizontal, aceasta rămâne sub gingie și os și nu poate crește normal, astfel că împinge măselele de lângă. În acest caz, apare inflamația gingiei, la care se asociază disconfort și durere. Dacă te confrunți cu o astfel de situație, este necesar să mergi la medicul stomatolog pentru extracția măselei de minte.
Poziționarea măselei de minte oblică
În cazul în care măseaua de minte erupe în poziție oblică, la suprafața gingiei se poate observa doar o parte din ea. Rezultatul constă în inflamarea gingiei și apariția durerii. În plus, măseaua de minte exercită o presiune crescută la nivelul molarului învecinat, ceea de amplifică disconfortul resimțit.
Abcesul dentar
Abcesul dentar reprezintă un proces infecțios, care se asociază cu inflamația gingiei și durere locală. Când infecția avansează, durerea poate iradia la nivelul urechii.
👉 Abcesul dentar reprezintă o urgență stomatologică, care necesită tratament în cea mai scurtă perioadă de timp. În lipsa unui tratament adecvat, apar complicații severe. Dacă observi prezența unei formațiuni asemănătoare abcesului dentar, citește articolul „Ai o punga de puroi pe gingie? Afla cum se trateaza corect abcesul dentar” și descoperă care sunt cele mai potrivite metode pentru tratarea acestei afecțiuni.
Afecțiunea articulației temporo-mandibulare
Articulația temporo-mandibulară are rolul de a realiza conexiunea dintre mandibulă și osul temporal al craniului. Aceasta intervine în procesul de vorbire și de masticație. Când mușchii articulației sunt încordați, apar simptome precum:
- durerea de maxilar și de ureche;
- cefalee (durere de cap);
- dificultăți la închiderea/deschiderii gurii;
- pocnituri în timpul deschiderii gurii.
Bruxismul
Bruxismul sau scrâșnitul dinților creează creșterea tensiunii la nivelul grupelor musculare de la nivelul feței și al mușchilor masticatori. Consecințele sunt reprezentate de disconfort și durere localizate la nivelul maxilarului, al urechii sau al feței.
👉 Efectele bruxismului asupra danturii sunt semnificative, această afecțiune fiind asociată cu eroziunea smalțului dentar, risc crescut de carii dentare, durere și disconfort. Una dintre metodele de tratament potrivite constă în purtarea unei gutiere.
Află ce este gutiera de bruxism si cum se foloseste !
Boli ale urechii: otita
Otita externă sau internă constă în apariția unui proces infecțios, ce poate avea cauză bacteriană sau virală. Simptomele otitei pot consta în:
- durere auriculară (otalgie);
- reducerea acuității auditive;
- senzația de plenitudine („ureche înfundată și dureroasă”).
În stadiile severe, durerea poate fi prezentă și la nivelul maxilarului. Aceasta este cunoscută ca durere de „referință”, adică este acea durere care se manifestă într-o zonă învecinată ariei afectate.
Simptome
Manifestările resimțite de pacient în cazul afecțiunilor ce determină o durere de măsea și ureche pot fi destul de asemănătoare, dar există și unele particularități. Spre exemplu, în cazul unei afecțiuni dentare, semnele și simptomele caracteristice pot fi reprezentate de:
- sensibilitate dentară la consumul alimentelor foarte reci sau fierbinți;
- inflamația gingiei;
- halenă (respirație neplăcută);
- adenopatii cervicale (mărirea în volum a ganglionilor limfatici);
- febră.
Spre deosebire de acestea, o afecțiune auriculară (infecție la ureche) se poate manifesta prin:
- tulburări de auz;
- tulburări de echilibru;
- scurgeri auriculare;
- disconfort la nivelul sinusurilor;
- durere de cap în spatele urechii.
Remediile durerii de măsea și ureche
Când te doare o măsea de minte este important să ai în vedere programarea cât mai rapidă la medicul dentist. Durerea de măsea de minte reprezintă o urgență stomatologică și trebuie tratată doar de către un specialist.
👉 Durerea unei măsele de minte apare în special dacă erupția acesteia nu se realizează corespunzător. Citește articolul „Durere masea de minte. Tratamente si remedii eficiente ” și descoperă metodele potrivite pentru a scăpa de durerea dată de măseaua de minte.
Până ce ajungi la clinica dentară, poți lua un antiinflamator pentru a ameliora durerea. Însă, medicamentele pentru dureri de dinți pe care le iei nu tratează cauza durerii, ci este necesar să ceri sfatul unui medic specialist în vederea tratamentului potrivit.
Tratamentul măselei de minte se stabilește doar împreună cu medicul stomatolog, în urma unei consultații de specialitate.
Abordarea terapeutică este aleasă după analiza investigațiilor imagistice, precum radiografia dentară. Printre cele mai frecvente tratamente indicate de către medicul stomatolog se află:
- obturația dentară;
- extracția măselei de minte.
Obturația dentară
Obturația sau plombarea este utilă în cazul unei măsele cariate.
Acest tratament este realizat dacă măseaua se află într-o poziție corectă, pe arcada dentară și nu provoacă înghesuiri dentare.
Extracția dentară
Extracția dentară sau scoaterea măselei reprezintă o alegere în următoarele situații:
- măseaua nu este poziționată corect;
- măseaua se află în contact strâns cu molarul vecin;
- măseaua erupe parțial;
- măseaua este foarte cariată.
În lipsa extracției măselei de minte, pot apărea complicații severe.
Ca orice extracție dentară, extracția molarului de minte se realizează cu anestezie locală. Pacientul nu simte absolut nimic în timpul intervenției, iar după 7-10 zile de la extracție, pacientul trebuie să revină la un control, unde se vor înlătura și firele de sutură, dacă ele există.
Extracția unui molar de minte se realizează printr-o intervenție chirurgicală. În cazul în care măseaua este inclusă (se află la nivelul gingiei) sau semi-inclusă (molarul a erupt parțial), extracția dentară presupune mai multe etape, printre care:
- realizarea unei incizii a gingiei;
- crearea unui lambou (ridicarea unui segment de gingie);
- secționarea și îndepărtarea unei bucăți de os pentru extragerea molarului (în cazuri complexe).
Extracția prin chirurgie dentară poate fi considerată și o abordare mai prudentă de a îndepărta un dinte care impune complicații.
Aceasta se realizează într-un timp scurt de 30-40 de minute, ce poate varia în funcție de fiecare caz în parte.
În primele 24 de ore de la intervenție este interzisă clătirea cavității bucale pentru a nu mișca cheagul de sânge care se formează după extracție și a preveni apariția hemoragiei. În perioada imediat următoare extracției dentare este important ca pacientul să se asigure că urmează tratamentul medicamentos prescris de către medic pentru a calma durerea ce poată apărea în urma intervenției chirurgicale.
Remedii pentru acasă
Dacă experimentezi disconfort dat de afecțiunile dentare, poți apela și la unele metode prin care poți ameliora simptomele. Este important de reținut că remediile naturale pentru durerea de măsea aplicate acasă nu tratează cauza durerii și nu înlocuiesc tratamentul special oferit de medicul stomatolog.
Dacă te întrebi ce faci când te doare măseaua, iată o listă cu tehnici pentru calmarea durerilor de dinți:
- aplicarea compreselor reci sau cu gheață la nivelul obrazului aferent zonei afectate;
- clătirea cavității bucale cu apă de gură cu proprietăți antibacteriene sau cu apă cu sare pentru durerea de măsea;
- aplicarea a 2-3 picături de ulei de cuișoare pe zona dureroasă.
Durerea de măsea și ureche poate fi frecvent întâlnită în cazul erupției măselei de minte sau al altor afecțiuni ale molarilor. Aceasta reprezintă o experiență neplăcută ale cărei cauze pot fi multiple, iar identificarea lor este esențială pentru stabilirea tratamentului potrivit. Dacă experimentezi disconfort sau durere, mergi la medicul stomatolog cât mai repede și află ce tratamente sunt potrivite pentru ameliorarea simptomelor.
Bibliografie:
- www.smilecliniq.com, https://www.smilecliniq.com/blog/toothache-and-earache, accesat la data 08.04.2024;
- abingtoncenter.com, https://abingtoncenter.com/can-a-sinus-or-ear-infection-cause-tooth-pain/, accesat la data 08.04.2024;
- www.drdarjdental.com, https://www.drdarjdental.com/blog/how-an-earache-can-indicate-a-dental-problem, accesat la data 08.04.2024;
- prescottdentistry.com, https://prescottdentistry.com/can-ear-infection-cause-tooth-pain/, accesat la data 08.04.2024.