Ce este clorhexidina
Clorhexidina, numită și digluconat de clorhexidină, este o moleculă cu proprietăți antiseptice (dezinfectante). Are o acțiune bactericidă și fungicidă (în special, pentru Candida albicans).
Aplicată ca atare, poate elimina infecțiile bacteriene și trata anumite probleme de piele sau de sănătate orală (mai ales, carii, gingivite și parodontite).
Ca parte a unor produse, clorhexidina este combinată cu clorură de benzalconiu (pentru a curăța rănile superficiale), carbonat de calciu (pentru problemele orale), clorbutanol (pentru îngrijirea gurii și a dinților după intervenție de chirurgie orală), clorocrezol (cu rol dezinfectant), lidocaină (anestezic de suprafață) și etanol (antiseptic în chirurgie).
De asemenea, se folosește alături de fenilefrină, sub formă de picături oculare, pentru a trata hiperemia conjunctivală, o problemă care se manifestă prin creșterea vaselor de sânge de la nivelul conjunctivei ochiului.
👉 Descoperă care sunt cele 3 cauze principale ale conjunctivitei.
Beneficii ale clorhexidinei
Beneficiile clorhexidinei sunt mai ales în sfera sănătății orale. Astfel, germenii care cauzează bolile gingivale pot fi eliminați prin folosirea clorhexidinei. Poate fi prescrisă de către medicul stomatolog pentru a trata sângerări, umflături și inflamații gingivale.
Clorhexidina acționează ca o barieră asupra gingiilor și dinților pe durata unor proceduri dentare și poate preveni acumularea plăcii bacteriene timp de 12 ore după administrare.
Acest lucru este cu atât mai important în tratamentul sau prevenirea infecțiilor orale. Dacă te confrunți cu ulcer bucal sau durere de gât, clorhexidina poate ajuta la calmarea simptomelor.
Utilizările clorhexidinei
În general, clorhexidina nu se recomandă dacă ai o sănătate orală bună. Ea este indicată pentru a reduce riscul de infecții (orale) acolo unde există o probabilitate ridicată de probleme de acest fel. Iată care sunt câteva dintre utilizările clorhexidinei.
Boala parodontală
Într-un caz precum gingivita sau parodontita este indicată clorhexidina. Atunci când gingiile sunt expuse la bacterii/fungi sau există un risc ridicat de infecție, clorhexidina previne înmulțirea microorganismelor și promovează vindecarea.
Leziuni ale mucoasei orale
Folosirea clorhexidinei ajută la vindecarea mai rapidă a rănilor din gură. Atunci când stomatologul tratează ulcerul bucal sau anumite leziuni orale, se recomandă clătirea gurii cu o soluție antiseptică pe bază de clorhexidină. Aceasta previne formarea de biofilm pe răni.
Alte utilizări
Pe lângă aplicațiile în sănătatea orală, clorhexidina poate fi folosită și:
- Pentru a dezinfecta pielea - o soluție eficientă pentru a dezinfecta epiderma înainte de operație sau alte proceduri cu un risc ridicat de infecție este clorhexidina. Vine sub forma unor soluții sau șervețele;
- Pentru a curăța și dezinfecta cateterul - clorhexidina este folosită pentru a igieniza cateterul, acel tub folosit pentru a ajuta la drenarea fluidelor corporale după o intervenție chirurgicală. Astfel, scade riscul de apariție a infecțiilor în jurul locului în care se introduce cateterul;
- Pentru a îngriji o rană - pentru a preveni infecția, o opțiune des folosită este clorhexidina. Totuși, este important de știut că clorhexidina nu este suficientă pentru a îngriji o rană.
Cum funcționează clorhexidina
Clorhexidina acționează precum un agent antimicrobian. Previne proliferarea agenților patogeni, precum virusuri, bacterii și fungi. Eficiența sa este, totuși, redusă asupra micobacteriilor și a mucegaiului.
Cât de rapidă este clorhexidina? Substanța își face efectul în mai puțin de 5 minute asupra bacteriilor și este considerat un antiseptic cu spectru larg.
În general, aplicarea unei soluții pe bază de clorhexidină elimină microorganismele timp de 1-3 ore și este la fel de eficientă pe piele sănătoasă, cât și pe cea rănită.
Produse care conțin clorhexidină
Clorhexidina ar trebui să se ia doar la recomandarea medicului (stomatolog). Iată care sunt principalele categorii de produse pe bază de clorhexidină.
Apa de gură cu clorhexidină
Apa de gură cu clorhexidină nu este necesar să fie diluată în apă deoarece conține concentrația potrivită de substanțe active pentru a fi eficientă. Ar trebui folosită o dată pe zi.
De fiecare dată, gura ar trebui clătită cu această apă de gură timp de 30-60 de secunde.
După clătire, lichidul trebuie eliminat și nu este indicat consumul de alimente sau lichide timp de minimum 30 de minute. Clorhexidina rămâne în gură timp de 8-12 ore și poate elimina sau inhiba agenții patogeni.
👉 Periajul profesional îndepărtează petele care pot apărea prin folosirea clorhexidinei.
Alege abonamentul Dental Care Plus, pentru a beneficia de servicii de detartraj și periaj profesional gratuit.
Gel cu clorhexidină
Gelul pe bază de clorhexidină, cu rol de antiseptic bucal, se aplică pe gingii cu o periuță de dinți cu perii moi sau cu o dischetă din bumbac, imediat după masă, cu evitarea alimentelor sau a lichidelor timp de minimum 30 de minute.
Spray cu clorhexidină
Pentru problemele parodontale localizate, se poate folosi și spray cu clorhexidină.
Această opțiune este cu atât mai potrivită pentru persoanele care nu pot deschide gura bine sau suferă de o anumită dizabilitate și nu pot practica o igienă orală normală.
Pentru o eficiență ridicată, produsele pe bază de clorhexidină ar trebui aplicate seara, înainte de culcare, fără a clăti gura cu apă.
Dezinfectant pentru tegumente cu clorhexidină
Soluțiile apoase pe bază de clorhexidină sunt folosite pe scară largă în medicină, fiind incluse de Organizația Mondială a Sănătății pe o listă de medicamente esențiale.
Digluconatul de clorhexidină 7,1% este folosit pentru a curăța cordonul ombilical la nou-născuți, pentru a preveni răspândirea bacteriilor. În acest caz, se aplică sub formă de gel.
De asemenea, clorhexidina este folosită pentru a trata rănile și arsurile superficiale. Mai mult, se folosește pentru băi antiseptice, în cazul pacienților imobilizați la pat, sau pentru pansamentele cateterului. În plus, folosirea soluțiilor cutanate cu clorhexidină minimizează riscul de a dezvolta infecții nosocomiale.
Antiseptic cu clorhexidină
Un antiseptic pe bază de clorhexidină este indicat înainte și după intervențiile chirurgicale minore. În general, se folosește o soluție alcoolică de clorhexidină pe pielea fără răni deschise.
Totodată, soluțiile alcoolice pe bază de clorhexidină se folosesc ca antiseptic pentru mâini, pe lângă spălatul cu săpun. De asemenea, se folosește la curățarea mâinilor, în timpul intervențiilor de durată, atunci când se schimbă mănușile.
Soluția alcoolică de clorhexidină se folosește și la introducerea unui cateter venos periferic, în caz de biopsii cutanate sau artrocenteză (intervenție minim invazivă pentru colectarea de lichid din articulații). Folosirea unui soluții cu clorhexidină alcoolică 2% reduce semnificativ riscul de infecții nosocomiale.
Soluție cutanată cu clorhexidină
Soluția cutanată cu clorhexidină este un antiseptic topic folosit:
- Pentru a dezinfecta pielea - înainte de operație, injecții sau alte proceduri, pentru a preveni infecțiile;
- Îngrijirea rănilor minore.
Efectele secundare ale clorhexidinei
Cel mai comun efect secundar al clorhexidinei este decolorarea spre maro a limbii și a dinților. Eficiența sa excelentă contra agenților patogeni depinde de afinitatea sa pentru hidroxiapatită și proteinele din salivă, motiv pentru care decolorarea este un indiciu al faptului că clorhexidina își face efectul. În general, pătarea dinților este temporară și nu afectează sănătatea gingivală.
👉 Igiena adecvată a dinților este esențială pentru a scăpa de pete. Descoperă cum sa te speli corect pe dinti.
Uneori, poate apărea o modificare a gustului după administrarea de clorhexidină. Gusturile sărat și amar pot fi blocate pe termen scurt. De regulă, soluțiile cu o concentrație mică de clorhexidină (0,1-0,2%) nu ar trebui să producă efecte secundare.
Folosită pe termen lung, clorhexidina poate duce la iritații de piele și o sensibilitate mai mare.
Deși există unele dovezi că este sigură pentru gravide și copii mici, înainte de folosire este indicat să vorbești cu medicul.
Pentru a reduce riscul de efecte secundare, este foarte important să folosești clorhexidina conform recomandărilor doctorului. Nu folosi clorhexidină mai des sau în cantitate mai mare decât prescripția medicului. O folosire excesivă poate dezechilibra flora orală, care joacă un rol important pentru sănătatea organismului.
Este indicat să ții cont și de posibilele interacțiuni ale clorhexidinei. Un subiect de dezbatere este interacțiunea dintre clorhexidină, o moleculă cationică (încărcată pozitiv) și substanțele anionice (încărcate negativ) mai ales în cazul pastelor de dinți (în special, cele care conțin lauril sulfat de sodiu și monofluorofosfat de sodiu).
Deoarece datele sunt neconcludente, se recomandă să aștepți cel puțin două ore între folosirea clorhexidinei și spălarea pe dinți cu o pastă care conține compuși anionici.
Întrebări frecvente despre utilizarea clorhexidinei
Clorhexidina este o substanță cu întrebuințări multiple și este firesc să ai nelămuriri despre folosirea sa. Iată câteva întrebări frecvente despre utilizarea clorhexidinei.
Cum se folosește clorhexidina pe rană?
Clorhexidina se aplică pe piele, mai ales pe rană deschisă. Nu ar trebui să fie administrată în cantități excesive și nici nu trebuie lăsată să se acumuleze în pliurile pielii.
Care sunt contraindicațiile clorhexidinei?
Clorhexidina este contraindicată persoanelor cu sensibilitate la clorhexidină sau oricare alt ingredient al medicamentului. Nu ar trebui să ajungă aproape de ureche, deoarece există risc de toxicitate. De asemenea, nu ar trebui să vină în contact cu mucoasele organismului cu excepția mucoasei bucale; nur ar trebui să ajungă la ochi, urechi, nervi sau meninge.
Deoarece are o acțiune relativ rapidă, dar nu imediată, clorhexidina nu ar trebui să fie folosită pentru a dezinfecta echipament medical.
Mai mult, nu ar trebui folosit pe perioade lungi sau pe zone mari ale corpului, mai ales la copii, unde există riscul de a trece în sânge. Totodată, folosirea la nou-născuți este limitată, deoarece există riscul de arsuri chimice, cu atât mai mult pentru copiii născuți prematur.
În fine, apa de gură cu clorhexidină nu este indicată copiilor sub 6 ani, deoarece există un risc mai mare de înghițire.
Cât timp se folosește clorhexidina?
În general, nu se recomandă administrarea de clorhexidină mai mult de 6 luni, în special pe cale orală. Administrarea pe termen lung poate duce la pătarea dinților și schimbarea gustului.
Poți cumpăra clorhexidină fără prescripție medicală?
Da, unele produse pe bază de clorhexidină se găsesc la farmacie fără rețetă medicală.
Aici intră mai ales unele ape de gură și unele soluții pentru dezinfectarea pielii.
Cât de sigură este clorhexidina?
Clorhexidina este, în general, sigură. Însă este recomandat să vorbești cu medicul înainte de a folosi orice produs pe bază de clorhexidină. Acest lucru este indicat și dacă suferi de anumite probleme de sănătate.
Cum scapi de petele de clorhexidină?
Clorhexidina poate păta plombele dentare, limba, dinții și zonele afectate de tartru. Poți reduce din acest efect prin spălarea regulată a dinților cu pastă de dinți. Uneori, petele trec prin igienizarea dentară în timp ce alteori este nevoie de o igienizare profesională a dinților.
Ce trebuie să știi dacă ai alergie la clorhexidină?
Uneori, clorhexidina este doar un ingredient al unor medicamente sau soluții medicale, motiv pentru care există un risc mai mare de a declanșa reacții alergice la persoanele cu sensibilitate. Prezența clorhexidinei este semnalată prin numele substanței sau prin termenul prescurtat CHG sau CHX.
Dacă îți faci griji că un medicament ar putea conține clorhexidină, vorbește cu doctorul sau farmacistul să-ți recomande un produs fără această substanță.
Clorhexidina, prin proprietățile sale de a combate germenii, este un adjuvant de nădejde pentru sănătate. Este important să administrezi clorhexidină doar la recomandarea medicului și în cantitățile indicate. Folosită responsabil, clorhexidina poate fi un aliat în prevenirea infecțiilor.
Informațiile prezentate aici au scop informativ și nu înlocuiesc consultul medical de specialitate. Programează o vizită la un medicul specialist din cadrul Regina Maria, pentru a vedea dacă este necesar să folosești clorhexidină.
Bibliografie:
- Revisiting Oral Antiseptics, Microorganism Targets and Effectiveness, https://www.mdpi.com/2075-4426/13/9/1332
- A Descriptive Study of Chlorhexidine as a Disinfectant in Cleft Palate Surgery, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6108510/
- Optimal dosage and method of delivering chlorhexidine solutions for the inhibition of dental plaque, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/4267946/
- Chlorhexidine in Dentistry: Pharmacology, Uses, and Adverse Effects, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9275362/
- Two years oral use of chlorhexidine in man. III. Changes in sensitivity of the salivary flora, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/133219/
- Current uses of chlorhexidine for management of oral disease: a narrative review, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7567658/
- Rinsing with chlorhexidine gluconate solution after brushing and flossing teeth: a systematic review of effectiveness, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16922019/
- Chlorhexidine, https://www.nhs.uk/medicines/chlorhexidine/#:~:text=With%20the%20dental%20treatments%2C%20chlorhexidine,mouth%20ulcer%20or%20sore%20throat
- Essential Medicines List includes Chlorhexidine for use during pregnancy, childbirth and postpartum care, https://www.who.int/data/gho/indicator-metadata-registry/imr-details/essential-medicines-list-includes-chlorhexidine-for-use-during-pregnancy-childbirth-and-postpartum-care
- Evidence of incompatibility for topical anionic agents used in conjunc-tion with chlorhexidine gluconate: A systematic review, https://www.researchgate.net/publication/304365219_Evidence_of_incompatibility_for_topical_anionic_agents_used_in_conjunc-tion_with_chlorhexidine_gluconate_A_systematic_review
- Interaction between chlorhexidine digluconate and sodium lauryl sulfate in vivo, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/2794095/
- Interaction between chlorhexidine digluconate and sodium monofluorophosphate in vitro, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/3422503/
- Chlorhexidine Allergy Frequently Asked Questions, https://www.allergy.org.au/images/pc/ASCIA_PC_Chlorhexidine_Allergy_2024.pdf