Folosirea calmantelor va stopa durerea pe moment, însă nu va trata cauza, adică inflamația.
Dacă te confrunți cu o durere de măsea care pulsează și provoacă disconfort în timpul consumului de alimente calde sau reci, atunci este esențial să mergi cât mai curând la medicul stomatolog, pentru un tratament corect. Aceasta mai este cunoscută ca „durerea de măsea care nu trece cu nimic” sau „durere de măsea la atingere”.
Descoperă, în continuare, care sunt principalele cauze ce duc la apariția durerii de măsea, ce să faci pentru a scăpa de această afecțiune dentară și tratamentul realizat de medicul stomatolog.
Cauze ale durerii de măsea care pulsează
Durerea de măsea care pulsează poate avea cauze dintre cele mai diverse:
- Acumularea de bacterii pe suprafața dinților;
- Consumul de zahăr - crește riscul de durere de măsea, deoarece bacteriile prezente în mod natural în cavitatea bucală se hrănesc cu zahărul, după care se transformă în acid care atacă smalțul dentar și dinții. Astfel, apar cariile;
- Consumul de sucuri carbogazoase - acestea pot cauza durere de măsea, pe fondul conținutului de zahăr și al acidului;
- O igienă orală incorectă - periajul neregulat sau incomplet poate duce la acumularea de tartru dentar subgingival. Medicii stomatologi recomandă spălarea dinților dimineața și seara, timp de 2 minute, precum și folosirea de ață dentară și apă de gură. Astfel, vei preveni dezvoltarea plăcii bacteriene, a cariilor dentare și formarea abceselor dureroase;
- Bruxismul - se manifestă prin scrâșnitul dinților. Aceștia sunt supuși unei presiuni mari, mai ales pe timpul nopții, ceea ce poate determina fracturi sau spărturi ale suprafeței dentare;
- Probleme cu aparatul dentar;
- O plombă sau coroană realizată incorect;
- Infecții gingivale;
Infecție a sinusurilor - prezența unei răceli sau gripe contribuie la acumularea bacteriilor în cavitățile sinusale. Sinusurile inflamate pun, apoi, presiune pe zonele apropiate ale feței, inclusiv pe dinți. Astfel, sinusurile inflamate aflate în spatele obrajilor, pe părțile laterale ale nasului, provoacă durerea să radieze în maxilarul superior și în rădăcinile dinților din partea de sus. Durerea se simte mai ales la mers, la aplecare și la mișcarea capului.
Este posibil să te confrunți cu o durere surdă în zona mai multor dinți, decât cu o durere specifică, pe un singur dinte.
👉 Vrei să afli mai multe despre igiena dinților? Citește și articolul Cum sa te speli corect pe dinti.
Dacă vorbim despre durerea de măsea de minte care pulsează, ei bine, atunci trebuie să știm că ne aflăm într-un moment în care aceasta erupe pe arcadă. În majoritatea cazurilor, molarii provoacă dureri și complicații.
👉Dacă și tu îți dorești dinți sănătoși întreaga viață, accesează abonamentul Dental Care Premium. Acesta include consultații pentru toate specialitățile stomatologice, tratarea gratuită a cariilor, reduceri la nenumărate servicii și multe altele.
Ce este durerea de măsea care pulsează
Odată ce apare durerea de măsea alături de pulsații, înseamnă că există o inflamare a pulpei dentare, adică a nervului dintelui. Această senzație este resimțită mult mai profund pe timpul nopții, atunci când suntem în poziție orizontală, și este adesea determinată de o carie dentară gravă.
Din acest punct, este recomandat să te prezinți cât mai repede în cabinetul medicului stomatolog, deoarece bacteriile au migrat de la nivelul suprafeței dentare către rădăcina dintelui și vor forma pungi de puroi, numite și abcese dentare. Inflamarea pulpitei dentare poate conduce la simptome precum sensibilitate la alimente calde și reci, la alimente foarte dulci, inflamație, febră, respirație urât mirositoare și gust neplăcut în cavitatea bucală.
👉 Abcesul dentar este o cauză frecventă pentru durerile de măsea. Descoperă totul despre abcesul dentar, din articolul Abcesul dentar: cauze, simptome, tratament, complicatii.
Ce să faci dacă te confrunți cu o durere de măsea
Neglijarea igienei orale și lipsa vizitelor periodice la stomatolog cresc probabilitatea de apariție a diferitelor afecțiuni dentare. Cu cât alegem să ne salvăm dinții cariați din timp și optăm pentru tratamentele ce au revoluționat stomatologia, cu atât ne putem bucura de o dantură sănătoasă întreaga viață și nu vom mai simți disconfort.
Caria dentară reprezintă întreruperea continuității smalțului sau a cementului dentar, adică apariția unei găuri pe suprafața dintelui. Etapele dezvoltării acesteia sunt în număr de patru.
Atunci când caria dentară se află în faza incipientă, această nu prezintă simptome. În momentul în care caria ajunge la nerv, apar sensibilitatea și durerile dentare, dar și gustul neplăcut și respirația urât mirositoare.
În momentul în care aceste simptome își fac apariția, este important să mergi cât mai repede într-o clinică dentară. Medicul stomatolog va realiza, în primul rând, o radiografie retroalveolară, cu ajutorul căreia va analiza dintele afectat. Așadar, în urma unui consult de specialitate, vei primi un plan de tratament potrivit nevoilor tale.
👉 Accesează abonamentul Dental Care de la Regina Maria. Astfel, vei beneficia de consultații de rutină la fiecare 6 luni, radiografii gratuite și reduceri la detartraj, periaj profesional și tratarea cariilor dentare.
Tratamentul durerilor de măsea
Pentru a putea calma și trata durerea provocată de o măsea, este important ca medicul stomatolog să identifice sursa durerii. În funcție de afecțiunea stomatologică și de gravitatea ei, medicul stomatolog va propune obturația (plombarea) măselei; dacă este vorba de o infecție, se urmează un tratament aferent abcesului dentar sau are loc extracția dintelui, atunci când nu mai poate fi salvat, și se recomandă, ulterior, implantul dentar.
👉 Realizarea unui implant dentar poate fi soluția potrivită pentru tine dacă dintele nu mai poate fi salvat. Citește mai multe despre cum se realizeaza implantul dentar și ce avantaje are.
Medicul stomatolog poate recomanda medicamente pentru nervul de la măseaua dureroasă.
Acestea constau în analgezice, antiinflamatoare și, uneori, antibiotice, la indicațiile medicului.
Obturația dintelui afectat se realizează după ce zona cariată a fost curățată și umplută cu o plombă. În cazurile majore, în schimb, atunci când infecția ajunge la nerv, se urmează un tratament de canal, realizat la microscop. Prin tratamentul endodontic se urmărește înlăturarea nervului, sigilarea dintelui și acoperirea sa cu o coroană dentară. Este foarte important de reținut că medicul stomatolog va face tot posibilul să salveze dintele afectat, cu ajutorul tratamentului de canal.
Însă, atunci când măseaua nu mai poate fi salvată, se apelează la extracția dentară. După ce trece perioada de vindecare, medicul stomatolog recomandă implantul dentar. Spațiul rămas gol după extracție trebuie completat, deoarece în timp pot apărea complicații, precum absorbția osoasă, o mușcătură incorectă sau dificultăți în vorbire.
Cum tratezi durerea de măsea în sarcină?
Pe măsură ce fătul se dezvoltă, crește nivelul hormonilor, iar acest lucru poate duce la dureri de măsea și la alte probleme dentare precum:
- Acumularea de placă bacteriană - capacitatea organismului de a lupta împotriva plăcii dentare variază în sarcină, pe fondul schimbărilor hormonale. Dacă nu este îndepărtată prin igienizare profesională, placa bacteriană se poate acumula și se poate întări, formând tartru. Astfel, crește riscul de carii;
- Grețuri matinale - apar mai ales în primul trimestru. În această perioadă, este important să folosești o pastă de dinți care neutralizează acizii. Astfel, vei elimina de pe dinți acidul gastric, care poate contribui la eroziunea dentară. În caz contrar, smalțul devine slăbit și crește riscul de durere de măsea;
- Afecțiuni gingivale - tot pe fondul schimbărilor hormonale, multe gravide se confruntă cu gingivită. Drept urmare, gingiile sunt dureroase, sensibile și vulnerabile la complicații dentare.
Se pot realiza tratamente stomatologice în al doilea trimestru de sarcină, însă doar cu acordul medicului ginecolog.
Ce medicamente sunt indicate pentru durerea de măsea care pulsează?
Pentru durerea de măsea, sunt recomandate mai multe categorii de medicamente:
- Paracetamol;
- Aspirină;
- Ibuprofen;
- Antibiotice - doar dacă există o infecție bacteriană și medicul stomatolog îți recomandă;
- Anestezice topice - sunt creme sau geluri care se aplică pe zona dureroasă;
- Antifungice - sunt recomandate pentru a trata durerea de măsea care apare pe fondul candidozei bucale.
Ce să faci dacă te doare măseaua?
Dacă durerea de măsea este de moment, va trece după ce te speli pe dinți. De asemenea, dacă observi sensibilitate dentară în timpul mesei ori când bei lichide calde sau reci, poate fi o idee bună să folosești o pastă pentru dinți sensibili și o periuță de dinți cu perii moi.
Este important să știi că medicamentele și gelurile de calmare sunt un remediu de moment, care să te ajute să te odihnești peste noapte.
În cazul în care durerea persistă, este recomandat să programezi o consultație la medicul stomatolog din cadrul clinicilor Regina Maria Dental Clinics din București, Pitești, Turda, Oradea, Constanța, Iași, Sibiu, Ploiești, Galați, Craiova, Brașov, Cluj-Napoca și Timișoara.
Durerile dentare pot duce la urgențe stomatologice. Este foarte important să acorzi o atenție sporită semnelor și simptomelor pe care le observi la nivelul dinților și să comunici cu medicul stomatolog, pentru a stabili care sunt opțiunile de tratament potrivite pentru tine.
Durerea pulsatilă de măsea sau durerea la apăsare este deseori destul de puternică, astfel că nu vei avea cum să o ignori.
Igiena orală are un rol extrem de important pentru sănătatea danturii. De aceea, este recomandat să nu neglijezi periajul dentar, de 2 ori pe zi, și folosirea aței dentare și a apei de gură. Totodată, specialiștii recomandă ca, din 6 în 6 luni, să te prezinți la clinică, pentru o igienizare profesională, pentru a îndepărta tartrul de pe suprafața dentară și a te bucura de o dantură sănătoasă și de un aspect frumos al zâmbetului.