Dictionar de afectiuni, simptome, investigatii si tratamente

Abcesul dentar

abces1

Abcesul dentar este un diagnostic pe care medicii stomatologi il formuleaza destul de des in propriile cabinete. In acest articol poti afla ce este abcesul dentar, ce simptome produce, care sunt optiunile de tratament si raspunsuri la cateva dintre cele mai frecvente intrebari pe care si le pun pacientii in legatura cu acest subiect.

Ce este abcesul dentar

Abcesul dentar este o „punguta” de puroi care se formeaza in zona apicala sau periapicala a dintelui, ca urmare a unei infectii bacteriene. Popular, abcesul dentar mai este numit si „puroi la masea” sau „infectie masea”.
In functie de localizare, exista mai multe tipuri de abcese dentare:

  • Abces periapical: localizat la varful radacinii dentare;
  • Abces periodontal (abces parodontal): localizat în gingie, în lateralul rădăcinii dentare.

De cele mai multe ori, abcesul periapical este rezultatul unei carii netratate, a unui traumatism sau al unei lucrari stomatologice vechi. Infectia si iritatia locala determina formarea unui abces la varful radacinii.

Cauzele abcesului dentar

Multi pacienti nu detin suficiente informatii despre modul in care se produce un abces la masea. cauzele care pot determina o asemenea infectie dentara grava sunt urmatoarele:

  • Infectia bacteriana a pulpei dentare;
  • Cariile netratate;
  • Traumatismele care se soldeaza cu afectarea smaltului dentar.

Există o serie de factori de risc care favorizeaza aparitia unui abces dentar:

  • O igiena deficitara a danturii;
  • O alimentatie bogata in zahar;
  • O secretie redusa de saliva, care determina uscarea gurii si creste riscul de dezvoltare a infectiilor dentare.

Simptomele abcesului dentar

Simptomele pe care le poate genera un abces dentar variaza in functie de gravitatea si localizarea acestuia si de vitalitatea dintelui afectat. In caz de infectie masea simptome frecvente sunt:

  • Durere intensa, persistenta, ascutita la nivelul dintelui, care se poate extinde la nivelul mandibulei, urechii sau gatului;
  • Durere la contactul cu lichide reci sau calde;
  • Durere la presiune, in timpul muscatului sau mestecatului;
  • Febra;
  • Abces dentar cu fata umflata si chiar cu dificultate de respiratie;
  • Ganglioni mariti, durerosi la nivelul gatului sau al mandibulei;
  • Miros neplăcut al gurii;
  • O umflatura denumit abces gingival in caz de infectie gingie;
  • Depozite de puroi la gingie in cazul de fistula dentara;
  • O scurgere de lichid urat mirositor, cu gust neplacut, putin sarat, concomitent cu ameliorarea durerii, in caz de drenaj puroi masea. Este relatarea pe care o face pacientul cand afirma ca „am spart punga de puroi de la masea”.

Diagnostic abcese dentare

Diagnosticul de abces dentar este formulat dupa ce medicul stomatolog realizeaza o examinare completa si cauta eventuale semne de infectie la dinti, ciocanind usor in smaltul acestora. Un dinte care are un abces este sensibil la presiune.

Pentru un abces dentar radiografia este metoda de diagnostic recomandata.

Pe radiografia dentara se poate observa puroi (exudatul inflamator) în jurul radacinii dentare, odata cu procese de osteoliza sau cu alte complicatii, in cazul in care abcesul este vechi.

Daca ai o infectie la masea - cu alte cuvinte, un abces dentar localizat - aceasta este relativ usor de tratat. In cazul in care infectia s-a extins, medicul stomatolog poate solicita un CT al zonei craniene si al gatului, pentru a verifica exact pana unde au ajuns leziunile si care este cel mai bun curs de tratament.

Localizarea abcesului dentar face obligatorie tratarea prompta si agresiva a oricaror semne de infectie gingivala, inainte ca aceasta sa afecteze alte structuri.

abces2

Tratament abces dentar

Scopul tratamentului este sa elimine complet infectia si sa stimuleze vindecarea tesuturilor afectate, in vederea prevenirii unei infectii noi.

Tratamentul chirurgical

Atunci cand observa o umflatura pe gingie, combinatia gingie umflata - masea dureroasa, medicul va realiza o incizie abces dentar, care va permite scurgerea puroiului. Pentru o cat mai buna curatare a zonei, medicul va efectua spalaturi cu apa cu sare ( ser fiziologic) pentru puroi la masea, scopul fiind eliminarea a cat mai multe dintre bacteriile cantonate la nivelul abcesului.

In unele cazuri, medicul poate opta pentru montarea unui dren.

In caz de infectie dentara sub lucrare, lucrarea se indeparteaza obligatoriu si se reface abia dupa vindecarea completa a zonei.

Medicamente pentru abces dentar

Pe lista de medicamente pentru abces dentar, antibioticele si antiinflamatoarele sunt omniprezente.

  • In abcesul dentar antibioticele ar trebui prescrise dupa efectuarea antibiogramei, pentru a garanta un tratament complet si o vindecare mai rapida. Administrarea de antibiotic pentru masea umflata in absenta antibiogramei este o practica frecventa, multi dintre pacienti alegand nici sa nu consulte medicul atunci cand aleg un antibiotic pentru infectie dentara. Din pacate, abuzul de antibiotice pentru dinti este comun si ingreuneaza tratamentul atunci cand abcesul nu cedeaza la tratamentul luat la recomandarile persoanelor neavenite;
  • Antiinflamatoarele pentru infectii dentare sunt folosite in primul rand pentru a tine sub control durerea, care poate fi extrem de intensa. Pana isi face efectul orice antibiotic pentru masele, antiinflamatoarele reduc gradul de inflamatie locala si presiunea asupra terminatilor nervoase si fac situatia mai suportabila. Paracetamol in caz de abces dentar poate fi folosit, dar exista antiinflamatoare mai puternice, pe care medicul sau farmacistul le poate recomanda pentru a calma durerea.

Antibiotic pentru abces dentar

De cele mai multe ori, medicul stomatolog va insista sa prescrie un antibiotic pentru abces dentar, in functie de rezultatele antibiogramei. Nu exista pentru un abces dentar, un antibiotic recomandat universal, care sa functioneze in toate cazurile, prin urmare orice tratament de infectie dentara se efectueaza exclusiv la recomandarea medicului si cu antibioticul prescris de acesta.

Chiar daca medicul va prescrie un antibiotic pentru a preveni extinderea sau agravarea abcesului, este foarte posibil sa recomande schimbarea lui, odata cu primirea rezultatelor antibiogramei. Respectarea recomandarilor medicului poate preveni aparitia fenomenului de rezistenta la antibiotice.

Tratament abces dentar acasa

Atunci când discută despre tratament abces dentar acasa, medicii stomatologi se refera in general la administrarea cursului complet de medicatie, recomandat. In plus, medicul poate insista pe anumite masuri speciale de igiena in zona afectata, sau poate avea alte precizari care sa grabeasca vindecarea.

In caz de abces dentar, tratamentul trebuie efectuat exact conform recomandarilor medicului, chiar dacă dupa primele doze pari a scapa de puroi la masea. Intr-o infectie dentara simptomele pot reaparea in cazul in care bacteriile patogene nu au fost distruse complet.

Remedii abces dentar

Daca ne gandim la tratamente naturiste, nu exista prea multe remedii abces dentar care sa rezolve singure problema unei asemenea infectii. Totusi, unele dintre ele pot fi de ajutor pentru a grabi vindecarea.

Nu exista un anumit ceai pentru infectii dentare, dar ceaiul de musetel poate avea un efect usor calmant si dezinfectant, fiind potrivit pentru spalaturi. Intr-un abces dentar,optarea pentru un  tratament naturist pe baza de ulei de cuisoare poate ameliora durerea.

Bicarbonat de sodiu pentru abces dentar

Folosirea de bicarbonat de sodiu pentru abces dentar poate contribui la schimbarea pH-ului oral si poate avea un usor efect antiseptic. Alaturi de spalaturile cu apa cu sare, el poate fi considerat un tratament pentru puroi la masea doar in masura in care medicul stomatolog recomanda crearea unui mediu cat mai sigur si mai curat in cavitatea orala. Sub nicio forma nu te poti astepta ca un tratament pentru infectie la nivelul unui implant dentar sau un tratament abces dentar sa vindece complet zona, doar pe baza de spalaturi cu bicarbonat de sodiu.

In cat timp trece un abces dentar

Multi pacienti se intreaba in cat timp trece un abces dentar, dar raspunsul la aceasta intrebare variaza in functie de multi factori, de la vechimea si localizarea abcesului, la tipul de tratament adoptat de catre medicul stomatolog sau la viteza de refacere a organismului pacientului.

In caz de abces gingival si tratament acasa conform recomandarilor medicului, cursul de antibiotic de 7 - 10 zile poate fi urmat de interventie stomatologica pentru eliminarea tesuturilor devitalizate si antisepsia completa a canalului radicular afectat.

Abces dentar copii

Un abces dentar copii este mai frecvent rezultatul unei carii netratate sau al unui traumatism local. Un abces dentar la dintii de lapte se trateaza adeseori prin limitarea infectiei cu antibiotic si extractia dintelui afectat, pentru a se permite drenarea rapida a puroiului si pentru a se preveni afectarea dintelui definitiv.

Orice tratament pentru abces dentar la copii se recomanda sa fie realizat cat mai repede de la aparitia durerilor: nu e cazul sa astepti sa observi o masea umflata la copii inainte de a contacta specialistul.

Intrebari frecvente

Abcesul dentar se sparge singur?

In functie de localizare, abcesul dentar se sparge singur, sau nu. Indiferent de modul in care evolueaza acesta, interventia medicului stomatolog este necesara pentru drenarea completa a infectiei si prevenirea grefarii altor microorganisme, care sa intretina iritatia locala.
Intr-un abces dentar, poti opta pentru tratament acasa dar acesta nu poate aduce decat o ameliorare temporara a simptomelor, nicidecum eliminarea infectiei.

Ce complicatii poate produce abcesul dentar?

Abcesul dentar nu trece fara tratament adecvat. In cazul in care abcesul fistulizeaza si dreneaza, e posibil sa iti imaginezi ca s-a produs vindecarea, dar tratamentul stomatologic ramane in continuare necesar.

Daca abcesul nu fistulizeaza, infectia se poate extinde la nivelul maxilarului, in zona capului sau a gatului. Daca dintele afectat e amplasat in proximitatea sinusului maxilar, abcesul se poate drena in sinus. In cazuri rare, abcesul dentar poate determina septicemie.

Cat de dureros este abcesul dentar?

Abcesul dentar este foarte dureros in prima faza, atunci cand se produce acumularea de puroi. Odata ce punga de puroi se sparge - fie ca dreneaza catre exterior, fie ca puroiul se infiltreaza in tesuturile adiacente - durerea se amelioreaza semnificativ.

Abcesul dentar este considerat o urgenta stomatologica si impune tratament adecvat, care implica mai multe etape: interventie chirurgicala, administrarea de antibiotice, tratament stomatologic. Programeaza vizite periodice la dentist pentru a preveni agravarea problemelor dentare deja existente.