Dictionar de afectiuni, simptome, investigatii si tratamente

Tuse convulsiva (pertussis)

Pertussis, cunoscuta sub denumirea de tuse convulsiva, este o boala respiratorie foarte contagioasa cauzata de bacteria Bordetella pertussis, care elimina toxine care distrug cilii (extensii ale celulelor de la nivelul bronhiilor, asemanatoare cu un fir de par subtire) si determina inflamarea cailor respiratorii.

Despre

Pertussis se manifesta prin accese de tuse violenta, necontrolabila, care fac dificila respiratia. La finalul accesului de tuse, inspirul adanc determina un zgomot asemanator ragetului emis de magar, de aici termenul popular de “tuse magareasca”.

Tusea convulsiva afecteaza persoanele de toate varstele, dar boala poate fi severa, chiar fatala, in cazul sugarilor sub 1 an. Singura modalitate de protectie este vaccinarea.

 

Transmitere

Pertusis este o boala foarte contagioasa care afecteaza doar oamenii. Bacteria se transmite usor de la o persoana la alta prin tuse, stranut sau daca petreci mult timp in apropierea persoanei infectate. Majoritatea sugarilor se imbolnavesc de la fratii mai mari, parinti sau ingrijitori care nu stiu ca au boala.

Persoanele infectate sunt inalt contagioase timp de 2 saptamani de la debutul tusei. Antibioticele pot sa reduca perioada de contagiozitate.

Vaccinarea este cea mai eficienta metoda pentru preventia bolii, insa nu este 100% eficienta. Cand bacteria circula in comunitate, exista posibilitatea ca o persoana vaccinata, indiferent de varsta pe care o are, sa faca boala. Daca persoanele vaccinate se imbolnavesc, infectia nu este atat de severa ca in cazul in care nu ar fi vaccinate.

Simptome

Tusea convulsiva poate provoca imbolnavire severa la sugari, copii, adolescenti si adulti. Simptomele apar in interval de 5-10 zile de la infectare. Uneori, simptomele nu apar decat dupa 3 saptamani.

Simptome timpurii

Boala debuteaza de obicei cu simptome similare racelii si pot include tuse usoara sau febra. La sugari, tusea poate fi redusa sau poate sa nu fie prezenta. Sugarii pot dezvolta apnee (pauze in respiratie). Boala este extrem de periculoasa pentru sugari – jumatate dintre cei sub 1 an care fac boala au nevoie de ingrijire medicala in spital.

Simptomele timpurii pot sa dureze 1-2 saptamani. Acestea pot fi:

  • Rinoree
  • Subfebrilitate (in general, pe toata durata bolii)
  • Tuse ocazionala, usoara
  • Apnee – pauze in respiratie (la sugari)

In stadiile timpurii, boala este similara racelii comune. Adeseori, medicii nu o diagnosticheaza decat in stadiul in care apar simptome mai severe.

Simptome tarzii

La 1-2 saptamani de la progresul bolii, apar simptomele clasice. Acestea pot sa includa:

  • Accese de tuse rapida, care se termina cu inspiratie cu un sunet inalt, gros, magaresc
  • Varsaturi in timpul episoadelor de tuse sau dupa incheierea acestora
  • Oboseala extrema dupa episoadele de tuse paroxistica

Pertussis poate provoca tuse rapida, violenta, repetata, pana cand aerul este expulzat din plamani. Cand nu mai exista aer in plamani, copilul este fortat sa inspire cu un sunet gros, ca un raget de magar. Aceasta tuse extrema poate sa ii provoace varsaturi si oboseala marcata. Desi se simte epuizat dupa un episod de tuse paroxistica, starea sa este relativ buna intre episoadele de tuse. Episoadele de tuse devin tot mai frecvente si severe pe masura de boala progreseaza si se produc mai des noaptea. Episoadele de tuse pot sa continue chiar si mai mult de 10 saptamani. In China, pertussis este denumita “tusea de 100 de zile”. Zgomotul specific nu este prezent daca ai o forma mai usoara a bolii. Infectia este in general mai usoara la adolescenti si adulti, in special la cei vaccinati impotriva tusei convulsive.

Complicatii

Sugari si copii mici

Tusea convulsiva poate sa provoace complicatii severe si uneori fatale in cazul sugarilor si copiilor mici, in special celor care nu au fost vaccinati.

Aproximativ jumatate dintre copiii sub 1 an care au pertussis au nevoie de ingrijire in spital. Cu cat sugarul este mai mic, cu atat creste nevoia de a primi ingrijire in cadrul unui spital. In SUA, dintre sugarii tratati in spital pentru pertussis, aproximativ:

  • 1 din 4 (23%) va dezvolta pneumonie (infectie pulmonara)
  • 1 din 100 (1.1%) va avea convulsii (contratii necontrolate, violente)
  • 3 din 5 (61%) vor avea apneea (respiratia se opreste)
  • 1 din 300 (0.3%) va dezvolta encefalopatie (afectiune a creierului)
  • 1 din 100 (1%) va deceda

Adolescenti si adulti

Adolescentii si adultii pot, de asemenea, sa dezvolte complicatii. Acestea sunt mai putin severe in special in cazul celor vaccinati impotriva tusei convulsive. Tusea in sine adeseori provoava complicatii la adolescent si adulti – de exemplu, poti lesina sau iti poti rupe o coasta (fractura) in timpul unui episod de tuse violenta.

Un studiu a evidentiat ca 1 din 20 (5%) dintre adolescentii si adultii cu pertussis au avut nevoie de ingrijire medicala in spital. Medicii au diagnosticat pneumonia (infectia pulmonara) la 1 din 50 (2%) dintre acesti pacienti. Cele mai frecvente complicatii evidentiate de un alt studiu au fost:

  • Pierdere in greutate la 1 din 3 (33%) adulti
  • Incontinenta urinara (pierderea controlului vezicii urinare) la 1 din 3 (28%) adulti
  • Lesin la 3 din 50 (6%) adulti
  • Fractura costala in urma tusei severe la 1 din 25 (4%) adulti

Diagnostic

Medicul diagnosticheaza tusea convulsiva luand in considerare expunerea, precum si urmatoarele:

  • Istoricul semnelor si simptomelor tipice
  • Examenul fizic
  • Analiza de laborator care presupune recoltarea unei probe de mucus din spatele gatului, prin introducerea in nara a unui tampon sau seringi speciale cu solutie salina
  • Analize de sange

Tratament

Pertussis este in general tratata cu antibiotice, iar tratamentul timpuriu este foarte important. Tratamentul inainte de aparitia episoadelor de tuse, reduce severitatea infectiei. De asemenea, tratamentul poate ajuta in prevenirea raspandirii infectiei catre persoanele apropiate (persoanele care petrec mult timp langa persoana infectata). Tratamentul administrat dupa 3 saptamani de boala este putin probabil sa ajute. Chiar daca vei avea simptome, in acel moment bacteriile au disparut din organism. Simptomele sunt prezente deoarece bacteriile au afectat deja organismul.

Exista cateva antibiotice disponibile pentru tratarea tusei convulsive. Daca medicul te diagnosticheaza pe tine sau pe copilul tau cu pertussis iti va explica cum sa tratezi infectia.

Pertussis poate fi uneori o boala foarte severa, care necesita tratament in spital. Sugarii au risc inalt sa dezvolte complicatii severe.

Atunci cand copilul este tratat pentru tuse convulsiva la domiciliu

Nu-i administra medicamente contra tusei decat daca ti-au fost recomandate de medic. Cel mai probabil medicamentele contra tusei nu vor fi de ajutor si adeseori nu sunt recomandate copiilor sub 4 ani.

Gestioneaza boala astfel incat sa ameliorezi starea copilului si sa reduci riscul detransmitere a bacteriei, astfel:

  • Respecta orarul de administrare a antibioticelor – acestea trebuie sa-i fie date copilului exact cum au fost prescrise.
  • Nu folosi in casa, pe cat posibil, substante iritante – fumul de tigara, particulele de praf sau vaporii chimici ii pot declansa copilului tusea.
  • Umidificatorul de camera il va ajuta sa elimine mucusul si va ameliora tusea.
  • Spalati-va corect pe maini.
  • Incurajeaza-ti copilul sa bea multe lichide (apa, sucuri si supe) si sa manance multe fructe pentru a preveni deshidratarea. Mergi imediat cu el la medic daca observi semnele deshidratarii. Acestea sunt: gura uscata si lipicioasa, somnolenta, oboseala, sete, urinare redusa sau mai putine scutece ude decat de obicei, lacrimi putine sau absenta lacrimilor cand plange, slabiciune musculara, cefalee, ameteala sau senzatia de “cap usor”.
  • Incurajeaza copilul sa manance mese reduse cantitativ la interval de cateva ore pentru a preveni reaparitia varsaturilor.

Atunci cand copilul este tratat pentru tuse convulsiva in spital

Copilul s-ar putea sa aiba nevoie de suport pentru caile respiratorii, ceea ce poate sa faca necesara eliminarea mucusului prin aspirare. Medicul monitorizeaza respiratia si ii administreaza oxigen daca este necesar. Copiii ar putea avea nevoie de fluide administrate intravenos in cazul in care prezinta semnele deshidratarii sau are dificultate in a manca. Se impune practicarea unei bune igiene a mainilor si mentinerea curateniei suprafetelor obiectelor.

Prognostic

In cazul in care medicul confirma diagnosticul de pertussis, organismul va dobandi imunitate la infectiile viitoare. Unele studii observationale evidentiaza ca infectia cu pertussis poate oferi imunitate pentru 4-20 de ani. Fiindca imunizarea prin vaccinare nu este permanenta, CDC recomanda repetarea vaccinului.

Preventie

Vaccinarea

Este cea mai buna metoda de preventie a tusei convulsive in randul sugarilor, copiilor, adolescentilor si adultilor. Sugarii si alte persoane la risc sa dezvolte complicatiile tusei convulsive trebuie feriti de persoanele infectate. Vaccinul se gaseste in forma combinata, care protejeaza impotriva a 3 boli: difterie, tetanus si pertussis.

Antibioticele

Daca tu sau un membru al familiei ati fost diagnosticati cu pertussis, medicul poate recomanda preventiv administrarea de antibiotice (medicamente care ajuta in preventia bolilor cauzate de bacterii), pentru a preveni raspandirea bolii. In plus, medicul poate recomanda preventiv antibiotice persoanelor care au fost expuse la o persoana care are pertussis, inclusiv:

  • Persoane cu risc sa faca forma severa de pertussis
  • Persoane care au in mod obisnuit contact cu persoane considerate cu risc crescut de forma severa a bolii

Sugarii sub 1 an sunt categoria cu cel mai inalt risc de complicatii severe cauzate de pertussis. Femeile insarcinate nu au risc crescut sa faca o forma severa a bolii. Totusi, specialistii considera ca femeile aflate in al treilea trimestru de sarcina au risc crescut deoarece pot la randul lor sa expuna nou-nascutul la pertussis.

Vorbeste cu medicul tau daca este necesara preventia cu antibiotice – In cazul in care ai in familie/locuiesti impreuna cu o femeie insarcinata sau un sugar sau, la fel de important, daca vei avea contact apropiat cu un sugar sau cu o femeie insarcinata.

Igiena

La fel ca in cazul multor afectiuni respiratorii, pertussis se raspandeste prin tuse sau stranut – in acest fel, persoanele cu care intri in contact inhaleaza bacteria. CDC recomanda practicarea unei bune igiene pentru prevenirea raspandirii afectiunilor respiratorii. Pentru a practica o buna igiena, ar trebui:

  • Sa iti acoperi gura si nasul cu un servetel atunci cand tusesti sau stranuti
  • Sa arunci la gunoi servetelul folosit.
  • Sa tusesti sau sa stranuti la nivelul cotului indoit, nu in palma, daca nu ai servetel.
  • Sa te speli des pe maini cu apa si sapun cel putin 20 de secunde.

Sa folosesti un dezinfectant pe baza de alcool daca nu ai la dispozitie apa si sapun

Puncte cheie

  • Pertussis este denumita “tuse convulsiva” sau “tuse magareasca” din cauza zgomotului de la finalul unui episod de tuse.
  • Episoadele de tuse pot tine peste 10 saptamani; boala mai este cunoscuta ca “tusea de 100 de zile”.
  • Pertussis poate sa provoace imbolnavire severa la persoanele de toate varstele si poate fi fatala in special in cazul sugarilor.
  • Aproximativ jumatate din copiii sub 1 an care fac boala necesita tratament in spital.
  • Cea mai eficienta metoda de preventie este vaccinarea, in cazul tuturor categoriilor de varsta – sugari, copii, adolescenti si adulti.
  • Vaccinarea in cazul femeilor este deosebit de importanta pentru protectia nou-nascutului.
  • Copiii si adultii vaccinati impotriva tusei convulsive pot sa faca boala, dar aceasta este de obicei mai putin severa.
  • Tratamentul presupune administrarea antibioticelor, utilizate pentru controlul simptomelor si pentru a preveni transmiterea bacteriei.
  • La nivel mondial, se estimeaza 24,1 milioane de cazuri de pertussis si aproximativ 160,700 de decese anual, potrivit datelor furnizate catre CDC de catre Centrul National de Biotehnologia Informatiei din SUA.

Surse de informatie

  • www.cdc.gov