Ce este alveolita postextracțională?
Alveolita postextracțională sau alveolita după extracție este o complicație specifică extracției dentare, care poate apărea în procesul de vindecare, după intervenția chirurgicală. Alveolita reprezintă inflamația alveolelor dentare, adică a spațiilor în care se află rădăcina dinților.
Această complicație se formează în următoarele situații:
- desprinderea unui cheag de sânge după extracție măsea (formarea cheagului reprezintă primul pas spre vindecarea gingiei după extracție);
- prezența unor tulburări de coagulare netratate corespunzător;
- dezvoltarea unei infecții locale;
- realizarea igienei dentare inadecvate.
Tipuri de alveolită
Alveolita uscată („dry socket”)
Reprezintă un proces localizat la nivelul alveolei postextracționale. Aceasta apare cel mai frecvent la pacienții cu reactivitate imunitară redusă. Culturile recoltate din alveolele uscate indică o floră bacteriană saprofită (bacterii prezente în mod normal în cavitatea bucală).
Cel mai important mecanism patologic de apariție a alveolitei uscate este reprezentat de liza (dizolvarea) cheagului, în urmă acțiunii fibrinolitice, inițiate de osul alveolar. Este posibil că liza cheagului să fie influențată de unele substanțe din salivă. În acest tip de alveolită, cheagul de sânge este pierdut precoce, ceea ce îngreunează procesul de vindecare.
Alveolita umeda
Din punct de vedere clinic și anatomopatologic, alveolita umedă reprezintă acumularea de țesut de granulație (care se formează în timpul vindecării gingiei) în exces, la nivelul alveolei postextracționale.
Alveolita umedă este asociată cu durere de intensitate moderată, inflamație gingivală crescută și risc mare de infecție. Caracteristica acesteia este prezența unui cheag de sânge exuberant, murdar, fetid (suprainfectat, cu miros neplăcut), care, uneori, poate lua aspect de polip gingival.
Cauze
Principalele cauze care conduc la apariția alveolitei postextracționale sunt reprezentate de formarea incorectă a cheagului de sânge sau desprinderea precoce a acestuia. Alte cauze care pot determina alveolita pot fi:
- extracțiile laborioase, cu traumatizări ale mucoasei și ale pereților osoși;
- persistența unor fragmente osoase ori dentare în alveolă, care întârzie procesul normal de vindecare;
- infecții preexistente acute sau cronice;
- aplicarea intraalveolar a unor substanțe cu rol antiseptic sau hemostatic care interferează cu organizarea cheagului;
- menținerea pansamentului compresiv intraalveolar pentru o perioadă lungă de timp;
- tulburări vasomotorii regionale, din cauza traumatismului operator și a acțiunii agenților vasoconstrictori utilizați;
- activitate fibrinolitică crescută, ca rezultat al unei infecții acute, a inflamației spațiului medular osos sau al altor factori, ceea ce duce la absența cheagului și la expunerea osului la mediul septic oral;
- igiena orală necorespunzătoare;
- nerespectarea indicațiilor primite din partea medicului.
Factori de risc
Printre factorii de risc care favorizează apariția alveolitei se află:
fumatul;
- administrarea contraceptivelor orale (anticoncepționalelor);
- imunitatea scăzută;
- bolile cronice;
- vârsta înaintată;
- abcesul dentar;
- consumul alimentelor foarte reci sau fierbinți ori de consistență dură.
👉Fumatul este un obicei nociv, care afectează sănătatea întregului organism și îngreunează vindecarea gingiei. Dacă îți dorești să renunți la fumat, consultă medicul și află care sunt primii pași pe care trebuie să-i faci. Iar pentru o doză de motivație în acest proces, citește articolul Ce castigi daca te lasi de fumat?
Simptome
Simptomatologia este dominată de fenomene dureroase intense, care apar la 2-3 zile postextracțional. Printre principalele manifestări se află:
- durere după extracția dentară, care iradiază la nivelul maxilarului, urechii;
- febră;
- adenopatii (ganglioni inflamați, care cresc în dimensiuni);
- halitoză (miros neplăcut al gurii);
- gingie umflată după extracție;
- diminuarea apetitului (a poftei de mâncare);
- oboseală;
- tulburări de somn cauzate de disconfortul puternic.
👉Febra reprezintă un mecanism prin care organismul participă la lupta dusă de sistemul imunitar împotriva agenților patogeni. Află de ce apare și care este rolul acesteia, din articolul Temperatura corpului.
În alveolita uscată, la nivelul alveolei unde s-a produs extracția, se observă pereții osoși uscați, fără tendința de sângerare. Spre deosebire de aceasta, alveolita umedă prezintă gingie inflamată, congestionată, iar intraalveolar se poate constata prezența de resturi radiculare, sechestre osoase (os rămas după extracția de măsea), corpi străini, margini osoase neregulate. La palpare, pereții osoși sunt moi.
Este important de menționat că durerea și disconfortul nu se remit în lipsa tratamentului. De aceea, este esențial să mergi cât mai repede la medic, pentru prescrierea medicamentelor potrivite pentru ameliorarea simptomelor și evitarea complicațiilor. De asemenea, alveolita se dezvoltă în principal la nivelul alveolelor molarilor (măselelor), dar poate avea și alte localizări la nivelul arcadei dentare.
Tratament
În funcție de tipul de alveolită și de simptomele prezentate de pacient, medicul recomandă opțiuni terapeutice variate, astfel că medicația și procedurile sunt diferite în cazul celor două tipuri de alveolită.
Tratament pentru alveolita uscată
Tratamentul prescris de medic este, în principal, simptomatologic. Pentru ameliorarea disconfortului, sunt indicate următoarele:
- antiinflamatoare (reduc durerea și diminuează inflamația);
- irigațiile alveolei cu soluții slab antiseptice;
- aplicarea locală de conuri cu antibiotice și anestezice (lidocaină).
Medicul poate recomanda și clătirea gurii cu apă cu sare sau cu apă de gură cu clorhexidină (concentrație de cel puțin 0,12%). Pentru sfaturi personalizate, consultă medicul stomatolog.
Primele semne de vindecare apar lent, în aproximativ 10-14 zile de la apariția simptomatologiei dureroase. Așadar, respectarea tratamentului și a indicațiilor primite din partea medicului sunt esențiale pentru a crește șansele de vindecare și a evita complicațiile.
Tratament pentru alveolita umedă
Tratamentul alveolitei umede constă în chiuretajul alveolar. În cadrul acestei proceduri, țesutul inflamat și infectat este îndepărtat. Procedura este realizată de către medicul stomatolog.
Ulterior, pentru a favoriza vindecarea, la nivelul alveolei sunt aplicate conuri cu anestezice locale, care au ca scop reducerea durerii. Antibioterapia nu se impune decât atunci când apar fenomene infecțioase generale (reacție febrilă).
Complicații
Una dintre complicațiile frecvente ale alveolitei este vindecarea întârziată. Alte complicații care pot apărea sunt reprezentate de:
- sângerare la nivelul alveolei;
- infecție locală;
- septicemie (infecție generalizată);
- osteită (inflamația osului arcadei dentare);
- osteomielită (infecția osului maxilar);
- sinuzită (inflamarea sinusului maxilar);
- flegmonul (infectia țesuturilor moi adiacente);
- periostită (infecția periostului, stratul superficial al osului).
👉Septicemia constă în răspândirea unei infecții la nivelul întregului organism. Aceasta apare în urma unui proces infecțios și necesită tratament în cea mai scurtă perioadă de timp. Descoperă care sunt modalitățile prin care poate fi gestionată, astfel încât să ai cele mai bune șanse de vindecare, citind articolul Septicemie: ce este, cum se manifesta si cum poate fi tratata.
Complicațiile pot fi favorizate de unii factori precum:
- dehiscența plăgii: dehiscența (deschiderea) plăgii este cauzată, în general, de anumite erori de tehnică operatorie. Sutura în tensiune duce la ischemia locală (reducerea sau întreruperea fluxului sanguin) a marginilor plagii, urmată de necroza tisulară (moartea celulelor) și dehiscență. De asemenea, realizarea unor noduri prea strânse sau prea apropiate favorizează ischemia.
- bolile cronice și tratamentele asociate: unele medicamente pot influența procesul de vindecare. Astfel, citostaticele, anticoagulantele și glucocorticoizii întârzie vindecarea plăgii postextracționale. Hormonii de creștere și vitaminele A și C favorizează și grăbesc vindecarea. Administrarea postextracțională de antiinflamatoare steroidiene poate încetini vindecarea plăgii.
- malnutriția: malnutriția este cel mai important factor implicat în vindecarea întârziată, în special la persoanele în vârstă. Pentru vindecarea plăgilor, este important aportul de proteine, carbohidrați, grăsimi, vitamine și minerale.
- radioterapia: în timpul radioterapiei, sistemul imunitar este slăbit, ceea ce afectează procesul de vindecare. În plus, există riscul apariției ischemiei, ca urmare a faptului că vasele de sânge nu furnizează suficienți nutrienți țesuturilor. Crește riscul de infecție, necroză și complicații severe.
👉Bolile cronice sunt frecvent întâlnite, mai ales după vârsta de 40 de ani. Multe dintre acestea prezintă durerea ca simptom. Află mai multe despre această manifestare, din articolul Durerea cronica: tot ce trebuie sa stii.
Prevenție
Alveolita poate fi prevenită, dacă pacientul respectă indicațiile medicului, care includ:
- menținerea pansamentului pentru aproximativ o oră sau conform recomandărilor medicului;
- evitarea atingerii zonei cu limba sau cu periuța de dinți;
- evitarea clătirii gurii în primele 2 zile;
- evitarea alimentelor fierbinți, reci, dure și a lactatelor;
- evitarea băilor fierbinți în primele 2 zile;
- evitarea fumatului și a consumului de alcool;
- evitarea efortului fizic susținut.
Consumă preparate moi, preferabil la temperatura camerei. Evită să mesteci alimentele pe partea unde a fost realizată extracția dentară. De asemenea, este indicat să mergi la medicul stomatolog pentru control. În acest mod, te asiguri că gingia se vindecă normal.
În ziua extracției, nu este indicat a te spăla pe dinți, deoarece există un risc crescut de a disloca cheagul. Igienă orală poate fi reluată a două zi, cu blândețe și evitând atingerea zonei unde a fost realizată procedura stomatologică. După extracția dentară și vindecarea alveolitei postextractionale, în cazul în care aceasta apare, medicul stomatolog recomandă înlocuirea dintelui lipsă cu o coroană dentară sau cu un implant. Fă o programare și află care este cea mai bună soluție pentru redarea aspectului estetic și funcțional al danturii.
Prognostic
Prognosticul alveolitei postextracționale variază în funcție de starea generală a pacientului, de simptomele prezente și de severitatea afectării gingiei. Când sunt respectate indicațiile medicului, prognosticul este favorabil. De aceea, dacă ești diagnosticat cu această afecțiune, pune în aplicare sfaturile primite de la medic și tratamentul oferit.
Alevolita postextracțională reprezintă o complicație întâlnită în practica stomatologică și apare în special după extracția molarilor (măselelor). Aceasta presupune inflamarea alveolei dentare și necesită tratament pentru ameliorarea simptomelor și vindecarea optimă a gingiei.
Astfel, dacă simți durere chiar și după 2-3 zile de la o extracție dentară, este important a merge cât mai repede la medicul stomatolog. Acesta îți oferă sfaturi personalizate, care să te ajute în vindecarea leziunii. Alege medici cu experiență, deoarece calitatea actului medical depinde de expertiza acestora.
Bibliografie:
www.msdmanuals.com, https://www.msdmanuals.com/professional/dental-disorders/dental-emergencies/postextraction-problems, accesat la data 25.03.2024;
ameldental.com, https://ameldental.com/en/alveolitis-symptoms-causes-treatment/, accesat la data 25.03.2024;
www.clinicadentalgrossdentistas.com, https://www.clinicadentalgrossdentistas.com/en/what-is-alveolitis/, accesat la data 25.03.2024;
www.sanident.com, https://www.sanident.com/alveolitis-what-it-is-and-how-it-is-treated/, accesat la data 25.03.2024;
https://en.draristide.ro/post-extraction-alveolitis-symptoms-treatment/, accesat la data 25.03.2024.