Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Septicemie: ce este, cum se manifesta si cum poate fi tratata

septicemie 1
Septicemia este una dintre cele mai periculoase stari patologice, atunci cand vine vorba despre viata unei persoane. In acest articol poti descoperi ce este septicemia, care sunt cauzele sale, cum se manifesta si ce optiuni de tratament exista. De asemenea, am raspuns unora dintre cele mai frecvente intrebari legate de evolutia si semnificatia septicemiei.

Ce este septicemia

Desi se foloseste frecvent, raspunsul la intrebarea „Ce inseamna septicemie?” nu este, de fapt, suficient de bine cunoscut de catre publicul larg. In limbaj medical, septicemia defineste o infectie grava in sange. Septicemia se produce atunci cand patrunde o bacterie in sange dintr-o alta zona a corpului, cum ar fi pielea, plamanii, rinichii sau vezica urinara. In absenta unui tratament adecvat si a unei reactii imunitare corecte, orice infectie in organism poate evolua catre septicemie.

Riscurile majore ale septicemiei au legatura cu faptul ca sangele poate disemina bacteriile respective si toxinele pe care acestea le produc in tot organismul. In absenta unui tratament agresiv, efectuat in conditii de spital, aceasta patrundere de microbi in sange evolueaza catre soc septic, care pune viata pacientului in pericol iminent.

Ce este sepsisul vs septicemie?

Septicemia si socul septic sau sepsisul nu sunt sinonime. Atunci cand vine vorba despre sepsis, o definitie medicala indica o complicatie a septicemiei, care determina o stare de inflamatie generalizata. Ca urmare a prezentei unei infectii in sange, se declanseaza o cascada de factori inflamatori care determina coagulabilitatea sporita. Astfel, in sepsis simptomele au legatura cu faptul ca sangele formeaza cheaguri si nu mai poate oxigena in mod adecvat tesuturile. Astfel, organele vitale nu isi mai pot indeplini functia si sunt puternic afectate de lipsa de oxigenare, ceea ce conduce la o stare patologica grava si adesea ireversibila, denumita insuficienta multipla de organ.

Atunci cand aceasta stare septica este insotita de o scadere semnificativa a tensiunii arteriale, specialistii vorbesc despre soc septic cu simptome care pun in pericol iminent viata pacientului.

Cauzele septicemiei

Atunci cand vine vorba despre septicemie, cauzele cele mai frecvente sunt reprezentate de diverse infectii in organism. Exista multe tipuri de bacterii care pot determina septicemie si, de cele mai multe ori, sursa primara a infectiei nici nu mai poate fi determinata. Cel mai adesea, infectia care declanseaza septicemia este:

  • Infectia urinara;
  • Infectia pulmonara de tipul pneumoniei;
  • Infectia renala;
  • Infectiile abdominale.

Multe dintre speciile bacteriene implicate in acest tip de infectii au capacitatea de a patrunde in sange si de a se inmulti rapid, ceea ce este, pentru septicemie, definitia clasica.

Septicemia este contagioasa?

Multe persoane se intreaba daca septicemia este contagioasa, iar raspunsul este: nu. Septicemia nu se poate transmite de la pacient la rude sau la personalul medical. Pe de alta parte, bacteria care a determinat infectia primara poate fi transmisibila, dar nu toate persoanele infectate vor dezvolta septicemie. Un tratament adecvat si un sistem imunitar puternic sunt, in general, suficiente pentru a impiedica aparitia acestei complicatii.

Factori de risc pentru septicemie

Septicemia este un diagnostic relativ rar intalnit, persoanele care il dezvolta avand, de obicei, o serie de factori de risc. De pilda, pacientii spitalizati pentru o alta problema de sanatate, de pilda, pentru o interventie chirurgicala, au un risc mai mare de a dezvolta septicemie.

Acest tip de infectie este deosebit de periculos deoarece bacteriile care il produc pot avea o rezistenta crescuta fata de antibiotice.

Categoriile de pacienti cu un risc crescut de a dezvolta septicemie sunt:

  • Persoanele cu rani sau arsuri deosebit de grave sau de extinse;
  • Bebelusii;
  • Seniorii;
  • Persoanele cu un sistem imunitar compromis ca urmare a unor alte boli (leucemie, HIV) sau a tratamentelor medicale (chimioterapie, injectii cu steroizi);
  • Persoanele cu diabet;
  • Persoanele care au cateter urinar sau intravenos;
  • Persoanele aflate pe ventilatie mecanica.
septicemie 2

Simptomele septicemiei

Toate simptomele de septicemie se instaleaza rapid, pacientul aratand foarte bolnav inca de la debutul bolii. Este de inteles faptul ca, in orice infectie in sange, simptomele sunt dramatice, avand in vedere ca microbii se raspandesc astfel in intregul organism.

In septicemie, simptomele comune, dezvoltate inca de la debut, sunt:

  • Frisoane;
  • Febra;
  • Respiratie accelerata;
  • Frecventa cardiaca crescuta.

In absenta tratamentului, pe masura ce septicemia evolueaza, apar si alte semne:

  • Confuzie si incapacitatea de a gandi limpede;
  • Greata si varsaturi;
  • Aparitia unor puncte rosii pe piele;
  • Reducerea fluxului de urina;
  • Reducerea irigarii cu sange a organelor interne;
  • Soc.

Complicatiile septicemiei

In cazul septicemiei, tratamentul este esential pentru salvarea pacientului.

In afara cazului in care medicii administreaza rapid medicamente pentru infectia in sange, pacientul va dezvolta diverse complicatii, inclusiv simptome sepsis. Cele mai frecvente complicatii pe care le poate declansa septicemia sunt:

  • Sepsisul: sepsisul se instaleaza in conditiile unui raspuns imunitar energic al organismului fata de infectia in curs. Acest raspuns imunitar determina un nivel crescut de inflamatie in intregul organism, care poate duce la insuficienta de organ, cel mai adesea insuficienta renala sau insuficienta cardiaca. Persoanele care sufera deja de unele afectiuni cronice au un risc mai mare de a dezvolta sepsis;
  • Socul septic: scaderea brusca a tensiunii arteriale este denumita soc septic. Socul septic este rezultatul patrunderii toxinelor bacteriene in circulatia sangvina. Ca urmare a tensiunii sangvine extrem de scazute, organele interne nu mai primesc suficient oxigen, iar tesuturile incep sa moara. Socul septic este o urgenta medicala absoluta, iar pacientii sunt ingrijiti pe sectia de Terapie Intensiva;
  • Sindromul de detresa respiratorie acuta: este o alta complicatie a septicemiei care impiedica un transfer adecvat de oxigen din plamani in sange. De cele mai multe ori, sindromul de detresa respiratorie acuta se soldeaza cu leziuni pulmonare ireversibile si poate fi insotit de leziuni cerebrale care determina dificultati ulterioare legate de memorie.

Diagnosticul septicemiei

Pentru a creste sansele de succes ale tratamentului, este important ca septicemia sa fie diagnosticata cat mai prompt. Desi, in termeni populari, septicemia mai este descrisa si ca „puroi in sange”, realitatea este ca stabilirea unui diagnostic nu este atat de simpla si de evidenta. In plus, pentru alegerea celui mai eficient antibiotic pentru infectie in sange este necesara efectuarea unor analize mai ample.

Examenul clinic

Intr-o prima etapa, medicul va evalua severitatea simptomelor si va cere informatii despre istoricul medical al pacientului. Observatiile care orienteaza diagnosticul sunt:

  • Hipotensiunea arteriala;
  • Scaderea temperaturii corporale, observata in general la seniori;
  • Febra.

Medicul va incerca sa identifice si eventuale afectiuni care preced, in general, septicemia:

Analize de laborator

Odata ce medicul a formulat suspiciunea de septicemie, va recomanda efectuarea a numeroase analize care sa confirme infectia bacteriana in curs de desfasurare. Se vor face analize din urina, leziunile cutanate, secretiile respiratorii si sange, pentru identificarea agentului patogen.

Medicul va dori, de asemenea, sa verifice numarul de trombocite din sange si, probabil, si alti factori sangvini ai coagularii.

In cazul pacientilor cu simptome de ordin respirator, medicul va indica efectuarea unor determinari de gazometrie pentru a verifica oxigenul si dioxidul de carbon din sange.

Investigatii imagistice

In unele cazuri, nu exista semne evidente ale unei infectii. Investigatiile imagistice il pot ajuta pe medic sa identifice problema existenta, prin examinarea mai atenta a diferitelor organe si tesuturi. Cele mai frecvent utilizate tehnici sunt:

  • Radiografia;
  • Tomografia;
  • Rezonanta magnetica nucleara;
  • Ecografia.
septicemie 3

Prognosticul in septicemie

Atunci cand septicemia este identificata la debut, ea poate fi tratata in mod eficient cu antibiotice. Studiile din prezent se concentreaza pe identificarea de metode practice si rapide de diagnosticare precoce a septicemiei, inca de la debut.

In ciuda tratamentului, e posibil ca episodul sa se incheie cu leziuni permanente ale organelor interne. Asta se intampla, in general, atunci cand pacientii sufera de alte boli ale sistemului imunitar.

In cazul pacientilor cu boli cronice, septicemia este o cauza frecventa de deces. La persoanele aflate in tratament cu chimioterapice, dementa, Parkinson sau scleroza laterala amiotrofica, septicemia este o complicatie frecventa.

Tratamentul septicemiei

Principala metoda de tratament este reprezentata de antibiotice pentru septicemie. Tratamentul trebuie efectuat in conditii de spital, antibioticele fiind administrate pe cale intravenoasa. Alegerea lor depinde de varsta, starea generala de sanatate, gradul de afectare a organelor, toleranta fata de alte medicamente si alte elemente.

In general, se recolteaza probe de sange pentru hemoculturi, dupa care se incepe imediat tratamentul cu un antibiotic cu spectru larg. Ulterior, dupa ce devin disponibile rezultatele antibiogramei, antibioticul poate fi schimbat cu unul mai eficient.

Tratamentul este completat prin administrarea de fluide pe cale intravenoasa, pentru a sustine tensiunea sangvina si a preveni formarea cheagurilor de sange. Unii pacienti au nevoie de oxigen suplimentar, prin masca, sau necesita intubare.

Intrebari frecvente despre septicemie

Exista o serie de intrebari frecvente pe care persoanele fara studii medicale si le pun, atunci cand vine vorba despre septicemie:

Septicemie inseamna infectie in sange?

Da, septicemie inseamna ca o infectie initial localizata din organism s-a extins si a trecut in sange, de unde poate fi diseminata la nivelul tuturor organelor si tesuturilor.

Cat timp poti trai cu septicemie?

Nu exista un interval de timp clar stabilit pentru supravietuirea pacientilor diagnosticati cu septicemie. In absenta tratamentului, septicemia evolueaza rapid catre soc septic si exitus. In cazul in care tratamentul este instituit rapid, pacientii se pot recupera, total sau partial, in intervale de timp variabile, dependente de rezistenta organismului si de agentul patogen. Cat timp pot trai cu septicemie este foarte variabil.

Ce este sepsisul pulmonar?

Sepsisul pulmonar este determinat de o infectie initial localizata la nivelul plamanilor, cel mai adesea o pneumonie.

Ce antibiotic pentru infectie in sange este cel mai eficient?

Tratamentul septicemiei incepe cu un antibiotic cu spectru larg.

Antibiograma poate evidentia un alt antibiotic ca fiind mai eficient, caz in care medicul il va schimba dupa primirea rezultatelor si in functie de evolutia pacientului. Antibioticul ales depinde de agentul patogen si de sensibilitatea acestuia.

Poti avea infectie in corp fara febra?

Infectiile localizate pot evolua si fara febra. In cazul septicemiei, febra este caracteristica pacientilor adulti in stare buna de sanatate. La seniori, de pilda, septicemia poate evolua fara febra.

Septicemie inseamna puroi in sange?

Aceasta este o modalitate foarte simplista de a defini septicemia.

Septicemia inseamna o infectie bacteriana in sange.

Cum afla medicii ce microb in sange ai?

Pentru identificarea speciei bacteriene prezente in sangele pacientului, medicii solicita efectuarea de culturi din secretiile patogene si din sange. Hemocultura este una dintre analizele cele mai precise pentru identificarea etiologiei septicemiei.

Septicemia reprezinta o complicatie severa a unei infectii bacteriene. Simptomele sale sunt relativ necaracteristice, dar evolutia este rapida si, in absenta tratamentului, poate conduce la deces. Contacteaza imediat medicul daca suspectezi ca tu sau cineva drag ar putea suferi de septicemie.

Bibliografie:

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/sepsis/symptoms-causes/syc-20351214
https://www.healthline.com/health/septicemia#outlook
https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/septicemia#:~:text=Septicemia%2C%20or%20sepsis%2C%20is%20the,and%20needs%20urgent%20medical%20treatment.
https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/21539-septicemia
https://www.webmd.com/a-to-z-guides/sepsis-septicemia-blood-infection#1
https://www.medicalnewstoday.com/articles/305782
https://medlineplus.gov/ency/article/001355.htm
https://www.nhs.uk/conditions/sepsis/