Iată care sunt recomandările medicilor cu privire la tratamentele necesare pulpitei acute.
Ce este pulpita acută?
În primul rând, este foarte important să știm ce este, de fapt, pulpita acută.
Aceasta reprezintă o condiție medicală în care pulpa dentară este inflamată.
Pulpa dentară este cunoscută de către cele mai multe persoane drept „nervul dintelui”. Aceasta este partea dintelui care îi oferă vitalitatea și vascularizația, la nivelul acesteia regăsindu-se vase de sânge, fibre nervoase și țesut conjunctiv.
Pentru a înțelege ce este pulpa dentară, este necesar să știm care sunt componentele dintelui. Astfel, acesta este format din două componente principale:
- coroana - partea vizibilă;
- rădăcina - partea aflată sub nivelul gingiei.
Coroana
Coroana dintelui este protejată de un strat subțire, numit smalț dentar. Sub smalţ se află dentina, care protejează şi rădăcina, a cărei duritate este redusă.
Rădăcina
Rădăcina dintelui este acea parte a acestuia ce nu poate fi observată cu ochiul liber. Aceasta se află în cavitatea osoasă și reprezintă „fundația dintelui”. Rădăcina are rolul de a face posibil procesul masticației, oferind stabilitate dintelui.
Camera pulpară
Camera pulpară este acel spațiu protejat de 2 straturi protectoare, în care se află pulpa dintelui. Pulpa dentară este un țesut moale, alcătuit din fibre nervoase și vase de sânge. Camera pulpară este protejată de dentină, ce are o culoare gălbuie și nu are rezistență mecanică.
Infectarea pulpei dentare poate duce la apariția pulpitei acute. Aceasta se manifestă când microorganismele reușesc să pătrundă în interiorul camerei pulpare. În prezența acestora, sistemul imunitar declanșează reacții inflamatorii, ce au ca scop protejarea organismului de infecție.
Tipuri de pulpită
Pulpita poate fi de două tipuri, și anume:
- reversibilă;
- ireversibilă.
Pulpita reversibilă
Pulpita reversibilă este reprezentată de acea situație în care pulpa dentară nu a fost afectată foarte tare și este încă vitală. În acest caz, afecțiunea poate fi tratată și pulpa dintelui poate fi salvată.
Pulpita ireversibilă
Una dintre caracteristicile pulpitei ireversibile este reprezentată de pătrunderea bacteriilor în camera pulpară. Astfel, deși pulpa dintelui poate fi încă vitală și se poate trata, microorganismele pătrunse la acest nivel nu permit vindecarea și determină distrugerea țesutului. În situațiile în care dintele este foarte afectat de procesul carios sau de traumatismul care a declanșat pupita, este necesară extracția dentară.
Factori de risc
Afecțiunile la nivelul pulpei dentare pot apărea din diverse cauze. De cele mai multe ori, factorii de risc sunt reprezentați de afecțiuni dentare sau de diverse acțiuni ce duc la traumatisme dentare. Cunoașterea acestora te poate ajuta să-i eviți. Astfel, riscul de a dezvolta pulpită dentară scade semnificativ.
Caria dentară
Inflamarea pulpei dentare poate avea loc când caria dentară ajunge într-un stadiu avansat. Aceasta este o afecțiune dentară foarte des întâlnită, care apare în urma unui proces de acumulare a bacteriilor pe suprafața dinților.
În stadiul incipient, caria dentară nu provoacă durere. Prin urmare, aceasta poate fi neglijată și netratată la timp. Astfel, caria ajunge să afecteze toată structura dintelui și, implicit, pulpa dentară. În astfel de cazuri, riscul de a dezvolta pulpită dentară este foarte crescut.
👉Durerea de dinți poate fi de mai multe tipuri, de la o durere ascuțită, la o durere care pulsează. Fiecare tip de durere indică prezența anumitor afecțiuni. Citește articolul Durere de masea care pulseaza. Ce inseamna si cum poti sa o tratezi și află în ce condiții apare acest tip de durere și ce poți face pentru ameliorarea acesteia.
Traumatismul dentar
Traumatismele dento-alveolare, așa cum sunt numite de către medicii stomatologi, sunt reprezentate de:
- luxații;
- avulsii;
- fracturi dentare cu interesarea camerei pulpare.
Acestea sunt considerate urgențe stomatologice și necesită tratament imediat. Fractura dentară cu interesarea camerei pulpare poate duce la infectarea pulpei dintelui.
Alți factori care pot determina traumatisme, contribuind la apariția pulpitei acute, sunt:
- fisurile dentare;
- fracturile coronare;
- eroziunea dentară;
- bruxismul.
Simptomele pulpitei acute
Când vorbim despre pulpita acută, ne referim la o durere intensă, insuportabilă (măsea dureroasă la atingere). Durerea apare în special în momentul când dintele ia contact cu alimente reci, fierbinți sau care conțin zahăr. De cele mai multe ori, durerea resimțită în cazul pulpitei acute poate iradia și poate crea o stare de disconfort general.
Pulpita nu trebuie confundată cu abcesul dentar. Chiar și așa, este important a reține faptul că un dinte care suferă de pulpită acută netratată poate prezenta simultan și o infecție, precum un abces dentar. Abcesul se poate manifesta în orice stadiu al pulpitei, dar cele două afecțiuni pot apărea și separat.
Pulpita dentară - tratament
Tratamentul stomatologic de urgență, ce se realizează în cazul pulpitei acute, este reprezentat de intervenția endodontică. Endodonţia este o ramură a medicinei dentare care se ocupă cu tratarea pulpei dentare. Tratamentele endodontice au ca scop înlăturarea infecţiei şi protejarea dintelui împotriva ulterioarelor atacuri microbiene.
Tratamentul endodontic este cunoscut de către cele mai multe persoane drept „tratamentul pe canal” sau tratamentul prin care este „scos nervul dintelui”.
Acest tip de tratament pentru pulpita dentară constă în:
- îndepărtarea pulpei dentare afectate;
- curățarea în profunzime a dintelui;
- umplerea spațiului gol cu un material special.
👉Află mai multe despre ce presupune procesul de scoatere a nervului, din articolul Scoaterea nervului dentar nu doare. Mituri si adevaruri despre tratamentul de canal.
În cazuri severe, pacienții se pot prezenta la cabinetul stomatologic cu pulpită purulentă. Aceasta este dată de infecția cu diferite microorganisme care cantonează la nivelul pulpei dentare. Medicul poate recomanda și administrarea unui antibiotic pentru pulpită, cu scopul de a evita complicațiile.
La Regina Maria Dental Clinics, se utilizează microscopul pentru tratamente pe canal, având un grad ridicat de precizie. Datorită performanțelor optice remarcabile ale microscopului, imaginea este mărită de până la 25 de ori, iar medicii endodonți pot stabili un diagnostic corect, de mare finețe și, implicit, un tratament potrivit.
În cazul în care pulpa dintelui nu mai poate fi salvată, este necesară extracția dentară. Această procedură stomatologică se referă la scoaterea dintelui. La nivelul locului rămas liber, medicul stomatolog poate recomanda inserarea unui implant dentar.
👉Implantul dentar reprezintă o soluție eficientă și durabilă, în cazul dinților lipsă. Află mai multe despre această opțiune inovatoare de tratament, din articolul Implanturi dentare.
Când trebuie să mergi la medic?
Deoarece pulpita acută reprezintă o urgență stomatologică, vizita la medicul dentist este necesară într-un timp cât mai scurt. Pentru a putea controla durerea și pentru a reduce riscurile posibilelor complicații, este foarte important să ne prezentăm la medicul stomatolog, când durerea persistă mai mult de 2-3 zile.
👉Urgențele stomatologice reprezintă situații în care consultul stomatologic este necesar în cel mai scurt timp. Află ce ai de făcut, dacă te confrunți cu o astfel de situație, din articolul Urgente stomatologice - tratamente rapide, in Bucuresti si in tara.
Un tratament eficient depinde foarte mult de momentul în care te prezinți la medicul dentist. Cu cât amâni vizita la cabinet, cu atât există un risc mai mare de a fi necesar un tratament mai complex și mai costisitor, care, uneori, poate duce chiar și la pierderea dintelui.
Este foarte important de reținut că nu există un tratament naturist eficient pentru pulpita dentară. De aceea, nu amâna vizita la medicul dentist, crezând că tratamentele aplicate acasă ameliorează simptomele și conduc la vindecare.
Complicațiile pulpitei dentare
Când infecția nu este tratată la timp, pot apărea complicații severe. În astfel de cazuri, acestea pot conduce la pierderea dintelui.
Complicațiile pulpitei dentare pot fi variate și în multe situații pot afecta chiar și starea generală de sănătate. Printre cele mai comune complicații se află:
- abcesul dentar;
- pulpita seroasă;
- leziunile rădăcinii dintelui;
- polipul gingival (hiperplazia sau creșterea anormală a țesutului gingival, ca urmare a unei inflamații severe);
- iradierea durerii la nivelul feței și a urechii („turbarea dinților”);
- pulpita cronică.
Cum previi pulpita acută?
Principala cauză a apariției pulpitei acute este caria dentară în stadiu avansat.
De aceea, este foarte important să știm că putem preveni acest tip de afecțiune orală, prin vizitele regulate la medicul stomatolog, la fiecare 6 luni.
Astfel, în cadrul controalelor de rutină, medicul poate observa procesele carioase în stadiu incipient. În acest mod, se pot aplica tratamentele necesare, înainte ca evoluția cariei dentare să afecteze toată structura dintelui.
Traumatismele dentare ce pot provoca pulpita acută se pot evita prin acordarea unei atenții sporite, în mediile în care rănirea se poate realiza cu ușurință. Astfel, dacă practici un sport de contact, asigură-te că porți echipament de protecție la fiecare antrenament. Pentru alte sfaturi personalizate, întreabă medicul stomatolog care sunt metodele prin care îți poți păstra sănătatea danturii pentru o perioadă crescută de timp.
Pulpita dentară poate fi o afecțiune dureroasă și inconfortabilă, dar care poate fi prevenită. Pentru aceasta, stabilește-ți obiceiuri sănătoase, pe care să le respecți în fiecare zi. Spală-te pe dinți de cel puțin 2 ori pe zi, utilizează doar produse adecvate nevoilor tale și asigură-te că le folosești corect. Acordă atenție semnelor și simptomelor care pot indica probleme dentare și caută îngrijirea profesională, când aceasta este necesară. Suplimentar, mergi la controale periodice la fiecare 6 luni sau conform indicațiilor oferite de medicul stomatolog. Dacă ai întrebări sau nelămuriri, nu ezita să întrebi medicul stomatolog, pentru a primi răspunsuri corecte. La Regina Maria Dental Clinics, găsești specialiști dornici să te îndrume spre a-ți menține zâmbetul sănătos și frumos. Ai grijă de dinții tăi, sunând chiar acum pentru o programare.
Bibliografie:
- www.webmd.com, https://www.webmd.com/oral-health/what-is-pulpitis, accesat la data 03.05.2024;
- my.clevelandclinic.org, https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/23536-pulpitis, accesat la data 03.05.2024;
- www.msdmanuals.com, https://www.msdmanuals.com/professional/dental-disorders/common-dental-disorders/pulpitis, accesat la data 03.05.2024;
- www.medicalnewstoday.com, https://www.medicalnewstoday.com/articles/pulpitis, accesat la data 03.05.2024.