Citește acest articol și obține toate informațiile necesare pentru a te pregăti de intervenția stomatologică. Astfel, te asiguri că ai parte de o experiență cât mai plăcută și lipsită de complicații.
Ce este sedarea conștientă?
O intervenție stomatologică chirurgicală cu sedare conștientă este o procedură dentară care implică realizarea unei intervenții chirurgicale în cavitatea bucală în timp ce pacientul este sub efectul unui sedativ care îl menține relaxat, dar conștient.
Sedarea conștientă implică administrarea unui medicament sedativ:
- pe cale orală (pastile);
- intravenos;
- prin inhalarea unui gaz (cum este protoxidul de azot).
Sedarea conștientă este folosită pentru a ajuta pacienții să se simtă mai confortabil și să reducă anxietatea sau frica legată de intervențiile stomatologice. În plus, sedarea permite realizarea unor proceduri mai complexe, într-un singur timp operator.
👉 Îți este frică de dentist? Dacă ți s-a întâmplat să amâni controlul periodic de teama durerii și a anxietății, află că, la Regina Maria Dental Clinics, medicii stomatologi au grijă ca tu să te simți confortabil pe durata întregii proceduri. Programeaza-te și ai grijă de dantura ta!
Ce trebuie să faci înainte de intervenția stomatologică
Înainte de efectuarea propriu-zisă a intervenției, medicul stomatolog îți explică pașii ce vor fi urmați și în ce constă procedura, cu exactitate. În cadrul consultației de dinaintea procedurii, îi poți adresa medicului toate întrebările pe care le ai. În acest fel, afli informații prețioase despre cum să te pregătești înainte, dar și după procedură.
- Informează medicul despre afecțiunile diagnosticate și tratamentele urmate. În timpul consultului, este important să-i comunici medicului dacă ești diagnosticat cu anumite afecțiuni sau ai alergii la medicamente. De asemenea, spune-i medicului dacă urmezi vreun tratament sau dacă iei suplimente alimentare. Pot exista situații când anumite medicamente necesită a fi întrerupte sau înlocuite cu altele.
- Hidratează-te corespunzător. În zilele dinaintea procedurii, este indicat să consumi multe lichide, pentru a menține un nivel optim de hidratare. Dacă medicul îți permite, hidratează-te corespunzător și în ziua vizitei la cabinetul stomatologic, dar nu consuma lichide cu o oră înainte de procedură.
- Spală-te pe dinți. În ziua procedurii, spală-te corespunzător pe dinți și folosește ața dentară sau dușul bucal. În acest mod, nu doar că o să ai dinții curați, dar scazi și riscul de infecții.
👉 Igiena orală corectă este foarte importantă pentru sănătatea danturii. Citește articolul Ghid practic pentru o igiena orala corecta și află cum să-ți îngrijești dinții.
- Alege o ținută confortabilă. Poartă haine lejere, care să te facă să te simți în largul tău, pe durata procedurii.
- Prezintă-te la cabinet cu aproximativ 15 minute înainte de ora programată. Planifică-ți timpul astfel încât să ajungi cu cel puțin 15 minute înainte de ora programată. Astfel, vei fi mai relaxat și vei avea timp să completezi eventuale formulare.
Ce nu trebuie să faci înainte de intervenția stomatologică
Atunci când te pregătești pentru o intervenție stomatologică ce implică sedare conștientă, este important să eviți anumite acțiuni care ar putea compromite siguranța și eficacitatea procedurii. Iată câteva aspecte esențiale pe care să le ai în vedere:
- Nu consuma alimente sau lichide cu aproximativ 6 ore înainte de intervenția stomatologică. Consumul de alimente înainte de sedare poate crește riscul de aspirație, un proces prin care conținutul stomacului poate intra în plămâni, cauzând complicații grave. În general, se recomandă să nu consumi alimente solide cu cel puțin 6 ore înainte de procedură și lichide clare, cu o oră înainte. Întreabă medicul stomatolog, pentru mai multe informații.
👉 Este necesar să acorzi atenție alimentației și după ce procedura a luat sfârșit. Află ce alimente sunt permise după o extracție de măsea, din articolul Alimente pe care le poti manca dupa o extractie de masea.
- Nu consuma alcool. Acesta trebuie evitat cu cel puțin 24 de ore înainte de intervenție. Consumul de alcool poate interacționa cu medicamentele de sedare, ducând la o sedare prea profundă sau la alte reacții adverse. De asemenea, alcoolul deshidratează organismul, ceea ce poate agrava starea generală în timpul intervenției.
- Nu fuma. Fumatul poate afecta circulația sângelui și oxigenarea țesuturilor. Așadar, poate conduce la o recuperare mai lentă și la un risc crescut de complicații.
- Nu utiliza produse cosmetice la nivelul feței. Evită să folosești machiaj, fond de ten, cremă hidratantă, ruj sau balsam de buze. Aceste produse pot interfera cu monitorizarea corectă a funcțiilor vitale în timpul procedurii. De asemenea, în cazul în care este necesară aplicarea unei măști de oxigen, aceasta trebuie să fie aplicată pe o piele curată, pentru a funcționa corespunzător.
- Nu purta bijuterii. Acestea pot îngreuna efectuarea procedurii. Medicul stomatolog efectuează mișcări precise și fine, iar bijuteriile îl pot împiedica să efectueze mișcările corecte.
- Evită condusul. Este indicat să îți planifici din timp transportul. Sedarea conștientă poate afecta temporar coordonarea și capacitatea de a lua decizii, așa că este recomandat să rogi un prieten sau un membru al familiei să te însoțească după procedură.
Fumatul înainte de intervenția stomatologică
Fumatul este un obicei care poate avea efecte negative semnificative asupra sănătății orale și nu numai. Deși este indicat a renunța definitiv la fumat, dacă nu îți dorești acest lucru, evită fumatul câteva zile înainte și după efectuarea procedurii stomatologice.
Printre efectele nocive ale fumatului, care pot afecta recuperarea după intervenție și cresc riscul de apariție a complicațiilor, se numără:
- vasoconstricția vaselor de sânge (îngustarea vaselor de sânge);
- reducerea circulației sanguine;
- scăderea secreției salivare;
- creșterea riscului de infecții;
- întârzierea vindecării.
Dacă ai dificultăți în a renunța la fumat, discută cu medicul tău dentist. Acesta îți poate oferi sfaturi și resurse pentru a face acest pas benefic pentru sănătatea ta.
Controale necesare înainte de sedare
Înainte de a fi supus unei intervenții stomatologice sub sedare conștientă, este esențial să efectuezi anumite controale medicale. Medicul stomatolog îți indică ce investigații sunt potrivite pentru tine. În majoritatea situațiilor, sunt indicate următoarele:
- hemoleucogramă;
- markeri pentru evaluarea coagulării sângelui;
- electrocardiogramă;
- spirometrie;
- teste alergice (în situația existenței unui istoric de alergii).
Pot fi necesare consulturi ale mai multor specialități medicale, în funcție de starea clinică a fiecărui pacient. Nu îți face griji dacă ești îndrumat spre alți medici specialiști, deoarece o abordare multidisciplinară este esențială pentru a asigura o intervenție sigură și fără complicații.
Sedarea conștientă poate transforma o experiență potențial stresantă, precum o intervenție stomatologică, într-una mai relaxantă și mai confortabilă. Succesul acesteia este puternic influențat de respectarea indicațiilor preoperatorii și postoperatorii ale medicului. La Regina Maria Dental Clinics, echipa de specialiști te va ghida pas cu pas prin acest proces, oferindu-ți îngrijire de cea mai înaltă calitate, într-un mediu sigur și prietenos. Nu lăsa frica să te împiedice să ai un zâmbet sănătos și strălucitor! Programează-te acum la Regina Maria Dental Clinics și bucură-te de o experiență stomatologică pozitivă!
Bibliografie:
- Kapur A, Kapur V. Conscious Sedation in Dentistry. Ann Maxillofac Surg. 2018 Jul-Dec;8(2):320-323. doi: 10.4103/ams.ams_191_18. PMID: 30693254; PMCID: PMC6327823,
- www.topdoctors.co.uk, https://www.topdoctors.co.uk/medical-articles/conscious-sedation-for-dental-procedures-your-questions-answered, accesat la data 24.08.2024;
- my.clevelandclinic.org, https://my.clevelandclinic.org/health/treatments/22275-sedation-dentistry, accesat la data 24.08.2024.