EDU.STOMATOLOGIE

5 soluții pentru a înlocui dinții lipsă. Metodele stomatologiei moderne

Imaginează-ți cum ar arăta viața ta, dacă ți-ai recăpăta sănătatea și estetica danturii? Cum ar fi dacă ai reuși din nou să mănânci normal și să zâmbești fără griji? Ei bine, cu siguranță calitatea vieții tale ar crește și ți-ar fi mult mai ușor să interacționezi cu cei din jur. Ce urmează să-ți prezentăm acum sunt soluții de reabilitare dentară simple, pe termen lung, care îți vor da un nou start în viață.

Află din articolul următor, ce tratamente poți urma pentru a-ți recăpăta dinții pierduți.

Cauzele pierderii dinților

Dinții ne părăsesc din varii motive, dar cert este că asemenea unei relații, dacă nu îi protejezi, dacă nu le acorzi atenție, în timp vor fi afectați de factori externi care vor conduce la pierderea lor. Cel mai important factor este igiena orală precară, care determină acumularea de bacterii în cavitatea orală și implicit formarea plăcii bacteriene pe suprafața dentară. Apoi își fac apariția cariile dentare, care dacă nu sunt tratate la timp pot măcina osul, iar cu timpul dintele poate ceda.

De asemenea, declanșarea bolii parodontale este în raport direct cu formarea plăcii bacteriene, iar în formele sale avansate, parodontoza poate genera mobilități dentare și chiar pierderea dinților.

Să nu uităm de alimentele pe care le consumăm, care dacă sunt mai puțin bogate în nutrienți, acest lucru poate afecta rezistența corpului la infecții. Spre exemplu, în lipsa calciului, osul este mai puțin capabil să susțină dinții de pe arcadă. Totodată, alimentele bogate în zahăr, carbohidrații sau acizii au un efect negativ asupra danturii și gingiilor.

Aducem în discuție ca factor în pierderea dinților și fractura dentară, unde din cauza unor accidente, dinții pot suferi o traumă, iar lovitura poate afecta profund rădăcina dintelui, iar asta în final determină infectarea acestuia.

Bruxismul sau scrâșnitul din dinți, care poate determina în timp tocirea sau crăparea dinților. Astfel, țesuturile de susținere a danturii devin suprasolicitate și pot conduce la pierderea dinților.

Persoanele care suferă de diabet au un sistem imunitar slăbit, motiv pentru care bacteriile din cavitatea bucală se înmulțesc mult mai rapid. În cazul acestor persoane, afecțiunile gingivale apar mai des și sub forme mult mai servere, iar odată ce osul este afectat, dinții cad.

Nu în ultimul rând, obiceiurile vicioase, precum fumatul sau consumul de alcool determină dezvoltarea bacteriilor la nivelul cavității bucale, prin dezvoltarea afecțiunilor gingivale care cu timpul favorizează pierderea dinților.

Soluții moderne pentru dinți lipsă

Împreună cu medicul specialist, poți alege ce soluții îți rezolvă cel mai eficient problema dentară. Medicul specializat în implanturi sau coroane dentare va lua în considerare starea ta de sănătate generală, gradul de igienă orală, starea țesutului osos, obiceiurile nesănătoase, dacă există (fumatul, consumul de alcool), gradul de implantare și starea parodontală a dinților stâlpi, astfel încât să te ajute în luarea unei decizii avantajoase pentru tine.

Implanturi dentare

Tratamentul cu implant dentar este cea mai bună soluție de înlocuire a dintelui lipsă. Implantul este un șurub care înlocuiește rădăcina naturală a dintelui, se inserează în os și permite ulterior atașarea unei coroane dentare, care ține de fapt locul dintelui natural și redă complet funcționalitatea și estetica acestuia. Implanturile dentare sunt de mai multe tipuri, iar medicul specialist, în urma consultului și a investigațiilor specifice, îți va recomanda tipul de implant potrivit nevoilor tale, în funcție de volumul osos și de arcada ta dentară.

Coroane dentare

Coroanele dentare sunt recomandate atât în cazul dinților fisurați, ciobiți, cât și în cazul în care un dinte a fost tratat pe canal. Aplicarea unei coroane dentare pe dintele tratat este esențială pentru protejarea acestuia. Totodată, o coroană dentară se recomandă și în cazul în care un dinte pierdut și a fost înlocuit de un implant dentar. Atașarea coroniței pe implant oferă dintelui o formă și o funcționalitate perfectă, la fel ca cea a dintelui natural

Punți dentare

Sunt unele dintre cele mai utilizate metode de restaurare dentară, care pot înlocui unul sau mai mulți dinți. O punte, pentru a putea fi conectată cu cei doi dinți de susținere, este necesar ca aceștia să fie sănătoși (din punct de vedere al structurii și lipsiți de carii). Alegerea tipului de punte dentară, depinde de mai mulți factori: locul unde este localizat dintele lipsă, caracteristicile articulaţiei, starea dintelui şi a ţesutulurilor parodontale etc.

Proteza mobilă

Protezele dentare sunt, de fapt, dinți artificiali realizați în funcție de nevoile tale. Aceștia țin locul dinților naturali și nu doar că ajută în realizarea procesului de masticație și chiar al celui de vorbire și pronunție a cuvintelor, însă îmbunătățesc aspectul danturii și fizionomia feței crescând încrederea de sine. Există mai multe tipuri de proteze dentare pentru care poți opta. Cele parțiale, care se recomandă în situațiile în care există dinți sănătoși sau care pot fi salvați. Cele totale, atunci când afecțiunile dentare ajung într-un stadiu avansat ori în urma unor accidente și traumatisme, iar pacienții ajung în situația de a pierde toți dinții naturali.

Proteza fixă pe implanturi

Acest tip de lucrare protetică îți oferă un zâmbet nou, cu un aspect natural, fiind un tratament protetic revoluționar ce suplinește lipsa dinților naturali. Atunci când vorbim despre partea estetică, protezele dentare fixe sunt superioare protezelor dentare mobile având în vedere faptul că fizionomia este imediat îmbunătățită, deoarece prezența dinților pe gingii susține mai bine obrajii. De asemenea, lucrările protetice fixe sunt confortabile și se simt exact ca dinții naturali.

Cum alegi o metodă sau alta pentru completarea danturii

Dacă îți dorești o dantură sănătoasă și estetică nu aștepta prea mult pentru a-ți înlocui dinții lipsă. Vino în Regina Maria Dental Clinics și discută cu specialiștii noștri pentru a afla care este cea mai bună variantă pentru tine. În cadrul consultului, vei afla care sunt pașii pe care trebuie să îi urmezi și care este costul total al intervenției.

Când să mergi la medic

După pierderea unui dinte este important să te hotărăști, rapid, ce modalitate de înlocuire alegi. Acest lucru nu va îmbunătăți doar aspectul estetic al zâmbetului, ci te va ajuta să minimizezi efectele negative pe care le are pierderea unui dinte asupra gingiilor, asupra osului și a dinților rămași: spațierea și migrarea lor, dificultăți în vorbire, probleme de masticație, modificări ale fizionomiei feței, riscul de boală parodontală.

Solicită o programare

Prin completarea formularului de mai sus sunt de acord să fiu contactat/ă de către Rețeaua de sănătate Regina Maria Dental Clinics în legătură cu serviciile medicale solicitate.

Acest site este protejat de reCAPTCHA și completând formularul de mai sus te supui Termenilor si conditiilor.