Ce presupune igiena orală corectă?
În primul rând, este foarte important să știm că o igienă orală corectă înseamnă o rutină zilnică de curățare a întregii cavități bucale, și nu doar a dinților. Astfel, trebuie să știm că este important să acordăm atenție și curățării limbii, gingiilor și obrajilor.
Igiena cavității bucale presupune periajul dentar, dar și utilizarea mijloacelor adjuvante de igienizare, și anume: ața dentară, apa de gură și dușul bucal.
Spălatul pe dinți – cum trebuie realizat și de câte ori pe zi?
Pentru a avea o dantură sănătoasă, periajul dentar este recomandat de cel puțin două ori pe zi, dimineața după micul dejun și seara, înainte de culcare. De asemenea, dacă avem posibilitatea, curățarea dinților este indicată după fiecare masă pentru a nu lăsa resturile alimentare și bacteriile să acționeze asupra dinților.
Medicii stomatologi ne explică faptul că tehnica folosită în ceea ce privește periajul dentar este foarte importantă pentru sănătatea dinților și a gingiilor. Astfel, un periaj corect presupune mișcări scurte și ușoare, dinspre gingie spre vârful dintelui, pentru a elimina bacteriile în mod corect și pentru a nu le introduce sub gingie. Este foarte important să acordăm atenție tuturor zonelor danturii și să nu neglijăm zonele posterioare.
Periuța de dinți trebuie aleasă în funcție de fiecare persoană în parte. În timpul periajului dentar aceasta trebuie înclinată într-un unghi de 45° față de linia gingiei, iar mișcările trebuie să acopere atât suprafața interioară și exterioară a dintelui, cât și suprafața ocluzală (unde are loc mușcătura).
Beneficii ale spălatului pe dinți
- Prevenirea cariilor - placa bacteriană, acea peliculă subțire care se acumulează pe dinți, este una dintre cauzele apariției cariilor. Această substanță acidă consumă smalțul dentar și poate duce la carii. În timp, placa bacteriană se întărește și formează tartrul; acesta nu poate fi îndepărtat doar prin spălarea dinților și folosirea aței dentare. Totuși, se poate îndepărta prin detartraj;
- Prevenirea pierderii dinților - bolile gingivale apar ca urmare a acumulării de placă bacteriană și pot duce la pierderea dinților. Pe măsură ce boala gingivală evoluează, placa bacteriană avansează și ea în profunzimea dintelui unde poate distruge osul de susținere. O igienă orală corectă poate reduce semnificativ riscul de a pierde dinții. Mai apoi, la consultul stomatologic de rutină, medicul poate lua măsuri pentru a trata din timp boala gingivală;
- Un zâmbet sănătos și frumos - unele alimente sau băuturi pot păta dinții. Dacă te speli regulat pe dinți, poți elimina petele și păstra dinții sănătoși. Astfel, vei avea un zâmbet frumos în mod natural;
- O respirație proaspătă - spălarea pe dinți după fiecare masă te ajută să previi respirația neplăcută;
- O sănătate mai bună - studiile arată o legătură între sănătatea orală și cea a organismului , în ansamblul său. Curățarea regulată a dinților poate duce la scăderea riscului unor afecțiuni cronice;
- Economie de bani - prin spălatul pe dinți ai grijă de sănătatea orală și eviți plata unor proceduri costisitoare mai târziu.
Când trebuie schimbată periuța?
Periuța de dinți are un rol foarte important în igiena dinților. Aceasta trebuie să fie potrivită pentru nevoile fiecăruia. Sunt recomandate periuțele dentare cu peri moi și cu capătul mic, pentru a putea ajunge în zonele mai greu accesibile.
Schimbarea periuței dentare este necesară o dată la 3 luni sau ori de câte ori ne confruntăm cu o răceală, deoarece periuța de dinți poate acumula bacterii și ulterior se poate produce o reinfectare.
Folosirea aței dentare pentru curățarea dinților poate fi chiar și mai importantă decât periajul dentar atunci când vorbim despre cariile dentare. Scopul utilizării aței dentare este acela de a elimina resturile alimentare din zonele în care periuța de dinți nu reușește să pătrundă. Ața dentară ajută la evitarea inflamațiilor și sângerărilor gingivale, dar și la evitarea cariilor interdentare, ce nu se pot observa cu ochiul liber.
Asemenea periajului dinților, folosirea aței dentare este recomandată zilnic.
Mișcările folosite pentru curățarea dinților trebuie să fie ușoare, să urmeze forma dintelui și să aibă o presiune mică pentru a nu răni gingiile.
👉 Cariile interdentare reprezintă o problemă puțin cunoscută, dar un motiv pentru multe vizite la stomatolog. Descoperă mai multe în articolul Cariile interdentare: ce sunt, simptome, tratament .
Beneficii ale folosirii aței dentare
- Te ajută să scapi de placa bacteriană - deși dificil de văzut, această placă se formează și în jurul dinților. Folosirea regulată a aței dentare ajută la eliminarea particulelor dintre dinți, precum și a plăcii interdentare;
- Reduce riscul de carii - cu cât există mai multă placă bacteriană între dinți, cu atât crește riscul de carii. Este recomandat să folosești ața dentară cel puțin o dată pe zi pentru a reduce riscul de carii;
- Ajută la prevenirea bolilor gingivale - primul semn al bolilor gingivale este, adesea, inflamația în zona gingiilor. De asemenea, gingiile pot sângera atunci când folosești ața dentară sau te speli pe dinți. Spălarea zilnică a dinților și folosirea aței dentare ajută la reducerea riscului de boli gingivale. Nu uita de igienizarea profesionistă la cabinetul stomatologului. Aceasta ar trebui realizată la fiecare șase luni;
- Respirație proaspătă.
Apa de gură – beneficii și utilizare în igiena orală
Așa cum am văzut, igiena orală corectă cuprinde atât periajul dinților, cât și folosirea aței dentare. Pe lista de produse de igienă orală intră și apa de gură.
Aceasta are rolul de a elimina microorganismele și bacteriile din zonele greu accesibile.
Clătirea cu apă de gură este recomandată după fiecare periaj dentar, iar cantitatea necesară este, de obicei, recomandată pe eticheta fiecărui produs.
Este foarte important să ne asigurăm că în timpul clătirii nu înghițim apa de gură, ci o eliminăm după aproximativ 20-30 de secunde.
Beneficii ale folosirii apei dentare
- O respirație proaspătă - majoritatea persoanelor folosesc apa de gură din acest motiv. Clătirea gurii timp de 30 de secunde cu apă de gură îți va lăsa un gust plăcut și un miros proaspăt;
- Îndepărtează resturile alimentare - după periajul dinților și folosirea aței dentare este posibil să mai existe resturi de alimente în gură. Folosirea apei de gură va oferi un plus de curățenie cavității bucale;
- Protejează dantura - multe tipuri de apă de gură fără rețetă conțin fluor. Acesta elimină bacteriile care cauzează apariția cariilor și întărește smalțul dentar;
- Oferă protecție față de bolile gingivale - ingredientele din apa de gură elimină bacteriile care pot cauza boli gingivale. Clătirea gurii de două ori pe zi cu apă de gură menține un nivel stabil al bacteriilor și oferă protecție.
Cum se face igiena limbii?
Curățarea limbii este esențială pentru o bună igienă orală deoarece alimentele pe care le consumăm lasă în urmă resturi și bacterii nu doar între dinți și gingii, ci și pe suprafața limbii și în cavitățile acesteia.
Există mai multe produse destinate curățării limbii; se poate utiliza atât periuța de dinți, cât și un dispozitiv special creat pentru igienizarea limbii.
Se recomandă ca în timpul curățării limbii să se pună accent pe partea centrală și posterioară a acesteia, vârful limbii fiind constant curățat datorită frecării permanente cu partea superioară a gurii. Zonele care necesită curățare se pot observa cu ușurință deoarece placa bacteriană este mai proeminentă, fiind de culoare albă.
Beneficii ale curățării limbii
- Ajută la ameliorarea gustului - un studiu arată că folosirea unui dispozitiv de curățare a limbii te ajută să distingi mai ușor diferite gusturi ;
- Îmbunătățește aspectul limbii - acumularea de resturi și de bacterii poate da un aspect albicios limbii. Curățarea zilnică poate îndepărta această peliculă;
- Îndepărtează bacteriile - un studiu din 2005 a descoperit că prin curățarea limbii de două ori pe zi se reduce incidența unor microorganisme precum Mutans streptococci și bacteria Lactobacilli. Aceste bacterii pot cauza respirație neplăcută și degradarea dinților;
- Contribuie la sănătatea orală - îndepărtarea bacteriilor din gură te ajută să previi cariile, bolile gingivale și alte afecțiuni.
Când și cum să folosești dușul bucal?
Dușul bucal este un dispozitiv recomandat pentru o igienă orală corectă.
Acesta presupune irigarea cavității orale cu apă sau cu o soluție diluată de apă de gură. Dușul bucal funcționează pulsând jeturi de apă cu viteză mare către dinți şi către gingii, eliminând resturile alimentare şi stimulând circulaţia sangvină la nivelul gingiilor.
Acesta se folosește înainte de periajul dentar, iar capătul irigatorului se poziționează la 45 de grade în zonele dintre dinţi şi gingii şi în spaţiile interdentare. Vârful irigatorului se plimbă de-a lungul liniei gingiilor, iar dacă este cazul, se insistă în zonele interdentare, între bracket şi dinte (în cazul purtării unui aparat dentar) sau între lucrările dentare şi gingie.
👉 Vrei să ai dinții mai drepți cu ajutorul unui aparat dentar? Află cat costa un aparat dentar si cum il alegi .
Beneficii ale folosirii irigatorului bucal
- Este ușor să cureți și zonele greu accesibile unde nu ajungi cu o periuță de dinți;
- Gingiile sunt masate cu jetul de apă. Astfel, se stimulează circulația și se reduce riscul de boli;
- Cureți ușor resturile din spațiile interdentare fără a vătăma gingiile;
- Poate fi folosit în sarcină sau alăptare atunci când gingiile sunt mai sensibile;
- Poate fi folosit inclusiv dacă ai aparat dentar, punte sau implanturi;
- Contribuie la prevenirea gingivitei, a parodontitei și a cariilor.
Când este necesar periajul profesional?Când este necesar periajul profesional?
Pentru a ne asigura că avem o dantură sănătoasă este foarte important să acordăm atenție vizitelor regulate la medicul stomatolog, la fiecare 6 luni. În cadrul acestora se realizează atât un control stomatologic, cât și o igienizare profesională.
Igienizarea profesională cuprinde și periajul profesional, deoarece oricât de multă atenție am acorda periajului realizat acasă, nu putem îndepărta toate microorganismele și bacteriile ce se acumulează de-a lungul timpului pe suprafața dinților.
👉 Igienizarea profesională este esențială pentru sănătatea dinților și a gingiilor tale. Iată ce este igienizarea dentara si cand este necesara .
Alimentația ideală pentru o dantură sănătoasă
Nu este un secret faptul că un stil de viață sănătos și o dietă echilibrată înseamnă un organism sănătos. Iată care sunt principalele alimente bogate în fluor:
- Struguri și stafide;
- Mere;
- Căpșuni;
- Banane;
- Piersici;
- Cireșe;
- Pepene roșu;
- Spanac;
- Cartofi;
- Fructe de mare;
- Ceai negru;
- Cafea.
Igiena dentară la copii mai mici de un an
Igiena dentară a copilului ar trebui începută înainte de apariția primilor dinți.
După fiecare hrănire este indicat să ștergi ușor gingiile bebelușului cu un pansament steril. Evită să pui biberonul în gura celui mic pentru a se hrăni când dorește. De asemenea, bacteriile pot ajunge în gurița sa și de la părinte.
Evită să testezi temperatura laptelui cu gura ta. De asemenea, evită să pui suzeta la tine în gură și apoi la el. Astfel, vei evita răspândirea bacteriilor.
Odată cu apariția primului dinte, crește riscul de carii. Unii copii au carii severe care pot necesita extracția. Astfel de situații apar pentru că bebelușului i se oferă fără a se impune anumite limite sticla cu lapte, suc sau alte băuturi dulci.
De regulă, problemele apar mai ales la dinții din față.
Atunci când dintele celui mic este scos prea devreme, pot apărea probleme la nivelul gingiilor, care pot afecta dezvoltarea dinților permanenți. Este ideal să speli pe dinți bebelușul de la apariția primului dințișor. Folosește o periuță de dinți specială pentru bebeluși. În plus, cu cât obișnuiești copilul mai devreme cu spălatul pe dinți, cu atât acest lucru îi va intra în obișnuință.
Ce afecțiuni poți preveni cu o igienă dentară corectă
Igiena orală corectă reprezintă primul pas în ceea ce înseamnă prevenția dentară. Astfel, cu cât acordăm o mai mare atenție periajului dentar și mijloacelor adjuvante de curățare, cu atât vom avea o dantură mai sănătoasă. Mai mult, menținerea igienei orale reduce și riscul altor afecțiuni trecătoare sau cronice.
Boli de inimă
O igienă orală corectă este un mod simplu și eficient de a reduce riscul de afecțiuni cardiovasculare . În special, bolile parodontale sunt asociate unui risc mai mare de inflamație arterială. De asemenea, bacteriile din gură pot ajunge în sânge și pot crește riscul de atac de cord sau atac vascular cerebral. O igienă orală deficitară este asociată cu hipertensiune arterială și un nivel crescut al colesterolului LDL. Prevenirea bolilor orale este un pas important pentru a te proteja de bolile de inimă.
Diabet
Bolile parodontale îngreunează capacitatea organismului de a ține sub control nivelul zahărului din sânge. De asemenea, pot crește riscul de complicații asociate diabetului. Relația este una bidirecțională; afecțiunile orale cresc riscul de diabet, iar bolnavii de diabet au un risc mai mare de boli parodontale.
Apnee în somn
Unul dintre primele semne ale apneei în somn este bruxismul. Frecarea dinților poate crește riscul de carii și de gingii inflamate . De asemenea, există un risc mai mare de infecții.
Afecțiuni respiratorii
O igienă orală deficitară este asociată unui risc mai mare de probleme respiratorii . Bacteriile din gură pot fi inhalate în plămâni, iar de acolo ajung în sânge unde pot cauza alte complicații.
Câteva minute în fiecare zi pentru spălarea pe dinți, folosirea aței dentare, curățarea limbii și folosirea apei de gură te ajută să ai o sănătate orală bună și un zâmbet frumos. Cu puțin efort îți poți menține dinții puternici și gingiile sănătoase ani la rând.
Bibliografie:
- Take care of your teeth and gums, https://www.nhs.uk/live-well/healthy-teeth-and-gums/take-care-of-your-teeth-and-gums/
- The Link between Oral and General Health, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6560319/
- Impact of tongue cleansers on microbial load and taste, https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/j.0303-6979.2004.00507.x
- The effect of tongue scraper on mutans streptococci and lactobacilli in patients with caries and periodontal disease, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16032940
- Dental care for babies, https://raisingchildren.net.au/babies/health-daily-care/dental-care/dental-care-babies
- Looking after your baby's teeth, https://www.nhs.uk/conditions/baby/babys-development/teething/looking-after-your-babys-teeth/
- Oral health and atherosclerotic cardiovascular disease: A review, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8387275/
- The Bidirectional Relationship between Periodontal Disease and Diabetes Mellitus—A Review, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9954907/
- Oral health problems linked to obstructive sleep apnea are not always recognized within dental care—As described by dental professionals, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8874038/
- Evidence summary: the relationship between oral health and pulmonary disease, https://www.nature.com/articles/sj.bdj.2017.315