EDU.STOMATOLOGIE

Cancerul oral: simptome, factori de risc, tratament

cancer
Cancerul oral trebuie tratat cu la fel de multă seriozitate precum orice alt tip de cancer, deoarece acesta poate avea repercusiuni la fel de grave. Tocmai de aceea, este important să cunoști ce este cancerul oral, de câte tipuri poate fi și cum poate fi diagnosticat. Citește articolul următor până la final și află cum o simplă vizită la medicul stomatolog îți poate schimba viața.

Ce este cancerul oral?

Cancerul oral (cancerul bucal) este un termen umbrelă folosit pentru a descrie formele de cancer care apar în interiorul cavității bucale. De regulă, cancerul oral pare un simptom obișnuit ce apare pe buze sau în gură și se manifestă prin pete albe sau mici iritații care sângerează.

Diferența majoră este că aceste simptome nu trec de la sine.

Lăsat netratat, cancerul oral se poate răspândi în întreaga gură, în gât sau în alte zone ale corpului. Datele existente arată că 11,5 de adulți la 100.000 de persoane  vor dezvolta cancer oral în decursul vieții.

Tipuri de cancer oral

Aproximativ 90% dintre formele de cancer oral sunt carcinoame cu celule scuamoase . În mod normal, gâtul și gura sunt căptușite cu celule scuamoase subțiri. Carcinomul cu celule scuamoase se dezvoltă atunci când anumite celule suferă mutații, devin anormale și încep să se multiplice în mod excesiv.

Alte forme mai puțin întâlnite de cancer oral sunt:

  • Carcinomul verucos - o formă de cancer oral care se dezvoltă lent. Rareori se răspândește și în alte zone ale corpului; totuși, poate afecta țesuturile apropiate;
  • Cancerul glandelor salivare - reprezintă tot un termen umbrelă pentru mai multe forme de cancer ce afectează glandele salivare. Aici intră carcinomul adenoid chistic și carcinomul mucoepidermoid;
  • Limfomul - cancerul oral care se dezvoltă în nodulii limfatici, care sunt o parte a sistemului imunitar. Amigdalele și baza limbii conțin celule limfatice;
  • Melanomul - pot apărea pe melanocitele membranei mucoase a gurii.

De asemenea, în funcție de localizarea sa, cancerul oral poate fi împărțit și în:

  • Cancer în zona limbii, pe suprafețele acesteia, pe margini sau pe partea dorsală;
  • Cancer în zona obrajilor, oriunde în zona în interioară;
  • Cancer în zona superioară a cavității orale, adică pe „cerul gurii”, care este numit de către medicii stomatologi zona palatină;
  • Cancer în zona de sub limbă;
  • Cancer în zona buzelor, pe suprafețele interne sau externe ale acestora;
  • Cancer în zona gingiilor, oriunde pe suprafețele acestora.

👉Ai grijă de sănătate orală cu un abonament Dental Care de la Regina Maria . Acesta include consultații de rutină la fiecare 6 luni, radiografie gratuită și reduceri la diferite tratamente.

Cum se manifestă cancerul oral. Simptome

În stadiile timpurii ale bolii, cancerul oral poate fi perceput drept probleme trecătoare precum ulcer bucal, carii sau dureri de măsea.

Unele persoane pot observa pete albe sau lunii în gură care nu trec.

Acestea ar putea fi celule precanceroase. Iată care sunt simptomele asociate cancerului oral:

  • Răni pe buze sau în interiorul gurii care sângerează ușor și nu se vindecă în mai puțin de două săptămâni;
  • Zone cu cruste pe buze, gingii sau în interiorul gurii;
  • Zone din gură care sângerează fără un motiv întemeiat;
  • Amorțeală, sensibilitate sau durere în gură, pe gât sau pe față, fără o cauză aparentă;
  • Dificultăți la mestecat sau înghițit, la vorbire, mișcarea limbii sau a maxilarului;
  • Pierderea neintenționată în greutate;
  • Durere de urechi;
  • Respirație neplăcută persistentă.

👉  Durerea de urechi poate fi legată și de măseaua de minte. Descoperă Legatura dintre maseaua de minte si durerea de ureche .

Cauze ale cancerului oral

Cancerul oral debutează, de cele mai multe ori, la celulele scuamoase din gură. Acestea suferă mutații și încep să se înmulțească și să crească. Încă nu se știe de ce apare această mutație. Oamenii de știință presupun că este o combinație între anomalii la nivel de ADN și prezența unor factori de risc .

Factori de risc pentru cancerul oral

Prezența unor factori de risc cresc șansele de apariție a cancerului oral, deși nu putem spune că prezența lor, singulară sau cumulată, cauzează boala. Iată care sunt principalii factori de risc în cancerul oral.

Fumatul

Aproximativ 90% dintre persoanele diagnosticate cu cancer oral sunt fumătoare . Riscul crește proporțional cu durata de timp în care persoana a fumat și este influențat și de cantitatea de tutun consumat zilnic.

Cancerul oral apare de șase ori mai des la fumători sau foști fumători decât la nefumători . Aceste efecte pot fi reduse cu cât trece mai mult timp de la renunțarea la fumat.

Consumul de alcool

Datele arată că 75% dintre cazurile de cancer ale tractului aerodigestiv superior (cavitate bucală, faringe, esofag, stomac) apar la persoane care consumă alcool , de multe ori asociat fumatului.

Alte date arată că un consum moderat de alcool este asociat unui risc cu 1,8 ori mai mare de a dezvolta cancer oral, excluzând buzele. De asemenea, pentru cei care consumă alcool în cantități mari riscul de cancer oral crește de cinci ori. Mai mult, asocierea consumului de alcool cu fumatul crește riscul de cancer a tractului aerodigestiv superior de 15 ori .

Consumul de alcool este un factor de risc mai ales pentru cancerul oral cu celule scuamoase. Alcoolul crește permeabilitatea epiteliului bucal, acționează ca un solvent pentru compușii cancerigeni din tutun (acolo unde apar ambii factori de risc), stimulează proliferarea celulelor și generează radicali liberi și acetaldehidă care pot leza ADN-ul.

Vârsta și sexul

Majoritatea persoanelor (74,1%)  care dezvoltă cancer oral au între 50 și 79 de ani, iar bărbații au risc mai mare decât femeile .

Unele afecțiuni ale cavității bucale

Prezența unor boli ale cavității bucale crește riscul de cancer oral.

Aici intră lichenul plan, leucoplazia și eritroplazia. Iată cum recunoști aceste afecțiuni:

  • Lichenul plan - se manifestă prin pete albe pe interiorul obrajilor, gingii și limbă, roșeală și umflături, piele care se exfoliază și bășici;
  • Leucoplazia - apar mici formațiuni albe sau gri pe limbă, gingii, pe interiorul obrajilor sau podeaua gurii. Leucoplazia neomogenă evoluează mai des în celule canceroase decât leucoplazia omogenă;
  • Eritroplazia - semnele și simptomele includ zone roșii sau pete roșii pe membrana care căptușește gura. Aproximativ 50% dintre leziunile asociate eritroplaziei se pot dezvolta în carcinom cu celule scuamoase .

De asemenea, persoanele care au mai avut cancer oral sau orofaringian (ultima treime din limbă, amigdalele, partea din spate a interiorului obrajilor și pereții gâtului) au un risc mai mare de îmbolnăvire. Mai mult, riscul crește și dacă ai avut cancer cervical cu celule scuamoase, cancer esofagian cu celule scuamoase sau cancer pulmonar .

👉Lichenul plan este doar una dintre semnele unei probleme a limbii. Iată alte indicii care îți arată cum limba vorbeste despre sanatatea ta .

Virusul Papiloma Uman (HPV)

Infecția cu virusul Papiloma Uman (HPV) este asociată unui risc mai mare de cancer orofaringian  (ultima treime din limbă, amigdalele, partea din spate a interiorului obrajilor și pereții gâtului).

Istoricul familial

Cercetările arată un risc ușor crescut pentru cancerul orofaringian  dacă ai o rudă apropiată care a avut boala (de exemplu, un părinte sau un frate).

Alimentația

O alimentație săracă în fructe și legume poate crește riscul de cancer oral și orofaringian . Legătura dintre lipsa de vitamine și minerale și un risc mai mare de cancer oral nu este una de cauzalitate ci o corelație. Persoanele bolnave de cancer oral au un aport mai mic de vitamine și minerale, însă alimentația săracă în nutrienți nu cauzează, în mod direct, cancerul oral.

Un sistem imunitar slăbit

Sistemul imunitar al organismului luptă împotriva infecțiilor. Unele boli sau medicamente pot slăbi sistemul imunitar. Studiile arată că persoanele cu HIV/SIDA sau care iau medicamente pentru suprimarea funcțiilor imunitare, după un transplant, au un risc mai mare de cancer oral .

Stadiile cancerului oral

Diagnosticarea cancerului oral este pusă în funcție de sistemul internațional TNM (tumori, noduli, metastază). Stadiile cancerului oral sunt următoarele:

  • Stadiul T0 - tumora se află pe suprafața mucoasei gurii sau buzelor. În stadiu T0 al cancerului de limbă, tumora se află pe mucoasa linguală;
  • Stadiul TI - tumora măsoară maximum 2 cm;
  • TII - tumora măsoară mai mult de 2 cm, dar mai puțin de 4 cm;
  • TIII - tumora măsoară mai mult de 4 cm iar celulele canceroase s-au întins la nodulii limfatici din gât, pe partea cu tumora, iar tumoara are maximum 3 cm;
  • TIV - cancerul a ajuns în alte zone ale corpului.
cancer2

Cum este diagnosticat cancerul oral?

Medicul stomatolog poate detecta cancerul oral în timpul unei vizite de rutină. Acesta poate realiza teste preliminare și te poate îndrepta spre un specialist în boli de gât și nas (otorinolaringolog). Investigațiile constau în:

  • Examenul fizic al interiorului gurii, capului, feței și gâtului;
  • Endoscopie a tractului aerodigestiv cu posibilitatea de biopsie - doctorul ia o probă de celule pentru a fi analizate la laborator. Detectează prezența celulelor canceroase sau a mutațiilor precanceroase;
  • Teste de imagistică - pentru a vedea dacă tumora a ajuns în alte zone ale corpului. Pot include radiografii, CT-uri, RMN, tomografie PET.

Tratamentul cancerului oral

Principalele forme de tratament pentru cancerul oral sunt:

  • Intervenția chirurgicală;
  • Radioterapia;
  • Chimioterapia (cu sau fără terapie target).

Protocolul de tratament depinde de tipul de cancer precum și de cât de mult s-a extins în corp. De asemenea, contează foarte mult starea generală de sănătate și vârsta. Este esențial ca persoana să renunțe la fumat și alcool înainte și după tratament.

Speranța de viață în cancerul oral

Speranța de viață pentru cancerul oral depinde de locația cancerului.

Poate debuta în diferite părți ale gurii, de la buze la gingii și partea interioară a obrajilor. Potrivit Cancer Research UK :

  • Peste 75% dintre persoane supraviețuiesc timp de un an sau mai mult după diagnostic;
  • Aproximativ 55% supraviețuiesc timp de 5 ani sau mai mult după diagnostic.

Pentru cancerul de limbă avem următoarele date:

  • Aproape 80% dintre persoane supraviețuiesc timp de minimum un an după diagnostic;
  • Aproape 60% dintre persoane supraviețuiesc timp de cel puțin 5 ani după diagnostic.

Speranța de viață scade dacă persoana este diagnosticată în stadiu avansat. Din acest motiv, este important să te prezinți la medic cât mai repede după apariția primelor simptome.

Cancerul oral este o afecțiune gravă, dar tratabilă. Detectarea timpurie este esențială pentru tratarea cu succes a bolii. Dacă observi schimbări ale suprafeței gurii sau gâtului, mergi de urgență la stomatolog. Vizitele periodice, o igienă orală corectă și un stil de viață sănătos, marcat de minimizarea factorilor de risc, te pot proteja.

Bibliografie:

  • Mouth cancer, https://www.nhs.uk/conditions/mouth-cancer/
  • Oral Cancer, https://www.nidcr.nih.gov/health-info/oral-cancer
  • Oral Cancer Incidence (New Cases) by Age, Race, and Gender, https://www.nidcr.nih.gov/research/data-statistics/oral-cancer/incidence
  • Oral Squamous Cell Carcinoma and Concomitant Primary Tumors, What Do We Know? A Review of the Literature, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC10136780/
  • Men twice as likely to develop oral cancer, https://news.cancerresearchuk.org/2017/11/29/men-twice-as-likely-to-develop-oral-cancer/
  • The Genetics of Cancer, https://www.cancer.gov/about-cancer/causes-prevention/genetics
  • Smoking and Drugs, https://www.mouthcancerfoundation.org/smoking-and-drugs/#:~:text=About%2090%25%20of%20people%20with,throat%20cancer%20about%206%2Dfold
  • Smoking and mouth cancer: Risks and more, https://www.medicalnewstoday.com/articles/how-many-years-of-smoking-causes-mouth-cancer
  • Alcohol and oral cancer, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16054978/
  • Alcohol and Cancer Risk, https://www.cancer.gov/about-cancer/causes-prevention/risk/alcohol/alcohol-fact-sheet
  • The synergistic effect of tobacco and alcohol consumption on oral squamous cell carcinoma: a systematic review and meta-analysis, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31111280/
  • Oral squamous cell carcinoma (OSCC) tumors from heavy alcohol consumers are associated with higher levels of TLR9 and a particular immunophenotype: Impact on patient survival, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9389540/
  • Alcohol and oral squamous cell carcinoma, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23971298/
  • Modeling oral cancer screening in the United States population, https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1368837521007636
  • Analysis of Risk Factors of Oral Cancer and Periodontitis from a Sex- and Gender-Related Perspective: Gender Dentistry, https://www.mdpi.com/2076-3417/12/18/9135
  • Precancerous conditions of the mouth, https://cancer.ca/en/cancer-information/cancer-types/oral/what-is-oral-cancer/precancerous-conditions
  • Risks and causes, https://www.cancerresearchuk.org/about-cancer/mouth-cancer/risks-causes
  • Human papillomavirus and tobacco use in tongue base cancers, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23975491/
  • Association between Oral Cancer and Diet: An Update, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8071138/
  • Is Systemic Immunosuppression a Risk Factor for Oral Cancer? A Systematic Review and Meta-Analysis, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC10296244/
  • Risk factors for oral cancer, https://cancer.ca/en/cancer-information/cancer-types/oral/risks
  • Survival for mouth and oropharyngeal cancer, https://www.cancerresearchuk.org/about-cancer/mouth-cancer/survival

Solicită o programare

Prin completarea formularului de mai sus sunt de acord să fiu contactat/ă de către Rețeaua de sănătate Regina Maria Dental Clinics în legătură cu serviciile medicale solicitate.

Acest site este protejat de reCAPTCHA și completând formularul de mai sus te supui Termenilor si conditiilor.