EDU.STOMATOLOGIE

Ce se întâmplă după ce îți dai aparatul dentar jos. Cum continuă tratamentul de îndreptare a dinților

Vârsta nu reprezintă un impediment atunci când îți dorești o dantură sănătoasă și un zâmbet impecabil. Acest lucru este valabil și în cazul tratamentului ortodontic, pentru a-ți corecta fie mușcătura, fie alinierea dinților. În prezent, există o gamă variată de aparate dentare, atât pentru tine, cât și pentru cei mici, care se pot personaliza în diferite culori sau chiar opțiuni discrete, cum este cazul gutierelor transparente.

Află din articolul următor care sunt beneficiile unui tratament ortodontic, dar și ce presupune perioada de după finalizarea tratamentului cu aparat dentar.

Beneficiile pe care ți le oferă tratamentul de îndreptare a dinților cu aparat dentar

Atunci când alegi aparatele dentare fixe, avantajele sunt multiple. În primul rând, acestea te ajută să obții zâmbetul perfect, cu dinți drepți și sănătoși. Se pot personaliza cu diferite elastice colorate, lucru care va contribui la aspectul dorit de tine.

Apoi există și variantele moderne, care oferă beneficii atât de ordin estetic, cât și de timp. Ce înseamnă acest lucru? Ei bine, un aparat dentar invizibil îți asigură aceleași rezultate precum cel clasic, dar îți aduce un plus de confort, prin faptul că este discret când îl porți, iar vizitele la medicul ortodont se reduc pe durata tratamentului.

Aparatele dentare transparente poartă denumirea de alignere și sunt, de fapt, aparate dentare detașabile ce se schimbă odată cu schimbarea poziției dinților. Ele nu conțin material metalic, sunt mult mai confortabile și exclud posibilitatea apariției alergiilor și a rănirii cavității orale.

Totodată, un alt beneficiu al tuturor aparatelor dentare, pe lângă aspectul zâmbetului, este legat de faptul că protejează dinții pe termen lung, prin alinierea corectă a mușcăturii. Dinții drepți sunt mult mai ușor de curățat, iar riscul apariției cariilor sau a bolii parodontale este mai scăzut. Totodată, tratamentul ortodontic poate fi recomandat adulților înaintea realizării unui tratament protetic, pentru a crea o bază corectă  pe care acesta să poată fi aplicat.

Ce se întâmplă după ce îți dai aparatul dentar jos

După ce se încheie tratamentul cu aparat dentar, cea de-a doua etapă este gutiera de contenție. Aceasta trebuie purtată imediat după îndepărtarea aparatului dentar, deoarece vine în completarea tratamentului ortodontic. Rolul său fiind de a păstra rezultatul obținut.

În primele luni după ce s-a finalizat purtarea aparatului dentar, riscul de a recidiva este mare, tocmai de aceea este foarte important ca imediat după terminarea tratamentului să purtăm o formă sau alta de contenție.

De asemenea, trebuie să știi că opțiunile de contenție pot fi de două feluri: mobile sau fixe. Varianta mobilă este foarte asemănătoare cu aparatul dentar invizibil și este realizată dintr-o gutieră transparentă, care se atașează pe dinți. Contenția mobilă se poate detașa ușor și este foarte important să o îndepărtezi atunci când trebuie să mănânci, pentru a evita deteriorarea și spargerea acesteia.

Cât despre contenția fixă, află că este realizată dintr-un aliaj metalic și este atașată pe partea interioară a dinților din față. Atunci când alegem o astfel de contenție este foarte important să realizăm un periaj dentar cât mai corect, după fiecare masă și să utilizăm mijloacele complementare de curățare, precum apa de gură sau dușul bucal.

Cât timp trebuie purtată gutiera de contenție

În primele 2-3 luni, gutiera de contenție se poartă tot timpul. Aceasta se dă jos doar pentru a lua masa sau a te spăla pe dinți. Apoi următoarele luni se poartă doar noaptea.

Durata purtării unei gutiere de contenție depinde de felul și gravitatea anomaliei tratate. În principiu se renunță la purtarea acesteia treptat, pentru a tatona riscul de recidivă.

Îngrijirea corectă după îndreptarea dinților

Gutiera de contenție se îngrijește foarte ușor, se spală cu grijă cu o periuță dentară și săpun lichid sau cu o pastă de dinți. Apa folosită trebuie să fie rece sau călduță, în niciun caz fierbinte, pentru că se poate deforma.

De asemenea, este indicat să ținem zilnic gutiera în puțină apă, timp de câteva minute. În recipientul cu apă este necesar să punem o pastilă efervescentă antibacteriană, pentru a se dizolva și mai apoi să punem gutiera.

Stomatologia modernă îți pune la dispoziție mai multe tipuri de aparate dentare, care te vor ajuta să-ți recapeți sănătatea, funcționalitatea și estetica danturii. Indiferent că vorbim despre tine sau copilul tău, alegerea unui aparat dentar potrivit poate reprezenta un moment dificil, tocmai pentru că în ziua de astăzi există mai multe opțiuni.

Nu-ți face griji! Atât aparatele dentare clasice, care se pot personaliza după bunul plac, cât și cele moderne, care îți oferă un plus estetic, reprezintă soluția ideală dacă îți dorești dinți drepți și, cel mai important, sănătoși.

Solicită o programare

Prin completarea formularului de mai sus sunt de acord să fiu contactat/ă de către Rețeaua de sănătate Regina Maria Dental Clinics în legătură cu serviciile medicale solicitate.

Acest site este protejat de reCAPTCHA și completând formularul de mai sus te supui Termenilor si conditiilor.