Află de ce apar cariile dentare și cum se tratează acestea, dar și când este necesar tratamentul cariilor fără freză din articolul următor.
De ce apar cariile dentare
Principala cauza a apariției cariei dentare este o igienă dentară deficitară. În lipsa unui periaj dentar corect și a neutilizării mijloacelor adjuvante de curățare, precum ața dentară, apa de gură și dușul bucal, bacteriile se depozitează între dinți, în cele mai ascunse spații și astfel apar cariile dentare și cariile interdentare. De asemenea, leziunile carioase apar și în urma consumului de dulciuri și băuturi carbogazoase, mai ales dacă nu ne igienizăm foarte bine dantura după. Chiar și anumite medicamente duc la apariția cariilor, de exemplu, cele care produc xerostomie, deoarece cauzează scăderea secreției salivare și senzația de gură uscată. Saliva joacă un rol foarte important în protejarea dinților, deoarece poate neutraliza și spăla acizii produși de placa dentară, astfel, un conținut scăzut de salivă poate favoriza apariția cariilor dentare.
Ce simptome provoacă o carie dentară
În general, în faza incipientă a cariei dentare, aceasta nu prezintă simptome. În momentul în care o carie dentară își face apariția este important să știi că pe dinți apar niște pete albe, ceea ce înseamnă că s-a produs demineralizarea smalțului dentar, iar calciul a început să se piardă. Din momentul în care smalțul dentar este afectat, caria dentară poate evolua rapid și ajunge să afecteze pulpa dintelui, adică nervul. Printre simptomele apariției unei carii dentare grave putem enumera: sensibilitate dentară la alimente reci sau fierbinți, respirație urât mirositoare, dureri profunde și gust neplăcut.
Cum se tratează cariile dentare
Pentru a înțelege cum se tratează o carie dentară este important să știi că aceasta se dezvoltă în trei locuri, și anume: coronar, radicular și recidiva de carie.
Tratamentul pentru caria coronară
Caria coronară apare la orice vârstă, indiferent de dentiție, fie că aceasta este temporară, fie că este permanentă. O carie coronară se depistează foarte ușor, deoarece se află pe suprafața dintelui. Aceasta apare sub forma unei pete maronii sau albe pe partea vizibilă a dintelui și se poate trata printr-o obturație dentară. Medicul stomatolog îndepărtează leziunea carioasă, curăță coroana dintelui cu soluții speciale dezinfectante, după care acoperă locul curățat cu o plombă.
Tratamentul pentru caria radiculară
O carie radiculară apare odată cu retracția gingiei. În lipsa unei igiene dentare corespunzătoare, bacteriile și resturile alimentare se depozitează în gingie și în scurt timp ajung să se acumuleze la rădăcina dintelui și astfel provoacă infecțiile dentare. În acest caz este necesar să mergi la stomatolog pentru efectuarea unei radiografii dentare, iar în urma stabilirii diagnosticului se va realiza și tratamentul potrivit.
Tratamentul pentru recidivele de carii
Recidivele de carii apar în jurul obturațiilor și a coroanelor dentare deja existente, realizate în trecut. În cazul în care dinții și lucrările existente nu sunt curățați cum trebuie, placa bacteriană și bacteriile încep să se acumuleze atât în jurul acestora, cât și subgingival și astfel pot apărea recidivele de carii.
De asemenea, cariile de acest tip se pot observa doar cu ajutorul unei radiografii dentare, deci este necesar să mergem regulat la medicul stomatolog atunci când avem tratamente cu plombe și coroane dentare.
În cazul recidivelor de carii, care apar la plombele vechi, acestea se vor schimba cu unele noi. Medicul stomatolog va curăța foarte bine leziunea carioasă și va reobtura dintele cu o plombă nouă. Tratamentul recidivelor de carii, care apar sub coroanele dentare, constă în efectuarea unei ablații coronare, refacerea tratamentului de canal și schimbarea pivotului, iar ulterior pacientul primește o coroană dentară nouă.
Este posibil tratamentul cariilor dentare fără freză?
Tratamentul cariilor fără freză nu este un mit, este o realitate a zilelor noastre, datorită tehnologiilor moderne inovatoare.
"O variantă minim invazivă prin care putem trata cariile dentare utilizând puțin sau deloc freza o reprezintă realizarea obturațiilor dentare cu ajutorul laserului. O deosebire fundamentală față de tratamentul tradițional cu freză o constituie îndepărtarea eficientă a cariei fără a atinge dintele, ceea ce oferă pacienților o nouă experiență, mult mai confortabilă pe scaunul stomatologic. În timpul tratamentului cu laser nu se resimte durere, la majoritatea pacienților nefiind nevoie de anestezie. De asemenea, nu se resimte vibrație și nici presiune pe dinte, deoarece piesa de lucru se află la distanță de acesta, iar pacientul nu aude în timpul tratamentului sunetul specific al frezei pe care îl poate asocia cu teama de stomatolog”, ne explică Dr. Anda Diaconu, medic stomatolog în cadrul Regina Maria Dental Clinics.
Medicul dentist e prietenul tău și inamicul cariilor dentare
Prezența la medicul dentist, o dată la 6 luni, reprezintă cheia succesului în ceea ce privește păstrarea danturii mereu sănătoase. Atunci când mergem la cabinetul de medicină dentară, dentistul nu realizează doar un simplu control de rutină, acesta îți face și o radiografie dentară și îți curăță dinții cu ajutorul unei igienizări dentare profesionale.
Cu ajutorul unei radiografii dentare panoramice, medicul poate depista atât afecțiunile gingivale, cât și cele dentare, oricât de mici sau mari ar fi acestea. De cele mai multe ori, o carie dentară care este aproape de nerv nu prezintă simptome și astfel se poate depista din timp cu o radiografie, urmând ca tratamentul să nu implice scoaterea nervului, ci curățarea simplă a leziunii carioase din interiorului dintelui și obturarea acestuia cu o plombă.
Concluzii
Cariile dentare pot fi prevenite prin simpla vizita la stomatolog și o igienă orală corectă. Periază-ți dinții de cel puțin două ori pe zi, dimineața și seara, cu o periuță de dinți cu peri medii sau moi, după caz sau cu o periuță electrică. Pe lângă periajul dinților, utilizează și mijloacele auxiliare de curățare, precum ața dentară, apa de gură și dușul bucal, deoarece toate acestea îndepărtează mult mai bine resturile alimentare ascunse între dinți și te feresc de multe probleme dentare.
Nu în ultimul rând, respectă vizitele periodice la medicul stomatolog și mergi la clinica dentară de două ori pe an, pentru controale periodice și detartraje dentare profesionale. Astfel, toate resturile alimentare depozitate în jurul dinților vor fi eliminate în profunzime, iar tu vei avea, de fiecare dată, o dantură sănătoasă și o respirație proaspătă.