EDU.STOMATOLOGIE

Tratament endodontic la microscop (scoatere nerv): ce avantaje are și cum se realizează

scoatere2
De-a lungul timpului, domeniul stomatologiei și tehnologia au evoluat extrem de mult, astfel că, ne putem bucura de tratamente endodontice realizate cu ajutorul microscopului dentar, care aduce numeroase avantaje atât pacienților, cât și medicilor stomatologi.

Dacă te întrebi ce preț are planul de tratament care presupune tratarea dinților pe canal, ți-am pregătit toate informațiile în continuare.

Ce este un tratament endodontic

Tratamentul endodontic este o procedură complexă care permite pacientului să își păstreze dintele natural. Cunoscut și sub numele de „tratament de canal” sau tratamentul pentru „scoaterea nervului”, acest tratament asigură prevenirea sau tratarea infecțiilor care au ca punct de plecare interiorul dintelui.

Salvarea dintelui natural are numeroase avantaje:

  • Masticația eficientă a alimentelor;
  • Aspect natural;
  • Protejarea celorlalți dinți de uzura excesivă și de presiune.

Când este necesar tratamentul endodontic

Tratamentul endodontic este necesar atunci când pulpa dentară este infectată sau inflamată. Pulpa dentară este țesutul care se află în zona centrală a dintelui și care conține nervi, vase de sânge și țesut conjunctiv. De ce se inflamează pulpa dentară? Iată câteva cauze posibile:

  • Degradarea profundă a dintelui/măselei - o carie lăsată netratată progresează și permite bacteriilor să ajungă la pulpa dintelui;
  • Ciobirea sau crăparea dintelui - oferă acces facil bacteriilor să ajungă la pulpa dentară;
  • Proceduri dentare repetate asupra unui dinte sau a unei măsele - acest lucru poate irita pulpa dentară și crește riscul de infecții și inflamații.

👉 Dinții ciobiți reprezintă un factor în afecțiunile parodontale. Descoperă de ce se ciobesc dintii usor și cum se repară.

scoatere1

Semne că pulpa dentară este infectată

Dacă te confrunți cu simptomele de mai jos, este posibil să ai nevoie de tratament endodontic.

  • Durere de măsea, în special durere severă, de durată, care se înrăutățește atunci când mesteci;
  • Sensibilitate la cald sau rece;
  • Decolorarea dintelui;
  • Umflătură și sensibilitate la gingia din jurul dintelui;
  • Abces dentar.

👉 Te doare măseaua? Vezi cand sa iei medicamente pentru durere si cand sa mergi la stomatolog.

Cum se realizează tratamentul endodontic la microscop

Tratamentul endodontic pentru „scoaterea nervului” este o procedură extrem de precisă care trebuie să se realizeze într-un mediu fără bacterii.

Odată ce canalele radiculare sunt descoperite, ele se vor curăța cu o soluție specială compatibilă biologic, sub acțiunea microscopului. Prezența microscopului crește câmpul vizual al doctorului pe durata procedurii.  Odată ce dintele a fost curățat și tratat, iar infecția eliminată, se trece la reconstrucție.

Pe scurt, tratamentul endodontic la microscop oferă o imagine clară a zonei tratate, fără a fi nevoie, neapărat, de proceduri foarte invazive. Prin urmare, crește rata de succes a intervenției, recuperarea se realizează mai repede și experiența este una mai plăcută pentru pacient.

Ce avantaje are tratamentul endodontic la microscop

Tratamentul endodontic la microscop („scoaterea nervului” la microscop) are mai multe avantaje:

  • Diagnostic precis - chiar și în situațiile în care dintele prezintă fracturi minuscule sau longitudinale, imposibil de identificat doar pe baza radiografiei, prin endodonția la microscop (care mărește de până la 20 de ori imaginea), acestea pot fi observate. Prin descoperirea cauzei problemei, vei beneficia de tratamentul potrivit;
  • O recuperare rapidă - tratamentul endodontic, realizat la microscop, irită mai puțin țesuturile moi, metodele de sutură sunt mai eficiente, iar recuperarea este mai rapidă;
  • O investiție financiară în sănătatea orală - tratamentele endodontice tradiționale au un risc mai mare de execuție incorectă, ceea ce înseamnă că este nevoie de intervenții suplimentare mai târziu. Terapia endodontică asistată de microscop asigură acuratețe maximă și eficiență, astfel că rezultatul este de durată.
scoatere3

Care sunt pașii tratamentului endodontic (obturație de canal)

Tratamentul endodontic pentru scoaterea nervului este o procedură în cinci pași. Iată care sunt pașii tratamentului endodontic:

Diagnosticarea pulpei dentare infectate

Stomatologul va examina starea de sănătate a dinților. Poate recomanda o radiografie sau o tomografie dentară computerizată pentru a vedea gradul de inflamație și degradare.

Mai mult, poate realiza un test de sensibilitate pentru a vedea gradul de disconfort și durere la contactul cu un stimul dulce, rece sau fierbinte.

Anestezia

Cu ajutorul unui ac, stomatologul va anestezia zona afectată și țesuturile din apropiere. Dacă pulpa dentară este inflamată, poate trece un timp pentru a amorți, însă medicul nu va începe scoaterea nervului până când anestezia nu își face efectul.

Îndepărtarea pulpei dentare infectate din interiorul dintelui

Următorul pas implică perforarea dintelui pentru a elimina bacteriile și pulpa dentară (scoaterea nervului).

Doctorul va folosi instrumente medicale și, în prezența microscopului, va curăța canalele radiculare. Tot în acest stadiu, se poate aplica un antiseptic sau antibiotic pentru a asigura eliminarea infecției. În acest moment, canalul radicular este curat și nu ar trebui să se mai infecteze pe viitor.

Acum doctorul va îndepărta pulpa dentară. Cum aceasta este moartă, scoaterea nervului nu va afecta starea dintelui.

Folosirea unei plombe (temporare)

Odată ce încăperea pulpei dentare este curată și uscată, stomatologul va folosi un material cu aspect cauciucat pentru a umple canalele.

Mai apoi, endodontistul aplică un ciment adeziv pentru a izola canalele.

Astfel, bacteriile nu vor putea intra.

Restaurarea dintelui

După câteva săptămâni, stomatologul te va programa pentru îndepărtarea plombei temporare. Medicul va pune o plombă definitivă pe dintele tratat.

Restaurarea sa îl va face la fel de puternic precum era înainte de infecție.

Prin restaurare se vor preveni și viitoarele infecții. După plombă, stomatologul va monta coroana dentară.

Cât de importantă este scoaterea la timp a nervului

Odată ce pulpa dentară este afectată, este afectat și nervul. În cazul acesta, este necesar să se intervină de urgență, deoarece infecția ajunge la os și apar durerile profunde.

Tocmai de aceea, scoaterea la timp a nervului și tratarea dintelui pe canal sunt extrem de importante, deoarece evităm pierderea dintelui. Scoaterea nervului este importantă din mai multe motive:

  • Calmarea durerii - beneficiul imediat este ameliorarea durerii. Nervul dintelui este responsabil pentru senzație, deci, scoaterea sa va elimina sursa durerii;
  • Prevenirea infecției - dacă nervul moare din cauza unei infecții sau a accidentării, acest lucru poate duce la abces, care cauzează și mai multă durere, umflătură, chiar și pierderea osoasă. Scoaterea nervului ajută la prevenirea răspândirii infecției;
  • Salvarea dintelui - odată ce nervul a fost eliminat, stomatologul poate curăța și sigila dintele. Astfel, va putea funcționa normal ani la rând. În lipsa tratamentului, dintele va trebui extras.

👉 Vrei să descoperi mai multe informații despre scoaterea nervului? Citește și articolul „Scoaterea nervului dentar nu doare. Mituri si adevaruri despre tratamentul de canal”.

Cum poți preveni infectarea pulpei dentare

Poți preveni infectarea pulpei dentare prin:

  • Igiena orală corectă și completă - prin spălarea dinților de două ori pe zi, folosirea apei de gură, a aței dentare și a dușului bucal. Nu uita să înlocuiești periuța de dinți la 3 luni;
  •  Consultul stomatologic la 6 luni;
  • O alimentație sănătoasă și echilibrată - de asemenea, redu consumul de alimente dulci și acide.

Întrebări frecvente despre tratamentul endodontic (la microscop)

Urmează să faci un tratament de scoatere a nervului? Iată câteva întrebări despre procedură și despre folosirea microscopului în tratamentul endodontic.

Este indicată scoaterea nervului pentru dinte devitalizat?

Dintele devitalizat este acel dinte cu pulpa dentară îndepărtată. Prin urmare, îndepărtarea pulpei dentare atrage după sine și scoaterea nervului.

Doare scoaterea nervului dentar?

De obicei, scoaterea nervului dentar nu cauzează disconfort, deoarece tratamentul endodontic se realizează sub anestezie.

Uneori, se poate resimți o durere ușoară imediat după procedură, care poate fi controlată cu paracetamol sau ibuprofen.

Se poate realiza scoaterea nervului la dinții de lapte?

Da, stomatologul poate scoate nervul la dinții de lapte. Pentru scoaterea nervului la dinții de lapte, se îndepărtează doar porțiunea inflamată sau infectată din zona superioară a coroanei dentare.

Se poate realiza tratament endodontic la nervul măselei de minte?

Tratamentul endodontic este posibil la măseaua de minte, însă depinde de anumiți factori. Iată care sunt elementele care influențează endodonția la nervul măselei de minte:

  • Forma măselei - dacă măseaua de minte are o structură a rădăcinii relativ dreaptă, iar accesul stomatologului este facil, tratamentul endodontic reprezintă o soluție. În acest caz, este necesară o radiografie;
  • Erupția corectă - dacă măseaua de minte a erupt complet și este funcțională în masticație, tratamentul de canal este posibil;
  • Importanța sa - dacă măseaua de minte urmează a fi folosită ca ancoră pentru o punte dentară sau o altă lucrare, salvarea sa prin tratament endodontic este de preferat, în locul extracției;
  • Starea de sănătate - în unele cazuri, extracția măselei de minte poate fi riscantă dacă persoana suferă de anumite boli (afecțiuni cardiovasculare, boli de sânge, sistem imunitar slăbit, diabet neținut sub control). În acest caz, tratamentul endodontic este o alternativă potrivită.

După scoaterea nervului mă doare măseaua?

Cel mai probabil, nu vei simți durere după scoaterea nervului, deoarece acesta este responsabil cu transmiterea senzațiilor. Totuși, vei resimți timp de câteva zile disconfort și sensibilitate în zona dintelui tratat.

Ce se face în caz de nerv dentar inflamat?

Un nerv dentar inflamat poate cauza durere severă. Programează urgent o vizită la medicul stomatolog. Acesta poate diagnostica inflamația și recomanda tratament. Intervenția timpurie este esențială pentru a evita complicațiile.

Până ajungi la doctor, poți lua paracetamol sau ibuprofen pentru a calma din durere. Aceste medicamente tratează doar efectele, nu și cauzele nervului inflamat.

Ce preț are un tratament endodontic la microscop?

Tratamentul endodontic la microscop are următoarele prețuri:

  • Tratament endodontic la microscop (2 canale) - 760 de lei;
  • Tratament endodontic la microscop molar vital - 1.050 lei.

Tratamentul endodontic la microscop se poate realiza în cadrul Regina Maria Dental Clinics București (Caramfil, Piața Alba Iulia, Rin, Academia Spațială - Victoriei) Pitești, Timișoara, Turda, Constanța, Oradea, Iași, Sibiu, Ploiești, Galați, Cluj-Napoca, Craiova și Brașov.

Cum simți un dinte fără nerv?

Dintele fără nerv nu poate fi simțit. Cum nervul este responsabil pentru senzație, îndepărtarea sa va anula și simțul asupra dintelui.

Prin urmare, nu vei simți durere, frig sau căldură la dintele respectiv. Poți doar simți ușor disconfort după scoaterea nervului, însă trece după 2-3 zile.

Ce se face în caz de măsea cariată până la nerv?

Carierea până la nerv este o problemă medicală gravă care necesită intervenția medicului stomatolog.

De aceea, este recomandat să programezi urgent următoarea vizită.

Amânarea drumului la medic poate agrava problema și crește riscul de complicații.

Ce se întâmplă în caz de moartea nervului dentar?

Moartea nervului (necroza pulpară) apare atunci când pulpa dentară, țesutul moale care conține nervi și vase de sânge, moare.

Această moarte a nervului se manifestă prin durere, sensibilitate la cald și rece, decolorare, umflarea gingiei și abces. Este recomandat să mergi la medic pentru ca acesta să evalueze severitatea problemei și să recomande un tratament.

Dinții de lapte au nervi?

Dinții de lapte au nervi. Similar dinților la adulți, cei de lapte au o pulpă dentară cu nervi, vase de sânge și țesut conjunctiv. Aceștia detectează temperatura și textura alimentelor mestecate.

De asemenea, avertizează copilul că există o problemă; de multe ori, această problemă se manifestă prin durere. În momentul în care cel mic îți spune de durerea de măsea,  este indicat să mergeți la stomatolog pentru a preveni eventualele complicații.

Câți nervi are o măsea?

Un dinte sau o măsea nu are mai mulți nervi, în sensul clasic al termenului.

Ci are o structură complexă care se extinde în funcție de ramificația canalelor radiculare. Totuși, numărul de ramificații ale nervilor dentari variază în funcție de dinte.

  • Incisivii și caninii - au, în general, o singură ramificație a rădăcinii dentare;
  • Premolarii - se află între canini și molari și au una sau două ramificații;
  • Molarii - au o structură nervoasă complexă, care se află în cele două-patru ramificații ale canalelor radiculare.

Cum se tratează un nerv de măsea inflamat?

Dacă ai inflamație la nervul de la măsea, este recomandat să te adresezi stomatologului. Până ajungi la cabinet, poți aplica singur comprese reci pe obrazul apropiat zonei afectate și să iei paracetamol/ibuprofen.

Se poate face albire la dinte fără nerv?

Da, dinții fără nervi pot fi albiți. Însă, este important să știi că dinții devitalizați au un aspect mai întunecat din cauza lipsei fluxului sanguin. Prin albire, poți obține un aspect apropiat culorii naturale. Totodată, după albirea dintelui devitalizat trebuie schimbată și culoarea obturației sau coroana dentară.

La ce să mă aștept de la un tratament endodontic la microscop?

Tratamentul endodontic la microscop constă în curățarea zonei cu probleme pentru a elimina bacteriile și infecția, totul realizat la microscop. După curățare, zona este umplută cu un material compozit și sigilată.

Ce presupune recuperarea după tratament endodontic la microscop?

Recuperarea este foarte asemănătoare recuperării după tratamentul de canal fără microscop. Vei resimți durere și sensibilitate câteva zile, pe care le poți trata cu medicamente fără rețetă medicală. Stomatologul îți va oferi recomandări personalizate.

Tratamentul endodontic la microscop este mai scump?

Folosirea microscopului în scoaterea nervului poate crește costurile procedurii. Totuși, intervenția aceasta are o rată mai mare de succes, se realizează doar într-o singură ședință și îți vei menține dintele natural.

Ce omoară nervul la măsea?

Nervul dintelui nu moare în mod direct, ci ca urmare a inflamării și infecției. Mai mulți factori contribuie la acest lucru:

  • Cariile lăsate netratate - bacteriile se acumulează în smalțul dentar și în dentină. La un moment dat, ajung și la pulpa dentară;
  • Traumă - o lovitură în zona gurii poate afecta dintele și pulpa dentară;
  • Crăparea sau fracturarea dintelui - acestea pot expune pulpa dentară la acțiunea bacteriilor din gură;
  • Bolile gingivale - în stadii avansate, bolile gingivale pot distruge osul care susține dintele și pot expune rădăcina sa. Bacteriile ajung, astfel, la pulpa dentară, unde cauzează inflamație și infecție.

Pacientul trebuie să privească tratamentul endodontic efectuat la microscop ca o investiție atât în timp, cât și din punct de vedere financiar. În ceea ce privește partea financiară, pacientul își va păstra dintele natural o perioadă cât mai lungă de timp, iar din punctul de vedere al timpului, tratamentul se poate realiza într-o singură ședință. Prețul tratamentului endodontic este, de asemenea, unul mai mic dacă îl comparăm cu prețul unui implant dentar.

Dinții care au fost tratați pe canal și cărora li s-a aplicat și o coroană dentară pot rezista întreaga viață, dacă ai mare grijă atât la igiena orală, cât și la alimentele pe care le consumi. Rutina de îngrijire a danturii trebuie să cuprindă un periaj dentar de cel puțin două ori pe zi. Durata unui periaj este de aproximativ 2 minute și este necesar să se utilizeze și mijloacele adjuvante de curățare, precum: ața dentară, care ajută la îndepărtarea resturilor alimentare dintre dinți, și apa de gură, care elimină bacteriile din cavitatea orală. În ceea ce privește alimentația, trebuie să fii foarte atent la consumul de alimente dure sau lipicioase, precum: bomboanele ori caramelele, pâinea prăjită, nucile, alunele, fructele și legumele cu sâmburi etc.

În concluzie, este esențial ca toți pacienții să meargă la controalele periodice o dată la 6 luni. În cadrul acestora, medicul examinează cavitatea orală și realizează o radiografie dentară de control, pentru a verifica semnele care pot indica apariția cariilor ori a afecțiunilor orale.

Bibliografie:

  • What is a Root Canal?, https://www.aae.org/patients/root-canal-treatment/what-is-a-root-canal/
  • Root canal treatment, https://www.nhs.uk/conditions/root-canal-treatment/
  • Root canal treatment, https://www.healthdirect.gov.au/root-canal-treatment
  • Microscopic root canal treatment, does it always make sense?, https://www.topdoctors.co.uk/medical-articles/microscopic-root-canal-treatment-does-it-always-make-sense
  • Role of the operating microscope in diagnosis and treatment of endodontic diseases, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29886632/
  • The Effect of the Dental Operating Microscope on the Outcome of Nonsurgical Root Canal Treatment: A Retrospective Case-control Study, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28292597/
  • The Impact of Operating Microscope on the Outcome of Endodontic Treatment Performed by Postgraduate Students, https://www.aae.org/specialty/wp-content/uploads/sites/2/2017/07/monea.pdf
  • The impact of dental operating microscopes on the success rates of endodontic treatments, https://www.ijcmph.com/index.php/ijcmph/article/view/11580