EDU.STOMATOLOGIE

Când să iei pastile pentru durerea de măsea și când să mergi la dentist?

dureri3

Durerile de măsea variază de la un ușor disconfort la o durere aproape insuportabilă, uneori, un coșmar la propriu, pentru că durerile intense afectează inclusiv somnul. Deși medicamentele fără rețetă oferă o alinare temporară, nu ar trebui să fie singură metodă de a trata durerea.

Este vital să știi când poți lua medicamente fără rețetă, acasă, doar la recomandarea farmacistului, și când să mergi la stomatolog, pentru a rezolva cauza durerii și a preveni eventualele complicații.

Descoperă, în cele ce urmează, când să iei medicamente pentru durerea de măsea, ce poți lua, de ce apare durerea și mai ales când să mergi la stomatolog, pentru a preveni afecțiunile severe care pot evolua dintr-o aparent banală durere de măsea.

Când să iei pastile pentru durerea de măsea

Medicamentele pentru durerea de măsea reprezintă o soluție de moment.

Acestea calmează zona cu probleme pe termen scurt, însă nu soluționează cauza durerii.

Pentru o astfel de durere, se recomandă alternarea paracetamolului cu ibuprofen, la opt ore distanță între ele. Odată ce durerea s-a calmat ușor, este recomandat să mergi la stomatolog pentru evaluare, diagnostic și tratament.

Ce pastile poți lua pentru durerea de măsea

Este indicat să urmezi tratamentul recomandat de medicul stomatolog, deoarece, în funcție de natura afecțiunii, precum caria dentară sau abcesul dentar, planul de tratament este diferit și implică anumite proceduri specifice.

Uneori, durerea de măsea poate deveni insuportabilă; de aceea, foarte multe persoane aleg să ia medicamente fără recomandarea medicului stomatolog.

Din păcate, acest lucru îți poate face mai mult rău decât bine.

Pe termen scurt, este posibil să scapi de durere și disconfort, însă, pe termen lung, nu vei face decât să agravezi starea afecțiunii. Medicii nu recomandă să apelezi la astfel de tratamente, ci să mergi cât se poate de repede la cabinetul de stomatologie, pentru o evaluare corectă a situației și un plan de tratament personalizat. Medicul este cel care poate administra medicamentele adecvate, care să vindece afecțiunea și nu doar să calmeze durerile.

Analgezice pentru durerea de măsea

Cel mai comun analgezic este paracetamolul. Nu este la fel de eficient precum antiinflamatoarele nesteroidiene (AINS), însă este o alegere bună, dacă nu poți lua AINS (dacă ai avut reacții alergice, în sarcină, sângerări stomacale, insuficientă renală, cardiacă sau hepatică, hipertensiune arterială, astm, boală Crohn, colită ulcerativă, varicelă). Alte analgezice des folosite sunt cele pe bază de metamizol.

Există inclusiv geluri sau sprayuri analgezice, care pot calma durerea de măsea, cum sunt cele pe bază de benzocaină, prilocaină, lidocaină sau tetracaină.

Este foarte important să vorbești cu stomatologul sau cu farmacistul, înainte de a lua analgezice, și să citești instrucțiunile de pe ambalaj.

Antiinflamatoare pentru durerea de măsea

Medicamentele antiinflamatoare sunt mai puternice decât cele analgezice, deci și mai eficiente. Totuși, atât cele fără prescripție medicală, cât și cele cu rețetă implică anumite efecte secundare. Iată care sunt principalele categorii de antiinflamatoare.

Medicamente antiinflamatoare fără rețetă

Pe lista medicamentelor antiinflamatoare fără rețetă se află aspirina, ibuprofenul și naproxenul. De asemenea, există combinații de paracetamol, ibuprofen și cafeină, care pot ajuta la atenuarea durerii de măsea.

Acestea ar trebui luate la recomandarea medicului sau a farmacistului, doar pe termen scurt și după citirea prospectului, deoarece există multe interacțiuni cu alte medicamente și efecte adverse.

Medicamente antiinflamatoare cu rețetă

Medicamentele antiinflamatoare cu rețetă ar trebui luate doar la recomandarea medicului. Există și câteva precizări:

  • Nu lua medicamente antiinflamatoare cu prescripție medicală înainte sau după o operație pe inimă;
  • Ia astfel de medicamente doar la recomandarea medicului specialist (cardiolog), dacă ai un istoric medical de angină, atac de cord, insuficientă cardiacă, atac vascular cerebral;
  • Există un risc ridicat de complicații, dacă ai factori de risc pentru bolile cardiovasculare (diabet zaharat, fumat, colesterol ridicat, obezitate, rude apropiate bolnave);
  • Pot crește tensiunea arterială la persoanele sănătoase, dar și la cele cu hipertensiune;
  • Nu sunt recomandate după săptămâna a 20-a de sarcina. Vorbește cu medicul obstetrician, dacă vrei să iei antiinflamatoare cu rețetă;
  • Evită-le, dacă ai boli de rinichi, boli ale sângelui sau iei anticoagulante.

Pe lista de medicamente antiinflamatoare cu rețetă se află:

  • Sulindac;
  • Oxaprozina;
  • Piroxicam;
  • Indometacin;
  • Meloxicam;
  • Fenoprofen;
  • Flurbiprofen;
  • Acid mefenamic.

👉 Pentru mai multe informații despre acțiunea antiinflamatoarelor și care sunt principalele contraindicații, citește articolul Ce sunt antiinflamatoarele, tipuri si contraindicatii.

Antibiotice pentru durerea de măsea

Stomatologii nu recomandă mereu antibiotice pentru durere de măsea. Iată de ce:

  • Antibioticele acționează asupra bacteriilor și nu toate durerile de măsea sunt cauzate de infecții bacteriene;
  • Folosirea excesivă a antibioticelor poate duce la rezistență, făcându-le mai puțin eficiente pe viitor, atunci când viața ta poate depinde de ele.
  • Cu toate acestea, antibioticele sunt utile atunci când durerea de măsea este cauzată de un abces dentar (infecție la dinte/măsea) sau infecția s-a răspândit mai departe de dinte.

Leacuri pentru durerea de măsea

Totodată, există și leacuri pe care le poți aplica, atunci când ai o durere ușoară de măsea. Printre acestea se numără: clătirea cavității orale cu apă și sare, cuișoare, ceai de mentă, apă de gură sau comprese reci. Toate acestea sunt soluții temporare, pe termen scurt, care nu tratează cauza și care nu pot înlocui tratamentul realizat de medicul stomatolog, în cabinet.

dureri2

Cauze ale durerii de măsea

Durerea de dinți este una dintre cele mai intense dureri pe care le poți experimenta de-a lungul vieții. Cu toții știm că, atunci când te doare un dinte, nu te poți concentra și orice lucru minor poate fi foarte deranjant. Cauzele durerii de măsea pot fi diverse. Printre cele mai cunoscute se numără: cariile, infecția dentară și traumele dentare.

Caria dentară

Această afecțiune își face apariția în momentul în care nu respectăm regulile de baza ale igienei orale. De asemenea, o alimentație nepotrivită, cu un consum excesiv de alimente dulci și/sau acide, poate duce la apariția acestei probleme. În faza incipientă, caria dentară nu provoacă dureri de dinți, însă, pe măsură ce evoluează și afectează pulpă dentară, poate cauza sensibilitate și durere intensă.

👉 Poți reduce riscul de carii dentare, dacă te speli regulat pe dinți. Citește articolul Cum sa te speli corect pe dinti, pentru mai multe detalii.
Infecția dentară

Aceasta apare în momentul în care există o carie complexă netratată, un molar de minte inclus sau o afecțiune gingivală. Uneori, poate fi depistată cu ochiul liber, semnul cel mai evident fiind inflamarea gingiei, însă, de cele mai mai multe ori, este depistată în clipa în care debutează durerea de dinți.

Fisurile dentare

Fisurile pot apărea pe suprafața oricărui dinte, însă cel mai des sunt întâlnite pe molari și premolari. De obicei, acestea sunt rezultatul bruxismului, al traumelor dentare sau al obturațiilor mari. În acest caz, durerea de dinți se acutizează la contactul cu alimente dulci, reci sau calde.

👉Află mai multe informații despre cauzele și factorii de risc în caz de bruxism, din articolul dedicat de pe blogul Regina Maria, Bruxismul - cauze, complicatii, tratament.

Boala parodontală

Această afecțiune reprezintă inflamarea țesutului gingival. De obicei, parodontoza survine în urmă unei igiene orale deficitare, însă există și alți factori care pot favoriza apariția și agravarea acesteia.
Printre simptomele bolii parodontale se numără:

  • Culoarea roșie a gingiilor;
  • Respirația urât mirositoare;
  • Mobilitatea dinților;
  • Prezența durerii de dinți.

Igienizarea profesională poate ajuta la ameliorarea simptomelor pe termen scurt, dar este recomandat ca, în cazul acestei afecțiuni, să se respecte tratamentul specific, care este unul de lungă durată.

Alte cauze

Durerea de masea poate avea și alte cauze:

  • Anumite tipuri de dureri de cap, migrene sau dureri cluster;
  • Sinusuri infectate sau înfundate;
  • Probleme ale articulațiilor sau ale mușchilor care leagă maxilarul de craniu;
  • Rar, boli ale nervilor feței;
  • Accident sau traumatism fizic în zona dinților.

Când să mergi la dentist pentru durerea de măsea

În anumite situații este recomandat să mergi numaidecât la stomatolog. Iată care sunt cazurile extreme care necesită neapărat drumul la stomatolog:

  • Durere persistentă - care durează mai mult de 1-2 ore;
  • Durere severă - care nu trece cu medicamentele fără rețetă;
  • Apar alte simptome - umflarea feței, durere de ureche, febră, gingii care sângerează și respirație neplăcută.

Este recomandat să mergi la stomatolog de îndată ce apare durerea, oricât de mică ar fi, pentru a trata la timp o afecțiune ce poate escalada rapid.

Diagnosticul timpuriu și tratamentul corect vor preveni apariția unor complicații.

dureri1

De ce e important să mergi la stomatolog dacă te doare măseaua

Vizita la medicul stomatolog este recomandată de cel puțin două ori pe an, la fiecare 6 luni. Chiar dacă nu te confrunți cu probleme dentare, consultul stomatologic este foarte important, tocmai pentru că medicul poate depista anumite afecțiuni pe care tu nu le poți recunoaște.

De asemenea, pentru a putea trata durerea provocată de o măsea, este important ca medicul stomatolog să identifice sursa durerii.

În funcție de afecțiunea stomatologică și de gravitatea ei, medicul stomatolog va propune obturația (plombarea) măselei, dacă este vorba de o infecție. Se efectuează un tratament aferent abcesului dentar sau, în cel mai rău caz, extracția dintelui, atunci când nu mai poate fi salvat, și se recomandă, ulterior, implantul dentar.

👉 Poți avea grijă de sănătatea dinților, accesând abonamentul Dental Care Premium de la Regina Maria. Acesta include consultanții și controale gratuite la toate specializarile stomatologice, tratarea cariilor, igienizare profesională, reduceri la tratamente de canal și extracții dentare.

Ce riști dacă nu tratezi durerile de dinți sau de măsele

Există mai multe riscuri care apar, dacă ignori durerile de dinți sau de măsele și amâni vizita la stomatolog:

  • Intensificarea durerii și progresul infecției - durerea se accentuează și pot apărea umflături, febră și dificultăți la mestecare;
  • Pierderea dinților - lăsate netratate, infecțiile și cariile afectează structura dintelui, până când acesta nu mai poate fi salvat. Pierderea unui dinte afectează capacitatea de a mesteca și de a vorbi corect. Mai mult, este afectat și zâmbetul;
  • Răspândirea infecției - lăsată netratată, se poate răspândi la maxilare, sinusuri și creier. Atunci când infecția ajunge la creier, viață este pusă în pericol;
  • Necesitatea de tratamente complicate - dacă amâni vizita la stomatolog, atunci când te doare măseaua, în momentul în care vei ajunge la medic, vor fi necesare proceduri complexe: de canal sau intervenții chirurgicale.

Pentru a preveni durerea de dinți, este esențial să respecți regulile de bază pentru o  igienă orală corespunzătoare, cum ar fi periajul dinților de două ori pe zi, folosirea zilnică a aței dentare și folosirea regulată a apei de gură. Totodată, este indicat să ai și o alimentație sănătoasă, bazată pe o dietă bogată în fibre, fructe și legume și cât mai puțin zahăr.

Bibliografie:

  • Managing tooth pain in general practice, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6535452/
  • Best medication for toothache: Types, https://www.medicalnewstoday.com/articles/best-medication-for-toothache
  • Dental Pain Care, https://www.cdc.gov/opioids/healthcare-professionals/prescribing/dental-pain.html
  • Toothache, https://www.nhs.uk/conditions/toothache/
  • Toothache and swelling, https://www.healthdirect.gov.au/toothache-and-swelling

Solicită o programare

Prin completarea formularului de mai sus sunt de acord să fiu contactat/ă de către Rețeaua de sănătate Regina Maria Dental Clinics în legătură cu serviciile medicale solicitate.

Acest site este protejat de reCAPTCHA și completând formularul de mai sus te supui Termenilor si conditiilor.