Igiena orală realizată la timp, prin periaje dentare zilnice și folosirea mijloacelor adjuvante de curățare, precum ața dentară sau apa de gură, dar și vizitele periodice la clinica dentară, reprezintă cheia succesului către o bună sănătate orală ca viitor adult.
Dr. Iulia Burcă, medic stomatolog cu practică limitată la pedodonție, ne explică în rândurile următoare de la ce vârstă sunt recomandate coroanele dentare și ce beneficii au acestea pentru copii și adolescenți, dar și cum se realizează tratamentul stomatologic.
De la ce vârstă sunt recomandate coroanele dentare
Coroanele dentare sunt recomandate de la orice vârstă este nevoie, bineînțeles, trebuie ca dintele să fie erupt complet. Acestea sunt recomandate atât copiilor mici, cât și adolescenților, în funcție de cât de gravă este afectarea carioasă. Prin urmare, dacă suprafața dintelui afectat este mai mare ca cea a dintelui sănătos, atunci metoda de elecție pentru tratament este punerea unei coronițe dentare, pentru că o obturație simplă (o plombă) nu ar putea suporta forțele masticatorii, devenind astfel o soluție temporară.
Beneficiile coroanelor dentare la copii și adolescenți
Coroanele dentare se pot aplica atât pe dinții de lapte, cât și pe dinții permanenți. O coroană aplicată pe un dinte tratat îi îmbunătățește aspectul estetic și îl păstrează cât mai mult timp pe arcadă. Astfel, pentru un dinte de lapte se va păstra coroana până ce va erupe dintele permanent. Totodată, un tratament cu coroane dentare va proteja foarte bine dintele de caria dentară.
Iată care sunt beneficiile coroanelor dentare la copii și adolescenți:
Număr minim de vizite și fără carii secundare
Coroanele dentare îi ajută pe copii să vină mai puțin la dentist. Datorită închiderii marginale a dintelui prin sigilarea tuturor suprafețelor, se va evita dezvoltarea cariilor secundare și astfel nu va fi necesar un alt tratament stomatologic.
Rezistență crescută
Materialele din care sunt realizate coroanele dentare pentru copii și adolescenți oferă o rezistență crescută dintelui. De asemenea, materialele sunt biocompatibile atât cu gingiile, cât și cu dinții.
Redau funcțiile masticatori și estetice
O coroană dentară aplicată pe un dinte tratat de carie îi redă dintelui funcția masticatorie. În plus, dacă alegi o coroană dentară realizată din zirconiu sau oțel inoxidabil, se poate reda și funcția estetică.
Mențin dintele cât mai mult timp pe arcadă
În cazul dinților de lapte, care erup primii pe arcadă, coroanele dentare aplicate pe ei păstrează spațiul necesar pentru erupția armonioasă a dinților permanenți.
Ce diferențe există între coroanele dentare la copii și cele pentru adolescenți
"În general, diferențele existente între coroanele dentare la copii și adolescenți sunt legate de materialul din care sunt realizate acestea și de cooperarea copilului. În majoritatea cazurilor, pentru copii recomandăm coronițele prefabricate, fie ele din oțel inoxidabil sau zirconiu. Acestea fiind mai ușor de pus și nu necesită luarea amprentei. La adolescenți, presupunând că ei sunt suficient de cooperanți, se apelează la coronițele făcute în laboratorul de tehnică dentară, deoarece necesită șlefuirea și amprentarea în prealabil a dintelui”, explică Dr. Iulia Burcă, medic stomatolog cu practică limitată la pedodonție.
Cum se desfășoară tratamentul cu coroane dentare
Tratamentul cu coroane dentare este destul de simplu și complet nedureros.
În cazul în care se optează pentru coronițele prefabricate, tratamentul constă în primul rând în curățarea dintelui de procesul carios existent și obturarea acestuia. Curățarea și obturarea dintelui se realizează de cele mai multe ori cu anestezie dentară locală, pentru ca pacientul să nu simtă vreun disconfort atunci când se curăță dintele de carie. Ulterior se aplică coroana dentară pe dinte. Aceste tipuri de coronițe se pot pune și la adolescenți, dacă ei nu cooperează pentru șlefuire și amprentă.
În cazul coronițelor dentare realizate cu ajutorul laboratorului de tehnică dentară, anestezia locală este folosită și la șlefuirea dintelui, tocmai ca această experiență să nu fie una neplăcută.
După amplasarea coronițelor dentare, este normal ca cel mic să resimtă un disconfort la nivelul țesuturilor moi din jurul coroniței, sau la nivelul pulpei (nervului), dar aceste dureri pot fi ameliorate cu antiinflamatoare sau cu geluri speciale pentru gingii, recomandate doar de către medicul pedodont.
Îngrijirea coroanelor dentare
Îngrijirea coroanelor dentare nu este cu nimic diferită față de îngrijirea dinților naturali. Copiii și adolescenții trebuie să-și perieze dantura de cel puțin două ori pe zi, dimineața și seara, cu o periuță de dinți specifică vârstei. Este important să utilizeze și ața dentară ori apa de gură, pentru a elimina toate resturile alimentare ascunse între dinți sau pe suprafața acestora.
Mai mult, atunci când există un tratament cu coroane dentare, trebuie evitate produsele lipicioase, precum caramelele, gumele, bomboanele ș.a., pentru a nu dezlipi coroana de pe dinte.
Nu în ultimul rând, este recomandat să vii cu copilul periodic la medicul stomatolog și să mergeți la fiecare 6 luni la cabinetul de medicină dentară. Pe lângă controalele și verificările clinice ale danturii, medicul îi va face și o igienizarea dentară profesională. În acest fel, va avea mereu dinții curați, sănătoși și respirația proaspătă.
Educarea copilului ori adolescentului cu privire la importanța igienei orale și a vizitelor regulate la stomatolog, îl va transforma în adult responsabil, care va avea grijă să aibă o sănătate orală bună, un timp îndelungat.