EDU.STOMATOLOGIE

Gingii inflamate. Cauze, simptome, tratament, prevenție

gingiii2
Inflamarea gingiilor poate apărea atunci când ne așteptăm cel mai puțin, cauzând o stare de disconfort. De aceea, este important să știm care sunt cauzele apariției, dar și simptomele afecțiunilor gingivale, tocmai pentru a reuși să ne dăm seama cu ce probleme ne confruntăm și pentru a ști care sunt măsurile pe care trebuie să le implementăm.

Prevenția este mult mai ușoară decât tratarea afecțiunilor stomatologice, astfel că este necesar să cunoaștem modalitățile prin care putem elimina riscurile.

Gingii inflamate (gingivita) – principala cauză

Gingia este una dintre cele mai importante părți componente ale cavității orale; aceasta acoperă osul maxilar/mandibular și, în același timp, înconjoară și susține dinții. Este un țesut fibros, foarte bine vascularizat, cu o culoare mai puțin intensă decât mucoasa cavității orale. Atunci când este sănătoasă, gingia este fermă și are culoarea roz, însă în momentele în care aceasta suferă de diferite afecțiuni, de exemplu de gingivită, culoarea devine roșu-violaceu, este mult mai sensibilă decât în mod normal – moale la atingere și chiar decolată de la nivelul gingiei.

Gingiile inflamate pot provoca un disconfort foarte mare, pot sângera în timpul periajului dentar, al masticației sau chiar atunci când sunt atinse cu limba.

Una dintre cele mai des întâlnite cauze ale gingiilor umflate și dureroase este neglijarea igienei orale care duce la acumularea plăcii bacteriene. Cu toții știm cât de important este periajul dinților pentru sănătate, însă cunoaștem faptul că sănătatea gingiilor se află în strânsă legătură cu rutina igienei cavității orale?

Pentru a înțelege de ce curățarea danturii este foarte importantă pentru sănătatea gingiilor, este necesar să știm faptul că în cavitatea orală există în mod natural bacterii; acestea intră în contact cu amidonul și zaharurile pe care le conțin alimentele și lichidele consumate zilnic. De fiecare dată când mâncăm sau bem băuturi care conțin zahăr, microorganismele care rămân în cavitatea bucală, în zonele inaccesibile periajului dentar formează placa bacteriană, o peliculă fină compusă din bacterii.

Atunci când igiena orală nu reprezintă o prioritate zilnică, iar placa bacteriană nu este înlăturată, aceasta se strânge pe suprafața dinților și pe linia gingiilor. În timp, placa bacteriană se mineralizează, se întărește, formând tartru și fiind mult mai greu de îndepărtat. Cu cât se acumulează placa bacteriană și tartru în cavitatea orală, cu atât crește riscul apariției afecțiunilor gingivale deoarece pelicula de bacterii împinge gingia de pe suprafața dintelui.

Așadar, atunci când pacienții se întreabă de ce îi dor gingiile și cum să aplice acasă un tratament pentru gingii inflamate, prima recomandare este să aibă grijă așa cum se cuvine de igiena lor orală. Niciun fel de gel pentru gingivită sau medicament pentru gingie umflată nu poate substitui igiena orală corectă și strictă.

Factori de risc

Inflamația și infecția gingivală este de multe ori trecută cu vederea, mai ales atunci când încă nu există durere. Lipsa unui tratament pentru gingivită duce la complicații severe și chiar la pierderea definitivă a dinților. Deși persoanele vârstnice sunt cele mai predispuse la apariția afecțiunilor parodontale, acestea nu țin cont de vârstă și, în egală măsură, pot afecta și tinerii, ducând la boli inflamatorii, care distrug țesuturile de susținere a dinților. 8 din 10 români suferă de boala parodontală și doar 8% dintre pacienții care primesc acest diagnostic ajung să se trateze.

⏩ Una dintre cele mai frecvente cauze care determină pierderea dinților este reprezentată de boala gingivală avansată. Iată ce este parodontoza, care sunt cauzele sale, cum poate fi recunoscută și ce opțiuni de prevenție și tratament există!

Factorii de risc ai afecțiunilor gingivale pot fi:

  • bolile generale, de exemplu: diabetul, hipertensiunea arterială, osteoporoza;
  • factori genetici;
  • stil de viață nesănătos;
  • fumat.

De asemenea, atunci când ne confruntăm cu diverse probleme dentare, și anume: dinți cariați sau fracturați, care nu mai pot fi foarte bine curățați, ori cu lucrări protetice vechi, care nu mai sunt adaptate corespunzător, ne putem aștepta la apariția inflamației gingivale.

În cadrul vizitelor periodice la medicul stomatolog, acesta va realiza o evaluare completă a stării de sănătate a cavității bucale, inclusiv a gingiilor și a mucoasei obrajilor. Astfel, cu ajutorul său, vor putea fi identificate și problemele dentare aparent rezolvate, dar care constituie factori de risc pentru gingii inflamate, dureroase și sângerânde.

Simptome ale gingiilor inflamate

Gingiile inflamate pot fi recunoscute cu ușurință deoarece acestea își schimbă, în primul rând, culoarea. Astfel vei putea observa o transformare a culorii gingiilor, din roz în roșu-închis, violaceu. În funcție de fiecare caz în parte, gingiile se pot umfla în anumite zone și pot deveni foarte sensibile, intervenind durerea în timpul masticației sau la contactul cu alimente reci sau fierbinți.

Un alt simptom al gingiilor inflamate este sângerarea acestora în timpul periajului dentar, al masticației, sau chiar spontan. În unele cazuri, inflamarea gingivală poate duce și la respirația urât mirositoare, care creează un disconfort constant, ori la senzația de usturime și mâncărime a gingiilor.

De multe ori, mai ales atunci când s-a instalat gingivita cronică, pacienții nici nu sunt conștienți de problema pe care o au la nivelul gingiilor. În aceste situații, inflamația gingiei este semnalată de către medicul stomatolog, care propune și diverse soluții și un tratament potrivit pentru a remedia problema.

Astfel, controlul stomatologic periodic este util atât pentru a identifica patologia orală pe care pacientul nu o poate recunoaște singur, cât și pentru educarea acestuia cu privire la patologia personală și la implicațiile acesteia. Un pacient care înțelege că gingivita nu reprezintă doar un disconfort, ci că duce la parodontoză, carii de colet și pierderea dinților devine, de obicei, mai interesat de propria sănătate dentară.

gingiii1

Tratament pentru gingii inflamate și dureroase

Din fericire, medicina a evoluat considerabil și, în ziua de astăzi, ne putem bucura de tratamente rapide, fără durere sau disconfort. Astfel, în ceea ce privește opțiunile de tratament pentru afecțiunile gingivale, acestea sunt dintre cele mai moderne.

Periaj profesional

În primul rând, orice tratament realizat în scopul vindecării gingiilor inflamate, începe cu o curățare riguroasă a țesutului infectat și a zonelor inaccesibile periajului dentar. Astfel, prima etapă a oricărui tratament constă într-un detartraj și un periaj profesional, în scopul scăderii numărului de bacterii din cavitatea bucală și a eliminării tartrului. Această intervenție acționează ca un veritabil antiinflamator pentru gingii, îndepărtând o mare parte dintre cauzele inflamației și este primul pas, obligatoriu, al tratamentului pentru sângerarea gingiilor.

⏩ Igiena orală realizată de minimum două ori pe zi este esențială pentru sănătatea dentară, dar nu este suficientă. Descoperă care este importanța igienizarii dentare profesionale, cum se realizează aceasta și cât de frecvent trebuie programată!

Tratament chirurgical

În funcție de stadiul inflamării gingivale, cea de-a doua etapă a tratamentului constă în realizarea unui chiuretaj subgingival pentru curățarea în profunzime. Acesta este urmat de curățarea cu soluții antiseptice și substanțe medicamentoase. Deoarece bacteriile reprezintă factorul principal de apariție a infecțiilor gingivale, medicii stomatologi realizează decontaminarea zonelor dintre dinte și gingie cu ajutorul laserului, astfel fiind eliminate toate bacteriile. De asemenea, sterilizarea cu laser are rolul de a stimula gingia pentru o vindecare mai rapidă. Această intervenție se face exclusiv sub anestezie locală, tocmai pentru ca pacientul să nu simtă durere.

Este necesar ca tratamentele realizate de către medicii stomatologi să fie susținute de către o igienă orală corectă deoarece, în caz contrat, infecțiile pot reapărea. Astfel, este necesar ca pacienții să realizeze un periaj dentar de cel puțin două ori pe zi, preferabil cu o pastă de dinți pentru gingii inflamate, și să utilizeze ața dentară și apa de gură pentru gingii inflamate pentru a se asigura că sunt îndepărtate toate resturile alimentare și bacteriile din zonele inaccesibile periuței dentare.

De asemenea, medicii stomatologi recomandă și utilizarea periuțelor interdentare și a dușului bucal. Totodată, vizitele periodice la medicul stomatolog, de 2 ori pe an, sunt absolut necesare pentru realizarea unui control de rutină și, în funcție de nevoie, realizarea unui igienizări profesionale în cabinet. Aplicând aceste măsuri, vei observa o remediere semnificativă a ceea ce credeai că sunt doar niște gingii sensibile.

⏩ În unele cazuri, inflamația gingivală este atât de puternică încât medicul stomatolog poate lua în calcul aplicarea unui tratament general. Iată cand este necesar antibioticul in tratarea bolilor gingiilor și care sunt argumentele care susțin administrarea lui!

Cum prevenim inflamarea gingiilor?

Igiena orală riguroasă, cu periaj de două ori pe zi, te poate ajuta să ții la distanță afecțiunile gingivale.

Afecțiunile gingivale pot duce la complicații extrem de dificile, de aceea, medicii stomatologi ne recomandă să luăm toate măsurile de precauție. Este foarte important să nu neglijăm igiena orală și să realizăm periajul dentar de cel puțin două ori pe zi. De asemenea, mijloacele adjuvante de igienizare sunt foarte importante pentru a ne asigura că dantura noastră este sănătoasă și frumoasă. Prevenția este una dintre cele mai bune soluții împotriva inflamării gingiilor, astfel medicii stomatologi ne recomandă să acordăm importanță prevenției dentare.

Bolile gingiilor, în special inflamația gingivală, au consecințe semnificative asupra sănătății orale. Consultațiile periodice la medicul stomatolog și o igienă orală corectă sunt cele mai importante metode de prevenire a gingivitei și a complicațiilor sale.