EDU.STOMATOLOGIE

Sedarea în stomatologie: de la sedarea conștientă la analgosedare

sedare1
Frica de dentist poate împiedica atât copiii, cât și adulții să meargă la timp la medicul stomatolog, pentru a beneficia de tratament pentru afecțiunile dentare de care suferă. De aceea, sedarea în stomatologie poate fi, uneori, deosebit de utilă pentru intervențiile chirurgicale, dar și pentru a relaxa pacienții anxioși. Citește mai departe, pentru a afla care sunt tipurile de sedare utilizate în stomatologie și ce avantaje prezintă acestea.

Tipuri de sedare utilizate în stomatologie

Dacă te-ai întrebat ce se întâmplă când ești sedat sau care este diferența dintre sedare și anestezie, îți venim în ajutor cu o serie de informații pe această temă. Anestezia este o procedură care utilizează anumite medicamente, pentru a bloca temporar senzația de durere într-o anumită parte a corpului (anestezie locală) sau în întreg corpul (anestezie generală).

În schimb, sedarea are ca obiectiv reducerea anxietății, făcând pacientul mai puțin conștient de mediul înconjurător, fără a elimina complet senzația de durere. Aceasta poate varia de la sedare ușoară (pacientul este relaxat, dar treaz) până la sedare profundă (pacientul este la limita conștienței). De asemenea, sedarea îi permite pacientului să răspundă la comenzi și să respire spontan.

În stomatologie, sedarea conștientă este utilizată pentru ca pacienții să poată depăși starea de frică și anxietate, pentru a beneficia de un grad ridicat de confort, dar și pentru ca intervențiile să se desfășoare fără complicații.

Sedarea în stomatologie poate fi de mai multe tipuri:
inhalosedarea, o metodă de sedare conștientă utilizată, de regulă, la copii;

  • sedarea enterală;
  • sedarea intravenoasă, numită și analgosedare.
  • Inhalosedarea (sedarea conștientă pentru copii)

Inhalosedarea este un procedeu de sedare conștientă a pacientului, pentru ca acesta să fie mai cooperant și să se poată relaxa în timpul intervenției realizate de către medicul dentist. Inhalosedarea presupune inhalarea protoxidului de azot (cunoscut și sub denumirea de gaz ilariant) și a oxigenului. Acest procedeu se realizează prin atașarea unei măști, prin intermediul căreia pacienții simt un miros plăcut, dulce. Masca este ținută pe tot parcursul tratamentului, timp în care pacientul are o stare de euforie și este mult mai relaxat.

  • Sedarea conștientă la copii - inhalosedarea este o metodă sigură de relaxare a copiilor. Aceasta este non-toxică, nu se metabolizează la nivelul ficatului, ci se elimină la nivel pulmonar, imediat după încetarea administrării protoxidului de azot. Tratamentul poate începe după aproximativ 10 minute de la inhalarea gazelor, iar copilul va purta masca pe tot parcursul tratamentelor. O procedură stomatologică realizată cu ajutorul inhalosedării poate dura între o jumătate de oră și o oră. Copilul poate simți o stare de euforie, de relaxare și, în unele cazuri, chiar o stare de somnolență. Revenirea de după inhalosedare are loc în câteva minute, după ce plămânii inhalează doar oxigen.

👉 Sedarea conștientă la copii poate fi o experiență nouă pentru tine și micuțul tău. Află mai multe despre ce înseamnă inhalosedarea la copii și cum îi poți ajuta pe cei mici să depășească frica de stomatolog.

  • Sedarea conștientă la adulți - este recomandată atât în situația în care pacienții sunt anxioși, cât și în situațiile în care pacienții necesită intervenții stomatologice complexe, de exemplu, inserarea implanturilor dentare. Sedarea conștientă în situațiile intervențiilor stomatologice complexe se realizează doar de către medicul anestezist. Pacientul se află într-o stare de somn, profund sau superficial și, în timpul intervenției, nu simte deloc durere.

În ceea ce privește inhalosedarea la copii, este recomandat ca, înainte de procedură, să fie anunțat și medicul pediatru al copilului. Dacă acesta consideră necesare unele analize (de exemplu, un exsudat nazal), atunci ele vor fi recomandate în funcție de istoricul fiecărui pacient în parte. De asemenea, este foarte important de menționat faptul că inhalosedarea nu se realizează copiilor mai mici de 3 ani.

Sedarea enterală

Este un tip de sedare conștientă care presupune inițial administrarea orală a unei pastile. În acest fel, pacientul se relaxează și uită de frica de medicul stomatolog. Sedarea enterală este o metodă care ajută medicul să poată realiza manopere stomatologice ușoare și rapide.

Sedarea intravenoasă în stomatologie (analgosedarea)

Acest tip de sedare conștientă presupune atât administrarea orală, cât și administrarea intravenoasă a substanțelor specifice. Aceasta se realizează doar de către medicul anestezist, care va asista pacientul pe tot parcursul intervenției.

Ce se întâmplă în timpul intervenției

În timpul sedării, pacientul este conștient. Sedarea nu ține loc de anestezie, ci este doar o metodă de relaxare pentru a putea realiza tratamentele stomatologice. Pentru acei pacienți care necesită tratamente stomatologice mai complexe, de exemplu, extracții dentare, se realizează anestezia locală, folosită, în mod obișnuit, în timpul tratamentelor stomatologice, întrucât sedarea nu înlocuiește anestezia clasică.

Când ai nevoie de sedare la stomatolog

Sedarea în stomatologie se poate recomanda pentru procedurile stomatologice complexe și pentru realizarea tratamentelor la copii și adulți anxioși. Necooperarea cu medicul stomatolog pune în pericol desfășurarea în siguranță a tratamentelor, astfel că există o serie de pacienți care pot avea nevoie de sedare, după cum urmează:

  • copiii necooperanți, cărora le este frică de medicul dentist și nu acceptă efectuarea tratamentelor stomatologice;
  • copiii foarte mici, care nu pot sta calmi în timpul realizării tratamentelor, deoarece se sperie ori își pierd interesul sau concentrarea;
  • persoanele cu nevoi speciale - este foarte important să știi că și pentru astfel de situații există soluții, iar pacienții cu anumite probleme pot primi ajutorul de care au nevoie în cadrul Regina Maria Dental Clinics;
  • adulții care au nevoie de tratamente stomatologice complexe, precum implanturile dentare.

👉 Dacă îți dorești să beneficiezi de o restaurare dentară de ultimă generație, citește articolul și află tot ce trebuie să știi despre implanturile dentare.

sedare2

Avantajele sedării în timpul intervențiilor stomatologice

Sedarea în timpul intervențiilor stomatologice oferă mai multe avantaje atât pentru pacient, cât și pentru medicul dentist, făcând procedurile mai ușoare și mai confortabile:

  • reducerea anxietății - sedarea poate ajuta pacienții care suferă de anxietate legată de intervențiile stomatologice sau care se tem de durere, permițându-le să fie mai relaxați și mai cooperanți pe durata tratamentului;
  • controlul mișcărilor involuntare - pacienții care au dificultăți în a sta nemișcați pentru perioade lungi, precum copiii care ajung la stomatolog sau persoanele cu anumite dizabilități, pot beneficia de sedare pentru a limita mișcările involuntare;
  • ameliorarea disconfortului - sedarea ușoară poate face procedurile stomatologice mai confortabile pentru pacienți, reducând senzația de disconfort asociată cu tratamentele mai lungi sau mai complexe;
  • amnezie ușoară cu privire la procedura efectuată - sedarea poate avea un efect amnezic, ceea ce înseamnă că pacienții pot avea amintiri limitate despre procedura în sine sau, în unele cazuri, nu-și mai amintesc deloc ce s-a întâmplat în timpul tratamentului. Acest lucru este util pentru pacienții care au traume sau temeri severe legate de tratamentele dentare;
  • eficiență crescută a tratamentului - fiindcă pacientul este mai relaxat și mai puțin reactiv, medicul stomatolog poate lucra mai eficient și poate finaliza procedurile mai rapid, ceea ce poate reduce numărul de ședințe necesare;
  • recuperare rapidă - deoarece medicamentele utilizate în sedarea stomatologică nu se metabolizează la nivel hepatic, timpul de recuperare după intervenție este unul redus, nu apar efecte secundare, iar pacientul poate pleca pe picioarele sale din clinică.

Ce trebuie să faci înainte de a merge la clinică

Pregătirea pentru un tratament stomatologic cu sedare este importantă pentru siguranța și confortul tău. Iată câțiva pași de urmat înainte de a merge la o astfel de intervenție:

  • Discută cu medicul stomatolog despre afecțiunile medicale existente, tratamentele medicamentoase pe care le urmezi, precum și eventualele alergii. În funcție de aceste informații, medicul va decide dacă sedarea este sigură în cazul tău, precum și care este cel mai potrivit tip de sedare;
  • Asigură-te că nu mănânci cu minimum 3 ore înainte de procedură și că nu consumi lichide cu 2 ore înainte de sedare;
  • Dacă ai întrebări sau preocupări legate de procedura stomatologică sau de sedare, discută aceste aspecte cu medicul stomatolog, înainte de intervenție.

Ce să faci și ce să nu faci după un tratament stomatologic cu sedare

După un tratament stomatologic cu sedare, este prudent să-ți acorzi o perioadă de relaxare vreme de o zi sau două. Chiar dacă nu există riscuri majore, este important să eviți activitatea fizică intensă, pentru a beneficia de o recuperare ușoară imediat după sedare.

În cazul inhalosedării la copii, după ce sedarea a trecut și copilul este complet conștient, este indicat să-i oferi o masă ușoară (de exemplu, supă sau iaurt).

Este posibil ca micuțul să prezinte febră ușoară sau o stare de greață, ceea ce este considerat normal. De asemenea, după inhalosedare, copilul poate deveni irascibil și poate manifesta o scădere a apetitului, însă aceste efecte sunt temporare și totul va reveni la normal în scurt timp.

Este important să acorzi o atenție deosebită hidratării după sedarea stomatologică, așadar, bea suficiente lichide pentru a preveni deshidratarea.

De asemenea, în primele ore după intervenție, este recomandat să eviți activitățile solicitante sau mediile zgomotoase care ar putea perturba recuperarea.

În plus, dacă observi sângerări sau alte manifestări neobișnuite la nivelul cavității bucale, adresează-te medicului stomatolog, astfel încât eventualele complicații să poată fi depistate și tratate din timp.

Cât de des poți apela la sedare în stomatologie

Frecvența utilizării sedării în stomatologie variază în funcție de sănătatea pacientului, complexitatea procedurilor dentare și de nivelul de anxietate al acestuia. Nu există o regulă fixă pentru cât de des poate fi administrată sedarea, dar este important să se respecte un interval de 7-10 zile între sedări, pentru a permite recuperarea completă după intervenția stomatologică efectuată. Decizia de a utiliza sedarea trebuie luată în colaborare cu medicul dentist, care va evalua necesitatea acesteia, în funcție de starea fiecărui pacient în parte.

Grație evoluției tehnologiei din domeniul medical, tratamentele stomatologice au devenit mai ușoare și mai rapide, inclusiv pentru pacienții anxioși sau care au dificultăți în a coopera cu medicul dentist. Sedarea în stomatologie este o procedură sigură, aproape lipsită de efecte adverse, astfel că poate fi utilizată cu succes atât la adulți, cât și la copii.