EDU.STOMATOLOGIE

Indicații post-tratament de canal: principalele recomandări după o obturație de canal

canal1
Tratamentul de canal sau obturația de canal poate reprezenta o experiență stresantă și dificilă, pentru mulți pacienți. Fiind o procedură complexă, este adesea însoțită de numeroase întrebări și îngrijorări.

Citește în continuare articolul și află răspunsul la principalele întrebări pe care le ai, dar și recomandări adecvate pentru o recuperare cât mai rapidă și fără complicații.

Recomandari dupa o obturatie de canal

Ce este tratamentul de canal sau obturația de canal?

Tratamentul de canal reprezintă o procedură efectuată de medicul stomatolog specializat în endodonție și se aplică în cazul afecțiunilor pulpei dentare. Acesta se regăsește sub denumirea de tratament endodontic sau „scoaterea nervului”, deoarece presupune devitalizarea dintelui.

👉 Pentru o precizie cât mai mare a tratamentului de canal, se utilizează microscopul. Acesta mărește zona afectată, iar medicul endodont poate efectua în siguranță manevrele necesare. Descoperă în ce constă această procedură, din articolul Tratament endodontic la microscop (scoatere nerv): ce avantaje are si cum se realizeaza.

Infecțiile nervului (pulpei dintelui) sunt tratate prin intermediul tratamentului de canal. Această procedură complexă se realizează după efectuarea unor investigații standard, care contribuie la alegerea unui plan de tratament optim.

Ce presupune tratamentul de canal?

Înainte de efectuarea tratamentului de canal, medicul endodont evaluează stadiul în care se află afecțiunea. În cazurile favorabile și în situațiile în care este utilizat și microscopul dentar, acesta se poate realiza în maximum 2 ședințe. În unele situații, este necesar ca pacientul să realizeze între 3 și 4 vizite la cabinetul stomatologic, pentru realizarea tratamentului de canal.

Procedura se realizează prin respectarea următoarelor etape:

  • îndepărtarea pulpei dentare din camera pulpară și de la nivelul canalelor radiculare;
  • igienizarea și dezinfectarea zonei, cu ajutorul unor instrumente rotative și al soluțiilor de irigare;
  • sigilarea canalelor radiculare folosind materiale specifice, care au rol în înlocuirea pulpei dentare.
canal2

Dacă te întrebi cât costă un tratament de canal, află că prețul poate varia în funcție de complexitatea procedurii și de medicul care o efectuează. Pentru a afla un preț al tratamentului de canal, mergi la cabinetul stomatologic și vorbește cu medicul endodont.

👉 Pentru a afla mai multe detalii despre costurile procedurilor stomatologice, consultă lista de preturi.

Ce simți în timpul tratamentului de canal?

Inițial, din cauza complexității procedurii, tratamentul de canal a fost multă vreme considerat de către pacienți o metodă de tratament dureroasă. De-a lungul timpului, tehnica de realizare a tratamentului a evoluat și tehnologia folosită a avansat considerabil.

👉 Citește articolul Scoaterea nervului dentar nu doare. Mituri si adevaruri despre tratamentul de canal și află care sunt miturile asociate acestei proceduri și la ce să te aștepți pe durata tratamentului.

Ca urmare a acestor progrese, tratamentul de canal se realizează sub anestezie locală. Astfel, în timpul procedurii, pacientul nu simte niciun disconfort. La nivelul dintelui se poate resimți un ușor disconfort sau o durere după tratamentul de canal, pentru o durată de aproximativ 2-3 zile, până la o săptămână. În cazul acesta, medicul recomandă administrarea unui medicament analgezic, pentru a-ți putea relua activitățile zilnice obișnuite.

Ce nu trebuie să faci după tratamentul de canal?

În urma unui tratament de canal, pulpa dentară este îndepărtată. Ca urmare, structura dintelui devine mai fragilă și, astfel, crește riscul de apariție a fracturilor dentare. Acesta poate fi diminuat considerabil și starea de sănătate a danturii poate fi menținută prin respectarea anumitor indicații, precum:

  • evitarea mestecării alimentelor cu ajutorul dintelui tratat;
  • igienizarea cu blândețe a cavității bucale;
  • evitarea sportului de contact sau a activităților solicitante.

👉 Fracturile dentare necesită consult stomatologic rapid. Află ce presupun acestea și ce ai de făcut dacă te confrunți cu această situație, din articolul Masea sparta - Sfaturi de urgenta pentru fractura dentara.

Respectă indicațiile primite de la medicul endodont și, dacă ai unele nelămuriri, întreabă-l. De asemenea, nu amâna continuarea tratamentului dentar. Întârzierea restaurării poate conduce la creșterea riscului de fractură dentară și de a dezvolta infecții ale canalului radicular al dintelui (tratament de canal eșuat). Dacă apare o infecție, aceasta necesită repetarea obturației de canal, efectuarea unui tratament chirurgical sau chiar extracția dintelui, în funcție de gravitatea sa.

Ce trebuie să faci după tratamentul de canal?

După finalizarea procedurii stomatologice, îți poți relua activitățile zilnice, însă este important să ții cont de câteva indicații.

Consumul de alimente

Nu consuma alimente sau băuturi înainte de dispariția efectului anesteziei.

Deși consumul de alimente nu afectează dinții, îți poți mușca partea interioară a obrajilor sau limba, în timpul masticației, ca urmare a faptului că ești sub efectul anesteziei.

Reducerea inflamației

Dacă observi că zona unde a fost realizat tratamentul se inflamează, adică obrazul este tumefiat (umflat) și sensibil la atingere, este util să aplici comprese reci sau cu gheață. Pentru a preveni alte complicații, nu menține compresele reci mai mult de 15 minute într-un interval de o oră.

Igiena dentară

Chiar dacă ai urmat un tratament stomatologic mai complex, igiena dentară nu se neglijează. Respectă în continuare programul riguros de curățare al dinților, dar, în zona tratată, folosește periuța cu blândețe.

Spală-te pe dinți de cel puțin 2 ori pe zi, pentru aproximativ 2 minute.

Periajul elimină doar o parte din placa bacteriană și din resturile alimentare, astfel este important să utilizezi ața dentară, pentru a te asigura că și spațiile dintre dinți sunt optim curățate.

De asemenea, pentru un plus de prospețime și pentru evitarea formării plăcii bacteriene, folosește o apă de gură cu proprietăți antiseptice.

Aceasta previne și apariția infecțiilor după tratamentele stomatologice complexe.

Consumul de alimente și băuturi după tratamentul de canal

Consumul de alimente și băuturi este permis după ce efectul anesteziei dispare. În plus, pentru evitarea durerii după scoaterea nervului sau a apariției complicațiilor, este indicat a ocoli următoarele alimente:

  • preparatele sau băuturile fierbinți ori foarte reci;
  • alimentele ce au o consistență dură (nuci, alune, bomboane);
  • alimentele lipicioase (gumă de mestecat, jeleuri, caramele).

Optează pentru alimente moi, ușor de mestecat, care se află la temperatura camerei. Poți consuma:

  • supe;
  • carne moale (pește);
  • legume gătite;
  • fructe moi;
  • piureuri;
  • ouă fierte moi.

Medicamente după obturația de canal

Medicamentele nu sunt absolut necesare după un tratament stomatologic, dar pot reduce disconfortul și inflamația asociate cu acesta. În cele mai multe dintre situații, medicul prescrie antiinflamatoare și analgezice.

Urmează întotdeauna indicațiile medicului cu privire la doze, modul de administrare și durata tratamentului. Dacă experimentezi unele efecte adverse, întrerupe tratamentul și consultă medicul, în cel mai scurt timp.

În cazul unei infecții severe, medicul poate prescrie și tratament cu antibiotic. Este important a nu întrerupe administrarea acestuia, chiar și după ameliorarea simptomatologiei. Antibioticul se administrează pe întreaga perioadă indicată de medicul stomatolog.

Tratamentul de canal sau obturația de canal este o procedură stomatologică efectuată de medicul endodont, ce are ca scop îndepărtarea fibrelor nervoase ale dintelui. Procedura este indicată în cazul infecției pulpei dentare, în urma unei carii profunde. Dacă prezinți disconfort sau durere la nivelul unui dinte, mergi cât mai repede la un consult stomatologic. Multe dintre afecțiunile dinților pot fi prevenite, dacă sunt tratate încă din stadiile incipiente.

Bibliografie:

  • www.nhs.uk, https://www.nhs.uk/conditions/root-canal-treatment/, accesat la data 21.07.2024;
  • www.aae.org, https://www.aae.org/patients/root-canal-treatment/what-is-a-root-canal/, accesat la data 21.07.2024;
  • my.clevelandclinic.org, https://my.clevelandclinic.org/health/treatments/21759-root-canal, accesat la data 21.07.2024.