Citește în continuare și descoperă ce este hiperdonția, care sunt cauzele, factorii de risc și complicațiile dinților supranumerari. În plus, vei afla și care sunt metodele de tratament adecvate pentru restabilirea unui zâmbet frumos.
Ce sunt și când apar dinții supranumerari
Dinții supranumerari reprezintă o anomalie dento-maxilară, care se manifestă printr-un număr mai mare de dinți, față de numărul normal. Aceștia mai sunt cunoscuți și sub termenii de: hiperdonție, dinți suplimentari, pleiodonție sau meziodens.
Prezența unui număr mai mare de dinți decât este fiziologic normal determină schimbări la nivelul feței, ale funcției masticatorii, dar și modificări parodontale. Această anomalie de la nivelul maxilarului nu afectează țesuturile dure sau moi, adică oasele sau gingiile.
Dinții supranumerari sunt situați pe mijlocul maxilarului sau în imediata apropiere a liniei de mijloc. Aceștia apar atât în dentiția temporară, cât și în cea permanentă, cu precădere în cea de-a doua, în proporție de 90,81%.
De asemenea, dinții suplimentari apar frecvent atât în zona incisivilor superiori (dinții din față, de pe arcada de sus a maxilarului), cât și a premolarilor, molarilor (măsea de lapte sau măsea permanentă) sau chiar și a măselelor de minte.
În cele mai multe dintre cazuri, dinții supranumerari apar la bărbați. Aceștia se dezvoltă în majoritatea situațiilor ca dinți dismorfi, adică au forme și dimensiuni anormale comparativ cu dinții sănătoși.
Frecvența dinților supranumerari
Așa cum am văzut, dinții supranumerari pot să apară atât în dentiția temporară, cât și în cea permanentă, frecvența acestora fiind în zona dinților din față (de pe arcada superioară), în jurul premolarilor, molarilor sau chiar și a măselelor de minte. În funcție de cauzele apariției, hiperdonția poate avea o frecvență absolută sau o frecvență relativă.
Frecvența absolută
Dinții supranumerari au o frecvență mult mai mică în raport cu alte anomalii dento-maxilare, cum ar fi anodonția (lipsa completă a dinților). Hiperdonția afectează în proporție de 90.81% dentiția permanentă, iar dentiția temporară (dantura copiilor) în proporție de 9.19%.
Frecvența relativă
De cele mai multe ori, dinții supranumerari apar la persoanele de sex masculin, la nivelul maxilarului superior, în cazul dentiției permanente.
Totodată, frecvența este mai mare la populațiile de culoare.
Apariția dinților de lapte
În unele situații, hiperdonția se poate observa încă de la apariția dinților de lapte. Pentru a te asigura că dentiția permanentă se dezvoltă armonios, este necesar să mergi periodic cu cel mic la medicul pedodont. De asemenea, dacă observi că erupția dinților temporari nu se realizează corect, iar dinții cresc înghesuiți și nu se dezvoltă normal, vorbește cu medicul și despre opțiunea aplicării unui aparat dentar.
Procesul de creștere a dinților lapte începe de la vârsta de 6 luni și se finalizează în jurul vârstei de 3 ani. Este important ca dinții de lapte să crească corect. Altfel, când dinții de lapte încep să cadă, iar locul acestora este luat de dantura permanentă, dinții vor crește în aceleași poziții vicioase.
De aceea, cere sfatul medicului ortodont încă de la primele semne ale dinților strâmbi.
Debutul erupției dinților permanenți are loc în jurul vârstei de 6 ani.
Cauzele apariției hiperdonției
Hiperdonția poate să apară ca urmare a mai multor factori și se poate manifesta diferit de la o persoană la alta. Există câteva teorii care explică formarea dinților supranumerari, precum:
- teoria atavică;
- teoria celei de-a treia dentiții;
- teoria mugurilor adamantini multipli;
- teoria inducției lui Cadenat;
- teoria hiperactivității lamei dentare.
Teoria atavică
În această teorie, se susține reîntoarcerea la formule dentare anterioare, luând în considerare dinții prioritari pe o hemiarcadă:
- 3 incisivi;
- 1 canin;
- 4 premolari;
- 3 molari.
Dintele supranumerar este considerat, în acest caz, un fenomen atavic, adică o caracteristică a strămoșilor.
Teoria celei de-a treia dentiții
Conform acestei teorii, dinții supranumerari ar fi rezultatul unei a treia perioade de producție a formării dentare. În acest sens, argumentele sunt reprezentate, în prima fază, de apariția acestora într-o poziție orală față de arcada dentară normală. Ulterior, teoria susține realizarea mineralizării întârziate, uneori necorespunzătoare față de seria normală.
De asemenea, există și contraargumente acestei teorii, cum ar fi: dinți supranumerari poziționați vestibular, adică spre obraji, sau pe mijlocul arcadei maxilare. Astfel, se formează dinți supranumerari ce însoțesc dentiția temporară și care au un grad de calcifiere similar celor din seria normală.
Teoria mugurilor adamantini multipli
Apariția unui număr mai mare de dinți se poate datora faptului că formarea dentară generează, în mod fiziologic, o multitudine de muguri, din care majoritatea se atrofiază. Acești muguri pot fi de două feluri, și anume:
- postdentiție permanentă - se dezvoltă înainte sau după naștere și sunt responsabili pentru formarea dinților permanenți, care înlocuiesc dinții de lapte;
- dinți prelacteali - se dezvoltă în timpul perioadei embrionare și sunt responsabili pentru apariția unor dinți temporari (de obicei, dinții lactali sau de lapte), care sunt prezenți la naștere sau apar în primele luni de viață a copilului.
Teoria inducției lui Cadenat – atrofia și dispariția mugurilor multipli
Această teorie face referire la existența unei vascularizații reduse la nivelul mugurilor dentari. Când un vas de sânge dispare, mugurii dentari care primesc nutrienți de la acest vas de sânge se atrofiază și dispar.
Teoria hiperactivității lamei dentare
Conform acestei teorii, osteoblastele (celulele responsabile de formarea oaselor) din jurul lamei dentare prezintă o activitate crescută în anumite zone. Astfel, se formează dinții supranumerari sau apar alte anomalii dentare. Încă din perioada embrionară, lama dentară formează muguri dentari supranumerari, o parte dintre aceștia putându-și realiza dezvoltarea în condiții rămase necunoscute, încă.
Prin urmare, cauzele dinților supranumerari sunt explicate prin prezența teoriilor detaliate. Pentru a afla mai multe informații medicale despre starea danturii tale sau a copilului tău, consultă medicii stomatologi.
Factori de risc dinți supranumerari
Printre factorii de risc care favorizează apariția dinților supranumerari se află:
- sindromul Down;
- sindromul Ehlers-Danlos;
- sindromul Gardner;
- cheiloschizis („buză de iepure”);
- cheilo-palato-schizis (despicătura vălului palatin);
- displazie cleido-craniană (boală genetică care afectează oasele și dinții);
- boala Fabry (afecțiune genetică care afectează metabolismul lipidic).
Simptomele dinților supranumerari
Odată cu apariția dinților supranumerari, apar și următoarele simptome:
- absența închiderii unei mușcături corecte după erupția dinților din față;
- dinti plasați în poziții anormale;
- deformare la nivelul țesuturilor moi;
- existența unuia sau a mai multor dinți temporari după vârsta obișnuită de schimbare cu dinții definitivi, deoarece prezența suplimentară chiar și a unui singur dinte poate fi un obstacol în calea erupției dinților permanenți;
- durere;
- sensibilitate dentară;
- tumefacții (umflături).
Este important de precizat că persoanele care prezintă dinți supranumerari au un risc mai mare de a dezvolta:
- carii dentare;
- afecțiuni gingivale;
- infecții.
👉Cariile dentare pot fi cauzate de mai mulți factori, dar cel mai adesea sunt determinate de bacteriile din cavitatea bucală. Deși sunt asimptomatice în primele stadii de evoluție, pe măsură ce afecțiunea evoluează, apar durerea și sensibilitatea dentară. Descoperă ce poți face pentru a gestiona eficient simptomele specifice cariilor dentare, citind articolul Ce sa faci atunci cand te doare o masea cariata!
Complicațiile dinților suprapuși
Prezența dinților supranumerari poate determina complicații atât pe termen scurt, cât și pe termen lung. Cea mai frecventă complicație este reprezentată de cariile dentare, care apar ca urmare a unei igiene inadecvate. Dinții supranumerari duc la poziții vicioase ale acestora, ceea ce îngreunează realizarea unei igiene optime.
👉Igiena dinților este foarte importantă pentru menținerea sănătății acestora pe termen lung. Află cum se realizează corect din articolul Cum să te speli corect pe dinți!
Alte posibile complicații cu care se pot confrunta persoanele cu dinți supranumerari sunt reprezentate de:
- tulburări de masticație;
- dificultăți de vorbire (pronunția cuvintelor este afectată);
- boală parodontală;
- chisturi necancerigene;
- dificultăți în realizarea implantului osos, când sunt necesare implanturile dentare.
👉Implanturile dentare reprezintă un tratament revoluționar, care permite înlocuirea dinților lipsă. Acestea oferă o soluție durabilă și eficientă din punct de vedere estetic și funcțional. Află mai multe despre implanturile dentare și programează-te la una din clinicile noastre unde poți beneficia de acest tratament.
Diagnosticul în anomalia dinților supranumerari
Stabilirea cât mai corectă a unui diagnostic referitor la dinții supranumerari necesită un examen clinic foarte atent al arcadelor dentare. Acesta este realizat de către un medic specialist în chirurgie sau ortodonție.
De asemenea, medicul realizează și radiografii dentare, pentru a observa poziționarea acestor dinți și aspectul lor fizic. Informațiile obținute din investigațiile imagistice sunt utilizate și pentru recomandarea celui mai potrivit tratament.
Cu ajutorul unei radiografii dentare panoramice, specialistul verifică cât mai exact numărul de elemente dentare care sunt în plus. În cazul în care anumiți dinți nu se văd foarte bine pe radiografia panoramică, medicul poate recomanda, pe lângă aceasta:
- radiografia retroalveolară - sunt vizualizați detaliat dinții supranumerari;
- radiografia ocluzală - se observă exact poziția dinților incluși în raport cu linia arcadei, din punct de vedere vestibular sau oral.
👉Radiografia este o investigație imagistică ce are un rol important în stomatologie. Aceasta oferă informații utile medicului despre poziția și caracteristicile anatomice ale dinților, ce îi permit stabilirea unui diagnostic corect și a unui plan de tratament eficient. Află ce presupune o radiografie dentară și descoperă în ce constă realizarea unei radiografii și în ce situații este indicată.
Tratamentul dinților supranumerari
În urma controlului realizat de către medicul specialist, acesta îți recomandă un plan de tratament personalizat. Scopul acestuia este să te ajute să-ți rezolvi problema dinților supranumerari și să te bucuri de un zâmbet sănătos și frumos.
Prin urmare, dacă un dinte supranumerar a erupt și s-a încadrat armonios în curbura arcadei dentare, medicul optează pentru tehnici stomatologice care să permită păstrarea dintelui. O astfel de metodă este reprezentată de tratamentul ortodontic sau de aparatul dentar.
Dacă dinții supranumerari erup în afara arcului dentar, determină tulburări precum:
- înghesuirile dentare;
- deplasarea și rotația dinților centrali (incisivii sau caninii) cu apariția strungăreței;
- blocaje ale deschiderii cavității bucale;
- resorbții radiculare;
- tulburări fizionomice - medicul poate recomanda extracția dinților supranumerari în prezența modificărilor semnificative la nivelul aspectului fizic.
Excepții ale extracției dinților supranumerari sunt reprezentate de:
- dintele vecin din seria normală, dacă este compromis și nu poate fi păstrat pe arcadă;
- dinții supranumerari incluși, care sunt poziționați favorabil cu scopul folosirii ulterioare, în locul unui dinte din seria normală.
La Regina Maria Dental Clinics poți beneficia, pe lângă consultul de specialitate, și de o radiografie dentară panoramică. Serviciile sunt oferite de către un medic stomatolog profesionist. Cu ajutorul radiografiei dentare, acesta depistează dinții supranumerari și recomandă tratamentul potrivit. În cazul în care medicul stomatolog consideră necesar, îți va recomanda să realizezi și alte investigații și îți va explica care sunt pașii pe care trebuie să îi urmezi în continuare. Te așteptăm la Regina Maria Dental Clinics!
Bibliografie:
- Parolia A, Kundabala M, Dahal M, Mohan M, Thomas MS. Management of supernumerary teeth. J Conserv Dent. 2011 Jul;14(3):221-4. doi: 10.4103/0972-0707.85791. PMID: 22025821; PMCID: PMC3198547.
- www.verywellhealth.com, https://www.verywellhealth.com/supernumerary-teeth-1059437, accesat la data 07.05.2024;
- www.cda-adc.ca, https://www.cda-adc.ca/jcda/vol-65/issue-11/612.html, accesat la data 07.05.2024;
- www.verywellhealth.com, https://www.verywellhealth.com/supernumerary-teeth-1059437, accesat la data 07.05.2024;
- my.clevelandclinic.org, https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/hyperdontia, accesat la data 07.05.2024.